0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. E.

Ynt: Kıç demiri için fikir arayışındayım
« Yanıtla #15 : Mayıs 27, 2016, 14:55:35 »
Ahmet Korsan ile hem fikir değilim.

Hava sertlediği için kıç demiri atılmıyor, hatta bu gibi durumlarda kıç demirini de atmak baş demirinin taramasını hızlandırır. 15 knot rüzgar sınırı ile kast ettiğim buydu.

Yanlış filan değildir, ender de olsa kullanılır ama akıntı hakim faktör olmadığı için bizim sularda çok ihtiyaç olmaz.
Ama bazen kullanılması gerekir/gerekebilir.

Az ihtiyaç duyuluyor veya "ben yapmıyorum" diye "yanlıştır" diye hüküm verilmesini doğru bulmuyorum...
Siz kullanmıyor olabilirsiniz, kendinizce sebepleriniz vardır. Açıklarsınız, yazdıklarınızı okuyanlar da size hak verir veya vermez.

Ama hemen üst mesajda yazılanlarla alakasız bir yorum gibi olmuş. Keşke yollamadan önce ne yazdığımı okusaymışsınız...
« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2016, 14:56:21 Gönderen: Mehmet Erem »
*

T. A.

« Yanıtla #16 : Mayıs 27, 2016, 15:00:10 »
Semih korsan bizim kıç demiri daha çok gece rüzgarın iyice azalıp drise etmesi ama bulunduğumuz koya solugan girmesi durumunda teknenin başını koyun ağzına doğru sabitlemek ve dalgaya/solugana yan vermesini engellemek için kullanılıyor. Hiç unutmuyorum. Datça yakınlarında kara incir diye bir koy var. 2012 yılında girdik. Alargayız. 5 6 tekne. Su müthiş. Derinlik 5 metre kum. Akşam üstü herkes gitti. Yalnız kaldık. Başta duruma uyanamadık. Akşam 8 filandı. Ruzgar iyice kaldı ve 90 derece döndü. Tabii teknede. Ama dalgalar tam yandan. Yemin ederim 20 derece sancak 20 derece iskeleye yatıyoruz. Birak yemek yemeği ayakta durmak imkansız. Sağolsun Merem kardeşim sayesinde fortress almışız ama donatmamışız. Kullanamadik tabii. Kabus bir gece geçirdik. Ertesi gün zincirini halatını aldım donattım.

*

Z. T.

« Yanıtla #17 : Mayıs 27, 2016, 15:10:29 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Benim kayıkla kıç demiri Merem tavsiyesine istinaden fortress ve 5 metre zincir. Botla atıyoruz. Ama geçen sene bir sefer sökmek için 1 saate yakın uğraştık.

Tunç fotoğraf var mı? Kıçta nerede, nasıl duruyor? Sabit bir düzenek var mı? Yoksa portuçta duruyor da gerektiğinde çıkarıp atıyor musun.

Ben de düşünüyorum bir tane de aklıma yatan sabit bir düzenek bulamadım. Bulursam ve uygulayabilirsem ben Bruce düşünüyorum ama portuçtan çıkarıp kullanacaksam Fortress olacak tabi.

Kıç çapası olarak Bruce baştaki Ultra için iyi bir seçenek gibi görünüyor tabi uygun bir düzenek yapabilirsem.

Halat-Zincir kullanımında zincir uzunluğunun en az tekne boyu kadar olması kolay anımsanan bir kural olabilir. İllada bir ölçü verilecekse de (Yedek çapa olarak): Yeterli olacağını düşündüğümden Petunia da 10 metre 10 luk zincire fırdöndü ile bağlı Admiralti var. Zincire 30 metre üç bükümlü halat bağladım ve bir torbanın içinde rodalı duruyor.

Çok selam.

*

A. Ç.

« Yanıtla #18 : Mayıs 27, 2016, 15:12:34 »
Yanlış anlaşıldı herhalde, kıç demirini baş demiri  ile birlikte kullancaksanız, halatını mutlaka başa voltalayın, kıçta bırakmayın.
*

M. E.

« Yanıtla #19 : Mayıs 27, 2016, 15:16:46 »
Kıç demirini kıçtan atacağız ve kıçta duracak, baş demiri de başta...
Başa filan götürmeyeceğiz. Bu daha önce denediğiniz birşey mi? Yoksa hiç yapmadınız mı?
« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2016, 15:17:10 Gönderen: Mehmet Erem »

