0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    O. B.

Ynt: Kendime Bir Balon Gönderi Yaptım
« Yanıtla #15 : Haziran 24, 2009, 14:35:30 »
Standart gönder boylarına göre boru et kalınlıklarını Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap adresinde bulabilirsiniz. Gönder boyu genelde direk dibi ile başıstarlya arasındaki mesafe kadar olması isteniyor. Operasyon anında bir ucu sancak-iskele arasında değiştirmek için bu boy uygun. Daha uzun gönder de yapılabilir ama "boçi tramola" esnasında gönderin iki ucunu da sökmek gerekir(yarışçı olmayanlara tavsiye edilmez). Gönderin güverte üstü saklama sorununu halletmek için civatalı, sökülebilir iki parça yapmakta yarar var. Bunun için kısa bir boru parçası içine alüminyum boruların diğer uçlarını sokup dış çevreden civatalamak yeterli. Bu durumda gönderi ayırıp tekne içine de alabilirsiniz. Bu bağlantılarda perçin kullanmanıza gerek yok. Zira gönder üstündeki tüm elemanlar basınça çalışmakktadır. Dolayısıyla civatalara kesme yükü gelmekte. Bu nedenle civata dişleri iş görmüyor, aksine civatalar perçin gibi çalışıyor. Yalnızca civataları sıkarken "loctite" kullanmakta yarar var, titreşimden gevşemesin diye. Ayrıca perçin kullanırsanız gönderi söküp ayıramazsınız.


*

    M. E.

Ynt: Kendime Bir Balon Gönderi Yaptım
« Yanıtla #16 : Haziran 24, 2009, 14:56:07 »
Orhan Korsan, ellerine sağlık güzel çalışma olmuş.

Bir hususu açıklığa kavuşturmama izin verin lütfen!
Daha önce ekli yani ayrılabilir bir gönder kullanmadığım için verdiğim tarifte bunu anlatmadım, onlarda bağlantıları nasıl yapılabileceğini bilmiyorum, dediğiniz gibi civatayla da olabilir.
benim bahsettiğim bağlantılar standart uçlar (ister çan, ister kanca) içindi, bu tarz eklerde genel-geçer kural, diğer direk işlerinde de olduğu gibi perçin kullanmaktır. Civata ile alüminyum olan çemberi kesidine birden fazla delik açılacağı için, zayıflayacağını düşünüyorum. Diş açmayı sağlayabilecek kadar etli bir gönder tabi tasarlanabilir ancak oldukça ağır olacağı için sanıyorum tercih edilmiyor.

gönder boyu ile ilgili olarak ise, hesaplama sizin dediğiniz gibi değil. eğer direk önünde bir ray var ise (örn spinnaker balonu için kullanılan) onu en yukarı aldıktan sonra, gönderin direk tarafı buraya monte iken, diğer ucu (yani yelkene tespit edilecek) vardavela ve ıstralyanın içinden geçecek uzunlukta olmasına göre hesaplanıyor.
Bizim kendi yaptığımız gönderde de, diğer ölçtüklerimizde de bu uzunluk direk dibinden ıstralyaya kadar olan uzunluktan en az 30-40 cm daha uzun oluyor. 44'lük Comette neredeyse 1 metre daha uzundu.
Eğer direk dibinden başıstralya ya yetecek kadar bir gönder yapılırsa, bu kesinlikle spinnaker (simetrik) için küçük kalacaktır, ha işe yaramaz mı? Yarar! Hiç yoktan iyidir. Ama o kadar iş yaptıktan sonra keşke 30 cm uzun olsaydı dememek açısından, söyleyeyim dedim.

Bu uzunlukta bir gönder küçük yüzdeli (%120 ve altı) genovalarda işe yarayabilir, hiç denemedim bilmiyorum.

Bağlantılar hakkında bir yorum yapamadım, görmek lazım )))
Eğer çalışıyorlarsa, ne ala! Kullanın gitsin...


*

    O. B.

Ynt: Kendime Bir Balon Gönderi Yaptım
« Yanıtla #17 : Haziran 24, 2009, 15:11:20 »
Mehmet Korsan,
Uçlar için haklısın. En iyisi perçin. Ama benim perçin makinam yok. El matkabı ve kılavuzu işi hallediyor. Tek civata bile yeter. Uçlardaki perçin olsun civata olsun bağlantı elemanları yük taşımıyor(teorik olarak). Kesit zayıflaması sorun değil çünkü boru uçlarında moment minimal düzeyde. Orta kesimde ise bağlantı borusu paslanmaz ve çelik olduğu için gelen yüklere banamısın demez Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Boy için haklısın. Diagonal boy olması gerekir. Ben şöyle yaptım. Metrenin ucunu direkteki balon mapasına bağladım ve ıstrılyaya kadar açtım. Sancaktan iskeleye geçirebildiğim en büyük boyu buldum ve bu boydan uçlardaki fazlalıkları çıkararak boru boyunu hesapladım. Aslında benim teknede diagonal ile güverte üstü mesafede 3-5 santim bir fark çıktı.
Eklemek istediğim diğer bir husus da şu: Boruları bir birine geçirirken dikkat etmek lazım. Aradaki boşluk fazla olmamalı. Bu yüzden el veya el matkapı ile yüzeyler zımparalanarak mümkün olan en az boşluk ile geçme yapmak gerekir. Ayrıca paslanmaz çeliği delmek için kullanlın matkap uçları ile paslanmaz çeliği kesmek için kullanılan kesme taşları ve taşlama taşları normal çeliğe göre farklıdır. Herhangi bir yapı markette bulunabilir. Kaynak işlemi de paslanmaz elektrot ile yapılmalıdır.
Cenova boyuna gelince: Ben teknemde her şeyi tek başıma denizdeyken kullanabileceğim şekilde yapıyorum( ama daha korkudan hiç tek başına uzun yola çıkmadım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)(üstelik bir de beni deniz tutar Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap). Büyük gönderi kaldıramam çünkü iri sayılmayan vasat bir Türk erkeğiyim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap. Cenovamı gönder boyuna göre sararak küçültmeyi düşünüyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu tasarımı yarışlar için kesinlikle kullanmayın. Denizde bol vakti olanlar içindir.
« Son Düzenleme: Haziran 24, 2009, 15:36:03 Gönderen: Orhan Barut »


*

    A. Ö.

Ynt: Kendime Bir Balon Gönderi Yaptım
« Yanıtla #18 : Haziran 25, 2009, 00:42:41 »
Harbiden barut gibisin. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ayrica komsun oldugumu yeni fark ettim. ??
Buralardaysan gorusup tanismak isterim.

 T. Reis A23 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    O. B.

Ynt: Kendime Bir Balon Gönderi Yaptım
« Yanıtla #19 : Haziran 25, 2009, 09:02:35 »
Bu Cumartesi ordayım. Direğe çıkacağım mutlaka görürsün Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Görüşelim.

*

    K. K.

Ynt: Kendime Bir Balon Gönderi Yaptım
« Yanıtla #20 : Haziran 25, 2009, 12:18:38 »
Teknemin benden önceki sahibi 45 mm krom borudan bir gönder yapmış.Bir ucunda çan gibi diğerinde de snap shakle var. Çan gibi olanı kırılınca kalan kırık parçayı kestirip yerine yine snap shakle krom elekrotla gazaltı kaynağıyla kaynattırdım...bir tarafı sabit,diğer tarafı hareketli...


Nerdeyse sizinkine benziyor.Ben 3-4 defa kullandım.Ben de balon yok ama cenova büyük ve uzun süreli pupa seyirlerinde çok başarılı...Sizinkinin de başarılı olacağından şüphem yok! Hem Merem in dediği gibi hiç olmamasından iyidir Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    O. B.

Ynt: Kendime Bir Balon Gönderi Yaptım(fotoğraflar)
« Yanıtla #21 : Temmuz 06, 2009, 19:34:17 »
Gönderin fotoğrafları :
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
orta parça
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
uç parça(iki uçta aynı)
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Temmuz 06, 2009, 19:35:49 Gönderen: Orhan Barut »