0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    H. Z.

Bu konuda yardımcı olacak var mı?

Kac tür kaynak vardir ve hangi malzemeye hangisi uygulanir, uygulama esasları, tesfiyesi ve diğer detaylar konusunda bilgi ricası lütfen.


*

    Ö. K.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #1 : Ekim 06, 2013, 08:42:12 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    Ö. K.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #2 : Ekim 06, 2013, 08:45:17 »
Madem bu işe gönül vereceksin hhttp://www.gedikkaynak.com.tr/TeknikBilgi.aspx?IcerikID=3 ' da katıl derim... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    A. F. B.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #3 : Ekim 06, 2013, 11:33:15 »
Elektrik (arc) kaynağı yapılış şekliyle ilgili yardımcı olabilirim. Geçen hafta bir römorkör yaptım. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



*

    M. T. A.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #4 : Ekim 06, 2013, 14:04:35 »
   Benim bildiğim tek kaynak üniversite yemek sıralarında yapılan kaynaktır. Sırada ön taraflarda tanıdık bir arkadaş göze kestirilir(mümkünse karşı cinsten  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ... “yaa adam ne yapsın sevgilisinin yanına geldi işte hoşgörüsü yakalanmaya çalışılır”)  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap arkasındaki grupta iri kıyım erkek arkadaşlardan olmamasına dikkat edilir. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
  Yavaş yavaş değil,kesinlikle hızlı ve emin adımlarla birden yanında bitilir,hemen arkasına geçilip bende seni arıyordum v.s denilip hemen yemek menüsü konusu açılır, sırasını alıp önüne geçtiklerine dönüp  “ülen yine mi tavuk valla bunlar aslında martıymış bize tavuk diye yediriyorlarmış”  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ve benzeri idareye küfrettirecek bir konu bulmak kaynağın tutması için önemli  özelliklerdendir.
  Sonra kaynak soğumaya bırakılır, bazen ön tarafta kaynak olmaya çalışanlara “hoop bilader” şeklinde atışmalar kaynağın sağlam tutmasını garanti eder…  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    O. B.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #5 : Ekim 06, 2013, 16:59:57 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu konuda yardımcı olacak var mı?

Kac tür kaynak vardir ve hangi malzemeye hangisi uygulanir, uygulama esasları, tesfiyesi ve diğer detaylar konusunda bilgi ricası lütfen.
İki farklı malzemeyi ısı altında bağlayıcı bir malzemeyle birleştirmeye kaynak denir.
Genellikle metallerde ve plastiklerde kullanılır.
Hangi malzemeyi birleştirmeyi düşünüyorsan ona göre cevap verelim aksi halde kitap yazmak gerekir.
*

    T. A.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #6 : Ekim 07, 2013, 11:52:12 »
elektrik zabitliği zamanında tanıdığım bir kaynakçı arkadaş anlatmıştı:
istanbul boğazının karadeniz girişinde fırtınadan dolayı sac atmış(yarılmış) bir geminin yardım çağrısına gitmişler.
''bir baktım geminin iskele tarafı ,güvertenin orta yerine kadar yarılmış gemi personeli kaynatmış gergi telleri atmış ama nafile çatlak yürüyor... oksijen kaynağı ile çatlağın hemen bitimine 30 cm çapında bir daire açtım. o çatlak asla öbür tarafa geçmez '' demişti

otobüs -otomobil camlarında da aynı yöntem uygulanırmış.

elektrik kaynağında iki parçayı düz bir çizgi halinde kalemle çizer gibi değil bir önceki kaynak noktasının üstüne doğru iterek kaynak yapıldığını gözlemlemiştim. daha sağlam olurmuş.dalgalı bir görüntüsü oluyor

bir profil, boru veya çubuk kaynatırken kaynak ağzı (birleştirilecek uçların biraz taşlanması)açarsanız hem daha sağlam bir kaynak elde edilir hem de zımparalama sonrası pürüzsüz bir yüzey oluşturulabilir

yine profil,boru ya da levha kaynatırken malzeme ,elektrodu ilk değdirdiğiniz yöne (ilk kaynak noktasına doğru )doğru çekme yapar bu da  parçalarda eğilme oluşturur. o yüzden karşılıklı iki noktadan kaynatmaya dikkat edin

bir de krom kaynağı yaparken dikkat edin soğudukça etrafa sıcak kaynak kabuğu(çapak) fırlatıyor.gözünüze ,ve veya etrafta tiner,boya,benzin ,kumaş , izalasyon vb malzemesi varsa yangın riskine dikkat edin

1-Elektrik Ark Kaynağı

Elektrot olarak metal elektrotlar kullanılmaktadır. Pratik uygulamada kaynak arkının gücü 0,3 ile 160 kilo watt ve ısı eş değeri 4000 cal/s arasında değişir.

Bütün kaynak yöntemlerinde işlemi gerçekleştirebilmek için bir kaynak enerjisine, bu enerjiyi sağlayan ve kaynak bölgesine taşıyan bir donanıma, kaynak ağzını doldurmak için bir ek kaynak metaline gereksinim vardır.

Kaynağın üç temel elemanı diye isimlendirebileceğimiz bu üç unsur elektrik ark kaynağında, ark, kaynak makinası ve kaynak elektrodu tarafından sağlanmaktadır. Ayrıca kaynakçıyı korumak, kaynatılan parçaları birarada tutabilmek, kaynak pozisyonunu ayarlayabilmek ve çalışma koşullarını kolaylaştırabilmek için bir takım yardımcı araç ve gereçlere ihtiyaç vardır.

Elektrik ark kaynağında kaynak için gerekli ısı, elektrik arkı tarafından sağlanmaktadır. Kaynak ağzını doldurmak için gerekli ek kaynak metalinin katılma biçimi ve kaynak bölgesinin havanın olumsuz etkilerinden korunma biçimine göre çok çeşitli ark kaynak yöntemleri geliştirilmiştir. Günümüzde en yaygın kullanılan eritme kaynağı yöntemleri elektrik ark kaynağı yöntemleridir.

ÖRTÜLÜ ELEKTROT İle ELEKTRİK ARK KAYNAĞI


Ark, iş parçası ve eriyen elektrot arasında yanar ve bu şekilde eriyen elektrot aynı zamanda kaynak metali haline geçer. Elektrot örtüsü de aynı anda yanarak erir. Bu esnada açığa çıkan gaz ark bölgesini korur ve oluşan curufta kaynak dikişini örterek kaynak bölgesinin korunmasını sağlar.

Ayrıca elektrot örtüsüne katılan alaşım elementleri yardımı ile, kaynak dikişini alaşımlandırarak, istenen özelliklerde kaynak bağlantısı elde edilebilmektedir

Örtülü elektrot ile elektrik ark kaynağı, ark kaynak yöntemleri içinde en basit, en popüler ve en üniversal özelliğe sahip olan yöntemdir.

Bu yöntem uygulamada, demir esaslı veya demir dışı metal ve alaşımlarının kaynağında 1,2mm'den daha kalın paçalara, her kaynak pozisyonunda uygulanabilmektedir.

Kaynak için gerekli koşullardaki elektrik akımı, bu iş için geliştirilmiş bir kaynak akım üreteci tarafından sağlanır. Akım Kablolar yardımıyla iş parçası ve elektrot pensesine iletilir. Kaynakçı elektrodu penseye takar ve iş parçasına deydirerek arkı oluşturur. Arkın başlatılması, yanması, boyunun ayarı, söndürülmesi, kaynak hızı ve eriyen elektrot metalinin kaynak ağzını doldurması için gerekli manipülasyonlar tamamen kaynakçı tarafından yapılır. Bu yöntemde kaynağın kalitesine kaynakçının el melekesinin etkisi çok önemlidir.


2-Oksi Asetilen Kaynağı

Bu yöntemin en genel kullanım şekli oksi-gaz kaynağıdır (oksi-asetilen kaynağı olarak da bilinir). En eski ve en çok yönlü kaynak yöntemlerinden biridir, fakat son yıllarda endüstriyel uygulamalardaki popülerliği azalmıştır. Hala yaygın olarak, boru ve kanal kaynağında ve tamir işlerinde kullanılmaktadır. Ekipmanı ucuz ve basittir, genelde kaynak alevi (yaklaşık 3100°C) oksijenle asetilenin yanması sonucu elde edilir. Alev, elektrik arkından daha az güçlü olduğundan, kaynak soğuması daha yavaş olur ve meydana gelen gerilme ve kaynak çarpılmalarının daha az olabilmesine imkan tanıyabilir, bu nedenle yüksek alaşım çeliklerinin kaynağının yapılması bu yöntemle daha kolaydır. Bu metod, metallerin kesilmesinde de kullanılır.

Diğer gaz kaynak metodlarıda, hava-asetilen kaynağı, oksijen-hidrojen kaynağı ve basınçlı gaz kaynağı gibi, oldukça benzerdir, sadece kullanılan gaz tipi değişir. Gaz kaynağı, plastik kaynağında da kullanılır.

