Gezgin Korsan

Makine Dairesi => Teknik Bilgi ve Fikir Alışverişi => Konuyu başlatan: Özay Zorlu - Mayıs 11, 2017, 03:57:49

Başlık: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Mayıs 11, 2017, 03:57:49
1995 Model Bavaria 35 Holiday teknemde Suunto F-116/Sail model bir pusulam var. Tekneyi alalı 6 ay oldu ve orası burası sistemleri tanıma anlama falan derken sıra ancak pusulaya geldi. Efenim pusulam bağlı olduğu yerde 092 derece göstermesi gerekirken 180'i göstermekte. Yani çok ciddi bir sapma var. İlk bakışta pusulanın sıvı içerisindeki yapısının fiziksel bir engele maruz kaldığını düşünmüştüm. Yada pusulayı saptıran ve teknenin orijinaline sonradan eklenen elektromanyetik özellikte bir "şey" buna sebep oluyordu. Neyse söktüm pusulayı yerinden ve daha açık havadar biryere götürdüm ve baktım ki pusula sıvı içerisinde rahatça hareket etmekte ve doğru yönü göstermekte. Dümen dolabına geri dönüp birkaç dakikalık araştırma sonucu gerçek ortaya çıktı. Fotoğraftan da görebileceğiniz üzere Pusulayı saptıran şey otopilotun motorunun yeri. 3 çözüm geldi ilk anda aklıma

1- Otopilot motorunun yerini değiştirmek
2- Pusulanın yerini değiştirmek
3- Pusulaya ne gerek var demek ve öylece bırakmak (heryer elektronik ile doluyken)

Biraz düşündüm;

1 numaralı çözüm mümkün değil gibi görünüyor, olabilecek en optimum yere konmuş gibi motor. (farklı fikri olan?)

2 numaralı çözüm ise dümen dolabında çirkinlik yaratır. Koca pusulayı yerinden 15 cm gibi yukarı kaldırmak lazım. Olmaz değil ama şu an geri planda bu çözüm

3 numaraya gelince; ne kadar teknolojik olursa olsun günümüzde dahi herbir tarafı bilgisayarlar ile donatılmış Airbus uçaklarında bile kokpitte standart donanım olarak pusula konulurken , pusulayı "gereksiz" ilan etmek navigasyon tanrılarını kızdırabilir. Bundan öte ayıptır günahtır.

Diye düşündükten sonra aklıma son bir çözüm daha geldi.
Bu da pusula etrafına , pusulayı istenen yöne saptıracak farklı yönlere küçük mıknatıslar yerleştirmek. Kısacası varolan sapmayı dengelemeye çalışmak. Zaten bu yöntem de bu gibi durumlarda kullanılan bir yöntemmiş diye okumuştum. Bu konudaki uzmanlar var ise yardım ve fikirlerine açığım.

Şöyle yapmak niyetindeyim. Önce tekne bağlı iken gerçek manyetik yönü tam tesbit ile pusulayı bu yöne mıknatıslar ile saptırmak. Bu işlem bitince denize çıkıp tüm yönlerde pusulayı denemek. Cididi sapmalar devam ediyor ise 4 ana yönde tekneyi sabitleyip ilave mıknatıslar eklemek ve tekrar ve tekrar denemek. Başarılı olurmu göreceğiz.
5 derece ve altında sapmaya kadar düşürebilirsem dümen dolabına bir "Deviation Card" ekleyerek işi bitiririm diye düşünmekteyim. Bu deviation card lar hava araçlarında ve deniz araçlarında bulunuyor. Pusula bir şekilde çevre etkenler ile saptırılıyor ise  bu kart hazırlanıp pusulanın yanına yapıştırılıyor. Mesela diyor ki 180'e gitmek istiyorsan 183'e dön gibi.

Durum budur. Fikir? Öneri?


Sent from my iPad using Tapatalk
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Mayıs 11, 2017, 04:23:02
Bu arada foto ekleyemiyorum?
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Semih Şener - Mayıs 11, 2017, 05:50:44
Navigasyon dersi aklıma geldi, pusulayı her tur magnetik etkiden uzak tut yoksa sapar...

Bence pusulanın yerını degıstırın...

