0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Solar sistemler güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren silisyum yapılardır ve elektrik üretiminde önemli bir yer tutmaktadır. Çevreyi kirletmemesi, gürültü çıkarmaması, yakıt gereksinimi olmaması gibi faydaları olmasıyla beraber, yatırım maliyetlerinin yüksekliği, enerji dönüşümündeki verimliliklerinin istenilen düzeyde olmaması gibi dezavantajları da vardır. Bu nedenle solar enerji ile beslenen sistemlerin verimini iyileştirmeye yönelik çalışmalar önem kazanmış ve güncel olan güç çevrim sistemleri alanındaki araştırma ve geliştirmeler, solar sistemlerin son yıllarda büyük bir ivme kazanmasına yol açmıştır. Güneş enerjisi sistemlerini maksimum verimde kullanabilmek için, “maksimum güç izleyicileri (mppt)” kullanmak gereklidir. Bu çalışmada güneş pilinin eşdeğer devresi kullanılarak matlab / simulink ortamında güneş pili giriş parametreleri, paralel ve seri bağlanacak hücre sayıları gibi bilgileri girerek farklı özellikte ve güçlerde çıkış verebilecek solar üreteç ve genelde şarj sistemlerinde kullanılan yükselten yapıda da/da dönüştürücüsü modellenmiş ve bu pillerde değişik ortam koşullarına göre değişen maksimum gücü yakalayan mppt biriminin mevcut simulink ortamında ve deneysel olarak da kablosuz enerji iletiminde kullanılıp, kullanılmaması durumu kıyaslanmıştır.
Bu çalışmada, Güneş Panelleri için yüksek verimli Maksimum Güç İzleyici (Maximum Power Point Tracking, MPPT) sistem tasarımı gerçekleştirilmiştir. Fotovoltaik (Phtovoltaic, PV) kaynaklı enerji üretim sistemlerinden mümkün olabilecek en yüksek gücü elde edebilmek, ancak en yüksek güç noktası takibi (MPPT) yöntemleri ile mümkün olabilmektedir. Yüksek frekanslı anahtarlama elemanları ile manyetik malzemelerdeki güç sınırları ise, MPPT tasarımında önemli sınırlamalar getirmektedir. Ayrıca, çeviricinin güç bölgesinin tamamında sabit frekans değerinde çalıştırılması, verim düşüklüğünün yanında çevresel bozucu etkiler de oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmada, yumuşak anahtarlama yöntemiyle toplam anahtarlama kayıplarını minimum seviyeye indiren yükselteç (boost) çevirici yapısı MPPT tasarımında uygulanmıştır. Böylece, güneşten elde edilen enerji maksimum seviyede kullanmak mümkün olmaktadır. Tasarlanan devre, aynı zamanda mikrodenetleyici tarafından denetlenen ikinci bir bağımsız anahtar yardımı ile akü grubunu önceden ayarlanan bir akım değerinde şarj edebilecek şekilde gerçekleştirilmiştir.
PV sistemin çıkış gücü, güneş ışınlarının panel yüzeyiyle yaptığı açı ve panel sıcaklığı ile değişim göstermektedir. PV panellerde akım gerilim karakteristiklerinin doğrusal olmaması bu kaynağın enerji üretiminde verimi düşürmektedir. Bu olumsuzluğu minimize etmek için Maksimum Güç Noktası İzleme (MPPTMaximum Power Point Tracking) yöntemi yaygın olarak kullanılmaktadır. MPPT yöntemi için geliştirilen birçok fiziksel yapı ve algoritma bulunmaktadır. MPPT için en çok tercih edilen algoritmalar Artan İletkenlik ve Perturb&Observe algoritmalarıdır. Bu çalışmada, DC-DC alçaltıcı çevirici (Buck Converter) yapısı MPPT yöntemi ile kontrol edilerek, PV sistem çıkışında doğrusal akım kaynağı oluşturulmuştur. Böylece, PV sistemdenelde edilen gücün maksimum seviyede kullanımı sağlanmaktadır. Gerçekleştirilen devre, PV sistemin gerilim ve akım değerlerini döngüsel olarak analog dijital dönüşüm sistemi kullanılarak ölçmektedir. PV sistemden alınabilecek anlık maksimum akım değerine ve PV sistemin gerilim değerine göre hesaplanan giriş gücü, Perturb&Observe algoritmasının kullanımıyla çıkış gücünün hesaplanmasını sağlamaktadır. Mikro kontrolör ile yönetilen alçaltıcı çevirici, batarya grubu şarj akımını sağlamaktadır. Gerçekleştirilen çalışmada tek bir güneş paneli yapısında batarya grubu şarj sistemi için, kolay uygulanabilirlik, düşük maliyet ve yüksek verimlilik ölçekli bir yaklaşım ile mikro denetleyici kontrolü üzerinden DC-DC dönüştürücü kontrol edilmektedir.
Fotovoltaik kaynaklı enerji üretim sistemlerinden mümkün olabilecek en yüksek gücü elde edebilmek ancak en yüksek güç noktası takibi (MPPT) yöntemleri ile mümkün olabilmektedir. Yüksek frekanslı anahtarlama elemanları ile manyetik malzemelerdeki güç sınırları ise, MPPT işleminin gerçekleştirildiği güç dönüştürücü katı tasarımına önemli sınırlamalar getirmektedir. Ayrıca, çeviricinin güç bölgesinin tamamında sabit frekans değerinde çalıştırılması, verim düşüklüğünün yanında çevresel bozucu etkiler de oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmada, faz kaydırma etkisiyle toplam anahtarlama frekansını doğal olarak ikiye katlayan ve gerekli olduğu kadar paralel çalışabilen faz kaydırmalı sıralı-artıran (interleaved-boost) çevirici yapısı MPPT tekniği ile birlikte uygulanmıştır. Böylece, düşük maliyetli manyetik devre elemanları ile güç anahtarlarının kullanılabilmesiyle yüksek güç uygulamalarında maliyetin düşürülmesi de mümkün olabilmiştir. Denetleyici olarak yine düşük maliyetli ve ihtiyaçları karşılayan PIC18F452 mikro denetleyicisi kullanılmıştır. Tasarlanan devre, DA baraya bağlı ve mikro denetleyici tarafından denetlenen ikinci bir bağımsız anahtar yardımı ile akü grubunu önceden ayarlanan bir akım değerinde şarj edebilecek yapıdadır. Benzetim ve uygulamadan elde edilen sonuçlar geleneksel artıran yapısı ile karşılaştırılarak önerilen yapı ve denetim tekniğinin üstünlükleri açıklanmıştır.
...panellerim TV anteni nedeniyle kısmen gölgeleniyor. ....Acaba bu MPTT tegülatör derdime çare olurmu.
Ben yeni geçtim solara. Kısmi gölge performansı daha iyi dediler, ...
Maşallah teknesinde de artık MPPT mevcut. Farkı büyük..
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapMaşallah teknesinde de artık MPPT mevcut. Farkı büyük..MPPT'yi aydınlatacak renk değiştiren bir led grubu da koymak lazım.
Kafamdan geçen iki adet 125 w lık sert panel ve mppt regülatörü yerleştirmek.
1) Hangi marka paneli tavsiye edersiniz. Fiat/ kalite veya verim konusunda uygun olan,2) Bu panelleri 15-20 derece sağa-sola veya öne arkaya dönebilir şekilde monte etmek (bimini arka üstüne) enerji temini açısından çok mu yararlı olur. Uğraştığımıza değmez mi? Sağlam dört bacakla tutturmak yerine yeterli mi?3) Hangi marka şarj regülatörü alıyim?4) Bunlarla ilgili montaj ve özellikle elektrik bağlantılarını kendim yapabilirmiyim? Ya da şu kişiye yaptır dermisiniz?
soraist'ten aldım komple sistemi, son derece memnunun.Esnek paneller yarı gölge performansı çok yüksek olduğu gibi, 23V'a kadar çıkabildiğinden tam güneşte MPPT ile son derece verimli çalışıyor.Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap