0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

B. D.

Ynt: Tekne dalış tüpleri hakkında
« Yanıtla #15 : Nisan 04, 2020, 19:21:45 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Metal bir tüpü esnemiyor olarak var sayarsak, tüpün hacmi değişmez, içine hava veya herhangi bir şey doldurduğunuzda ağırlaşır ve suda batar, içindeki havayı tahliye ettiğinizde yerine başka bir şey koymazsanız hafifler ve yüzer.

Tüpler yarılır veya patlar ama bunun için belirli sürelerle basınç testi uygulanır ve süre bitimine kadar emniyetlidir. Kendi kompresörünüz yoksa hiç bir tüp doldurucusu basınç testi  yapılmamış tüpü doldurmaz, bu nedenle tüpler ne yarılır ne de patlar, zarar görecekse basınç testi sırasında görürler. Basınç testinde ise içleri su le doludur, tğp zarar gördüğünde zaten bir su dolu varilin içindedir, içinden biraz su çıkar. Korkmayın emniyetlidir.
Tamam. Teşekkürler.
*

N. T. K.

« Yanıtla #16 : Nisan 04, 2020, 22:05:29 »
Topluca bir teşekkür. Sandığım kadar basit bir şey olmadığını anlayıp  vazgeçtim😀 Oysa geçen yaz şinorkerin borusuna bir 3 metre hortum takıp pervaneye kadar iner temizlerim diyordum. Zihni Sinir projesiymiş meğer😂

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #17 : Nisan 05, 2020, 12:43:23 »
Naçizane serbest dalış öğrenmenizi ve bu konuda kendinizi geliştirmenizi tavsiye ederim.
İnsanın hiçbir ekipmana gerek duymadan kendi vücudu ile yapabilecekleri harika.
Zor da değil.

Ben serbest dalış ile teknenin tutyaları, ana pervanesi ve baş pervanelerini su altında değiştirebiliyorum, salmanın altı dahil yer yerine ulaşıp temizlik yapabiliyorum. Bunun için öyle dakikalarca nefes tutmanıza da gerek yok. Ben hiç efor harcamadan su içinde dursam bile 1dk'yı pek geçemiyorum, efor gerektiren işlerde genelde 25-30sn civarında su altında kalabiliyorum ama yukarıda söylediğim her işe yetiyor bu süre.. (Bir kerede değil elbet, dinlenerek kurallara uygun kerelerce peş peşe dalış ile..)

Türkiye'de serbest dalış gittikçe popülerleşiyor, pek çok tatil beldesinde bunun eğitimini veren yerler var artık.
Zıpkıncı camiasından da eğitim alınabilir.

Sadece maske ve palet (ve belki yapılacak işe göre biraz kurşun ağırlık) ile tekne ile ilgili tüm işlerinizi halledebilirsiniz.
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Nisan 05, 2020, 12:44:25 Gönderen: Özgür Ökten »

*

A. Ç.

« Yanıtla #18 : Nisan 05, 2020, 12:56:13 »
Özgür Ökten'e katılıyorum. Zamanında 35 m derinlikte zıpkınla avlanabiliyordum. Anlatıldığı gibi süre ok uzun olmuyor, genellikle 40 saniyeyi geçebildiğimi hatırlamıyorum. Derinlik azaldıkça bu süre uzuyor. Tüp taşımak ve doldurmak daha zahmetli geldiği için snorkelle teknemin altını defalarca temizlediğimi hatırlıyorum. Gözlük snorkel ve palet kullanmayı hakkıyla öğrenin. Bildiğim kadarı ile zıpkınla balık avlamak yerine artık fotoğraflarını çekmek moda oldu. Midye çıkarın, cikcik denilen kum midyesi (vongola) için kumların altını eşeleyin, resim çekin. Su altında kendinizi karadaki kadar rahat hissedeceksiniz. Sonra teknenizin altında istediğiniz gibi çalışabileceksiniz. Snorkelle pervane değiştirip, taktığım katlanır pervanenin ayarını yapabilmiştim.
*

S. Ç.

« Yanıtla #19 : Nisan 05, 2020, 16:28:20 »
Özgür Ökten'e katılıyorum. Zamanında 35 m derinlikte zıpkınla avlanabiliyordum. Anlatıldığı gibi süre ok uzun olmuyor, genellikle 40 saniyeyi geçebildiğimi hatırlamıyorum. Derinlik azaldıkça bu süre uzuyor. Tüp taşımak ve doldurmak daha zahmetli geldiği için snorkelle teknemin altını defalarca temizlediğimi hatırlıyorum. Gözlük snorkel ve palet kullanmayı hakkıyla öğrenin. Bildiğim kadarı ile zıpkınla balık avlamak yerine artık fotoğraflarını çekmek moda oldu. Midye çıkarın, cikcik denilen kum midyesi (vongola) için kumların altını eşeleyin, resim çekin. Su altında kendinizi karadaki kadar rahat hissedeceksiniz. Sonra teknenizin altında istediğiniz gibi çalışabileceksiniz. Snorkelle pervane değiştirip, taktığım katlanır pervanenin ayarını yapabilmiştim.

Matematikte problem yok değilmi Ahmet korsan..Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
40 saniye kalabilirim demişin..
Saniyede 1 mt insen 35. metrede gitti 35 saniye..birde dönüşü var bunun..Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

Ç. Ş.

« Yanıtla #20 : Nisan 05, 2020, 16:43:35 »
Sevgili korsan kardeşlerim;

Özgür korsanın yazdıklarından sonra serbest dalıp tekne altını temizlemek bayağı kolay görünmeye başladı.
Eğitim alınmalı diye doğru yazmış ama bu işin bir de performans tarafı var. Herkes o performansta olamaz ve o kadar basit bir efor değil bu iş.

Su altında dalıp nefes tutmak başka, bir iş ile uğraşıp alet kullanmak fiziksel güç harcamak çok başka.
Ben 2 yıldız balıkadam olduğum ve biraz serbest dalış tecrübem olmasına rağmen Özgür korsanın yazdıklarından sonra dedim ki ben sıfırmışım yahu.

Neyse bu iş bu kadar kolay olsa idi teknelerde bulundurulan küçük tüplü dalış sistemleri bu kadar yaygın olur muydu bilemiyorum.
*

A. Ç.

« Yanıtla #21 : Nisan 05, 2020, 16:54:56 »
Saniyede 1 metre 3,6 km/s eder. Yani çok düşük bir hız olmuş. Bir yüzücü 100 metreyi 60 saniyenin altında yüzebiliyor. İnişin çok hızlı olduğunu söyleyebilirim. Dikilin inmeye başladığınız zaman belinizde ağırlık varsa neredeyse hiç palet vurmadan kurşun gibi dibe inersiniz. Çıkışta da palet vurarak oldukça hızlı çıkarsınız. Paletli yüzme hızını hiç bilmiyorum. Saniyeleri küçümsemeyin, bir saniye diyerek izin isteriz ama aslında saniye bazı işler için oldukça uzun bir süredir.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #22 : Nisan 05, 2020, 17:21:59 »
Ben 2 yıldız balıkadam olduğum ve biraz serbest dalış tecrübem olmasına rağmen Özgür korsanın yazdıklarından sonra dedim ki ben sıfırmışım yahu.
Emin olun asıl konu nefes tutma süresi veya fiziksel kondüsyon değil, daha çok konsantrasyon, sakinlik ve yapacağın işe hakim olmak (yapabilir hissetmek) ile ilgili..

Su altında ne zaman heyecanlanırsam, korkarsam ve yorulursam hiçbirşey beceremeden çıkarım, ne kadar sakinliğimi korursam 30 saniye bile saatler gibi gelir, kolayca her işi yaparım.

Su altında kendinize yalan söylemeden vücudunuzun tüm sinyallerini iyi dinlemek ve hiçbir şeyi zorlamamak lazım.

ve gittikçe de gelişen bir olay. zamanla çok daha rahat, sakin oluyorsunuz ve o 30 saniyeyi daha verimli kullanıyorsunuz.

Kimseyi de tehlikeli şekilde cesaretlendirmek istemem tabi, o yüzden işin fiziksel yönünden çok metal yönünün önemli olduğu ve size bağlı olduğunun altını çizmek isterim..

Mutlaka eğitim alınmalı.
Serbest dalış kazaları en çok nefsine hakim olamayıp sınırları zorlamaktan meydana geliyor.
Eğitim hem teknikleri hem sınırlarınızı öğrenmeye ve kendinizi terbiye etmeye yarar.
*

A. Ç.

« Yanıtla #23 : Nisan 05, 2020, 18:01:39 »
Karada nefessiz kalma hissinin oluşması ile su altında nefessiz kalma hissinin oluşma süreleri çok farklı oluyor. Derine indikçe bu his çok daha çabuk oluşuyor. Sanırım basınç farkı nedeni ile ciğerler sıkışıyor ve karada olmanıza oranla havanız yokmuş hissi gelişiyor. Sürekli çalışma (dalış) ile bu his devam etse de hafifliyor veya kontrol edilebilir hale geliyor. Makul derinliklere inmeye alıştıktan sonra tekne altında çalışıyorken neredeyse karada imiş gibi hissediyorsunuz. Sadece snorkelle yüzeyde dolaşıyorsanız büyük olasılıkla başınızı suyun  altına sokup tekne altına doğru yöneldiğinizde havam bitti hissine kapılacaksınız. 3-5 m derinliklere kolaylıkla inmeye alışmadan tekne altında da çalşışmak zor olabilir.
*

B. D.

« Yanıtla #24 : Nisan 05, 2020, 21:07:42 »
Ben çoçukluğumdan beri daldığım için teknemin altını yıllardır serbest dalış ile temizliyorum.1-2 hftaya yine aynı yöntemle temizleyeceğim.28 sene önceden 1 yıldızlı dalış eğitimim var.Teknenin alt temizliğini önce pervane ve bazı kritik yerler ve sonrada gövde ve salma olarak ikiye ayırıyorum .Deniz soğuksa ve kondisyon düşükse 3yada 4 defada iş bitecek şekilde böldüğümde oluyor.Ama eğer scuba dalış yapılabiliniyorsa teknede ekipman olmalı gerektiği durumda da başımızın çaresine bakabilmeliyiz.Bu iş uyduruk ekipman ile olmaz .Standart ekipmandan kaçmamak lazım.Bu arada biraz araştırınca aliminyum tüp korozyon olmadığından daha sağlıklı ,hava her zaman temiz  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.Yüzmesi için extra ağırlıkla işi çözüyorlarmış.Gerekmezsede arada bir dalış okulları ile keyif dalışı yapılır . Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ş. Ç.

« Yanıtla #25 : Nisan 06, 2020, 11:09:03 »
Selamlar;
Fuarda gezerken bu aleti görmüştüm ama bana biraz pahalı geldi. Scuba ekipman fiyatlarını baz alırsak pek fark yok gibi ama dalış limiti 12m ile sınırlı. Sadece tekne için dalınacaksa daha pratik bir çözüm olabilir ayrıca yer kaplamayacaktır.

*

Ö. T.

« Yanıtla #26 : Nisan 19, 2020, 01:47:13 »

Bu maske için görüşlerinizi öğrenebilirmiyim,deneyen var mı arkadaşlar ?
*

A. Ç.

« Yanıtla #27 : Nisan 19, 2020, 07:28:26 »
Gördüğüm kadarı ile basınçlı hava tüpüne bağlanılıp kullanılan full face mask (tam yüz maskesi) değil, snorkeli maskeye tutturulmuş yüzü kaplayan bir maske. Full face mask içine mikrofon koyulabilen ve görüşmeyi sağlayan bir maskedir. Zamanında kullandım ama hiç rahat etmedim, Klasik maske ve ağızda regülatör çok daha rahattır. eğer snorkelli maske ise sadece yüzeyde gezerken öneririm. Hatta hiç önermem. Kesinlikle dalmaya uygun değildir. daldığınızda illaki içine su girer ve klasik maske tahliye yöntemleri ile suyu çıkaramazsınız. Yüzeyde maskeyi yüzünüzden uzaklaştırıp suyu boşaltmaniz gerekir   
*

M. T.

« Yanıtla #28 : Nisan 19, 2020, 10:13:34 »
Ben kullanıyorum içine kesinlikle su almaz rahatlıkla dalabilirsiniz hiç bir şekilde su almaz. maske ve snorkel den kat kat daha rahat kullanımı vardır, tavsiye ederim
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #29 : Nisan 19, 2020, 15:18:29 »
Serbest dalış konusuna yazılmıştı ama buraya daha uygun diye buraya taşıdım;

0,5 l tüp standart tüp doldurma basıncı olan 200 atmosferde 100 l hava taşır. ...
Diğer yandan normal boyut tüplerde son 50bar (10lt tank için 500lt hava) rezerv diye düşünülür ve kullanılmaz, dolayısı ile 0,5lt'lik tüpteki 100lt havanın 25lt'si zaten rezerv olarak düşünerek kullanma süresine/hesabına katmamak gerekir sanırım.