Özünde  elektroniklere guvenıp yol alıyoruz ama her seyirde bir iki kez kontrol edıyorum  gercek pusula yonu  ile plotter arasındaki farkı kolluyorum...hadı elektronikler gıttı , o pusula saglıklı calısacakki yonunu sürekli koruyarak yoluna devam edebil...
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Mayıs 11, 2017, 06:08:42
Sanırım oldu  :)



(https://s16.postimg.org/wy9ozyfkx/IMG_3342.jpg) (http://postimg.cc//image/wy9ozyfkx/)

(https://s16.postimg.org/7gvvu3n8h/IMG_3288.jpg) (http://postimg.cc//image/7gvvu3n8h/)
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Ahmet Çelenoğlu - Mayıs 11, 2017, 07:44:48
Bir çok pusulada dairenin 90 derecesinde olacak gibi küçük mıknatıslar ayar için vardır. Biri teknenin kıçına bakacak gibi diğeri ise bordaya bakacak gibi yerleştirilmiştir. Teknenin değişik açılarda tutularak bu mıknatısların ayarı plastik uçlu (manyetik olmayan) bir tornavida ile yapılır.

Otopilot motorunun pusulayı etkilemesi ise biraz daha zor bir durumdur. Normalde manyetik olan motorun manyetik seviyesi elektrik kullanılması ile değişir. Bu nedenle pusula üzerinde yapılacak bir ayarlama motor çalışırken ve çalışmazken değişik olduğundan çok verimli olmayabilir.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Mayıs 11, 2017, 08:14:31
Otopilot devrede yani motor çalışıyor ve dümeni döndürüyor iken çok daha fazla sapma yaratacağını bende düşündüm. Ama bu durum anlık olduğu için ihmal edilebilir buldum. Ve illa pusulaya ihtiyaç duyuyor ve ona göre yola devam ediyor isem otopilotu kullanmayabilirim.

Ayrıca bu mıknatısları plastik tornavida ile ayarlama konusunu okumuştum. Hatta tuttum yurtdışından getirttim plastik uçlu tornavida seti. Ama gelgelelim pusulada veya çevresinde bu tarz mıknatıslara rastlamadım. Yanlış yere mi bakıyorum acaba?
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Mayıs 11, 2017, 08:40:14
Bu arada bahsettiğim "Compass Deviation Card" şöyle birşey:

(https://s27.postimg.org/3xmfybtqn/IMG_3290.png) (http://postimg.cc//image/3xmfybtqn/)
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Hakan Erim - Mayıs 11, 2017, 09:10:40
Otopilot motorunun yeri değişir. Aşağıya alınabilir. Başka türlü çok zor. Seloteyp ile damlatan vana tamiri gibi bir şey...
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Tunç Aytunç - Mayıs 11, 2017, 09:59:06
Ben olsaydım yeni bir pusula koyar veya acil durumda kullanılacak portatif bir pusula alır eskisini olduğu gibi bırakırdım.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özgür Ökten - Mayıs 11, 2017, 10:06:58
Küçük teknelerde (ve pusulalarda) arızi sapma düzeltmesi yapmak hem zor hem de verimsiz olur.
fiziken cihazları birbirinden uzaklaştırmak en pratik ve sorunsuz çözüm olacaktır.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Şevket Öztürk - Mayıs 11, 2017, 10:16:45
Pusulanın aşağıdaki görünmeyen bölümünü outopilottan etkilenmemesini sağlayacak bir kab içine koysanız neyden yapılmalıdır  bilmem.Yada outopilottan etkilendiği kesin ise outopilotun motorunu herhangi bir şeyle sarsanız.İzolasyonda kullanılan aliminyum folyalar filan var...Aynısı pusulaya da yapılabilir belki..Tıbbi görüntüleme cihazlarının bulunduğu odaları kurşunla filan kaplıyorlar sanıyorum.Kurşun ince levha ile belki outopilot çevrilebilirse işe yarayabilir.....Belki gözden kaçan bir kablo vardır cihazlardan çok sadece tek bir kablo pusulaya çok yakın geçiyordur ....Pusulanın solunda bir elektrikle bağlantısı olan bir şey daha var iskele sol yazıyor o da yapıyor olabilir.Olmadı pusulanın altını silindir şeklinde maun bir ağacın(kendi işinizi kendinizin görebileceği yöntem fiber işi biraz daha ...)  içine sokup altta 10-12cm den fazlası olduğunu sanmıyorum,o outopilotun olduğu hazneden çıkartırsanız kesin çözülmüş olur herhalde tabii yapmadan önce pusulayı çıkarıp bakmak lazım akla gelmeyen başka bir şeyde yapıyor olabilir.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Şevket Öztürk - Mayıs 11, 2017, 10:35:18
Belki de pusula bozuk bunca yıl o pusula kullananlar tarafından yanlış gösterir şekilde mi kullanıldı ...
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Mayıs 11, 2017, 11:10:10
Çok yüksek ihtimal otopilot takıldığından beri bu ana pusula doğru çalışmamış.

Teknede zaten bir el pusulası da var yine Suunto marka. Ama işte deli gönül teknede herbişey çalışsın istiyor  :)

Motorun en optimum yeri şu an bulunduğu yer. Aşağı indiremem çünkü kontrol paneli başlıyor.
Sağdan dümen dolabı dışına alayım desem gaz koluna denk geliyor. 

Dolabın solundan dolap  dışına monte edilebilir belki ama bu sefer de görüntü çirkin olacak. Görüntüyü kurtarmak için elyaftan motora uygun bir kutu kapak vs. yapılabilir ama uzun iş.

Diğer bir uzun iş de pusulanın içine cuk oturacağı bir silindir malzeme ile pusulayı 15 cm gibi yükseltip elektromanyetik etkiden kurtarmak. Sonra bu silindiri elyaf vb ile kaplayıp boyamak ve görüntüyü kurtarmaya çalışmak.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Semih Şener - Mayıs 11, 2017, 12:05:49
yükseltmek boyamak zor değil ,yüksekte  bir deneyin  etkilenmiyorsa yapılır en güzeli ...
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Naci Süzgün - Mayıs 11, 2017, 14:53:25
         Özay Korsanım;Bir şeyi manyetik alandan kurtarmak için etrafına kauçuk sarılır.Burada anladığım kadarıyla pusulanın etrafına değil de,ya araya bir yere konulabilir,yada manyetik alan üreten cismin etrafına olabilir.Kauçuk kalınlığı hakkında bir görüş belirtemiyorum ama deneme yanılma yoluyla bulunur.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Cenk Ayvacı - Mayıs 11, 2017, 18:57:37
Biz gemilerde bu is icin profesyonelleri gemiye davet ederiz. Gemi yaklasik yarim gununu tashih islemine ayirir. Sehirden uzak bir yerde tum ana ve ara yonlere dumen tutulur. Bu arada tashihi yapan kisi uygun miknatislari kullanarak pusula hatasini sifira indirmeye calisir. Elbette bu iste her yone, sifira sifir hata yakalamak mumkun degildir. Tashihci, sizin de bahsettiginiz gibi, duzeltme sonrasinda (deviation chart) bir duzeltme cizelgesi hazirlar.

Bizim kullandigimiz pusulalalarin cok daha buyuk ve profesyonel pusulalar oldugunu tahmin edersiniz. Tum ana ve ara yonlere sadece bir kez degil bir cok kez belli surelerle dumen tutmak gerekir. Velhasili kelam, mesakkatli bir istir. Bu arada ne kadar cok eski kelime kullandigimin farkindayim :)

Yeni pusula alsaniz da, teknenizdeki elektromanyetik alandan dolayi hepsi sapacaktir.

Tavsiyem mevcut pusulanizi acik denizde (yerlesim yerlerinden uzakta), acik bir havada (elektrik yuklu bulutlar da sapma yaratir), tum elektrik kaynaklari/motorlari ve elektronikler kapaliyken kerterizini bildiginiz karasal noktalara dumen tutarak test etmenizdir. Bunu en azindan 4 ana yon icin yapabilirseniz, iyi kotu bir deviation chart hazirlayabilirsiniz.Cok efektif bir sonuc beklemek elbette hata olur ancak en azindan elinizdekinin kapasitesini bilirsiniz. 

Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Mayıs 14, 2017, 09:06:53
Tüm görüşler için çok teşekkürler, ilk fırsatta birşeyler deneyip sonuçlarını paylaşırım


Sent from my iPhone using Tapatalk
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Hüseyin Durmaz - Mayıs 14, 2017, 09:26:03
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Efenim pusulam bağlı olduğu yerde 092 derece göstermesi gerekirken 180'i göstermekte. Yani çok ciddi bir sapma var.
Biraz bilgiçlik yapalım:
Manyetik pusulada sapma dediğimiz yön göstermedeki hatalar bir kaç derece miktarı için konuşulur.Siz 90 derece yön gösterme hatasından bahsediyorsunuz.Buna sapma denmeyeceği gibi sapma düzeltilmesi işlemleri de işe yaramaz.Belli ki pusulanız kuvvetli bir manyetik alanın etkisi altında.Ya bu manyetik alan yaratan durumu ortadan kaldıracaksınız yada pusulanızın durduğu yeri değiştireceksiniz,ikisini de yapmak mümkün değilse başka bir seyyar pusulayı gerektiği zaman teknenizin manyetik olarak temiz olduğu bir yerde kullanacaksınız.
Otopilotunuzun  motorunda kuvvetli mıknatıs olabilir,bu mıknatıslardan çıkan manyetik alan pusulanızı etkileyebilir.Motorun mıknatıslarından çıkan etkiyi orada hapsetmek tek çaredir.Bunun için motorunuzu PARAMANGNETİK metal ile sarmanız gerekir.Ya bakır levha yada alüminyum levha ile motorunuzu güzelce sarıp sarmalayacaksınız deyim yerinde ise sımsıkı paketliyeceksiniz.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Semih Şener - Mayıs 14, 2017, 17:15:43
Ozay kaptan,

Resimleri  sonradankoydugun için gormemıştım

Pusulanda hava baloncugu oluşmuş,bu şekilde duzgun göstermez, sokup cıkardıgında yanında vıdalı bi delik olucak onu dik havaya gelicek sekilde açıp safsu ve alkol karısımı 50 50 doldurup tamamen taşınca vıdayı kapatıp denemelisin, tepede oyle boşluk olmaz %100 dolu olmalı
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Hüseyin Durmaz - Mayıs 14, 2017, 22:29:39
Semih korsanım kusura bakmayın ama pusula balonunda su alkol karışımı değil; bildiğimiz GAZYAGI yani japon sobası yakıtı veya jet motoru yakıtı, İngilizce ismi ile KEROSEN dir.
Ayrıca görünen kadar boşluğun pusula çalışmasına hiç bir olumsuz etkisi olmaz.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Cenk Ayvacı - Mayıs 14, 2017, 23:04:20
Pusulalarin icinde bir cok degisik sivi bulunabilir. Alkol,gaz yagi,saf su, gliserin vb. sivilar degisik oranlarda pusula icinde kullanilabilirler.

Yanlislik yapmamak, yanlis sivi eklememek icin uretici talimatlarina goz atmak gereklidir.

Pusula icindeki hava bir miktar sapmaya neden olabilir ancak bahse konu pusuladaki sapmanin miktarinin buyuklugunden, manyetik bir problem oldugunu dusunmek, akla daha yatkindir. 
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Mayıs 15, 2017, 18:35:29
Evet pusulada bir miktar hava var. Ama pusulayı yerinden söküp motorun etkisinden kurtardıktan sonra normal çalışıyor görünüyor. Yani asıl sorun bu değil.

90 derecelik bir sapmanın sapma ötesi olduğunun bende farkındayım Ama işte ya tutarsa diye mıknatıslarla biraz oynayacağım bakalım. Olmazsa 2. seçenek olarak pusulayı olduğu yerden bir silindir içerisinde yükseltmenin yoluna bakacağım.