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

E. D.

« Yanıtla #20 : Mayıs 27, 2016, 15:22:09 »
Tunç fotoğraf var mı? Kıçta nerede, nasıl duruyor? Sabit bir düzenek var mı? Yoksa portuçta duruyor da gerektiğinde çıkarıp atıyor musun.
Zafer korsan Kaş SETUR marinada buna benzer bir çözüm görmüştüm. Zincir havuzluktaki locker'ın içine toplanıyor. Sanırım locker'ın içinde ırgat da var. Bence en iyi çözüm de bu.
*

M. E.

« Yanıtla #21 : Mayıs 27, 2016, 15:24:21 »
Tunç, dalgaların rüzgarla farklı açıda geldiği bir durum sanırım anlattığın.
Bu durumda ikinci bir demir atmaya gerek olmayabilir.
Baştan atılan demirin zincirine uygun uzunlukta sabitlenen halatı kıç koçboynuzuna getirip boşunu almakla tekne kafasını dalgaya döndürebilir. Buna da lente kalmak deniyor, daha önce forumda konuşulmuştu...
« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2016, 15:24:39 Gönderen: Mehmet Erem »

*

A. Ç.

« Yanıtla #22 : Mayıs 27, 2016, 15:32:07 »
Kıç  demirini baş demirinin  yetersiz kalabileceği ortamlarda kullandım. Aslında  başa  alındığına göre  artık  kıç demiri olmaktan  çıkıyor ve ikinci demir oluyor. Tandem de kullandığım oldu ama  iki demiri  kendi  zincir ve halatı ile kullanmak ve aynı  hizaya atmak daha kolayıma geldi.
*

S. Ş.

« Yanıtla #23 : Mayıs 27, 2016, 15:39:19 »
Zafer korsan Kaş SETUR marinada buna benzer bir çözüm görmüştüm. Zincir havuzluktaki locker'ın içine toplanıyor. Sanırım locker'ın içinde ırgat da var. Bence en iyi çözüm de bu.

Bende buyuk makaralı vardavela  yüksekliğine yakın   ama  yine  böyle elle kalkan inen  demir atma görmüştüm .
*

M. E.

« Yanıtla #24 : Mayıs 27, 2016, 15:40:37 »
Tamam da soru bu değildi...

Hem baştan hem de kıçtan attığımız durumlar olabilir dedim. İtiraz ettiniz.
Anlatmaya çalıştığım, her iki demiri de birini baştan birini de kıçtan atıyoruz. Rüzgarın özellikle hafif estiği durumlarda, dar kanallarda sabit durmak ve sahilden bir sebebe bağlı olarak çıma tutmak (kıçtankara olmak) istemediğimiz durumlarda uyguluyoruz dedim...

Buna itirazınız var mı?
*

A. Ç.

« Yanıtla #25 : Mayıs 27, 2016, 15:46:50 »
Hayır, bir  itirazım  yok ama hem baştan hem  kıçtan demirlemek için hava ve  akıntı  koşulları dediğiniz  gibi  uygun  olmalı. Hava veya akıntı  değişecekse,  bordadan  gelme  olasılığı varsa sadece baş demirine kalmak  daha doğru  görünüyor.   Bu şekilde  demirleyip uzun  süre  kalmayı düşünmem.
« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2016, 15:47:13 Gönderen: Ahmet Çelenoğlu »
*

M. E.

« Yanıtla #26 : Mayıs 27, 2016, 15:51:32 »
Sonunda anlatabildiğime sevindim... ))
*

S. Ş.

« Yanıtla #27 : Mayıs 27, 2016, 15:53:10 »
gece ruzgar şiddetlendi ,ön demir tutamıyor ve konaklayacağımız koydan açığa da gidemiyorsak ,  ön ve arka atmak tehlikeli olduğu için  ,arka demiri   öne voltalayıp  demiri ikilemek gerekli sonucuna da varıyor muyuz bu bilgilerle   
« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2016, 15:56:18 Gönderen: Semih Sener »
*

M. E.

« Yanıtla #28 : Mayıs 27, 2016, 16:08:20 »
Aynen
*

A. Ç.

« Yanıtla #29 : Mayıs 27, 2016, 16:12:40 »
Gece rüzgar şiddetlendi ise  ve demiriniz sizi tutamıyorsa ikinci demirden  de mucize  beklemeyin.  Yerinizi değiştirin. Tutmayan  bir demiri tutturmanın  hemen  hemen tek  yolu demiri alıp tutacağına  inandığınız  bir  yere yeniden  atmaktır. Yeniden  demirlemeniz gerekiyorsa çift  demir atma opsiyonunu  da düşünebilirsiniz. Demir  atarken düzgün  yere  demir atmak,  yeterli kalomayı bırakmak ve  demir tuttuğuna emin  olduktan sonra "demirledim"  demek en  iyi seçenektir. Rüzgar şiddetlenecekse,  şiddetlenmeden önce tedbirinizi almalısınız.