Gezgin Korsan

Makine Dairesi => Elektrik ve Elektronik => Güvenlik Kamera ve Eğlence Sistemleri => Konuyu başlatan: Hakan Zorlu - Ocak 02, 2020, 08:11:52

Başlık: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hakan Zorlu - Ocak 02, 2020, 08:11:52
Naviga Dergisinin Aralık 2019 sayısında çıkan "Tekne içi minik otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV, müzik ve vs. gibi kolaylıkları teknemizde nasıl kullanabiliriz" yazımı ekte paylaşmak istedim. Umarım faydası olur..

Efenim,

Uzun zamandır, yani tam beş yıldır barınaktaydı bizim S/Y Maşallah sefinesi. Ben nedense barınak hayatını sevemediğimdem ne geldim, ne gittim tekneye. Sonuçta biraz değil bayağı bir bakımsız kalmış kayık. Tam Burhaniye Marina ile anlaşacakken bizim Kenan usta çeliverdi aklımı Setur Yalova’da karadayken. Neyse; işin özü Yalova Marina’yla tüm Gezgin Korsan’ların lehine olacak nefis bir fiyat ve nefis şartlar ile  bağladık kayığımızı Setur Yalova Marina’ya. Sonuçta barınaktan küsen aile gelmeye başladı tekneye. Asıl önemlisi ise; beni beş yıl boyunca tekne sahalarından uzak kaldığımda teknoloji bayağı bir gelişmiş.

Bizim Kerim Dişbudak kafama girdi, bu WiFi prizleri anlattı, anlatmaz olup kafamı karıştırmayaydı ama akıllı priz ötesiymiş bunlar. Hani yanında üç metreden kumandalı değil, taa Amerika’da, Japonya’da dahi olsa internete bağlı ise açıp kapayabiliyorsun bunları.

Aşağıdaki maddeler altında kendi becerebildiğim birkaç detayı paylaşmaya çalışacağım sizlerle.

1-   Teknede interneti sağlamak
2-   TV, Müzik işlerini internetten sağlamak
3-   WiFi Priz
4-   IP Kamera ile tekne içi gözlemleme, elektrik panosu voltajı vs. görme.
5-   Devre açıp – kapama rölesi
6-   Redresör, buzdolabı gibi cihazları uzaktan kumanda edebilme ve zamanlama.
7-   “Abii ne güzel 10 numara iş yaptık” şeklinde kendimi övüp durma.. ??

1- Internet    İlk ve en önemli nokta bu işte! Marina size WiFi için kullanıcı adı ve şifre vermişse ne güzel. Ama o internet ağına bağlanmak için TC kimlik, mail, telefon vs. gibi bilgilerle katılmanız zorunlu kılınmış ise kendi teknenizde kendi internetinizi yaratmanız şart olur. Neden mi? Çünkü, bu günün şartları ile bu akıllı cihazlar yukarıdaki verileri devamlı sağlayamadıkları ve doğrulayamadıkları için bu tarz güvenli genel internet sağlayıcılarına (marina vs.) bağlanamaz. Bunu aşmanın yolu aslında çok zor veya karmaşık veya pahalı da değil. İlk el ya da ikinci elden ve bir çok alışveriş sitesinde satılan Mobil WiFi cihazlar artık oldukça makul rakamlara  satılmakta.
(https://www.gezginkorsan.org/images/Hakan_Zorlu_Otomasyon_1.jpg)
Ben ikinci elini 100₺ gibi gayet makul bir fiyata aldım. Mobil WiFi hazırsa şimdi bir servis sağlayıcıdan mobil internet edinmek kalıyor. WiFi priz ve IP cam size günün şartları ile ancak (kamera her dakika açık kalmayacaksa) maksimum ve o fazlası ile 1Gb tüketim sağlar. Üzeri tüketimleri TV, müzik için ne gerekirse onun için kendi ihtiyaçlarınıza göre belirlemenizi tavsiye ederim. Aşağıda anlatacağım üzere, ben tüm görsel, işitsel ya da navigasyon ihtiyaçlarımı internet üzerinden sağlıyorum. Buna Navionics ve Marine Traffic de dahil. Bunun için interneti limitsiz bir taşınabilir paket satın aldım. Ayrıca tüm bu uygulamaları teknede TV üzerinden büyük ekrandan da izleyebiliyorum. Internet çekiyorsa Tüm radyo ve TV kanalları da elinizin altında.  Yukarıda da dedimdi ya, tekne içi internetinizi sağlarsanız binlerce uygulama ile hem RadyoGezginkorsan.org dinleyin, hem TV seyredin, hem müzik dinleyin. İş minicik bir cihazla çözülüyor.



2- Akıllı Priz   Bu WiFi akıllı prizler bildiğiniz annemizin, babamızın “kablolu 3’lü priz” diye adlandırdığı prizlerin biraz daha hallice ve zeki olanı, hatta dikkatli bakmazsanız ayırt dahi edemezsiniz.


(https://www.gezginkorsan.org/images/Hakan_Zorlu_Otomasyon_2.jpg) 


Benim satın aldığım ise üç topraklı 220V, dört adet de 5V USB port girişli. Şimdilik tüm dört USB portun toplam paylaşımlı 2.1A gücünde ama sanrım yakında Qualcomm 3.0 veya daha yeni teknolojileri de destekleyeceklerdir. 2019 yılı Ekim ayı fiyatıyla 159?. Bu cihazı şu anda dünyadaki en yaygın akıllı yönetim programı olan “Smart Life” ile uyumluluğu sayesinde kolayca Android veya iOS işletim sistemli akıllı mobil cihazınıza  tanıtabiliyorsunuz. Smart Life uygulaması cihazınızı tanıyıp menüsünde size cihazınızın ara yüzünü aynen aşağıdaki gibi getiriyor. (Bu arada siz priz veya USB girişlerine, daha rahat hatırlamak için istediğiniz ismi verebiliyorsunuz.)

(https://www.gezginkorsan.org/images/Hakan_Zorlu_Otomasyon_3.jpg) 


Cihazın diğer ve aslında en önemli özelliği ise, onlarca senaryo veya zamanlama ayarı yapabilmenize olanak sağlaması. Yani; akıllı prizin bulunduğu coğrafi bölgeyi işaretlerseniz, o bölgede “gün batımında çalıştır, gün doğumunda durdur”, “hava sıcaklığı 10 derece olduğunda çalıştır, 20 derece olduğunda durdur”, nem veya basınç gibi girdileri vererek veya  22:00 çalıştır, 23:00 durdur gibi sayısız programla cihazınızı yönetebilirsiniz.

Örneğin benim teknemin içi sirkülasyon yapan vantilatör programım aşağıdaki gibi;


(https://www.gezginkorsan.org/images/Hakan_Zorlu_Otomasyon_4.jpg)(https://www.gezginkorsan.org/images/Hakan_Zorlu_Otomasyon_4a.jpg)(https://www.gezginkorsan.org/images/Hakan_Zorlu_Otomasyon_4b.jpg)


Uzaktan Kumanda Etmek ve İzlemek


3-   Buzdolabını çalışır bırakmıyorsanız, yine bu priz sayesinde tekneye gelmeden önce uzaktan çalıştırmak için basit bir röle kullanıyoruz. Şöyle ki; röleyi akıllı prizden tetikleyerek sigorta panosundaki buzdolabı ucuna girip buzdolabımızı çalıştırıyoruz.   (Buzdolabı kapalı kaldığında kokmaması için satılan çok ucuz maliyetli, pille çalışan ozon ve ionizer özellikli cihazlar mevcut)

(https://www.gezginkorsan.org/images/Hakan_Zorlu_Otomasyon_5.jpg)   


4-Kamera: Ortalama 200₺ civarında bulabileceğimiz IP kameralar ile teknemizi 7x24 izlememiz mümkün. Bu kameralardan birini ben tam sigorta panosunun karşısına yerleştirdim. Bu sayede pano üzerindeki göstergeleri denetleyebiliyorum. Kameranın ayrıca yukarı aşağı 90 ve 355 derece de sağa-sola dönme özelliği mevcut. Bu kameralar ayrıca hareket algıladığında cep telefonu aplikasyonu üzerinden size uyarı da yollayabiliyor.

(https://www.gezginkorsan.org/images/Hakan_Zorlu_Otomasyon_7.jpg)(https://www.gezginkorsan.org/images/Hakan_Zorlu_Otomasyon_6.jpg)

5- Televizyona görüntü aktarma: Hemen hemen tüm mobil cihazların artık bir mini ya da mikro HDMI çıkışları mevcut. Tablet ya da telefonunuzda HDMI çıkışı yoksa 100₺ civarında bir kablosuz görüntü aktarma cihazı işinizi kolaylıkla görecektir. Tek yapmanız gereken cihazı TV HDMI girişine bağlamak ve telefonunuzdan görüntüyü aktarmak. Görüntü aktarma işi yalnızca TV veya film için değil ben Navionics’i de televizyona aktarıp 22 inchlik bir chart plotter olarak kullanıyorum.


(https://www.gezginkorsan.org/images/Hakan_Zorlu_Otomasyon_8.jpg)

Yukarıdaki örneklere pek çok ekleme veya pratik çözümler daha eklenebilir. Onca para gömdüğümüz teknelerimizde teknolojinin gelişmesiyle bundan iki sene evvel inanamayacağımız teknolojik çözümler şimdi 3 kuruş 5 paraya istediğimizden fazlasıyla hizmetimizde.

Yukarıdaki fikirler kesinlikle amatör amaçlıdır ve kendi teknemde uyguladığım sizlerle paylaşmak amaçlı fikirlerimdir. Bunun çok daha akıllı ve üst seviyeleri için profesyonellerden yardım alabilirsiniz.



** Naviga Dergisi Aralık 2019 Sayısı Yazı PDF linki için Buraya Tıklayınız.. (https://www.gezginkorsan.org/images/Hakan_Zorlu_Naviga_Tekne_Ici_Otomasyon.pdf)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Mert Özyapan - Ocak 02, 2020, 08:46:05
Hakan eline sağlık.
Ben de baş tarafa Wifi minik bir kamera bağladım. Tek olduğum zamanlarda zincir atarken toplarken havuzlukta
tablet yada cep telefonundan zincirin durumunu izleyip dümen hareketlerini ona göre yapıyorum.

Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hakan Zorlu - Ocak 02, 2020, 08:49:41
@Mert Özyapan, foto paylaşır mısın abi, nasıl bir kamera sendeki?

Bu arada; @Selim Gömeç korsan bissürü şeyler sipatiş etmişti otomasyonla ilgili. Yazar sanırım.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Mert Özyapan - Ocak 02, 2020, 09:37:51
Hakan Çin sitelerinden 3 kuruşa deneme için aldığım bir kamera


resim yüklemeyi beceremedim
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Mert Özyapan - Ocak 02, 2020, 09:41:29
aynı zamanda senin kameranın aynısından da var.
ben geçen sene teknede resmini yolladığın mobil wifi nın aynısını yaz boyu kullandım. yaz sonu çalışmamaya başladı. sanırım nemden bazı yerleri oksitlenmişti. temizledim. tekrar devam.
nemden korumanız gerekli cihazı.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Melih Altıntaş - Ocak 02, 2020, 10:14:15
Hakan bey çok yararlı bir çalışma olmuş. PDF eki indirdim arşivime aldım.
Bu tablet veya telefondan, televizyona görüntü aktaran cihazda görüntü kalite kaybı veya aralıklı kesinti oluyor mu?

Emeklerinize sağlık.  1w5ey8 1w5ey8 1w5ey8
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Özgür Ökten - Ocak 02, 2020, 10:49:42
Hey Maşallah Maşallah Maşallah!  1w5ey8

Güzel bir sistem kurmuşsun, biraz daha ilerlersen tekneyi de uzaktan kumanda edip otonom yelken yapan tekne olayına giriş yapabilirsin!  t*"y+
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hakan Zorlu - Ocak 02, 2020, 12:03:28
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu tablet veya telefondan, televizyona görüntü aktaran cihazda görüntü kalite kaybı veya aralıklı kesinti oluyor mu?

Melih bey,

Ben çok yakından kullanıyorum sorun yaşamadım. Fakat telefon veya tablet uzaklaşırsa kalite düşüyor. O yüzden genelde kablo ile bağlıyım.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
otonom yelken yapan tekne olayına giriş yapabilirsin!  t*"y+

Taş kafama geldi  :o
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Eyüp Oğan - Ocak 02, 2020, 13:50:05
Hakan eline sağlık, çok faydalı ve anlaşılır bir yazı olmuş.. :-*
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Ümit Özdoğan - Ocak 02, 2020, 15:29:47
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Hey Maşallah Maşallah Maşallah!  1w5ey8

Güzel bir sistem kurmuşsun, biraz daha ilerlersen tekneyi de uzaktan kumanda edip otonom yelken yapan tekne olayına giriş yapabilirsin!  t*"y+

Özgür kaptan,

Volvo penta göstergelere gelen multilink kabloya araya girip NEMA2000 çevirerek Raymarine vs'ye data veren kablolar var.
Hatta volvo kendisi Easy connect interface diye çıkartmış, bluetooth'tan telefona da data aktaran versiyon çıkartmiş.

Kablo olanlar da ucuz değil. Volvo'nunki hepten pahalı.

Bunun ucuz versiyonu var mı bir yerlerde? Ya da sen yapıversene bize bir şeyler da takalım kullanalım.  :D

https://www.volvopenta.com/marineleisure/en-en/for-owners/parts/accessories/easyconnect.html
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Özgür Ökten - Ocak 02, 2020, 16:05:48
Bu NMEA2000 arabirimi 80'lerin ortalarında otomotiv sektöründen kullanılmaya başlanmış (CAN (Controller Area Network)), çook sonradan tekne dünyasına apartıldı.. Kesin otomotiv camiasında binbir uygulama, sensör, kontrol vb. vardır. kablo konnektör uydurmak gerekir.

Bu kontrol işleri en kolay kısmı. (ki böyle bir network bağlantısı da olmadan, elektromekanik uzaktan kumandalı aparatlarda (uzaktan kumandalı oyuncaklar gibi) gaz, vites ve dümen kontrolü sağlanabilir.. devir, ısı vb ölçülüp iletilebilir..)

zor kısmı (otonom olmasını sağlayacak) çevredeki diğer unsurları (gemi, kıyı, dalga vb.) algılayıp buna göre kendini ayarlaması ve karar vermesi. (Makine DÇÖT öğrenmeli, kural tanımaz kaptanları tanımalı, sintinede su algılayınca panik yapmayı bilmeli..)

