0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    s.

Sintinede biriken su
« : Kasım 17, 2019, 21:16:29 »
Merhabalar, Ağustos ayında yelkenli tekne aldım. 30 feet bir yelkenli. Acemilikten alırken sinitinesine bakmamıştım. Sintinede çok az su biriktiğini farkettim. Suyu süngerle aldıktan hemen sonra tekrar aynı seviyesine geliyor birkaç dakika içinde ve su tuzlu. Seviye hiç artmıyor. Salmadan su yapsa artması gerekmez miydi?Tuvalet manuel bir tuvalet ve denizden su çekmiyor arızası var. Acaba bundan olabilir mi? Salma su yapıyor olabilir mi ? Yaklaşık 3 aydır bu şekilde kullanıyorum. Ekte fotoğraf paylaşıyorum. Fenerbahçe marinadayım. Yardım edecek usta tanıyan ya da konu ile ilgili fikri olan  paylaşırsa sevinirim. Teşekkürler.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    R. E.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #1 : Kasım 17, 2019, 22:13:33 »

Görmeden bir şey demek zor. Birden çok nedenle olabilir. Hatta en tahmin ettiğiniz yer bile olmayabilir.

Benim başıma geleni ornek vereyim. Tekneyi epoksi reçine kaplayıp tüm vanaları yeniledim. Tabii derinlik ve mil göstergelerini de söküp yeniden taktık. Hız göstergesini iptal edip, kör tapasını takarken  iyi sıkamamışız. Liftten suya değmeye başlayınca içeri su dolmaya başladı. Hemen kaldırıp, würth alıp yeniden taktık.

Yarım saat seyir sonrası bağlandık. Açıp baktığımda çok az su vardı. Silip temizledim. Sabah geldiğimde de çok az su vardı.

6-7 aydan fazla tapayı iyi takamadığımızdan su yaptığını ve salmadan su aldığını düşündüm. Sonra fark ettimki, şaft keçesi dönerken az su yapıyor. Motorun altında biriken su, dalga nedeniyle ön tarafa geçip sintineye birikiyor. Küçük bir karavan hidroforu ile her bağlandığımda, demirlediğimde sintine pompasının devreye girmesine izin vermeyen az miktardaki suyu boşalttım ve sintine kupkuru oldu.

Şaft dönmediğinde de su birikmedi. Sintine de ıslanmadı. Sadece dalgalı denizde seyir yaptığımda veya motoryat vd dalgasına maruz kaldiğinda motorun altındaki haznede su varsa sintineye geçiyordu.

Sintinedeki az miktar suyun kaynağı açığa cıktı ama benim ilk başta öngördüğüm, tahmin ettiğim yerler değildi. Geçtiğimiz yaz ortasından itibaren sintine hep kuru kaldı.

Yeni keçeyi sezona girerken takarak sorundan bütünüyle kurtulacağım.

Size önerim, bir tehlike oluşturmuyorsa kendiniz bulun. Tabii önce vana, hortum vd'den başlayarak..

 


*

    S. Ş.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #2 : Kasım 17, 2019, 23:26:25 »
Hic bir zaman artmiyor mu yada yok olmuyor mu?

Oyle bir tarif etmissin ki sanki birlesik kap gibi calisiyor orasi...
« Son Düzenleme: Kasım 17, 2019, 23:38:09 Gönderen: Semih Sener »


*

    A. Ç.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #3 : Kasım 17, 2019, 23:48:18 »
Tuzlu su, sintineye giriyor ama hiç birikmiyor, tek sebebi denize çıkıldığında serpinti ile tekne bordasından veya güverteden giren serpinti olabilir. aşağıdan giren su kaynağı ne olursa olsun artar.


*

    Ö. T.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #4 : Kasım 18, 2019, 00:58:32 »
1 ) Şaft salmastrası ne tip ve otomatik sintine pompası var mı Soner Korsan? 
Sıra ile gidelim ve sonra diğer ihtimallere gelelim.
Salmastranın bir fotoğrafını da koyabilirsiniz.




*

    O. G.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #5 : Kasım 18, 2019, 16:11:05 »
Soner Korsan,

Merhaba,

Sintinedeki suyun tuzlu su olduğunu söylüyorsunuz. (Sintinede kurumuş tuzlu su nedeniyle, tatlı su kaçaklarında da tuzlu su şeklinde tat verebileceğini akılda tutmakta fayda var bu arada)

Tavsiyem sünger, kova ve kağıt havlu ile tüm sintineyi (eğer mümkünse bölüm bölüm) tam olarak kurulayıp su kaçağını salmastra, tüm kristin valf, bağlı hortumalar ve tüm sintine çıkışları için elinizde fener, tek tek kontrol etmeniz. Er ya da geç sızıntıyı bulacaksınız.  Sadece biraz sabır ve zamana gerekli. Püf noktası, tam kuru sintine..

Bununla beraber, tekneniz ahşap değil. Bu nedenle su yapmıyor olması lazım. Güzel havada 3 aydır pek de sorun etmediğiniz ve süngerle temizleyip idare ettiğiniz sızıntı, hava tam da sertlediğinde kova kova gelmeye başlayabilir. Bilirsiniz, denizde murphey kanunları ve küçük aksaklıkların büyük sorunların habercisi olabileceği...    Ertelemeden kaçağı bulmanızı tavsiye ederim.
*

    s.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #6 : Kasım 18, 2019, 19:16:14 »
Herkese çok teşekkür ediyorum bilgi paylaşımları için. Yanmar 3ym20 saildrive makina var teknede. Salmastra, kristin valf dediğiniz nedir bilmiyorum maalesef 😊 Otomatik ve manuel sintine pompası mevcut
*

    S. Ş.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #7 : Kasım 18, 2019, 19:48:03 »
Baktın olmuyor izolasyoncu çağır Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. Ç.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #8 : Kasım 18, 2019, 20:10:32 »
Arızanın yeterli tarif edilmediğini sanıyorum. Sintinede su var ama artmadığı belirtiliyor, daha sonra otomatik sintine pompası olduğunu görüyoruz. Suyun kaynağının karinadan mı yoksa serpinti le güverteden mi geldiği konusunda fikir belirtmek yanlış oluyor. Bilinmezler çoğalınca suyun herhangi bir yerden gelebileceğini görüyoruz. İkinci el bit tekne olduğuna göre ve bundan önceki sahibi iki  sintine pompası koyup birini otomatik bağladığına göre tekne su yapıyor ve büyük olasılıkla engellenmesi zor bir yerden yapıyor. En doğrusu sintineyi boşaltıp, iyice kuruladıktan sonra sızıntının ıslaklığa göre nereden geldiğini bulmaktır. İlk öncelik baştan mı kıçtan mı geldiğini tesbit edip araştırmayı o yöndeki  kaynakları inceleyerek daraltmaktır. En muhtemel yerler, salma bağlantıları, şaft kovan bağlantısı, motor tuzlu su hattıdır. Deniz su gider ve emişleri, dümen şaftı sonraki şüphelilerdir. Tekne satın alınırken kontrol edilmediğine göre gövdenin herhangi bir yerinde çatlak veya delik olması da muhtemeldir. 
*

    s.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #9 : Kasım 18, 2019, 20:58:39 »
Tekne egeyat 30, 2009 model. Otomatik sintine pompasını kapattığımda su artmıyor. Seyirden sonra baktığımda da motor civarı kuru, ıslaklık yok. Motor bloğunun önünde merdivenle inilen yerde su birikiyor. 35 senelik bir denizci abime danıştım. Buzdolabı sintineye su bırakıyor ondan yapıyor dedi, ama suyu tattım. Tuzlu su. Belki de tuzlu su serpintisiyle buzdolabı suyu karıştı. Bilemiyorum. Araştırmaya devam edeceğim. Salma bağlantılarından su yapsa, otomatik sintine pompasını devre dışı bıraktığımda su seviyesinin gözle görülür biçimde artması beklenir değil mi?
*

    S. Ş.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #10 : Kasım 18, 2019, 21:14:03 »
Buzdolabının kompresorunun altında ıslaklık var mı, teshısı kolay
Ikıncı boilerdan sızabılır onun altına dogru paslı paslı sızıntı var mı bı bakın
Ucuncu egzoz susturucusundan kılcal sızabilir
Dorduncu boruların baglantı noktalarından sızabılır
Daha önce yazılanlar da dahil cok ıhtımal var sıkı  takip lazım

Kuvvetli Isık ve peceteyle kurulayıp ,sonra izlerseniz  kesın bulursun

« Son Düzenleme: Kasım 18, 2019, 21:16:53 Gönderen: Semih Sener »
*

    E. D.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #11 : Kasım 18, 2019, 21:16:14 »
   Motor bloğunun önünde olduğuna göre deniz suyu devir daiminde ya da boru(hortum) bağlantılarında olması muhtemel. O alanı kuruttuktan sonra motoru çalıştırıp gözlemleyin.
*

    A. Ç.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #12 : Kasım 18, 2019, 21:32:50 »
Delik deliktir. salmada olsun, motorda olsun, karinanın başka yerinde olsun su giriyorsa giriyordur. Yükseliyorsa şuradan yükselmiyorsa buradan gibi varsayım yapılmamalıdır. Su tuzlu ise denizden geliyordur. Değişik zamanlarda temizlenmiş bir sintineye tatlı su (buzdolabından) geliyorsa o su tatlı olur, belki biraz tuz olabilir ama deniz suyu gibi olmaz.
*

    s.

Ynt: Sintinede biriken su
« Yanıtla #13 : Kasım 18, 2019, 21:37:20 »
Herkese çok teşekkür ediyorum değerli yorumları için. Araştırmaya devam edeceğim. Sonuca ulaştığımda, tekrar bilgi vereceğim.