0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. E.

Ynt: Jeneratör ve Güneş panelleri
« Yanıtla #75 : Eylül 25, 2018, 09:29:38 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
130W lık 4 adet esnek paneller sizce kaç amper şarj etmeli?  2li seri, bu guruplarda paralel bağlı. Güneşin yükseldiği zamanlarda 15-20 amper arası okuyorum monitörde. Bu doğru bir değer midir ?

...

Bu doğru bir değer gibi duruyor. Ancak unutmayın ki akü tarafı talep ettikçe panellerden gelen amper artar. Akıllı regülatörlerin üstünde akü monitörüne benzer ekranlar oluyor. Böylece akü talebinden bağımsız olarak panel voltajı, ürettiği amperi, aküye giden amperi, toplam amper-saat (Ah) üretimi falan görebiiliyorsunuz.
*

A. D.

« Yanıtla #76 : Eylül 25, 2018, 11:18:11 »
Panelin çalışıp çalışmadığını anlamanın bir diğer yoluda panelden çıkan + ve - yi birbirine bağlayın ve pens ampermetre ile A kontrolü yapın. Orada 5-6 A bir değer görüyorsanız çalışıyor demektir. Az diye düşünmeyin Regülatör onu regüle ederek arttırıyor zaten.

*

A. D.

« Yanıtla #77 : Eylül 25, 2018, 11:25:52 »
Emre bey bahsettiğiniz ampuller AC ya da DC voltaj ile çalışır solardan çıkan voltaj photovoltaic voltajdır. O nedenle çalıştırmayabilir.

*

A. Ç.

« Yanıtla #78 : Eylül 25, 2018, 11:33:22 »
Emre bey bahsettiğiniz ampuller AC ya da DC voltaj ile çalışır solardan çıkan voltaj photovoltaic voltajdır. O nedenle çalıştırmayabilir.
Anlamadım....
*

A. D.

« Yanıtla #79 : Eylül 25, 2018, 11:57:11 »
Ahmet abi Voltajlar çok farklı. AC ve DC voltaj farklı solardan çıkan photovoltaic voltaj farklı. Regülatörde zaten o işe yarıo esasında. Çalışmaz demiyorum ama çalışmayabilir diyorum çünkü denemedim. Solar regülatöre alternatör çıkışını bağladığın zamanda aküler düzgün şarj olur diye düşünenler var. O nedenle diyorum.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

M. K.

« Yanıtla #80 : Eylül 25, 2018, 17:26:04 »
Ahmet abi Voltajlar çok farklı. AC ve DC voltaj farklı solardan çıkan photovoltaic voltaj farklı. Regülatörde zaten o işe yarıo esasında. Çalışmaz demiyorum ama çalışmayabilir diyorum çünkü denemedim. Solar regülatöre alternatör çıkışını bağladığın zamanda aküler düzgün şarj olur diye düşünenler var. O nedenle diyorum.

Bir elektronik yüksek mühendisi olarak ben de anlamadım ?
*

A. Ç.

« Yanıtla #81 : Eylül 25, 2018, 17:59:13 »
Alternatör çıkışını alternatör regülatörü kontrol eder, Kollektöre uygulanacak gerilim kontrol edilerek yastıkta oluşan çıkış düzenlenir. Burası tamam da gerisini hala anlamadım.

*

Ü. Ö.

« Yanıtla #82 : Eylül 25, 2018, 22:49:37 »

Panellerin doğru voltajı vermesi, doğru güç verdiğini mi gösterir ? Hani, akülerde yük yokken 13V okursunuz ama yük altında 9V a düşerse akü bozuktur, gibi bir kıstas var mıdır?

Bende 2 adet paralel 165 var, oranlarsam güç ve akimlari, söylediğiniz Amper bence gayet normal

Ben panellerimin birine bir kaza sonucu ciddi hasar vermiştim. Değiştirene kadar sağlam olanla aynı voltaji ancak üçte bir akim verdiğini gözledim.

Öğretmen kopyacı öğrencileri saçma bir hatayı iki ayri öğrenci aynı anda yapinca anlar. Doğru tektir ama yanlişın tam aynı olmasi zordur. Arıizalar genelde farkli farklı olur.

Paralel gruplari ayirin önce, her grup aynı ortamda aynı akımı veriyorsa bence şüphe edecek durum yok. Bir grup az akım uretiyorsa panellerden birini sırayla değiştirip arizali olani bulabilirsiniz.
*

N. A.

« Yanıtla #83 : Eylül 25, 2018, 22:55:40 »

PV hücreler Doğru akım (DC) üretir. PV voltaj vs diye farklı bir elektrik akımı yoktur.
Regülatörler tiplerine göre farklı voltaj seviyelerinde AC ya da DC akım kabul ederler ve tüketici talebine göre bunu regüle edip çıkışına verir.

Emre Korsan,

Top verimden hesaplarsak ( bu ideal koşullardaki değerlerdir aynı zamanda hiçbir zaman ulaşamayacağınız da değerler)

Panel çıkış voltajınız 18 Volt kabul ediyorum.

Bu durumda seri bağlı iki panel 36 Volt, paralel bağlı 36 Voltluk iki grup yine 36 Volt olur.
Toplam gücünüz 520 W,
Sistemden alabileceğini maç akım 520/36 = 14.4 A olur.  Bu değer panelden şarj cihazına olan değerdir. Yani panellerinizin üretebileceği değer.

*

E. O.

« Yanıtla #84 : Eylül 25, 2018, 23:45:17 »
Öncelikle tüm yorumlarınıza teşekkür ederim.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Niyazi korsan, panelleri tek olarak ölçtüğümde 25,6V değerini okuyorum. Buna göre 2 seri bağlı panel 51,2 V olmalı, diğer seri gurupta 51,2V olunca ve paralel bağlı olarak 51,2V regülatöre geliyorlar. Toplam güç 130x 4=520W olmalı.
Buraya kadarını biliyorum  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sizin söylediğiniz şekilde 520W/51,2V= 10A çıkar. Ben battery monitörde daha yüksek amperler görüyorum. Emin olmak için yarından sonra tekneye gittiğimde tekrar bakacağım.

MPPT regülatörde 12V a çevrilirken nasıl bir düzenleme oluyor ?  Aletin kitapçığındaki teknik değerleri aşağıda yolladım. Benimki 100/50 olan model.

Aslında bu paneller ilk montajda 4 x paralel olarak bağlanmıştı. Daha sonra gelen bir elektrikçi 2li guruplar halinde seri olmasının daha verimli olacağını söyleyince son duruma geldi. Hatta regülatörüm 150V destekliyor olsa 4 ünü de seri yapmak daha da iyi olur diyordu.

Bütün bu bağlantıların avantaj ve dezavantajlarını anlayabilmiş değilim. Birileri bunları anlayabileceğim şekilde hani ''Bilal'e anlatır gibi'' açıklarsa çok sevineceğim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

N. A.

« Yanıtla #85 : Eylül 26, 2018, 00:31:13 »
Emre korsan,

Gücü koruyarak regülatör akü bankası arasını da yaklaşık hesaplayabilirsiniz.
Yine ideal şartlar, regülatör kayıpsız vs diye düşünürsek;

Akü bankanızın 12,5 volt ta olduğunu varsayalım. 520/12,5 = 40 A max ile akülerinizi şarj edebilirsiniz.

Paralel seri konusu ise çok basit anlamda,

Seri bağlarsanız her panelin voltajının toplamı sistem voltajınızı oluşturu. Örneğin  çok az güneş ışığı olan bir ortamda 4 paneliniz var ve her paneliniz 5 V üretebiliyor. Eğer paralel bağlılarsa sistem voltajınız 5 V olacak ve regülatörünüz akü bankanızı şarj etmeyecektir. Eğer seri bağlılarsa sistem voltajınız 20 V olacak ve sarj 13 küsur V tan sonra başlayacaktır.

Yani az güneş ışığında seri bağlantı avantajlı. Yani kuzeyde mesela İstanbulda bulutlu günlerin fazlalığı nedeniyle seri düşünülebilir.

Serinin dezavantajı ise bir paneldeki kısmi gölgelenmenin üretimin çok dramatik düşmesine neden olmasıdır. Paralel de etki seriye göre göreceli azdır.

Güneyde 6 ay paneller iyi güneş almakta. Paneller gün boyu şarj voltajı üzerinde üretim yapabilmektedir. Yelkenli teknede panellerin yerine bağlı olsada kısmi gölgelenme ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle Güneyde yapılacak uygulamalarda bence paralel daha uygundur.
*

A. Ç.

« Yanıtla #86 : Eylül 26, 2018, 07:55:25 »
MPPT regülatörleri basit bir anlatımla transformatör gibi düşünebilirsiniz. Tek fark regüleli olmalarıdır. Bir transformatöre bir ucundan sabit gerilim uyguladığınızda sargı oranlarına göre diğer uçtan belirli bir gerilim alırsınız. MPPT'de ise çıkış gerilimini dikkate alan  bir devre bu gerilim istenen seviyeye gelene kadar giriş geriliminin uçlarını değişt iriyor diyelim. Seri bağlamanın en önemli avantajı giriş bölümünde yüksek gerilim ce düşük akım olmasıdır. Bir şekilde bir panel gölgelenirse giriş gerilimi istenen çıkış gerilminden yine de büyük olduğundan  şarj düşük akımla olsa da devam eder. MPPT regülatörlerde belirtilen 80, 100 gibi rakamlar regülatörün çalışacağı giriş gerilimi değerleridir. Buna göre uygun sayıda paneli seri bağlarsınız.
*

N. D.

« Yanıtla #87 : Eylül 26, 2018, 12:56:24 »
Peki akü sarjinda siralama nasil olmali?

öncelik olarak ilk önce ceryani nerden almali aküler?

1- kara ceryani 220v sahilden
2- Jeneratör
3- Günes panelleri

Veya ilk tercih günes panelindenmi olmali?

yani birinci secenek geliyorsa
1- Günes panelleri
2- Jeneratör
3- kara ceryani 220v sahilden

Bu siralamanin nasil olmasi daha mantikli olur?

Kara ceryanina bahli olsak dahi Günes panelleri ilk sirada olsa yetmedigini kara ceryanindan alsa olurmu?

*

A. D.

« Yanıtla #88 : Eylül 26, 2018, 13:05:04 »
redresör yani karadan besleme ilk olarak seçilmelidir. Aküyü en doğru on şarj eder. Ama şu anda marina fiyatlarından dolayı bişey diyemiyorum.Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

H. E.

« Yanıtla #89 : Eylül 26, 2018, 13:32:31 »
Peki akü sarjinda siralama nasil olmali?

öncelik olarak ilk önce ceryani nerden almali aküler?

1- kara ceryani 220v sahilden
2- Jeneratör
3- Günes panelleri

Veya ilk tercih günes panelindenmi olmali?

yani birinci secenek geliyorsa
1- Günes panelleri
2- Jeneratör
3- kara ceryani 220v sahilden

Bu siralamanin nasil olmasi daha mantikli olur?

Kara ceryanina bahli olsak dahi Günes panelleri ilk sirada olsa yetmedigini kara ceryanindan alsa olurmu?

Alternatör niye yok?