0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    A. Ç.

Yelken halatları
« : Nisan 29, 2023, 11:23:33 »
Yelkende kullandığımız halatlar çift örgülü halat olarak bildiğimiz halatlardır. Önce içi boş bir ince halt yapılır ve bu halatın üstüne ikinci bir kat halat örülür. Aslında teknoloji açısından örme kelimesinden daha çok dokuma daha doğrudur. Örme olarak yerleştiği için bu kelime ile devam ediyoruz.

Bir iç katman olması ve bir dış katman olması halatın yumuşak olmasına yardım eder. Kaliteli bir halat içine bir örme halat ve dışında ,ikinci bir kat halattan oluşur. İçindeki halat ile dışındaki halat katmanı arasında sürtünme dışında bir bağlantı yoktur. Halatlar geneliikle ipek diye adlandırılan çok ince liflerden yapılırlar, liflerin ince olması halata belirli oranda esnekli ve daha da önemlisi yumuşaklık kazandırır.

Piyasada özellikle maliyeti düşürmek veya elde kalan malzemeyi değerlendirmek için yukarıda belirtilen halat tarifi dışından halatlarla karşılaşmak da olasıdır. Örneğin, halat içinde bulunan ince halat yerine doğrudan elyaflar hiç bir işlem yapılmadan kullanılabilir, bu iç katmana işlem yapılmadığından imalat maliyetini düşürür, kalitenin de düşmesi kaçınılmazdır. Genellikle bu tür halatların içindeki elyaflar çok daha kalın elyaflardan yapılır ve işlemden geçmediği için halat oldukça sert olur. Makaralardan geçerken dönmekte zorlanır bağlanması zorlaşır, göz ve kasa yapılması ise klasik metodlarla pek olası değildir. Maliyeti düşürmek için mümkün olan her yöntem kullanıldığından büyük olasılıkla dış yüzeydeki renkli katmanlar da büyük olasılıkla kalitesiz boya ile boyanmıştır ve güneş altında çok kısa sürede solar ve renklerin solması beklenenin çok üstünde olur.  Yeteri kadar beklediğinde beyaza yakın gri renge dönmeleri kaçınılmazdır.

Bir başka maliyetten kurtulma hamlesi ise planlanan ince halatların iç katmanlarının daha kalın halatlarda kullanılmasıdır. Yeteri kadar piyasası olmadığı için fazla üretilmesi düşünülen ince halat iç katmanları bir kaç tanesi bir araya getirilerek daha kalın bir halatın iç örgüsü olarak kullanılır. İlk bakışta belli olmasa da içi düzgün olmadığından  dış yüzey yuvarlak yerine içinde kullanılan örgüler üzerine sıvanacağından dikdörtgen veya üçgen kesitine daha çok yaklaşır. Bu tür halatlar makaralardan daha zor dönerler ve dış yüzeyde belirli bölgeler çıkıntıları nedeni ile daha çok sürtüneceğinden bu bölgelerden çok daha çabuk aşınırlar. Tahmin edileceği gibi bu halatlara kasa veya göz yapmak çok zordur.

Halat seçimlerinizde iyi halat seçmeye özen gösteriniz. Ucuzdur vardır bir illeti, pahalıdır vardır bir hikmeti sözü halatlar için de geçerlidir. Elinizle tutuğunuzda yeteri kadar yumuşak olmayan, yüzeyindeki renkli bölgelerinde az da olsa solma olan halatlardan kaçının. Her ne kadar garanti olmasa da markalaşmış üreticilerin halatları daha güvenilirdir.