0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    N. D.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #480 : Ağustos 18, 2017, 08:45:04 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Benzinden korkuyoruz o kadarki dingi motoruna yedek benzin dahi alamıyoruz. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

ne olacahhhhh yaaaa
biz türküzzzz   
 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    D. U.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #481 : Nisan 12, 2018, 21:00:12 »
100 Watt monokristal sert bir panel almayı düşünüyorum.
Kullanıp memnun kaldığınız veya önereceğiniz bir marka var mı?
Hele bir de bütçe dostu olursa lokum olur Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    A. D.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #482 : Nisan 13, 2018, 14:53:01 »
Demir Kaptanım,

100Wattlık bir panel ihtiyacınızı çözecek mi? Çözmeyecekse attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değmeyecekse hiç almayın daha iyi o nedenle soruyorum. 100 Wattlık sert bir panel size Ege de bol güneşli yerde günde 400 Watt verecek ki kaliteli bir 12V buzdolabı yaz aylarında günde  min. 600 watt tüketir. O nedenle soruyorum.


*

    D. U.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #483 : Nisan 13, 2018, 15:45:57 »
Alper korsan,
Mevcutta teknenin kıçında  bir adet poly 100 watt, bir adette seyyar olarak kullandığım yine poly 50 watt panelim var. Bir adet daha ilave etmek istiyorum. Seyir haricinde onu da güvertede uygun bir yerlere koyuyorum. Servis için 3x120 Ah sulu akümüz var.
Geçen 2 senede motor seyri falan derken bir şekilde idare ettik ama bu sene bir adet portatif buzdolabı gündeme gelince bir panel daha ilave etmeyi düşündüm.
Kayık 32 feet olunca yer sıkıntısından istediğimi de yapamıyorum.


*

    A. D.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #484 : Nisan 13, 2018, 16:03:32 »
Demir Korsanım,

Kendi yaşadığın kompartmanda sulu aküleri tutma. Sağlığına yazık. Onların çıkardığı gaz baş ağrısı yapar. Hem de ciğerlerine yazık. Aküleri zamanı geldiğinde Agm ya da Gel ile değiştir. En önemli şey sağlık.
100 Watt rüzgar paneli yerine benim tavsiyem Sterling in Alternatör to Battery charger ünitesi var. Alternatörünün kapasitesini 3 e 4 katlıyor hemde akülerini olması gerektiği voltajda redresör gibi tam kapasite ile şarj ediyor.

*

    N. D.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #485 : Nisan 15, 2018, 14:29:11 »
Aper korsanim, Sterling power bende vardi gecen yaz bozuldu söktüm, aküleri hizli sarj etmek yerine aksine motor calisir iken aküleri bosalttigini
fark ettim.

Benim bildigim o aletin yaptigi islem, mesela alternatör 60 amh
ama siz bu 60 amp ulasabilmek icin motoru yüksek devirlere getirmeniz gerekiyor, kafadan atiyorum 2500 devirde bu rakkama ulasiyorsunuz
halbukisi 1000 devirde sadece 20-25 aph üretiyor, iste sterling power bu noktada devreye girip alcak devirlerdede 60 aph yani maksimum üretmesini sagliyor diye elektirikci aciklamisti bana.

Benim söktürdügüm aletin Alternatöre kablo bahlantisi var idi, Alternatörün calismasina müdahale ediyordu sökmek icinde alternatörü acmalari gerekti, ayrica alternatör ceryani ilen calisan motor devir saati, göstergesinide etkiliyor bu alet motor devrinden ayri alternetörün gücünü yükseltip düsürdügü icin motor devri saati yanlis gösteriyor veya tamamen duruyor idi, ama bunu bir ayari varmis ve ayar yapilabiliyormus, bende sonradan ögrendim.
Okudugum kadariylan simdi cikan yeni nesil sterlinglerde bu alternatör kablo bahlantisi yokmus, onlar nasil calisiyor bilmiyorum.

Bu konuda bilgi sahibi iseniz yazarsaniz birde bilgileniriz


Demir korsanim, acaba rüzgar gülü bir secenek olabilirmi, gecen bakmistim su an piyasada olan en iyilerinden biri 1350 Euro gibi bir fiyatlan
cep dostu sayilmaz ama yapilan gesaplamalarda 500W lik günes paneline es degerde enerji üretebiliyormus 20-25 nat rüzgarda.

Ama bol günesli olan bizim kiyilarimizda koyacak yerin varsa en iyisi günes panelleri, 200W  olursa sana birhayli yetebilir, 3x120 360 aph aküde fena sayilmaz esasinda. Aküler ömrünü tamamlamak üzere deyilse yetmesi latim size, Alper korsanin da dedigi gibi hem saglik hemde yer bakimindan
birdaha sefere 3x115 deepcykel ilen degistirirsen enerji sorunun cözülmüs olur.

kolay gelsin



*

    A. D.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #486 : Nisan 16, 2018, 09:28:22 »
Nedim Korsanım merhaba,

Akım tek yönlüdür bu cihazlarda o nedenle akünüzü boşaltma gibi bir şansı yok. O cihazın yaptığı evet dediğiniz gibi sizin alternatörünüzün d/devirde verdiği akımı yükseltmek. Alternatöre müdehale edilmiyor. Alternatörün çıkışına takılıyor. Gelen akımıda normal redresör gibi akünün tipi ve doluluk oranına göre makyajlayıp aküye veriyor. Akünüzü 4 aşamalı şarj ediyor. İlk önce start aküsünü dolduruyor arkasından da servis akülerine yolluyor. Yaptığı bu. Montajı falanda çok basit. Rüzgar jeneratörü bir alternatif ancak güneş paneli varken rüzgar jeneratörüne ihtiyaç yok bence. Güneşli ve rüzgarlı bir günde solar panellerden gelen akım daha yüksek olacağı için rüzgar jeneratörü tepenizde fırfırfır ses yapmaktan başka işe yaramayacaktır. Yani ikisi aynı anda şarj etmeyecektir.
*

    G. B.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #487 : Nisan 17, 2018, 21:27:31 »
Gerilim sabit kalmak kaydıyla akım yükseltme diye bir durumun söz konusu olduğunu sanmıyorum. Yani olsa bile toplam güç değişmez. Bu aletin yaptığı şey, akülerin sağlıklı şarj edilebilmesi için gereken prosedürleri uygulamak olmalı. Yani starter için farklı, derin şarjlar için farklı (akülerin ısısı ve şarj durumlarını kontrol ederek) prosedür uyguluyor olmalılar.
*

    A. D.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #488 : Nisan 18, 2018, 09:55:00 »
Gürcan bey senelerdir bu cihazı satıyoruz ve alan herkes arkadaşına öneriyor. Sadece teknelere değil aynı şekilde karavanlara da uyguluyoruz. Bunu akü monitörü üzerinden de gösteriyoruz. Sistem devreye girmeden önce aküler kaç amper şarj olurken bu cihaz devreye girdikten sonra aynı devirde kaç amper şarj oluyor gösteriyoruz ki burada kendi ofisimizde ve fuarlarda bunu çamaşır makinesi motoru ve honda civic alternatörü ile yaptığımız stand üzerinde gösteriyoruz.
Sizin dediğiniz şekilde çalışan ürünümüzde mevcut onun adı da battery to battery charger. Yeni nesil start stop özelliği ve regenarative braking system içeren taşıtlarda kullanıyoruz. Start aküsü ile servis aküsü arasına yerleştiriliyor. Makinelere çalışmaya başladıktan ya da solar panelden akım gelip akü şarj olmaya başladığı zaman yani 13,3V değerini gördüğü zaman devreye girip gelen akımı servis akülerine de yönlendirip akü tipine göre şarj ediyor. Voltaj 13V a düştüğü anda da devreden çıkıyor.
*

    G. B.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #489 : Nisan 18, 2018, 18:02:55 »
Bilgilendirme için teşekkürler.
Alternatörden gelen akım mı artıyor yoksa ilave kaynak mı var? Yani artan miktarın kaynağı nedir?
*

    A. D.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #490 : Nisan 18, 2018, 18:19:06 »
Alternatörden gelen voltaj ve anlık olarak geçen elektron adedi yani amp artıyor.
*

    M. A.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #491 : Temmuz 19, 2018, 14:24:18 »
Merhabalar,

2 adet 135W solar panel almıştım son fuarda. (Bir tanesi 24Vmax)

Karadayken takılması için Victron 100V 30A MPPT aldım; Panelleri servis bağlarken paralel bağladı.

Bir arkadaşımın iddiası bu panellerin seri bağlanmasının daha sağlıklı olduğu yönünde...

Paralel mi? Seri mi?  Hangisi?
*

    A. D.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #492 : Temmuz 19, 2018, 14:56:31 »
Solar Panellerin voltajı önemli. Solar Panellerin seri bağlanma nedeni eskiden voltajları düşük olduğu için yani akü voltajının altında olduğu için voltajı yükseltmek için seri bağlanırdı. Yeni tip panellerin voltajları ve verimlilikleri yüksek olduğu için böyle birşeye gerek yok. İsterseniz Paralel de bağlayabilirsiniz. Ustalar bilgilerini update etmedikleri için hala aman seri bağlayalım diye uğraşıyorlar.
*

    A. Ç.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #493 : Temmuz 19, 2018, 15:09:42 »
100V 30A MPPT için benim önerim seri bağlamak olıurdu. 24V x 2 = 48V eder neden 100V regülatör aldınız?
*

    O. E.

Ynt: NASIL BİR SOLAR PANEL OLMALI?
« Yanıtla #494 : Temmuz 19, 2018, 15:24:47 »
eyvah eyvah Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sn.Çelenoğlu Seri diyor Alper korsan paralel diyor
paralel mi ?
seri mi ?

Daha doğrusu ne fark ediyor ?
Gidince ben bizim kayıkta bakacağım bizimki seri mi ,paralel mi ?
yoksa hiç mi bağlı değil ?
(nereye bakacaksam ve görünce nasıl anlayacaksam )

Sonra en iyisi xxxxx diye iddia hatta kavga edeceğim  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap (benimki hangisi ise ) çünkü ne yapsam 12,8 altına düşmüyor. Sabahın köründe 13,6 oluyor yine ...