Sent from my iPad using Tapatalk
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Emin Alp Alayunt - Mayıs 16, 2017, 12:59:51
Bende plastimo  olimpic 135 pusula var. Mubareği nasıl sökebilirim bir fikrim yok daha önce denemiş biri  mesaj atar ya da yazarsa çok sevinirim.  Geniş bir hava balonu var. Forumlara baktım mutlaka çatlak ya da kaçak yapan başka bir şey vardır doldursanız bile tekrar eder vakit kaybı olur diyen ecnebi müellifler var. Şansımı denemek isterim,  sıvı olarak da çnce numune alın bakın deyolar, uçarsa kerozen uçmazsa mineral yağdır deniyor. Replasmanı ona göre yapın diyorlar. Bir ecnebi de Semih K. gibi fifty fifty takılmış, alkol ve  mineral yağ karıştırmış. Semihten farkı su koymamış. Deneyimli arkadaşları dinlesek iyi olacak sanırım.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Ahmet Çelenoğlu - Mayıs 16, 2017, 13:35:00
bizim enlemlerde kullanılan pusulalar genellikle kerosendir.  alkollü pusulalar genellikle donma ihtimalinin yüksek olduğu çok soğuk yerlerde kullanılırlar. Şimdiye kadar söküpü sıvısını tamamladığım tüm pusulalarda kerosen kullandım.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Emin Alp Alayunt - Mayıs 16, 2017, 13:37:30
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
bizim enlemlerde kullanılan pusulalar genellikle kerosendir.  alkollü pusulalar genellikle donma ihtimalinin yüksek olduğu çok soğuk yerlerde kullanılırlar. Şimdiye kadar söküpü sıvısını tamamladığım tüm pusulalarda kerosen kullandım.

Benim pusulanın sökülmesi için ikaz edilecek bir şeyler var mı? Gidince bir daha bakarım ama döndürülerek mi çıkıyor vidasımı var bilmiyorum... Ortalıkta vida filan da görmedim de..
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Ahmet Çelenoğlu - Mayıs 16, 2017, 13:51:56
Genellikle vida vardır, döndürülerek sökülen pusula görmedim. Vida yoksa, çıtçıtlı geçme olabilir. Özellikle, güneş siperini söktükten sonra altında bağlantı ile daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Emin Alp Alayunt - Mayıs 16, 2017, 13:53:45
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Genellikle vida vardır, döndürülerek sökülen pusula görmedim. Vida yoksa, çıtçıtlı geçme olabilir. Özellikle, güneş siperini söktükten sonra altında bağlantı ile daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Çok teşekkür ederim...
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Ekim 15, 2017, 17:34:43
Bayağı zaman geçmiş ve ben ancak fırsat bulup sapıtan pusulama müdahale edebiliyorum :) Öncelikle bu sapıtan pusulayı dizginlemek için mini mini mıknatıslar almıştım pusula etrafına uygun yerlere koyar bir şekilde düzeltebilir miyim diye. Ama ne oldu, mıknatısları sipariş ettim. Geldiler ve 2 gün içinde evin içinde kayboldular. Dedim ki "yukarıdan gelen bir mesaj var" :)) Vazgeçtim mıknatıs işinden.

Gel zaman git zaman ufaktan bir gps chartplotter almak durumu hasıl oldu. Dedim ben bu pusulayı sökeyim yerine de açılan boşluğa bir braket bir ayak imal edeyim ve gps'i buraya takayım. Olay buralara evrilince de , madem bir halt ediyorum bari uygun aparatlar imal edeyim pusulayıda yükseğe kaldırıp otopilot motoru etkisinden kurtarayım dedim. Gittim yapı marketten aldım birtakım malzemeler ve oturdum aşağıda fotolarda gördüğünüz düzeneği yaptım. İmalat bitti, elektrik hattı ve montaj ardından da test sürüşü kaldı. Bunları yaparken de kameramla kayıt yaptım mümkün oldukça. Yeni videom yolda..

(https://s1.postimg.org/5qnc12cs7f/GPTemp_Download.jpg) (http://postimg.cc//image/5qnc12cs7f/)

(https://s1.postimg.org/3rr5aqdx2z/GPTemp_Download.jpg) (http://postimg.cc//image/3rr5aqdx2z/)

(https://s1.postimg.org/8ecsbfdyqz/GPTemp_Download.jpg) (http://postimg.cc//image/8ecsbfdyqz/)

(https://s1.postimg.org/9kw3k13323/GPTemp_Download.jpg) (http://postimg.cc//image/9kw3k13323/)

(https://s1.postimg.org/5qnc12lcuj/GPTemp_Download.jpg) (http://postimg.cc//image/5qnc12lcuj/)

(https://s1.postimg.org/6q3fe8obq3/GPTemp_Download.jpg) (http://postimg.cc//image/6q3fe8obq3/)

(https://s1.postimg.org/9am151cd17/IMG_5207.png) (http://postimg.cc//image/9am151cd17/)

(https://s1.postimg.org/4o0e4cddy3/IMG_5208.png) (http://postimg.cc//image/4o0e4cddy3/)
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Ekim 24, 2017, 17:00:33
Son rötuşlar da tamam gibi. Yepyeni bir GPS+Chartplotter+Fishfinder'ım var. Pusulanın yeri de değişti ve sapma ortadan kalkmış görünüyor. Seyirde teste geldi sıra.

Bu arada pusuladaki hava boşluğunu yok edeceğim ama keroseni yani bizim eskiden bakkallarda satılan gazyağını nereden bulabilirim? Veya keroseni ne ile ikame edebilirim?


(https://s1.postimg.org/7pxtscknez/IMG_5295.jpg) (http://postimg.cc//image/7pxtscknez/)

(https://s1.postimg.org/8iapa32r5n/IMG_5296.jpg) (http://postimg.cc//image/8iapa32r5n/)
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Semih Şener - Ekim 24, 2017, 17:58:29
Pusulanın altındakini nereden buldunuz acayıp uymuş 1w5ey8

Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Hakan Erim - Ekim 24, 2017, 18:25:48
Yeni GPS-Chartplotter-fishfinder nedir?
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Ahmet Çelenoğlu - Ekim 24, 2017, 18:35:40
Kerosen Perşembe Pazarı'nda satılıyor.
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Ekim 24, 2017, 21:42:17
Abi walla o parçayı yapı markette tuvalet tesisat malzemeleri arasından çekip aldım. Kariyerine insan atığı taşıyarak devam edecekken şimdi yelkenli bir teknenin en önemli yerine kurulmuş durumda 😀

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Pusulanın altındakini nereden buldunuz acayıp uymuş 1w5ey8


Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Ekim 24, 2017, 21:52:17
Bu aletler "Chartplotter/Sonar Combo" kategorisinde geçiyor. 2 ay önce almıştım. Ancak kurulumunu yapabildim. Marka/modeli "Garmin  Ecomap Chirp 44CV" Aslen kendisi Marine tipi bir GPS dir. Buna ilaveten sd karta yüklenen deniz haritaları ile bir chartplotter özelliği de gösteriyor. Buna ilaveten ürün sonar ünitesi "transducer" ile birlikte geliyor. Buda hem balıkları gösteriyor ki ilgi alanıma giren birşey değil. Hemde sahip olduğu teknolocik özellikler ile dibi güzelce tarayıp size resmediyor. Asıl ilgimi çeken bu özellikti. Hatta kendi dip haritalarınızı oluşturuyormuşsunuz ama daha kurulum yeni bitti özelliklerini kullandıkça göreceğim.




Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Yeni GPS-Chartplotter-fishfinder nedir?
(https://s1.postimg.org/8kfnvsg0x7/IMG_5297.png) (http://postimg.cc//image/8kfnvsg0x7/)
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Semih Şener - Ekim 24, 2017, 22:06:00
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Abi walla o parçayı yapı markette tuvalet tesisat malzemeleri arasından çekip aldım. Kariyerine insan atığı taşıyarak devam edecekken şimdi yelkenli bir teknenin en önemli yerine kurulmuş durumda 😀

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Pusulanın altındakini nereden buldunuz acayıp uymuş 1w5ey8



Farkettim konduramadım bende ondan sormuştum  x(): uymuş ama
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Ekim 24, 2017, 22:40:20
Muhitimde , bilimum materyal ve hırdavatı amacı dışında kullanmakla meşhurumdur 😀😬😬
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Özay Zorlu - Ekim 26, 2017, 08:25:48
Pusula , GPS ve Transducer montajı işlerinin hikayesi vizyonda 😄

Yelkenli Hayat 3. Bölüm: https://www.youtube.com/embed/h851QlnURGI
Başlık: Ynt: Pusula Kalibrasyonu (Ayarı)
Gönderen: Semih Şener - Ekim 26, 2017, 09:06:28
Ozay korsan

Sizin ucak illaki yere guvenle ıner , boyle yetenek varken...