0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

O. Ö.

Tekne baş ve kıç dengesi.
« : Aralık 16, 2021, 14:08:26 »
Selam korsanlar. Sizlere sormak istediğim konu bas kıç dengesi. Teknemin kıç tarafı havada yani dengesizlik var. Ağırlik koymak istiyorum. Acaba iomurgaya zarar verirmi teknem 8, 30 mt. En 2, 80 ahşap üstü epoksi. Bilgleriniz icin simdiden teşekkurler.
*

T. T.

Ynt: Tekne baş ve kıç dengesi.
« Yanıtla #1 : Aralık 16, 2021, 14:50:17 »
merhaba,

belki baska açıdan bakılabilir duruma..bana yanıt vermek zorunda degilsiniz..size belki yardimci olur diye yazıyorum : bas tarafında ya da basa yakin neler var agir olabilecek. örnegin motor inboard mu ve tam nerede duruyor ? oynatılabilir mi ? tanklar / aküler ayni sekilde ? zincir gereksiz yere uzun mu ve kalın mi? son bir soru daha , üretici ne diyor ? vesaire..

zira çözüm icin kanaatimce teknenin agirligini artırmak en son yol olmali..hem hiz hem yakit performansı sebebiyle..
« Son Düzenleme: Aralık 16, 2021, 14:54:57 Gönderen: Tolga Tanrıkorur »

*

A. Ç.

« Yanıtla #2 : Aralık 16, 2021, 15:46:30 »
Öncelikle teknenizin kıçı gerçekten havada mı? Teknenin su hattının kestirme hattı yanlış olabilir ve bu nedenle kıçı havada görünebilir. Bunu kontrol etmek için ek yük yokken ve sadece siz içinde iken oturma yerlerinin su ile yaptığı açıyı su terazisi ile kontrol edin. Sorun su kesimi çizgisinde ise karaya zehirli için çıktığınızda, suyun bıraktığı çizgiye bakarak zehirli hattınızı yeniden belirleyin. Gerçekten teknenin kıçı havada ise tekne içindeki yükleri kıça doğru kaydırmaya çalışın. Sancağa doğru yatık duran bir yelkenli teknenin yatık durma sebebinin, sancak tarafındaki kütüphanesi olduğunu görmüştük, sadece kitapların yerinin değiştirilmesi bile tekneyi düzeltmişti. Tekneyi boşu boşuna ağırlaştırmayın.   

*

A. K.

« Yanıtla #3 : Aralık 16, 2021, 17:44:29 »
Aynı sorun bende de var . Ağırlklı dolaplar ve Ambar iskele tarafında bunun neticesi  tekne iskeleye doğru hafifce yatık . bizim ambar da sağlam doludur yani boşalt boşalt bitmiyor.  aküleri sancağa bir yere almaya çalışıyorum .

Ben de artık takmıyorum , seyirdeyken sancağa oturunca nasılsa tekne düzeliyor .   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

S. D.

« Yanıtla #4 : Aralık 16, 2021, 17:54:33 »
Bende de iskeleye 3 dereceye yakin yatma vardi ki ciddi hissettiriyordu kendini, iskele tarafindan kaldirabilecegimiz hic bir agirlik olmadigini da gorduk.

Hesapladik sancak koltuk grubunun altina 400 kilo gerekiyordu, tam o arada akulerin degisimi yapilacakti, akuleri oraya girecek sekilde sectik, agirlik da tam geldi ve yatiklik duzeldi.

Simdi de rollbar/matafora sebebi ile kica dogru yatiklik var, ben de salondaki su depolarini bosaltip iptal ederek hem agirlik azaltacagim - zira bas taraftaki depo ve su yapici yetiyor - hem de dengeyi kuracagimi tahmin ediyorum.

Bu tip yer degistirme imkanlari olmayanlar icin hazir satilan agirlik kitleri var. Motoryatlar cok siklikla kullaniyorlar.

*

O. S.

« Yanıtla #5 : Aralık 17, 2021, 08:21:52 »
Yelkenli teknede baş-kıç dengesi yada dengesizliği yelken seyrinde belli olur. Sakin bir suda tekneye dışardan bakarak bu dengeyi kontrol etmek, ancak Ahmet kaptanın bahsettiği yöntem ile mümkündür. Yine de dengesiz olduğuna karar verebilmek için farklı hava ve deniz durumlarında, yelken seyrinde farklı yelken trimlerini deneyerek yol ve rota tutmasının kontrol edilmesi gerekli. Durgun suda kıç havada görünse bile yelken seyrinde bu size bir avantaj sağlıyor olabilir.
Örneğin, düşük rüzgar ve göreceli olarak dalgasız bir denizde, orsa seyrinde, ön yelken arabasını en arkaya çekerek ön yelkendeki bükümü azaltığınızda bile baş çok batıyorsa bir dengesizlikten bahsedilebilir. Baş sudan hiç ayrılmıyorsa kıç havada demektir. Bu durum orsa seyrinde teknenin yolunu ve rota tutuşunu fazla etkilemez.
Göreceli olarak daha sıkıntılı olan konu ise, daha dalgalı ve rüzgarlı bir havada, geniş apaz seyri yaparken ve ön yelken arabası yine en arkadayken ve teknedeki kişileri kıça yakın oturttuğunuzda bile teknenin kıçının oynaması ve teknenin rota tutmamasıdır. Bunun sebebi yine kıçın havada olması ve dalga üstünden inerken dalga yönünde dönmesidir. Orta sert bir havada bile bu durum yaşanıyorsa, daha sert havalarda seyir konforu fazlasıyla düşer ve keyif yerini endişeye bırakır.
Bu durumda bile ilave ağırlık eklemek yerine teknedeki ağırlıkları kıça taşımak daha hızlı ve kolay bir çözüm sunabilir. Diğer taraftan, aynı havada orsa giderken bu kez de başın batması size daha büyük bir seyir konforu sunabilir. Yani ilave ağırlık yükleyerek baş-kıç dengesini değiştirirseniz bile bu ağırlığın da tekne içinde yer değiştirebilir olması büyük avantaj sağlar.

Ben 5 lt lik pet şişeler kullanıyorum. Kıçtaki su depoları ve ardiye teknenin kıçının çok batmasına neden oluyordu. Bu da dalganın kafadan geldiği seyirlerde teknenin baş-kıç yapmasına neden olabiliyordu. Başaltına yerleştirdiğim 10-12 adet 5 lt lik pet su şişesi, işimi görüyor, tüm baş-kıç dengesini değiştirmeye tabiki de yetmiyor, öncelik yine her zamanki gibi teknedeki kişilerin yer değişimi. Su şişesi yöntemi solo seyirlerde yada yapılacak başka bir şey kalmadığında oynayacağınız son bir koz daha veriyor. Ayrıca, teknede fazladan suyun olduğunu bilmek de ayrı bir rahatlık duygusu veriyor Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. Ç.

« Yanıtla #6 : Aralık 17, 2021, 09:25:04 »
Yelkenli teknelerin başları, rüzgara göre seyir açısından bağımsız olarak az da olsa suya gömülür, bunun nednei tekneyi ileri iten yelkene uygulanan kuvvetin tekne denge merkezinin yukarısında olmasıdır.

*

A. D.

« Yanıtla #7 : Aralık 18, 2021, 10:50:21 »
seyirde tonoz lazımsa ben gelirim dert etmeyin Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap