0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    H. A.

Teknemde 2 adet pilastik 85 litrelik pis su deposu var. Tavsiye edilen marka ürünler dahil hiç birinden istediğim neticeyi elde edemedim. Genede bir koku kalıyor. Tecrübeli arkadaşlardan kesin çözüm önerilerini bekliyorum. Cevap yazan korsanlara şimdiden teşekkür ederim.


*

    A. Ç.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #1 : Kasım 02, 2010, 13:35:42 »
Pis su tanklarını temizlemek için en iyi yöntem asit kullanmaktır. Genelde çeperlerde deniz suyu ve amonyak bileşimi kireçlenme yapar. Bu kireçlenme üstüne de pislik yapışır ve koku yapar. En kolayı pis su tankını tatlı su ile doldurmak ve içine sirke eklemektir. 85 litrelik bir tank için bir şişe sirke yeterli olur düşüncesindeyim. Depoyu tatlı su ile yıkayıp, iyice doldurun ve içine sirke ekleyin. Bir gece kalsın, ertesi gün durulayın. Bu işlemi gerekirse birkaç defa tekrarlayabilirsiniz. Eğer tanklar çok kullanılmışsa yani kireçlenme oluşumu çoksa bir tankın içine yarım şişe kezzap da deneyebilirsiniz. Bu öneriyi tankınız plastik olduğu için yapabiliyorum. Metal tanklarda asit kullanımı, genel olarak, dikkatli yapılmalıdır. 


*

    B. D.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #2 : Kasım 02, 2010, 16:10:18 »
Peki fiberglas tanklarda sirke kullanılabilirmi?


*

    A. Ç.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #3 : Kasım 02, 2010, 16:44:52 »
Sirkeyi hemen her türlü tankta kullanabilirsiniz. Metali aşırı etkileyecek bir asit değildir. Fiberglas depolarda asıl dikkat edilmesi gereken deponıun içinin kullanım suyuna uygun olarak boyanmış (kaplanmış) olmasıdır. Açık fiberglas ozmoza çok yatkın olduğu gibi su ile reaksiyona girerek zehirli kimyasallar üretebilir.


*

    A. Ç.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #4 : Kasım 03, 2010, 08:34:35 »
Önemli bir hatırlatma:

Koku genellikle pis su tanklarından gelmez. Tanklar genellikle tekne dışından havalandırılır ve et kalınlıkları fazla kokuyu geçirmeyecek kadar kalındır. Esas koku kaynağı genellikle depoya giden ve depoyu boşaltan hortumlardır. Bu hortumlarda idrar ve deniz suyu birleşince kireçlenme oluşur ve arada kaln pislikler koku yapar. Kaliteli pis su hortumları kokuyu geçirmezken, kalitesiz olanlar kokuyu geçirir. Tekne içinde tuvalet kokusu oluyorsa ilk şüphelennilmesi gerekn yer hortumlardır. Tuvalete sirke dökerek yavaş pompalama ve hortum içinde sirkenin bir süre kalmasını sağlamak genellikle hortm çeperini temizlerse de asıl önlem hortumu kaliteli (koku geçirmeyen) bir hortumla değiştirmektir. Bir önlem de alimünyumdan yapılmış havalandırmada kullanılan yapışkanlı bantları (koli bandı ebatlarında) hortumların üzerine sarmaktır. Böylece kokunun çıkması engellenir.   

*

    S. K.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #5 : Kasım 03, 2010, 16:30:10 »
Hakkı korsanım  koku nereden geliyor.acaba.  yani tuvaletler açıldığındamı? yoksa tuvalet kapıları kapalyken sintinedenmi.bildiğim
kadarıyla  narissa beneteau  bir tekneydi. pis su tanklarınız.  yeni modeller gibi dolap içinde dik duranlardanmı? açaba sintineye pis su kaçmış olabilirmi? Eğer öyleyse Farş tahtalarını kaldırdığınızda anlarsınız  genelde salondaki tuvaletin tankları  zaman zaman  çok dolduğunda sızdırabiliyor.( Tecrübe konuşuyor.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ) Tüm bunları yakından takip ederseniz zannediyorum iş daha kolaylaşır.
Kolay gelsin.
*

    H. A.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #6 : Kasım 03, 2010, 17:19:27 »
Selahattin korsanım koku tuvalet kapısını açınca geliyor. Bazen tuvalete komşu kamaradanda hissediliyor. Pis su tankları dik olarak duruyor ve plastik bir levha ile gizleniyorlar. Başta, mastır kabindeki bizim kullandığımız tuvalet genelde kokmuyor, salondaki tuvalet kokuyor. Tanklardan kesinlikle bir sızıntı söz konusu değil. Zaten hiç bir zaman tam da doldurmadık. Zannediyorum Ahmet kaptanımın dediği gibi boruların iyi temizlenmemesinden kaynaklanıyor. Buda  misafirimiz çok geldiği ve onları iyi eğitemediğimizden olsa gerek.
*

    A. Ç.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #7 : Kasım 03, 2010, 17:32:24 »
İdrar ve dniz suyu bileşimi kireçlenmeye neden olur. Tuvalet kullanırken buna dikkat etmek olası değil, belki tuvaleti temizlemek için deniz suyunu pompa ile basmak yerine kullanma suyu dökülebilir.
*

    H. H.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #8 : Kasım 05, 2010, 16:41:03 »
Ahmet Korsan'ın tesbitine katılıyorum. Aynı problem bendede vardı. Tekneyi karaya aldığımda Beneteau'nun koyduğu sert plastik pissu hortumlarını, Vetus'un bu iş için ürettiği izalasyonlu hortumları ile değiştirdim. Problem minumuma indi. Tekne çok kapalı olursa hafif bir koku oluyor ama öncekiyle kıyaslanmaz. Bu yıl Westmarinden tablet şeklinde tank temizliyeci aldım. belli aralıklarala kullanıyorum. tankı temizlediği gibi geldiğimde hoş bir koku oluyor. Kolay gesin
*

    M. E.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #9 : Kasım 05, 2010, 16:50:09 »
Hüseyin Beye hak vermemek mümkün değil ama sözü geçen Vetus pis su hortumları standart kullanılanlardan yaklaşık 4-5 katı daha pahalı. Genellikle 1,5 parmak olanı (38 mm) standart üretilmiş oluyor. Hortumları herhangi bir hortumla değiştiresydiniz de koku gidecekti muhtemel...
Bu hortumlar da çünkü 5 yıl sonra koku yapmaya başlıyor maalesef.

Hakkı Korsan çok haklı.
Tuvaletlerde, özellikle de manuel olanlarda sıklıkla yapılan yanlış, 1-2 kere bastıktan sonra boşaltmaya devam etmemek. Hortum içinde biriken atıklar bahsi geçen oluşuma (müşir) neden oluyor... Engellemek için kireç çözücü kullanan bir dostum var ama ben denemedim, emin değilim.
Bu tür manuel tuvaletlerde en az 15-20 kere basmak lazım.
Bu yüzden belki de misafirleri elektrikli tuvalet olan yere yollamakta yarar var )))
*

    N. K.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #10 : Kasım 06, 2010, 02:12:12 »
biri tuvalete girdiğinde sayıyorum kaç kez pompaladığını Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 10-15 kez yıkama yapmadığı durumda ardından ben pompalıyorum.
anlasın kerata diye...
eskiden salonda koltuğun altında idi , uzun uzun hortumlar zaman zaman taşmalar ve temizlemekten bıkmalar sonucu söktüm attım.
tuvaletin içinde boş bir alana fiberden bir tank yaptırarak astım. hortumlar kısaldı , açıkta vanasını açtım mı tahliyesi kolaylaştı. koku falan kalmadı...
*

    N. K.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #11 : Kasım 06, 2010, 02:18:58 »
fransızlar daha önce bunu neden düşünmemişler anlayamamadım, üstelik koltukların altında yer kazandım. oraya da sıcak su deposunu yerleştirdim. ondan boşalan yerde de  elimin altında erzak koyacağım yer kazandım.
tekne projelerini yapanlar , acaba teknede yaşamayanlar mıdır...
*

    H. Z.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #12 : Kasım 06, 2010, 02:22:18 »
Nezih abicim, sen teknene emek verip Afrika, Akdeniz falan gezip tecrübe edindin. Teknende ne nasıl olmalı, ne ne dir kısmını tecrübe ile yaşadın Ama o tekneleri tasarlayan bacı ve biraderlerimiz rahat ergonomik koltuklarında ellerinde kahve fincanı, hatta denizden bi haber auto cad ile oturdukları yerden tasarlıyorlar o tekneleri Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Teknede bir NTE sonrası ki hele mezeler içinde pastırma varsa 15 tuvalet pompalamasını ikiye katlamak ve üzerine kubura oda parfümü sıkmak gerek. Tecrübe ile sabit Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ayrıca, o pahalı ve koku yapmayan hortumlara onca para vermek yerine üç kuruş beş paralık "duck tape" ile sarmak çok işe yarıyor. Hatta %99 işe yarıyor. Koku falan hak getire. UV görmeyen yerlerde tıpkı vernik gibi çok dayanıklı bu bantlar. Bant sarmaya üşenirseniz hortumu en ucuz bile olsa bir-iki kat sentetik boya ile boyayın. Kokuyu engeller. Tam dört sene en dandik ve en ucuz ama üzeri sentetik boya ile boyanmış tuvalet hortumumdan en ufak koku bulaşmamıştı tekneye.
*

    N. K.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #13 : Kasım 06, 2010, 10:29:31 »
sanırım haklısın hakan korsan,
pis su tankını metrelerce hortumla salonda koltuğun altına koyan anlayış, neden 2 çatal bıçak vs çekmecesi yapmaz anlaşılır gibi değil. kesip,biçip yapmak zorunda kaldım. eskiden alet edavet kovamsı bir şeyin içinde dururdu, tekne yattımı yerden toplardım.
en gıcık olduğum şey ise salonda u koltuklarda köşelerin oval yapılmış olması,sırtını dayayıp rahatça oturamıyorsun... köşeleri de kessem mi acabaa...
*

    S. K.

Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
« Yanıtla #14 : Kasım 06, 2010, 13:53:44 »
 Nezih korsanım ;Benim kayık 2010 model ama tuvalletinde yuzünü yıkayamazsın.!  çünkü abilerim ablalarım oturdukları yerden  nasıl yerleştirmişlerse aynalı bir dolap koymuşlar kafanı vurmadan lavabonun içine kafanı uzatıpta su sıçratmadan yüzünü yıkıyamıyorsun. bende busene kıyamadım ama gelecek sezon o dolabı oradan  kesip atacağım