0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    K. K.

Bugün tekneyi çalıştırdığımda sintineye damla damla su geldiğini gördüm. Daha geriye baktığımda gelen sızıntının şafttan olduğunu tespit ettim. Makine Yanmar 2GM20, pervane normal, saildrive gibi bir özellik yok. Makine rölantideyken nerdeyse hiç su gelmiyor, tornistanda da yok gibi. İleri yolda devir arttıkça şafttan gelen su artıyor. Salmastıralardan olabilir diye düşünüyorum ve çok endişe edilecek boyutta değil gelen sızıntı. Geçen yanaşırken yan taraftaki teknenin tonozunu sarmıştım pervaneye , belki bu neden olmuştur. Acaba tekneyi karaya almadan dıştan veya içerden müdahaleyle bu sızıntı engellenebilir mi? Bu problem ötelenecek bir şey midir, müdahale etmezsem sızıntının artmasına neden olur mu?


*

    E. O.

Ynt: Şafttan Gelen Suyu Tekneyi Karaya Almadan Kesmek Mümkün mü?
« Yanıtla #1 : Ekim 28, 2013, 00:13:21 »
İyi geceler Kadir Korsan,

Forum ana sayfasının sağ üst kenarında yer alan ara bölümüne "şaft" yazmanız halinde sorunuza cevap bulacağınızı sandığım yaklaşık 100 kadar konu başlığı bulabilirsiniz.

Selametle..


*

    A. Ç.

Ynt: Şafttan Gelen Suyu Tekneyi Karaya Almadan Kesmek Mümkün mü?
« Yanıtla #2 : Ekim 28, 2013, 08:49:42 »
Kömürlü mü? Salmastralı mı? Nasıl olduğunu bilmeden cevaplamak biraz zor. Bir fotoğrafını koyabilir misiniz?
« Son Düzenleme: Ekim 28, 2013, 08:52:21 Gönderen: Ahmet Çelenoğlu »


*

    K. K.

Ynt: Şafttan Gelen Suyu Tekneyi Karaya Almadan Kesmek Mümkün mü?
« Yanıtla #3 : Ekim 28, 2013, 19:18:36 »
Eyüp Korsanım, şarf ile ilgili yazılara baktım, makine konusunda çok fazla bilgim yok, daha önce yazılanlar daha geniş bir perspektif sağlıyor fakat spesifik olarak benim problemi içermiyor ya da içerse  de ben anlamıyorum.
Ahmet Korsanım kömürlü mü salmastıralı mı  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ben de bilmiyorum. Ama yarın sabah tekneye gidebilirsem bi video çekip daha net bi şey oluşturabilirim.


*

    T. A.

Ynt: Şafttan Gelen Suyu Tekneyi Karaya Almadan Kesmek Mümkün mü?
« Yanıtla #4 : Ekim 30, 2013, 15:26:40 »
tonoz halatına sardıktan sonra başladıysa sızıntı  ,şaftta bir miktar eğilme olmuş olabilir. ileri yolda gelmesinin sebebi torna freze izlerinin o yönde olması dolayısıyla dönüş yönüne göre suyu içeri taşımasıdır ...

her ne kadar makine gücü ,şaft boyu ve pervane çapı gibi faktörlerle değişsede yanlış hatırlamıyorsam balans toleransı max % 0,5-1 di ..eğer eğilme bu değerlerin üstünde ise özellikle tam yollarda zaman içinde artacaktır . şaft yatağını ve kovanı bozabilirsiniz .

nacizane önerim salmastra değişiminden önce şaftı bir kontrol ettirmeniz..
 

*

    K. K.

Ynt: Şafttan Gelen Suyu Tekneyi Karaya Almadan Kesmek Mümkün mü?
« Yanıtla #5 : Ekim 31, 2013, 21:03:19 »
2 gün önce videoyu çektim yüklemeye çalıştım fakat beceremedim 2 dakikalık çekim 183 mb olunca sıkıntı yaşadık beceremedik bi türlü.

Yaklaşık 1 ay önce iskele tarafımdaki tekne değişti. Yeni teknenin sahipleri Osman ve İsmail Beyler(İkisi kardeş), Osman Abinin söylediğine göre 1967'den beri tekneleri varmış. Video'yu çekerken Osman Bey'e de söyledim olayı o da aynı şeyi sordu kömürlü mü yoksa salmastralı mı diye, sızıntı normal dedi hatta bendeki kadarının olması gerektiğini söyledi, bi de ucuzundan sintineye otomatik miço tavsiye etti.

Gemideki makineciler de Osman Abiyle aynı fikirde, yani bu şafttan gelen su için pimpiriklenmeye gerek yokmuş. Bu arada Tunç Bey pazar günü yanaşırken yine doladım pervaneyi, neyse ki su daha o kadar da soğumamış:)
*

    A. Ç.

Ynt: Şafttan Gelen Suyu Tekneyi Karaya Almadan Kesmek Mümkün mü?
« Yanıtla #6 : Ekim 31, 2013, 21:36:40 »
Yazıdan "salmastra" anlıyorum. Eğer öyle ise çözüm kolay. Suyun sızdığı yerde motora en yakın olan şaft üzerindeki somunu sökeceksiniz,   altında vardır onu da motora doğru kaydıracaksınız. Su gelebilir, aldırmayın. Şaft ile yuva arasını ölçeceksiniz, 8 veya 10 mm olabilir. Yüksüğü takıp somunu sıkacaksınız. Hedef Perşembe Pazarı, aynı kalınlıkta salmastra alıp döneceksiniz. Tekrar sökecek ve sökmeden önce yeni salmastrayı şaftın üzerine tam bir tur atacak kadar saracak ve keseceksiniz. Bu parçalardan 3 - 4 tane yapın. Yüksüğü söktükten sonra içerideki salmastrayı tığ benzeri metal bir parça ile sökeceksiniz.  Yeni salmastrayı parça parça, ek yerleri aynı hizaya gelmeyecek şekilde sarıp yuvaya sokacaksınız. Yüksüğü  takıp somunu su gelmeyene kadar sıkacaksınız. Sıktığınız somunun kımıldamaması için ince bir somun daha olması gerekir. Onu tersin çevirip, sıktığınız somun ile sıkışıncaya kadar anahtar kullanın. Yol yaparken saniyede damla damlamalı ama dururken damlamalı.
*

    H. D.

Ynt: Şafttan Gelen Suyu Tekneyi Karaya Almadan Kesmek Mümkün mü?
« Yanıtla #7 : Ekim 31, 2013, 22:23:16 »
İzmirde "PERŞEMBE PAZARI" diye anılan bir satış mahali olmadığı gibi,perşembe günü kurulan bütün pazarların hiç birinde bu mal satılmamaktadır.Bilginize
« Son Düzenleme: Ekim 31, 2013, 22:23:36 Gönderen: Hüseyin Durmaz »