0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    Ö. Ö.

Su arıtma/filtre sistemi hk
« : Ağustos 30, 2022, 18:40:54 »
Konu aslında teknede geçmiyor ama geçebilirdi de.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Evdeki su filtre sistemini optimize etmeye çalışıyorum, ama olmuyor, bir bilenlere danışayım dedim.

Fethiye'nin musluk suyu gayet güzel, Saklıkent tarafından Torosların eteğinden geliyor, baraj vb. değil kaynak suyu.
Burada çoğu kişi hiçbir işlem yapmadan musluk suyunu içiyor ama hem biraz kireci fazla hem de tek tük klorun dozunu kaçırıyorlar, kokuyor, bazen de tamirat vb. olduğundan kum-kir vb geliyor diye ben basit bir filtre sistemi kullanıyorum.

Sadece mutfaktaki soğuk su musluğunda çalışacak şekilde tezgah altına aşağıda resmi görülen 3'lü 10 inch'lik filtrelerden taktım. İçlerinde sırası ile koku için KARBON, kireç için REÇİNE ve kir toz için SEDİMENT filtreleri mevcut.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Şimdi gelelim sorularıma;

1) Bu karbon filtrelerden hiç düzgün sonuç alamadım. Bazısı kokuyu gidereceğine daha çok koku yaptı, bazısı kendi içinde paslandı, bazısı simsiyah karbonları dışarı verdi..

Bu yüzden bir süredir bu filtreyi söktüm, yerine bir sediment daha taktım, Fethiye'deki pek çok arkadaşımın yaptığı gibi eğer koku varsa suyu şişelere/sürahiye doldurup bir gece dışarıda ağzı açık bekletiyorum, klor çözünüp uçup gidiyor..

Daha iyi bir yöntem tavsiyeniz var mı?


2) Kireç için kullandığım reçine filtrenin ömrü çok uzun olmuyor.. Sadece içmek için şişelere ve çay-kahve-yemek için kullanmamıza rağmen kısa sürede (1-2 ay) özelliğini kaybediyor. Muhtemelen su çok kireçli olduğu için elbette.

Bu reçineleri çıkartıp tuz tedavisi (yoğun tuzlu suda bekletmek, tuzla yıkamak vb.) yapıldığında yeniden aktive oluyor ama bu tuz işi oldukça zahmetli ve neredeyse harcanılan tuz fiyatının biraz üstüne yeni reçine alınabildiği için de pek ekonomik değil.

Bir de bu reçine filtrenin içtiğimiz suya ekstradan SODYUM KLORÜR eklediği (sudaki kalsiyum (kireç) bununla yer değiştiriyor) ve tansiyon hastalarına iyi gelmediği söyleniyor, doğru mudur? (Karataycılar buradaysa aslında tuz'un zararlı olup olmadığını da tartışabiliriz!)

Bunun yerine acaba SİFİLOZ denilen maddeyi kullanmak mümkün müdür?
Aynı işi görür mü?
Havuzlarda, sanayide vb korozif olmadığı için tuz yerine kullanıldığını biliyorum ama içme suyu olarak kullanılabilir mi?
Dayanıklığını daha uzun olur mu?

Bildiğim kadarı ile Sifiloz reçine gibi kireci tutmuyor, kirecin metal yüzeylere tutunamaması ve dibe çökmesini sağlıyor, bu açıdan eğer sediment filtreden önce takarsam kireçli mineraller orada takılır kalır mı, yoksa bu reaksiyon o kadar hızlı olmuyor mu?


Bunlar dışında osmos vb. membranlı filtreleri kullanmak istemiyorum, çünkü dağlarımızdan gelen doğal kaynak suyunun içindeki (kireç hariç) minerallerden faydalanmak istiyorum. Bu mantıkla alternatif çözüm önerileri de çok makbule geçer..

Su gibi aziz olun.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ağustos 30, 2022, 18:45:00 Gönderen: Özgür Ökten »


*

    S. K.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #1 : Ağustos 30, 2022, 21:50:48 »
DIY konusunda üstat, en azından lisansüstü denebilecek seviyede biri bir soru sorduğunda genelde o soru cevapsız kalmaya mahkumdur Özgür korsan  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  biliyor da söylemiyor değiliz yani...


Ama bir satınalma uzmanı olarak size Rainwater önerebilirim; adım Hıdır, elimden gele...


*

    Ö. Ö.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #2 : Ağustos 30, 2022, 22:34:23 »
Eğer suyun kirecinden kurtulmak isteniyorsa kendi kendine recinesini tuzla   ters yıkama yapan kireç kırıcı cihaz şart. Bu cihaz mineralleri elediği için su direkt içilirse lezzetsiz olur.  Ancak suda silikat varsa bolca pek işe yaramaz ve su yine leke bırakır yüzeylerde..

Eğer su gerçekten temiz ve lezzetli ise bir sediment filtre ve bir de 30 micron partikül filtresi yeterli.  Eğer suyun temizliğinden emin değilseniz bir de UV Filtre koymak gerekir, bunun sarfı yekun tutar lambası pahalıdır.

Eğer su lezzetli değilse o zaman tezgah altı filtre sistemi koymak gerekir hem suyu filtre eder hem de mineral katarak suya lezzet verir..

Sizin reçine ve karbon filtresi anlamlı değil kullanım pratiginize göre....


*

    L. K.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #3 : Ağustos 30, 2022, 22:59:55 »
Kireci önlemek için manyetik kireç önleyici kullananlar var, şahsen ben bu sistemleri çok etkili bulmuyorum.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Almanyada kullanılan 'Suyu yumuşatma' sistenleri var, Türkiyedede temin etmeniz mümkün, Fiyatı gördüğünüzde 'Ben kireçli suya alışığım' dersiniz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Bu sistemlerden sonraki su hattınız bakırdansa, tavsiye etmem. Bakırı zamanla cözüyor.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ağustos 30, 2022, 23:01:20 Gönderen: Levent Kayaloğlu »


*

    Ö. Ö.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #4 : Ağustos 31, 2022, 01:35:23 »
Sedat niye öyle diyorsun, bak ne güzel bilgi dolu cevaplar geldi işte!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
DIY işlerinden anlarım, gençliğimiz Mc Guyver izleyerek geçti ama kimya bilgisi zayıf işte!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Rainwater iyi bir marka gibi ama şöyle bir baktım modellerine, biraz pahalıca sanki.. güvenilir marka olarak dursun aklımda şimdilik..


Ömer hocam,
Şu kendi kendine tuzla yıkama yapan aletler çok mantıklı ama şöyle bir kısa googleladım, fiyatlar oldukça yüksek gibi.
Sanırım büyük işletmeler, restoranlar için filan düşünülmüş, ev tipi küçük bir model göremedim, ama bakacağım.

Fethiyede çok eski mahallelerde (Cumhuriyet, Kesikkapı, Karagözler vb.) oturmuyorsanız suyumuz gayet temiz ve lezzetli.
Bazen çok uzun dönem sediment filtre kirlenmiyor, ama sonra bi su kesintisi oluyor, tamirat vb, hemen kirleniyor tabi.

Aslında kokusunda değilim çok, dediğim gibi en kötü havaladırıyorum, ama şu kireç can sıkıcı.. Kettle, kahve makinesi, çaydanlık vb. sürekli temizlik istiyor..


Levent hocam,
Ben bu manyetik kireç önleyici (ve benzeri manyetik yakıt tasarruf cihazı vb.) şeyleri afedersiniz biraz "keriz silkeleme" yöntrmi olarak görüyorum.. Bunlar gerçek olsaydı sanayide yer bulurdu, ama görmedim/duymadım.
(Hah! Sonradan baktım bir bilimsel bilgi buldum. İşe yaramıyormuş.. -> Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )

Örnek, muhtemelen internette çok satılanlardan bir tanesi şöyle diyor;
"Manyetik Kireç Önleyici cihazımızın içerisinden su geçmesi ile doğal olarak bir manyetik alan oluşmaktadır. Bu manyetik alandan geçen ve kireç oluşturan çözünmüş ve askıdaki mineraller, yoğun bir manyetik alana maruz kaldıklarından bazı fiziksel değişikliklere uğrarlar..."
Su akınca manyetik alan oluşması filan?? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bir de hepsinde diyor ki "manyetik alandan geçen kalsiyum karbonatın kristal yapısı (kalsit ve/veya aterit) değişir aragonite döner, bu ise hiçbir yere takılmadan akar gider", ama kısa bir araştırma ile aragonit'in yapay olarak elde edilmesinin pek kolay olmadığını öğrenmek mümkün.. Ayrıca okuduklarımı doğru anladıysam doğada zaten önce aragonit formunda bulunan kalsiyum uygun doğal ortamlarda bir süre sonra kalsite dönüşüyor, bizim sularımızda bulunan da bu sanırım, bunu bir daha geri döndürmek pek olası gelmedi bana..

Bu su yumuşatma cihazlarına yatırım yapmak yerine ben yine reçine filtre ve bunu tuzla yıkama yönünde kendim birşeyler geliştirsem iyi olacak sanki..
Oturduğum mahalle Fethiye'nin havuz imalat-bakım firmalarının bulunduğu bir bölge, onlara da gidip biraz bilgi alabilirim sanırım, her gün kamyon kamyon tuz indiriyorlar dükkanlarına, belki kendim yapabileceğim basit bir çözüm öğrenirim.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2022, 01:44:27 Gönderen: Özgür Ökten »

*

    Ö. Ö.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #5 : Ağustos 31, 2022, 02:01:27 »
Google'ın derinliklerine inince insan yeni şeyler öğreniyor! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tuz ve tansiyon ile ilgili sorularıma Minesota Sağlık Departmanında cevap buldum;
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Özetle diyor ki;
- Evet, iyon değiştiricili su yumuşatma sistemleri tansiyona olumsuz etki yapabilir, doktorunuza danışın.
- Bunu önlemek için reçinelerinizi sodyum klorür (tuz) yerine potasyum klorür ile rejenere edebilirsiniz.
*

    A. Ç.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #6 : Ağustos 31, 2022, 08:09:46 »
Su içindeki kireci gidermek hangi yöntemle olursa olsun pahalı olacaktır. Şehir şebekesindeki suyu kullanmak yerine 5 litre veya 18 litre güvendiğiniz damacana su kullanmanızı öneririm.
*

    Ö. Ö.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #7 : Ağustos 31, 2022, 13:07:08 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Su içindeki kireci gidermek hangi yöntemle olursa olsun pahalı olacaktır. Şehir şebekesindeki suyu kullanmak yerine 5 litre veya 18 litre güvendiğiniz damacana su kullanmanızı öneririm.
Hocam,
5 kat pahalı da olsa damacana veya pet su kullanmam.

Doğal kaynak sularının şirketlere peşkeş çekilip plastik çöpü olarak dünyaya yayılmasına karşıyım.

Üstelik çoğu şehirde basit önlemlerle (bireysel + idare) şebeke suyu rahatlıkla içilebilecekken bu su tröstlerinin korkutması (reklam ve lobi) nedeniyle bu mümkün olmuyor.

öZgür (mobil)

*

    E. S.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #8 : Ağustos 31, 2022, 16:28:53 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Su içindeki kireci gidermek hangi yöntemle olursa olsun pahalı olacaktır. Şehir şebekesindeki suyu kullanmak yerine 5 litre veya 18 litre güvendiğiniz damacana su kullanmanızı öneririm.
Hocam,
5 kat pahalı da olsa damacana veya pet su kullanmam.

Doğal kaynak sularının şirketlere peşkeş çekilip plastik çöpü olarak dünyaya yayılmasına karşıyım.

Üstelik çoğu şehirde basit önlemlerle (bireysel + idare) şebeke suyu rahatlıkla içilebilecekken bu su tröstlerinin korkutması (reklam ve lobi) nedeniyle bu mümkün olmuyor.

öZgür (mobil)



 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Çevrede gördüğümüz plastik ambalaj atıklarının %80 i içecek ve su şişeleri. Bu konuda size katılıyorum Özgür korsanım, imkanlar elverdiği sürece bu içecekleri kullanmaktan kaçınmakta fayda var.
Teknede bulunan mevcut su depolarını sık sık temizlemek zor olduğu ve marina/barınaklardan temin edilen suların yeterince güvenilir olmaması sebebi biz pet şişe su kullanıyoruz. Çay, kahve, yemek için 5 lik, içme suyu olarak da 1,5 litrelik olan ambalajları kullanıyoruz. 1 haftalık bir tatil sonunda onlarca boş şişe atığımız oluyor maalesef. Sizin bu konuda bir çözümünüz var mı Özgür Korsanım?
*

    Ö. Ö.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #9 : Ağustos 31, 2022, 20:01:32 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
...1 haftalık bir tatil sonunda onlarca boş şişe atığımız oluyor maalesef. Sizin bu konuda bir çözümünüz var mı Özgür Korsanım?
Biriktirip sütçümüze veriyoruz, çok seviniyorlar! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tekneyi bağladığınız bölgelerde (Kalamışta değilseniz) mutlaka yerel bir sütçü vardır, en kötü bir el incesi ile topluca bağlayıp çöpün yanına koyarsanız ekonomik değeri olduğu için atık toplayıcıları gereken yere ulaştıracaklardır..

Biz turlarda suyun çoğunu 5lt'lik alıyoruz, az bir miktar 1 veya 1,5'luğu ise içmek için sürekli doldurarak döndürüyoruz..
Tercihen kişi sayısının 2 katı miktarda 1-1,5luk yetiyor..
Herkesin iki şişesi oluyor, üzerine işaretler koyuyoruz, biri dolapta soğurken diğeri dışarıda oluyor..
Ayrıca misafirlerimize kendi mataralarını getirmelerini öneriyoruz, genç nesil matara işine gayet alışık..

Tur bitiminde 5'likleri el incesi ile topluca bağlıyoruz, 1,5'lukları çöp poşetine dolduruyoruz, taksiye attığımız gibi eve, ilk yerel pazar kurulduğunda da sütçümüze ulaştırıyoruz.


Teknede içme suyu işi zor gerçekten..
Büyük damacana indir kaldır işi var, küçükler dediğiniz gibi çöp çıkartıyor.

Bu arada plastiklerin geri dönüşebildiği de büyük bir yalan..
Okumak isteyen için burada derli toplu bir bilgi var;
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ayrıca en sağlıklısı diye bildiğimiz PET şişelerin içindeki ürüne (suya) mikroplastik kattığı da çıktı ortaya.
Haberleri Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap görülebilir..

Kendi teknemiz için en sağlıklısı krom tank koymak ve periyodik olarak temizlemek sanırım..
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2022, 20:02:35 Gönderen: Özgür Ökten »
*

    Ö. Ö.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #10 : Ağustos 31, 2022, 23:16:21 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ömer hocam,
Şu kendi kendine tuzla yıkama yapan aletler çok mantıklı ama şöyle bir kısa googleladım, fiyatlar oldukça yüksek gibi.
Sanırım büyük işletmeler, restoranlar için filan düşünülmüş, ev tipi küçük bir model göremedim, ama bakacağım.

Fethiyede çok eski mahallelerde (Cumhuriyet, Kesikkapı, Karagözler vb.) oturmuyorsanız suyumuz gayet temiz ve lezzetli.
Bazen çok uzun dönem sediment filtre kirlenmiyor, ama sonra bi su kesintisi oluyor, tamirat vb, hemen kirleniyor tabi.

Aslında kokusunda değilim çok, dediğim gibi en kötü havaladırıyorum, ama şu kireç can sıkıcı.. Kettle, kahve makinesi, çaydanlık vb. sürekli temizlik istiyor..


Bizim hem evde hem yazlıkta var öyle ulaşılamıyacak rakamlar değildi ben aldığımda ama dolar bazında olduğu için gün itibarıyla ağırlaşmıs olabilir fiyatları.  Özelden tel. yollayın bizim servisi yönlendireyim fiyat için.

Ev yada restoran aynı cihazı kullanır.
Bunların iki tip kafası var ona dikkat etmek gerekir; bir tanesi zaman ayarlı olan,  kullan kullanma zamanı gelince reçine doymuş olsun olmasın ters yıkama yapar.  Eğer gereksiz ters yıkama yaparsa tuz tüketimi ve sarf gideri artar.  Bu tipleri ince su kullanan hassas cihazların olduğu işletmelerde kullanmak uygundur,  reçine tam doymadan olacak ters yıkama kabul edilir ve tuz masrafı sineye çekilir.

Ama bizimkiler zaman değil volum ayarlı , bunlar suyun sertliğine göre recinenin doyduğu hacimi hesaplar ve o miktar su cihazdan geçtiği zaman ters yıkama yapar.  Sanırım bizimkiler 3 ton civarı su geçince yıkama yapıyorlar ve her yıkamada 8-10 kilo tuz harcıyorlar.  Evdeki 3-4 günde bir yıkama yapıyorsa,  nadiren gidilen yazlık belki yılda 3 kere yıkama yapıyordur..

Yıllardır bulaşık ve çamaşır makinelerine ne tuz nede kireç önleyici kullanmıyoruz . Yazlıkta komşuların elektrikli termosifon rezistanslari zırt pırt değişirken bizimki 10. yılda değişti......sonuç itibariyle faydalı cihazlar...
*

    B. E.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #11 : Eylül 02, 2022, 12:58:25 »
Arıtma sistemleri PET sulardan daha iyidir.
« Son Düzenleme: Eylül 02, 2022, 13:02:44 Gönderen: Bülent Elverdi »
*

    K. G.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #12 : Eylül 02, 2022, 13:13:09 »
yaklaşık 3 yıl oldu. Eve Brita sürahi alalı. Oğlum ve ben hiç sorunsuz içiyoruz ve bir sıkıntı yaşamadık. Aylık filtre maliyeti ( çok kesin bir hesaplama yapmadım ) yaklaşık 45-50 TL gibi. Buna yemekte kullanılan su dahil  herşey.

Ama tekne işini konuşuyor olaydık; mutlaka 12 veya 24V UV filtre ve mineral kartuşu kullanırım
*

    Ö. Ö.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #13 : Eylül 02, 2022, 14:04:05 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
yaklaşık 3 yıl oldu. Eve Brita sürahi alalı. Oğlum ve ben hiç sorunsuz içiyoruz ve bir sıkıntı yaşamadık. Aylık filtre maliyeti ( çok kesin bir hesaplama yapmadım ) yaklaşık 45-50 TL gibi. Buna yemekte kullanılan su dahil  herşey.

Ama tekne işini konuşuyor olaydık; mutlaka 12 veya 24V UV filtre ve mineral kartuşu kullanırım
bu sürahi tipi arıtma cihazlarına da ayrı gıcığım! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Üç beş litre su arıtmak için dünya kadar çöp çıkartıyorlar.. her filtrenin ayrı ayrı kutunun, poşetin içinde satılıyor olması da ayrı çöp yaratıcısı..

pratik çözüm olduğu belli ama aman benden uzak olsun.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

bu arada okuyanlar da bana gıcık oluyordur tabi, ona karşı buna karşı diye! öyleyim  valla ne yapalım.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Diğer yandan "tuzu kuru" ülkeler bu tuz ile rejenere edilen reçinelerle su yumuşatma sistemlerinin uzun zaman içinde tuzlu yıkama sularını kanalizasyon sistemlerine vermesi, bunun doğal yaşama etkisi vb. gibi ince detaylar bile tartışılıyor.. biz içme suyu bulmaya çalışıyoruz! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bizim hem evde hem yazlıkta var öyle ulaşılamıyacak rakamlar değildi ben aldığımda ama dolar bazında olduğu için gün itibarıyla ağırlaşmıs olabilir fiyatları.  Özelden tel. yollayın bizim servisi yönlendireyim fiyat için.
Takip edenler bilgilensin diye ekleyeyim;

Sağolsun Ömer hocam onların sistemini kuran ve bakımını yapan servisin bana ulaşmasını sağladı, onların da Fethiyede ortakları/çalışanları varmış, uzun uzun konuştuk, bu kendi kendine tuzla yıkama/rejenrasyon yapan yumuşatma sistemlerinin en küçük kapasitelileri 400-450 USD fiyatlardan başlıyormuş.. Benimki gibi küçük ihtiyaçlar için klasik membranlı, ters osmoslu tezgah altı arıtma sistemleri öneriyorlar..
*

    K. G.

Ynt: Su arıtma/filtre sistemi hk
« Yanıtla #14 : Eylül 03, 2022, 13:13:03 »
Ben ve oğlum evde yaklaşık 3 yıldır Brita sürahi kullanıyoruz ve hala ölmedik. Aylık filtre masrafı yaklaşık 40-45₺. Ve yemek, çay, vs tamamını bu sürahi ile hallediyoruz. Sadece eşim, nedendir bilemiyorum ısrarla damacana su alıyor


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi