Gezgin Korsan

Makine Dairesi => Teknik Bilgi ve Fikir Alışverişi => Konuyu başlatan: Nevzat Tamer Karataş - Nisan 11, 2019, 18:49:13

Başlık: Klasik Yelken Camadan Sistemi
Gönderen: Nevzat Tamer Karataş - Nisan 11, 2019, 18:49:13
Değerli Denizci Dostlar, teknem Beneteau 393 Cyclades. Klasik yelkenli teknemi aldığımda 4 adet camadan halatı havuzluğa getirilmişti. Bir süre önce önerildiği üzere 2 halatlı çözüme geçtim. Ancak çok pratik olmadı. Sürtünmelerden dolayı fazla güç gerektiği gibi halatlar senkronize çalışmadı. Daha önce böyle sorun yaşayıp çözüm bulmuş arkadaşlardan vakit ayırabilenler olursa detaylı bir çözüm önerisi makbule geçecek. Detaydan kastım, makara, palanla vs. Malzeme gerekecekse bunları ve montaj edilecekleri yerleri öğrenmek. Yardımcı olabilecek dostlara şimdiden teşekkürler.
Başlık: Ynt: Klasik Yelken Camadan Sistemi
Gönderen: Recep Ertürk - Nisan 11, 2019, 19:05:38

Camadan diye ararsanız başka konular da var.
İşinize yarar mı bilmiyorum.

https://www.gezginkorsan.org/forum/deniz-tekne-kayik-yelkenli-bavaria-beneteau-jeanneau-motoryat-teknik-bilgi-tamirat-yanmar-volvo-penta-marina/(harken)-tek-halatli-anayelken-camadan-vurma-kiti/

Başlık: Ynt: Klasik Yelken Camadan Sistemi
Gönderen: Ahmet Çelenoğlu - Nisan 11, 2019, 20:38:17
İki halatlı sistemi tek halatlı sisteme her zaman tercih ederim. İşi tek halata düşürmek genellikle kolaylık yerine bu tür zorluklar çıkarır. Tek halata nasıl geçtiğinizi tam bilmemekle birlikte matafyonlara sürtünmesi az olan kaliteli makara koyup halatı onun üstünden yönlendirmek işe yarar. Orsa yakası matafyonundan geçen halatın da bumbaya ve direk dibi makaraya yönlendirilmesi hiç bir yere sürtünmeyecek şekilde ve düzgün açıda olmalı. Güngörmez yakası matafyonundan bumba iskota köşesine yönlendirme de düzgün yapılmalıdır. Birinci camadanı iskele tarafından donatıysanız ikinci camadanı sancaktan donatmalısınız. Yine de önerim iki halatlı sisteme dönmenizdir. Havuzlukta biraz halat fazlalığına neden olsa da kolay çalışan ve sorun çıktığında da (ki nadirdir) kolay çözüm üretilebilen bir sistemdir. Orsa yakasının halatını bumba dibine bağlamadan doğrufan matafyona bağlayarak kullanabilirsiniz. Güngörmez yakasında, matafyondan geçirerek bile kullanabilrsiniz zaten orsa yakası sabitlendiğinden kolaylıkla el ile alınabilecektir.