Hakan halledicek, bekliyoruz.. :)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hakan Varal - Ocak 03, 2020, 15:18:18
Hakan abi
Eline sağlık çok faydalı bilgi olmuş.  :-*  1w5ey8
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Emin Alp Alayunt - Ocak 04, 2020, 13:03:17
Bir konuya dikkat edin, sim kart lı olan kamera modelleri bir süre sonra BTK tarafından IMEI meselesi yuzunden durduruluyor. Ben sim kartlı modem kullanıyorum Türkiyeden aldım sorun olmuyor.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hakan Zorlu - Ocak 04, 2020, 19:53:52
Evet Alp abi, o yüzden ben de wifi ip cam tercih ettim. Türkiye'de IMEI kaydettirmek 1.500₺ oldu çünkü :)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Özgür Ökten - Ocak 05, 2020, 11:36:32
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Evet Alp abi, o yüzden ben de wifi ip cam tercih ettim. Türkiye'de IMEI kaydettirmek 1.500₺ oldu çünkü :)
Sen Türkiye'de yaşadığını unuttun herhalde, hangi vergi sabit kalırmış!?
O 1500TL olan haraç 2020 yılında %22.58 oranında zamlı (fiyat ayarlamalı!) 1.838TL olarak uygulanıyor!  >:(
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Recep Ertürk - Ocak 05, 2020, 12:23:20

Marina, barınak gibi yerlerde değil ama alargada şart.
Edineceğiz mecbuur  ;D (yalan dünya'daki vasfiye teyze gibi oldu)

Teşekkürler..
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Ali Hakan Öztahtacı - Ocak 11, 2020, 18:06:46
Vınn modem mevcutta var ve uzun süredir kullanıyorum. Paketim kullandığın kadar öde.

Şimdi Hakan beyin bahsettiği bu akıllı çoklu prizden de aldım. Tekne içi kamera alacağım, alternatif çok.

Ancak, tekne dışı için (tercihen bataryalı) bir wifi kamera öneriniz varmıdır ?
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hakan Zorlu - Ocak 11, 2020, 18:39:28
Su geçirmez IP kameralar var fakat bataryalı olana hiç rastlamadım. Kameralar aslında 5V 0.2A. Batarya uygulanabilir mi acaba¿
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Özgür Ökten - Ocak 12, 2020, 14:36:20
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Su geçirmez IP kameralar var fakat bataryalı olana hiç rastlamadım. Kameralar aslında 5V 0.2A. Batarya uygulanabilir mi acaba¿
olmaz mı olur tabi..
su geçirmez bir kutu içine bir akü ve şarj devresi (regülatör), tepesine küçük bir güneş paneli. bitti gitti..
(https://cdn.instructables.com/F6T/JRW5/JPN3MZSU/F6TJRW5JPN3MZSU.LARGE.jpg?auto=webp&&frame=1&width=1024&fit=bounds)

alibabadan filan aşağıdaki gibi solar paneli kendi üstünde bir kamera da bulunabilir;
(https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1v4QNX2WG3KVjSZFPq6xaiXXaQ.jpg_q50.jpg)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Ali Hakan Öztahtacı - Ocak 12, 2020, 20:48:51
[/img]Teknosa'da Mobby markalı bir ürün buldum, ama yurt dışında satılan başka bir markanın kopyası gibi duruyor, ambalaj vs çok basit ...
Fiyatta yüksek, test edeyim dedim ama Teknosa ambalaj açılırsa iade kabul etmiyor, kararsız kaldım ...


(https://i.postimg.cc/CRXKVFN4/Ekran-Resmi-2020-01-12-20-49-44.png) (https://postimg.cc/CRXKVFN4)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hakan Zorlu - Ocak 15, 2020, 22:33:44
Bu gün ofise de kurdum wifi priz sistemini.

155 - 340 Liraya kadar aynı ürün fiyatı var.

Şimdi eve nasıl evde ankastre iş yapıp akıllı ev yapalım diye kafa patlatıyorum.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Alper Bahceliler - Ocak 29, 2020, 13:18:50
Hakan Kaptan Merhaba,

Ben evde Shelly 1 (https://shelly.cloud/shelly1-open-source/) isimli ürünü kullanıyorum, farklı çeşitleri de mevcut. Direk duvardaki priz ya da ışık anahtarının arkasına sığıyor.

Bu cihaz teknelere de uygulanabilir çünkü 12v desteği de mevcut.
Bunları yönetebilmek için de Raspberry Pi'ye Home Assistant (https://www.home-assistant.io/) kuruyorum. Böylece cep telefonunda programıyla ya da iOS'da siri ile kumanda edebiliyorum.


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu gün ofise de kurdum wifi priz sistemini.

155 - 340 Liraya kadar aynı ürün fiyatı var.

Şimdi eve nasıl evde ankastre iş yapıp akıllı ev yapalım diye kafa patlatıyorum.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Cüneyt Morten - Şubat 05, 2020, 13:49:13
Merhaba
Teknede mobil uygulama üzerinden takip edebildiğim alttaki kamerayı kullanıyorum.  4G modem wifi'na bağlı şekilde çalışıyor. Üzerindeki pili yaklaşık olarak üç aydır şarj etmedim.  Biminin kromlarına bir aparatla taktım, yağmur vs iş yapıyor.  Motion-detect açık tekne çok sallanırsa mobil uygulamaya uyarı gönderiyor.  Aliexpress ten getirttim.  Belki daha iyi modelleri de çıkmıştır.
 (https://i.ibb.co/4TKM315/came.jpg) (https://ibb.co/4TKM315)  (https://i.ibb.co/3kNdNND/tekne-outdoor.jpg) (https://ibb.co/3kNdNND)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Fatih Cem Atalı - Nisan 02, 2020, 16:14:47
aklın yolu "bir" miş. Yaptığım şeyleri burda makale olarak görünce bir kez daha anladım. Ben de uzun süredir tekne içine yerleştirdiğim bir 4G access point ile teknenin iç ve dış kameralarından görüntü alıyorum. Bunun yanında çinden SONOFF marka ucuz wifi sensörler ve röleler aldım.  Bununla teknenin içinde bir hareket olması ya da kapı açılması durumunda telefonuma bildirim geliyor. Ayrıca aldığım 4'lü röle ile uzaktan 4 cihazı kontrol edebiliyorum. Birincisi tekneye gitmeden önce çalıştırmak için buzdolabı. Diğeri de sintine pompası.  Benim pompa otomatik değil ama aldığım sensör ile sintinedeki su seviyesi artarsa bana mesaj geliyor ve ben uzaktan sintine pompasını bir süreliğine açabiliyorum.  Röle'min diğer 2 ucu şu an boşta, aklıma uzaktan kontrol için başka fikir gelirse onlar için kullanacağım.

Bu otomasyon sistemleri ile ilgili olanlar varsa bilgi vermek anlamında yardımcı olabilirim.


Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Levent Kayaloğlu - Ekim 01, 2020, 20:49:24
Sizlere Evde kullandığım bir Sistemi tanıtmak istiyorum, bu Sistemi kullanmanız için Teknenizde Wifi Router bulunması gerekli. Bağlaması çok basit ve Cloud Based olan bir Sistem. Bu Sistem ile Evimdeki Işıklar ve Kepenkleri otomatik Açıp kapatıyorum. Şirket Bulgaristanda https://shelly.cloud/

Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Atilla Kaplan - Ekim 26, 2020, 00:13:20
Hakan Zorlu korsan konuyu tekrar gündeme getirmek istedim çünkü yavaş yavaş tekneler kapanacak sizin tekne içi otomasyon projesi önem kazanacak. Uzaktan kumanda havalandırmalar , sintine kontrolu , akülerin kontrolu önem kazanacak

Konu ile ilgili gelismeler oldu mu . Sistemin çalışması nasıl , önereceğiniz  düzeltmeler olacak mı.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hakan Zorlu - Kasım 21, 2020, 23:14:37
Şimdi bir 7 tane fanı sintine ve porttuçlara döşemede sıra.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Gülümser Özharar - Kasım 21, 2020, 23:43:20
Maşallah havalanıp, uçacak. :)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Zafer Tuncalın - Aralık 19, 2020, 02:40:17
Benim de konuya bir katkım olsun eğer teknelerimizde wifi donanımız devamlı varsa akıllı ev teknolojilerinin önemli bir kısmını tekneye monte edebiliyorsunuz bu konuda en iyi protokollerden birisi Zigbee protokolü çok anlamasam da bu protokol işlerinden  bir sürü ürün bu protokolü kullanıyor ve fiyatlar çok düşüyor. Ben tekneme Ali express den Heiman marka (Huwai firmasına OEM mal üretiyor. http://www.heimantech.com/) bir gateway ve 4 adet duman dedektörü ile CO dedektörü satın aldım. En ufak duman algılamasında alarm çalmasına ilaveten cep telefonunuza alarm mesajı gönderiyor. Duman sensörleri pille çalışıyor. Bu gateway modülüne 30 adet farklı sensör takabiliyorsunuz. Ayrıca yine pilli su kaçağı sensörleri aldım sintine ,tankların altına ve şaft yatağına koymak için. Bunları farklı marka tedarik ettim ve gateway ihtiyacı olmadan wifi üzerinden doğrudan telefonunuza mesaj gönderiyor. Yani alternatifimiz çok fazla. Önemli bir konuda telefon uygulamasındaki programı. TUYA programı uygun olanı seçerseniz hem zigbee hemde wifi olan yönlendirmenizi tek program üzerinden izleyebiliyorsunuz.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hulki Erdem - Aralık 19, 2020, 20:35:48
Hakan Zorlu,
Teknenin her türlü teknolojik işlerini geliştirmekten, denize çıkmaya fırsat bulamıyor :D
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hakan Zorlu - Aralık 19, 2020, 21:29:08
Co dedektörü aslında dizel ısıtıcı (Webasto, Eberspacher) kullanan teknelerde çok önemli Zafer korsanım ve tabii ki LPG sensörü. Be tecrübe ettiğim kadarıyla cihazlar bir çok uygulama ile uyumlu. "Smart fe Google Home, Alexa" gibi. Aynı maili kullanıp, Smart Life'ye tanıtınca bir cihazı otomatikman Google Home uygulamasına da ekliyor. Ben arayüz olarak Smart Life'ye alıştım. Şimdi sizin dediklerinizi inceleyeceğim.


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Hakan Zorlu,
Teknenin her türlü teknolojik işlerini geliştirmekten, denize çıkmaya fırsat bulamıyor :D

Niye ki? Sudaki tekneye binince mantıken deniz üstüne de çıkmış oluyorum.  ;??^+%%
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Zafer Tuncalın - Aralık 19, 2020, 22:03:30
Aynen doğru CO detektörünü ben kıç ambarda jeneratör ve egzos çıkışına yakın bir yere monte edeceğim.O linkleri bir inceleyin sonra Hulki abiye gideriz onun teknesine de likit kalibrasyon sensörü takarız. :)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hulki Erdem - Aralık 19, 2020, 22:50:03
Zafer sende Hakan gibi kılsın bu konularda :D
Ben işlerden denize vakit ayıramazken siz teknede denize çıkmıyorsunuz :D
Öpüyorum ikinizide...
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hulki Erdem - Aralık 20, 2020, 00:16:33
İyisarıkanat yapıyor, adalar bostancı arası çıkın biraz balık yakalayın bari :) Ha, benide çağırın :)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Zafer Tuncalın - Aralık 20, 2020, 00:31:55
Tabiki abim ne zaman isterseniz.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hulki Erdem - Aralık 20, 2020, 02:09:54
Teşekkürler Zafer kaptan, 25 yıllık istanbul denizciliiğimde motoryat, yelkenli veya sandal!  Ehven  şartlarda daima lüfere çıktım :)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hulki Erdem - Aralık 20, 2020, 02:12:02
25 yıl sadece Setur geçmişim var, balık daha eski
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Özcan Şişman - Mayıs 06, 2021, 22:52:00
hakan korsanım selamlar.
Bu yaptığınız otomasyon sistemi akıllı priz 220 ile çalışıyor anladığım kadarı ile. Bunu 12 v ile de çalıştırabilir miyiz acaba. Ben devamlı 220 ye bağlı kalmak istemiyorum o yüzden soruyorum. Sadece buz dolabını kontrol etmek amacım. Konu üstünden baya zaman geçmiş ama inşallah görürsünüz.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Tolga Tanrıkorur - Haziran 04, 2021, 20:22:56
Herkese merhaba,

Muhtemelen herkes aşinadır lakin katkida bulunayım istedim:)). Victronun sitesinde internet ile uzaktan denetim ve izleme modülleri ile ilgili epey açıklama var.  Kendim icin bir Cerbo GX düşünüyorum.  Internet baglantisi ile akü , tank vesaire herseyi izleyebiliyorsunuz.  Bilgilerinize..
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Ekrem Mizan - Ocak 01, 2022, 17:45:45
Eline sağlık Hakan. Çok faydalı bilgiler.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Sedat Demir - Şubat 10, 2022, 22:48:10
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Su geçirmez IP kameralar var fakat bataryalı olana hiç rastlamadım. Kameralar aslında 5V 0.2A. Batarya uygulanabilir mi acaba¿
olmaz mı olur tabi..
su geçirmez bir kutu içine bir akü ve şarj devresi (regülatör), tepesine küçük bir güneş paneli. bitti gitti..
(https://cdn.instructables.com/F6T/JRW5/JPN3MZSU/F6TJRW5JPN3MZSU.LARGE.jpg?auto=webp&&frame=1&width=1024&fit=bounds)

alibabadan filan aşağıdaki gibi solar paneli kendi üstünde bir kamera da bulunabilir;
(https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1v4QNX2WG3KVjSZFPq6xaiXXaQ.jpg_q50.jpg)

Özgür hocam merhaba,
Bu kameranın marka model bilgisi var mı? Aliexpress'ten ya da bizim burada arayayım.

Meramım şu:
Öncelikle; demir atıp alırken, çapamı ve zincirimin durumunu, pedestalın oradayken tablet/cep telefonumun ekranından izlemek istiyorum ki, tek başımayken manevramı buna göre yapabileyim.

Suya/neme/toza dayanıklı olsun, gece görüş imkanı olsun, kendi solar panelinden enerjisini alsın, kablo vs olmasın.
Hatta mümkünse, bu özelliklere sahip birden fazla kamerayı farklı noktalara koyup, görüntülerini yine tabletimden aynı anda veya arka arkaya seçerek izleyebileyim (alargada mesela).

Görüntüyü göndereceği alıcı (cep/tablet) en fazla 9-10 m. mesafede olacağı için sanırım sim kart veya wifi modem vs lazım olmayacaktır?
Hani derseniz, bu özelliklere sahip olup da, salona vs bir yere bağlayacağım wınn, superbox gibi wifi modem ile bağlantı kurup nerede olursam olayım izleyebileceğim kamera var, onu da tercih edebilirim.
Tavsiyelerinizi 4 gözle bekliyorum. Selamlar
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Sedat Demir - Şubat 11, 2022, 14:57:22
Mesela ben de şöyle bir şey buldum ama fiyatı 3500 lira gibi. Belki özelliklerinden dolayı bu kadar yüksek fiyatı ama bana bütçe dostu bir çözüm lazım. 




(https://i.ibb.co/0yMNCMX/Screenshot-20220211-145358-Whats-App.jpg) (https://ibb.co/0yMNCMX)  (https://i.ibb.co/M6vSYXx/Screenshot-20220211-145411-Whats-App.jpg) (https://ibb.co/M6vSYXx)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Mert Ozmenc - Şubat 12, 2022, 09:06:44
1 yıldır teknemde ESCAM QF 260 kullanıyorum. Solar ve IP66. Tavsiye ederim. Solar kameraların tek dezavantajı devamlı kayıt özelliği yok. Hareket sensörünü aktif ettiğiniz taktirde hareket algıladığında 60 saniye kayıt yapıyor. Wifi bağlayıp uzaktan izleyebilirsiniz veya kameraya yakın iseniz direk bağlanıp izleme yapabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Sedat Demir - Şubat 13, 2022, 23:49:35
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
1 yıldır teknemde ESCAM QF 260 kullanıyorum. Solar ve IP66. Tavsiye ederim. Solar kameraların tek dezavantajı devamlı kayıt özelliği yok. Hareket sensörünü aktif ettiğiniz taktirde hareket algıladığında 60 saniye kayıt yapıyor. Wifi bağlayıp uzaktan izleyebilirsiniz veya kameraya yakın iseniz direk bağlanıp izleme yapabilirsiniz.

Mert Kaptanım, aradığım özellikler tam olarak bunlardı. Tavsiye için çok teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Hakan Zorlu - Eylül 28, 2022, 23:59:52
Smart Life uygulaması harika bir güncelleme yaptı. Hala almadıysanız deneyin derim. .Çok daha esnek uygulama artık.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Mehmet Ali Zor - Aralık 06, 2023, 15:48:17
Tekneme ip kamera takacağım ama kablosuz ağ hangisi olmalı bilemedim. Siz hangi yöntemi kullanıyorsunuz? Eski bir telefona data hattı alarak ve erişim noktası oluşturarak sorun çözülür mü?
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Uğur Can Orhan - Aralık 06, 2023, 16:16:04
Benim hattım vodafone

Sınırsız paket.
Ama paylaşım 40gb sınırlı. Daha fazlası da yok dediler alırken. Millet eve internet almayıp bu şekilde TV falan izliyormuş. Kaldırmışlar.

Yeterli mi?
Kamera kaç MB, tüm veriyi bulutami atacak...vb hesaplamak lazım.

O yüzden telefon+data paylasimi yetmeyebilir belki.



Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Tekneme ip kamera takacağım ama kablosuz ağ hangisi olmalı bilemedim. Siz hangi yöntemi kullanıyorsunuz? Eski bir telefona data hattı alarak ve erişim noktası oluşturarak sorun çözülür mü?
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Efe Sarıoğlu - Aralık 06, 2023, 16:18:52
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Tekneme ip kamera takacağım ama kablosuz ağ hangisi olmalı bilemedim. Siz hangi yöntemi kullanıyorsunuz? Eski bir telefona data hattı alarak ve erişim noktası oluşturarak sorun çözülür mü?

Ip kamera  Xiaomi 360 ve Wınn modem(her hat ile çalışıyor, bendeki t. telekom) var. Her ikisi de usb den güç alıyor. Gece de gündüz de yeterli görüntü kalitesi sağlıyor.


 (https://i.ibb.co/7pLLf6B/Whats-App-Image-2023-12-06-at-16-15-41.jpg) (https://ibb.co/7pLLf6B)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Mehmet Ali Zor - Aralık 06, 2023, 16:27:36
Kamerayı henüz almadım. Buluta kayıt yapması iyi olur. iç ve dış mekan iki tane olsun istiyorum. Solar özellikli dış mekan kameralar mevcut, sim kartlı değil de wifi özellikli olursa yeterli olur mu?
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Atilla Kaplan - Aralık 06, 2023, 16:49:56
Marinalardaki Wifi sistemi girişte kullanıcıyı onaylaması sistemi ile çalışıyor . Dolayısıyla yayın bir şekilde kesilirse tekrar TC kimlik gibi bilgiler girililip  restart edilmesi gerekiyor. O yüzden wifi tekne sistemi için uygun değil . Eğer tekneye sistem kurulacaksa çift taraflı etkileşim , iletişim olmalı .

Eger alarm da kurulacaksa zaten online olmalı

Eğer kameralar ve sensörler wifi özellikli ise o zaman iş başka  , ama yine sim kart ile çalışan network kurmanız gerekiyor. 
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Erdem Çakır - Aralık 06, 2023, 17:39:25
Benim hattımda vodafone sınırsız. Evde fiber için birkaç ay beklememiz gerekiyordu. O arada evdeki tüm cihazları PdaNet+ uygulaması kullanarak bağladım internete. Hala daha fiberde arıza çıktığı durumlarda kullanıyorum.

İp kameraların çoğu kaliteli görüntüleri sdkarta ye kaydedip, hareket algıladığı durumlarda data kullanıp buluta yükle yapıyor. Ayrıca siz bağlanıp görüntü almak istediğinizde de kullanıyor datayı.

Data hatlarının paketleri yeter ipcam için. Sınırsız bir hat almanıza gerek yok sanıyorum.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Mehmet Ali Zor - Aralık 07, 2023, 12:39:39
Data hattı alıp eski iphone 4 ile kullanırım diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Fatih Cem Atalı - Aralık 07, 2023, 13:33:52
Ben baş ve kıç'da aşağıdaki kamerayı kullanıyorum. Dış ortam kameraları, uzaktan izleyebiliyorum ve içindeki microSD kart'a sürekli kayıt yapıyor.
Kameranın üzerinde ciddi bir led aydınlatma var,  havuzluk aydınlatma olarak bile kullanılabiliyor. Diğer önemli nokta PTZ olması, yani kendi etrafında ve yukarı aşağı yönlü uzaktan döndürebiliyorum. Böylece sert havalarda kıyıya yanaşma var mı kontrol edebiliyorum. Aşağıda aynı kameradan aldığım görüntüleri paylaştım. Kamera 12V ile çalışıyor ve Wifi, Vınn modem üzerindeki hattan veri iletiyor. Sürekli bulut yedeklemesi yapmadığım için, izlemedikçe herhangi bir veri kullanımı yok.

https://www.amazon.com.tr/gp/product/B09KGG8BK3/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1

 (https://i.ibb.co/zrmFYwW/k1.jpg) (https://ibb.co/zrmFYwW)  (https://i.ibb.co/rM5Swzm/k2.jpg) (https://ibb.co/rM5Swzm)  (https://i.ibb.co/PDqJWBd/k3.jpg) (https://ibb.co/PDqJWBd)
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Mehmet Ali Zor - Aralık 07, 2023, 16:11:37

https://www.amazon.com.tr/gp/product/B09KGG8BK3/ref=ppx_yo_dt_b_search_asin_title?ie=UTF8&psc=1

 
Fatih korsanım ürünü inceleyeceğim. Solar olup olmaması konusunda ne düşünüyorsunuz teknede zaten solar panel var, direk kablolama yaparak kullanmak daha mı mantıklı olur. Aslında bir tane de gurçataya konmak istiyorum ama bakalım artık.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Fatih Cem Atalı - Aralık 08, 2023, 12:12:37
Bu ürünleri doğrudan solar panele bağlayamazsınız, her an her saat stabil bir akım gelmediği için çalışmayacaktır. Aküden bağlantı almak gerekir. Ama alternatif olarak, kablolama yapmak istemiyorsanız, bu ürünlerin kendi üzerinde solar panel olan kendi içinde pil barındıran modelleri var onlardan seçebilirsiniz. Aşağıda bir iki örnek bıraktım.

Öte yandan Gurcataya bağlayacağınız bir aksesuarın Yelken sırasında çapariz konusunu hatırlatmak isterim.

https://www.amazon.com.tr/Kablosuz-Kameralar-G-Homa-G%C3%B6zetimi-Alg%C4%B1lama/dp/B09Q34ZDPR/ref=sr_1_4?crid=1DCC3ZNCGTI6R&keywords=solar%2Bptz%2Bkamera&qid=1702026676&sprefix=solar%2Bptz%2B%2Caps%2C135&sr=8-4&th=1

https://www.amazon.com.tr/lifcasual-G%C3%BCvenlik-Kameras%C4%B1-Kablosuz-Enerjili/dp/B0CCY6BNGD/ref=sr_1_6?crid=1DCC3ZNCGTI6R&keywords=solar+ptz+kamera&qid=1702026715&sprefix=solar+ptz+%2Caps%2C135&sr=8-6
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Mehmet Ali Zor - Aralık 08, 2023, 14:04:57
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu ürünleri doğrudan solar panele bağlayamazsınız, her an her saat stabil bir akım gelmediği için çalışmayacaktır. Aküden bağlantı almak gerekir. Ama alternatif olarak, kablolama yapmak istemiyorsanız, bu ürünlerin kendi üzerinde solar panel olan kendi içinde pil barındıran modelleri var onlardan seçebilirsiniz. Aşağıda bir iki örnek bıraktım.

Öte yandan Gurcataya bağlayacağınız bir aksesuarın Yelken sırasında çapariz konusunu hatırlatmak isterim.

https://www.amazon.com.tr/Kablosuz-Kameralar-G-Homa-G%C3%B6zetimi-Alg%C4%B1lama/dp/B09Q34ZDPR/ref=sr_1_4?crid=1DCC3ZNCGTI6R&keywords=solar%2Bptz%2Bkamera&qid=1702026676&sprefix=solar%2Bptz%2B%2Caps%2C135&sr=8-4&th=1

https://www.amazon.com.tr/lifcasual-G%C3%BCvenlik-Kameras%C4%B1-Kablosuz-Enerjili/dp/B0CCY6BNGD/ref=sr_1_6?crid=1DCC3ZNCGTI6R&keywords=solar+ptz+kamera&qid=1702026715&sprefix=solar+ptz+%2Caps%2C135&sr=8-6

Teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Tekne içi uzaktan otomasyon; kamera, redresör, buzdolabı, TV uzaktan kontrol
Gönderen: Atilla Kaplan - Aralık 08, 2023, 18:02:05
Gucataya bağladığım martı kovar sistemim çok güzel çalışmasına rağmen genovaya çapariz vermesinden dolayı sökmek zorunda kaldım.

Bence de gurcataya dokunmayın