0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

N. T. K.

Tekne dalış tüpleri hakkında
« : Nisan 03, 2020, 12:56:48 »
Selam, teknede acil durumlar ve/veya basit onarım, temizlik için önereceğiniz denenmiş ekonomik dalış ekipmanı varmı, teşekkürler
*

A. Ç.

Ynt: Tekne dalış tüpleri hakkında
« Yanıtla #1 : Nisan 03, 2020, 13:27:17 »
İki yöntem var. Dalış tüpü ve gerekli donanımı edineceksiniz, tüpler bittiğinde doldurtacaksınız. Bir kompresör alıp tekneye kuracaksınız ve hortumla bir regülatöre bağlayıp onunla dalacaksınız. Bu sistem bodrum ve civarında sünger çıkarmak için kullanılırdı ve nargile diye adlandırılırdı. Emişini tekne başından yapan motoru ise kıça yakın olan bir kompresör bana göre tüpe göre daha ekonomik ve kullanışlı görünüyor. Karadeniz'de salyangoz toplarken, tekneye nargile kurmuştuk. O zaman yaptığımız hesaplamalar nargilenin çok daha ekonomik ve kullanışlı olduğunu göstermişti. Nargilenin tek sorunu temiz hava emme ve suyu önceden filtreleme gereğidir. Her ikisi de kolaylıkla sağlanabilir. sizin gibi sadece tekne altında zaman zaman iş yapan biri için gücünü doğrudan tekne  motorundan alan bir kompresör sistemi bile düşünülebilir.

*

T. O.

« Yanıtla #2 : Nisan 03, 2020, 14:46:15 »
Bir dalış eğitmeni olarak öncelikle şunu belirtmek zorundayım. Ekipmanla dalış yapmadan önce muhakkak eğitim almalısınız. Bu hem kanuni bir zorunluluktur, hem de can güvenliğiniz için gereklidir.
Eğer eğitiminiz var ise gerekli ekipmanı bilirsiniz zaten. Maske, palet, şnorkel, tüp, regülatör, saat, basınç göstergesi, BC, ağırlık kemeri ve ağırlıkları ile suyun sıcaklığına ve kalınacak süreye bağlı olarak değişen kalınlıklarda dalış elbisesi.
Bunların bazılarını ikinci el almak hijyen açısından uygun olmaz fakat tüp, BC gibi pahalı ekipmanın ikinci elini daha uygun fiyatlı bulabilirsiniz. Ama tekrar ediyorum eğitiminiz yok ise önce minimum "bir yıldız dalıcı" eğitimi alın. Eğitim aldığınız yer size malzeme konusunda da yardımcı olur.

*

Ü. Ö.

« Yanıtla #3 : Nisan 03, 2020, 16:36:52 »
En basitinden, marka vermeyeyim, (küçük at markalı :-) ) 2lt tüpü olan bir zımbırtıyı arkadaşlarla gaza gelip aldık.
(bir yıldızcık da olsa dalış eğitimim de var.)

Tüp ve yeleği var, bende serbest dalış elbisesi için kullandığım kurşun da var, ancak BC olmadan asla hassas bir şekilde nötr olamıyorsunuz. Nötr olamayınca da iş yapacağınız noktada durabilmek için çaba sarf etmek (debelenmek) gerekiyor. Hal böyleyken şnorkelle dalmaktan çok daha pratik olduğunu söyleyemeyeceğim.

2lt tüp zaten 10 dakika gidiyor.

Aklınızda bu tarz bir ürün varsa boş verin demek için yazıyorum. 
*

Ç. G.

« Yanıtla #4 : Nisan 03, 2020, 17:01:18 »
Açıkçası, tekne altında yapılacak temizlik, iş türüne göre ihtiyacınız olan tüp kapasitesi değişecektir. 5 litrenin altında bir tüp için para ödemeye hiç değmez diye düşünürüm.. Yanına alınması gereken ekipmanlar da ayrı..
Scuba eğtiimi almanızı da mutlaka tavsiye ederim, aksi durumda uzak durun derim.
Ekonomiğini sormuşsunuz, eğitim sonrasında, tüm malzemelerin bakımlı durumdaki ikinci ellerini aramanız doğru olur.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. Ç.

« Yanıtla #5 : Nisan 03, 2020, 17:19:58 »
Geçmiş zaman, teknenin altı midye tarlası olmuş, bırak yürümeyi, ağırlıktan neredeyse batacak. Kalamış'tan çıktım, Kınalı'nın arkasına, yaz ayları, elbisenin sadece üstünü giydim, soğuk için değil, sürtünüp yaralanmamak için, uzun kollu olsa da zaten ince yani yazlık elbise. Elimde kürek kadar bir spatula, snorkel, palet, biraz ağırlık teknenin altına indim, spatula ile dokununca her defasında koca bir midye tarlası denizin dibine iniyor. Çok iyi gidiyor, yalnız her spatula vurduğumda midyelerin arasından bir sürü deniz böceği dışarı uğruyor ve bana sığınmaya çalışıyor, uzun zaman serbet ve tüplğ daldığım için aldırmıyorum. Tekneye çıkınc temizlenirim. Sonunda teknenin altı karinaya benzedi, ben de sudan çıktım, her iki kulağımın içi de kıpır kıpır, belli ki bir takım hayvanat kulağımın zarında yürüyor. Zararı yok ama ses nerede ise beni delirtecek. Marina komşum olan bir hekim rkadaşı aradım. Gel hallederiz dedi. Kınalı'dan Kalamış, nereden bakarsan yarım saat, arabaya bineceğim, Okmeydanı SSK da 45 dakika veya 1 saat, bu kadar süre içinde eğer karaya ulaşabilirsem, mutlaka biri çevirir, beni doğrudan Bakırköy'e götürürler. Olmaz dedim, kulağımın içine bana zarar vermeyecek ne sıkabilirim onu söyle, onun da aklına teknede bulunabilecek makul bir şey gelmiyor, benim aklıma geldi, ecza çantasını açtım, tentürdiyot falan çok aklıma yatmadı, oksijenli su var, kulağa zararı olur mu diye sordum, olmaz dedi, bir şırıngaya çektim iki kulağa da sıktım, önce biraz köpürme sesi geldi, sonra ses kesildi. Aslında zeytinyağı, çiçekyağı, yani mutfaktan bir şeyler de olabilirdi ama beynim o kadar çalıştı. Oturdum, kendime bir rakı koydum, Kınalı'nın arkasının keyfini çıkardım, geç vakitte marinaya döndüm.

Bazen çok basit gibi görünen işler, çok karmaşık bir hal alabiliyor, sadece hava almanızı sağlayan bir aparat tekne altında yetmeyebilir, bambaşka tehlikelerle başa çıkmaya hazır olmalısınız.
*

B. D.

« Yanıtla #6 : Nisan 04, 2020, 07:19:26 »
1- Regülatörde hangi markalara güvenebiliriz.?
2-Çelik tüp mü yoksa Aliminyum mu ?

*

Ç. Ş.

« Yanıtla #7 : Nisan 04, 2020, 11:01:46 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
1- Regülatörde hangi markalara güvenebiliriz.?
2-Çelik tüp mü yoksa Aliminyum mu ?

Bu sorularınızı mecbur kaldığınızda tekne altına dalmak için soruyorsanız cevaplar daha basit olabilir. Ona göre cevap vereyim;

Çelik ağır ve dayanıklıdır, küçük ebatlarda bulmak zordur.
Alüminyum daha hafiftir, dayanıklıdır ama çelik kadar değil. 2 litreden 10 litreye kadar mevcuttur.

Regülatörde de çok pahalı marka aramanıza gerek yok aldığınız yer bilinen bir yer olup sadece malına güvendiğini anladığınız yerden alınız. Decathlon mesela gayet uygun ve kaliteli.

Hatta geçen gün ünlü bir markanın regülatörlerinden bazılarını başka fabrikaya yaptırıp üzerine logosunu bastırdığına şahit oldum. Aynı ürün markasız olarak yarıya yakın fiyata satılıyordu.

Tekne altı hariç amacınız(da) olacak ise mutlaka detaylı araştırma ve asla eğitim-sertifika almadan dalmayınız.
*

A. Ç.

« Yanıtla #8 : Nisan 04, 2020, 11:06:28 »
Normal boyutta aluminyum tüpler içlerindeki hava azaldıkça yüzme eğiliminde oluyorlar, yani sürekli ayarlamanız gerekebilir. Çelik tüplerde böyle bir sorun olmuyor.
*

M. C.

« Yanıtla #9 : Nisan 04, 2020, 13:31:26 »

10 yıldır 15 litrelik tüp ve ona bağlı 20 metre uzunlukta nargile hortumum var.
İhtiyaç olduğunda tüpü teknede bırakarak işimi görüyorum.Çok efor gerekmiyorsa 2 saat gidiyor.
Hazırlık kısmı daha kolay .yılda 2 ya da 3 kez maksimum hava dolduruyorum.
Herhangi bir dalış teknesi ücreti karşılğı dolduruyor.
Bence en güvenli yöntem.Profesyonel ce dolum oluyor.Elbette dalış eğitimim ve brövem var.
Tekneniz uygun büyüklükte ise tavsiye ederim.
*

S. Ç.

« Yanıtla #10 : Nisan 04, 2020, 15:59:35 »
4 bölümlük eğitimin ikisini aldım..
Ben 10 kg lik tüpü,usturmaçaya bağlıyorum..Usturmaçanın altına,1 mt lik ince bir halat bağlayıp tüpüde buna bağlıyorum..Tüp suyun altında 1 mt de durmuş oluyorTüpe bağlı standart hortumlu regilatörde yaklaşık 1,5 mtre falan..Tüp hafiflediği ve batmadığı için,ağzımda regilatör,teknenin altında teknenin her yerine benle geliyor..sırtımda taşımamış oluyorum..
*

A. Ç.

« Yanıtla #11 : Nisan 04, 2020, 16:12:55 »
Tekne altı için tüpü sırtta taşımamak sorun yaratmaz ama hortumu çok uzun tutar da tüp yukarıda siz aşağıda olursanız, regülatörler sorun yaratabilir. Birinci kademe regülatör tüpe bağlanan vana üstündedir ve hortuma belirli bir basınçta hava verir. Derine indikçe regülatör çevre basıncına göre nispi basınç ayarladığından basıncı su basıncına göre ayarlar, ağız parçasındaki ikinci kademe regülatör de bu basıncı çevre basıncına getirir. Yani derine indikçe daha basınçlı hava solursunuz. Kötü ayarlı birinci kademe regülatör su kesiminde olursa derinde yeterli basıncı sağlamayabilir.
*

B. D.

« Yanıtla #12 : Nisan 04, 2020, 17:48:05 »
Normal boyutta aluminyum tüpler içlerindeki hava azaldıkça yüzme eğiliminde oluyorlar, yani sürekli ayarlamanız gerekebilir. Çelik tüplerde böyle bir sorun olmuyor.
Hava azaldıkça daha az yüzmesi gerekmezmi ?Birde sonuçta basınçlı bir tüp taşıyacağız teknemizde aliminyum tüplerin yarılarak havayı kaçırdığını ama çelik tüplerin patladığı gibi bir duyumum var .Doğrumu dur ?
*

Ç. Ş.

« Yanıtla #13 : Nisan 04, 2020, 18:17:30 »
Hava azaldıkça daha az yüzmesi gerekmezmi ?Birde sonuçta basınçlı bir tüp taşıyacağız teknemizde aliminyum tüplerin yarılarak havayı kaçırdığını ama çelik tüplerin patladığı gibi bir duyumum var .Doğrumu dur ?

Nereden duydunuz bilemiyorum ama böyle bir şey yok.
*

A. Ç.

« Yanıtla #14 : Nisan 04, 2020, 18:48:46 »
Metal bir tüpü esnemiyor olarak var sayarsak, tüpün hacmi değişmez, içine hava veya herhangi bir şey doldurduğunuzda ağırlaşır ve suda batar, içindeki havayı tahliye ettiğinizde yerine başka bir şey koymazsanız hafifler ve yüzer.

Tüpler yarılır veya patlar ama bunun için belirli sürelerle basınç testi uygulanır ve süre bitimine kadar emniyetlidir. Kendi kompresörünüz yoksa hiç bir tüp doldurucusu basınç testi  yapılmamış tüpü doldurmaz, bu nedenle tüpler ne yarılır ne de patlar, zarar görecekse basınç testi sırasında görürler. Basınç testinde ise içleri su le doludur, tğp zarar gördüğünde zaten bir su dolu varilin içindedir, içinden biraz su çıkar. Korkmayın emniyetlidir.