3-Gazaltı Kaynağı

Gazaltı kaynağı, kaynak için gerekli ısının, tükenen bir elektrod ile iş parçası arasında oluşan ark sayesinde ortaya çıktığı bir ark kaynak yöntemdir. Kaynak bölgesine sürekli şekilde beslenen (sürülen), masif haldeki tel elektrod ergiyerek tükendikçe kaynak metalini oluşturur. Elektrod, kaynak banyosu, ark ve iş parçasının kaynağa yakın bölgeleri, atmosferin zararlı etkilerinden kaynak torcundan gelen gaz veya karışım gazlar tarafından korunur. Gaz, kaynak bölgesini tam olarak koruyabilmelidir, aksi taktirde çok küçük bir hava girişi dahi kaynak metalinde hataya neden olur.


Avantajları :

Gazaltı kaynağı örtülü elektrod ark kaynağına göre daha hızlı bir kaynak yöntemidir. Çünkü;
Tel şeklindeki kaynak elektrodu kaynak bölgesine sürekli beslendiği için kaynakçı örtülü elektrod ark kaynak yönteminde olduğu gibi tükenen elektrodu değiştirmek için kaynağı durdurmak zorunda değildir.
Cüruf oluşmadığı için örtülü elektrodlardaki gibi her paso sonrası cüruf temizliği işlemi yoktur ve kaynak metalinde cüruf kalıntısı oluşma riski olmadığından, daha kaliteli kaynaklar elde edilir.
Örtülü elektrod ark kaynağına göre daha düşük çaplı elektrodlar kullanıldığından, aynı akım aralığında yüksek akım yoğunluğuna ve yüksek metal yığma hızına sahiptir.
- Gazaltı kaynağı ile elde edilen kaynak metali düşük hidrojen miktarına sahiptir, bu özellikle sertleşme özelliğine sahip çeliklerde önemlidir.
- Gazaltı kaynağında derin nüfuziyet sağlanabildiği için bazen küçük köşe kaynakları yapmaya izin verir ve örtülü elektrod ark kaynağına göre daha düzgün bir kök penetrasyonu sağlar.
- İnce malzemeler çoğunlukla TIG kaynak yöntemi ile ilave metal kullanarak veya kullanmadan birleştirilse de, gazaltı kaynağı ince malzemelerin kaynağına örtülü elektrod ark kaynağından daha iyi sonuç verir.
- Hem yarı otomatik hem de tam otomatik kaynak sistemlerinde kullanıma çok uygundur.


Dezavantajları :

Gazaltı kaynak ekipmanları, örtülü elektrod ark kaynağı ekipmanlarına göre daha karmaşık, daha pahalı ve taşınması daha zordur.
Gazaltı kaynak torcu iş parçasına yakın olması gerektiği için örtülü elektrod ark kaynağı gibi ulaşılması zor alanlarda kaynak yapmak kolay değildir.
Sertleşme özelliği olan çeliklerde gazaltı kaynağı ile yapılan kaynak birleştirmeleri çatlamaya daha eğilimlidir çünkü, örtülü elektrod ark kaynağında olduğu gibi kaynak metalininin soğuma hızını düşüren bir cüruf tabakası yoktur.
Gazaltı kaynağı, gaz korumasını kaynak bölgesinden uzaklaştırabilecek hava akımlarına karşı ek bir koruma gerektirir. Bu nedenle, örtülü elektrod ark kaynağına göre açık alanlarda kaynak yapmaya uygun değildir.



4-Argon (TIG) Kaynağı


Özellikleri :

Kaynak arkı iş parçası ile tükenmeyen tungsten elektrod arasında oluşur. İlave metal elle kaynak banyosuna verilir. Yaşlandırma ile sertleştirilmeyen alaşımlar her hangi bir ilave metal kullanmadan da kaynak yapılabilir. Alüminyum malzemelerin TIG kaynağı alternatif akımda ve argon koruyucu gazı kullanarak yapılır. Mekanize TIG kaynağı ilave metal kullanarak veya kullanmadan da yapılabilir.

Uygulamalar :

1 ila 4 mm arasındaki kalınlıklardaki malzemelerin tek pasolu alın kaynağı veya tek pasolu köşe kaynağı; 12 mm’ye kadar et kalınlığına sahip malzemelerin çift operatör ile aynı anda yukarıdan aşağıya kaynağı. Daha fazla kesit kalınlıklarının TIG yöntemi ile kaynak yapılması, MIG yöntemine kıyasla düşük ısı yoğunluğu nedeniyle ekonomik değildir. Çünkü düşük kaynak hızına sahiptir ve çok pasolu kaynaklarda çok büyük ısıdan etkilenen bölge yaratır. TIG kaynağının çok iyi boşluk doldurma kabiliyeti ve gözenek oluşma riskinin daha düşük olması nedeniyle özellikle kaynağın arkasından kapatma pasosu yapılamayan kalın kesitli malzemelerde, kök pasoların kaynağında kullanılır (ör; boru hattı kaynaklarında), kaynaklı birleştirmedeki diğer pasolar MIG kaynak yöntemi ile yapılır.

alıntıdır:
*

    A. F. B.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #7 : Ekim 07, 2013, 12:54:03 »
Hakan korsan bu güzel konuya ilgi duyduğun için seni tebrik ederim.
Kaynak yapmak zevkli iştir. Çünkü iki elemanı en sağlam biçimde birleştiriyorsun kesip ayırmıyorsun:) Kaynak öyle tutkalla, eposiyle, çiviyle, lehimle falan birleştirmeye benzemez. iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
Ben de çok araştırdığım için biliyorum. Googleden her türlü bilgiye ulaşıyorsunuz. Yapılış şekillerini bile youtube de " arc welding techniques" şeklinde aratırsan her türlü video var. 40 lı yılların "General elektrik" eğitim videoları bile var..
Yalnız istediğiniz kadar teorisini bilin iş yapmaya geldiğinde tutturabilirsiniz belki ama demirci ustaları gibi kesintisiz, (krater ve çukur nokta , tepelik nokta bırakmadan) bir dikiş atar gibi yapmanız çok zor. Bu baya bir el mahareti gerektiriyor. hatta aynı yabancı dil gibi ara verdiğinizde eliniz o hüneri kaybede biliyor. yeniden alışmak gerekiyor.
 biraz tarif edeyim: elektrot ne dik ne çok yatık tutulmalı, malzemenin ve sizin duruşunuza göre açı değişir. elektrotla malzeme arasında 1-2 mm boşluk olmalı değdirdiğiniz zaman erimiş metali bozuyorsunuz. mesafe yükselirse kaynak tutmaz. 2 farklı kalınlıktaki malzemenin ısınma süreleri farklı oluyor ona göre kalın malzemenin ısınması için o yönden yaklaştırılmalı.. dikiş atar gibi"S" çizilerek malzemeler arasından dolaşılmalı. dikey kaynakta aşağıdan başlanmadan önce yukarı punta atılmalı malzeme ayrılmasın diye..
*

    H. Z.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #8 : Ekim 07, 2013, 13:03:04 »
Çok teşekkür ederim.
*

    T. K.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #9 : Ekim 07, 2013, 13:04:16 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu konuda yardımcı olacak var mı?

Kac tür kaynak vardir ve hangi malzemeye hangisi uygulanir, uygulama esasları, tesfiyesi ve diğer detaylar konusunda bilgi ricası lütfen.

Abi, hayırdır? Tahta tekneden bıktın da teneke tekne olayına mı gireceksin yoksa?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    A. S. E.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #10 : Ekim 07, 2013, 15:02:54 »
 
 
[/quote]

  teneke tekne 

[/quote   

   öhööö  öhööö   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ö. K.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #11 : Ekim 07, 2013, 15:08:37 »
 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Geçmişolsun abi, öksürük mü oldun?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. S. E.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #12 : Ekim 07, 2013, 15:22:28 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Geçmişolsun abi, öksürük mü oldun?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

   Yok be Ömer'cim allerjik rinit,metal allerjisi! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    U. K.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #13 : Ekim 07, 2013, 15:28:08 »
kaynak süper zevki bir aktivite.  bazen diyorum ki kıy paracıklara (aslında fazla bir para da değil hani) al bir tane çanta kaynak makinesi, onu bunu kaynat dur.  konsantrasyon, el-göz koordinasyonu isteyen bir iş, müthiş bir kafa dağıtma aktivitesi olur.
ayrıca neler yapılır, çocuklara düldül, kendime yelkenli araba, laser'e romörk, vs.
ohooo...
« Son Düzenleme: Ekim 07, 2013, 15:28:23 Gönderen: Umut Korkmaz »
*

    Ö. K.

Ynt: Kaynak nedir, nasıl yapılır ve malzemelere göre çeşitleri.
« Yanıtla #14 : Ekim 07, 2013, 15:39:13 »
Hee bende fotoğraflarını görünmeyince alerjik mi oldun sandıydım... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

   Yok be Ömer'cim allerjik rinit,metal allerjisi! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap