0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alternatörden direkt olarak aküleri doğru olarak şarj edemezsiniz bunun nedeni de akülerin bir şarj diagramı varken alternatörle sürekli olarak sabit akım verirler. Akü %80 doluluğa geldiği zamanda iç direnç oluşur ve redresörünüzde akü sıcaklığını takip ederek buna göre voltajı düşürür. Ama alternatörün böyle bir özelliği olmadığı için aküleriniz düzgün şarj olmaz. O nedenle alternatörden şarj cihazı kullanmanız gerekir. Bu cihazlar hem akülerin sıcaklığını takip eder hemde sizin alternatörünüz x devirde atıyorum 20A veriyorsa alternatörünüzden daha fazla Amper almanızı sağlar. Ve akü tipine göre aküyü şarj eder. Bir sıcaklık sensörüde alternatöre bağlı olduğu için alternatör çok ısındığı zaman devre dışı kalarak izolatör görevi görür.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapAlternatörden direkt olarak aküleri doğru olarak şarj edemezsiniz bunun nedeni de akülerin bir şarj diagramı varken alternatörle sürekli olarak sabit akım verirler. Akü %80 doluluğa geldiği zamanda iç direnç oluşur ve redresörünüzde akü sıcaklığını takip ederek buna göre voltajı düşürür. Ama alternatörün böyle bir özelliği olmadığı için aküleriniz düzgün şarj olmaz. O nedenle alternatörden şarj cihazı kullanmanız gerekir. Bu cihazlar hem akülerin sıcaklığını takip eder hemde sizin alternatörünüz x devirde atıyorum 20A veriyorsa alternatörünüzden daha fazla Amper almanızı sağlar. Ve akü tipine göre aküyü şarj eder. Bir sıcaklık sensörüde alternatöre bağlı olduğu için alternatör çok ısındığı zaman devre dışı kalarak izolatör görevi görür.Alper bey anlayamadım.Fabrika çıkışı tekneye alternatör sonrası şarj cihazı koymuyorlar mı?Koymadılar ise, akülerimizi düzgün şarj edemiyor muyuz motor seyrindeyken ?Her iki sorunun cevabı da “ hayır “ ise niye böyle yapıyor Fransızlar ?Teşekkürler.
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapSizin hayaller epey iyi. Serdar Çırak korsanın "Hayaliniz ne?" topiği içinde genişleterek yazarsanız keyifle okunur. Hele de Herim mizahı ile olursa tadından yenmez.Bunun dışında seyirde elektrik üretimi icat edildi ama yaygınlaşmadı daha. Sudan çıkıp karada giden dingi de öyle. Hatta bizim Yalova'lı bir usta da yapmıştı. Ben de telefon pillerinin (nikel kadmiyum muydu adı?) tekne aküsü olması için dua ediyorum ama iphone pili fiyatından oranlama yaparlarsa benim kayık bir kayık aküsü bile etmez..Bir de aklınızda bulunsun. Bir alet hem sakal tıraşı yapıp hem çim biçiyorsa bunlardan birisini iyi yapmıyordur. İkinci olarak da kısa zamanda tamir olmamak üzere bozulacaktır. Neyse sadede geleyim. Bu akü işi dert oldu. Akü konacak yer sıkıntılı. Aklıma gelen kamaradaki masayı atıp orta yere bir akü grubu yığıp üstüne su kontrası kesip koymak.. 400 A değil de 800 A akü ile olacak gibi. Sadece uygun bir yerleştirme tasarımı yapmak gerekiyor. Aküler zehirlemez değil mi beni kamarada uyurken?
Akü konusuna gelince; o aküler mutlaka gaz çıkartır. Uygun havalanma sağlanması gerekir. "Masa tabanı" içindeki hava kabin içine girmeden bir şekilde dışarı atılmalı.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapAkü konusuna gelince; o aküler mutlaka gaz çıkartır. Uygun havalanma sağlanması gerekir. "Masa tabanı" içindeki hava kabin içine girmeden bir şekilde dışarı atılmalı.Gözünü seveyim yelken-kürek (hadi bir de dıştan takma olsun) amatör denizciliğin..Bu ne ya?Tekne büyüdükçe bilinmesi gereken bilgiler de büyüyor. Uğraşılması gereken dertler de.. Üstüne üstlük "denizde küçük de küçük, büyük de küçük" oluyor. Ama nedense hep de gözümüz, sahip olduğumuzdan "bir büyük boy" teknede..Bu gaz işi kötü. Üstelik de hidrojen gazıymış.. Benim gibi ağır tiryaki olanlar gece öbür tarafa gitmedilerse sabah kalkınca ilk sigarayı yakarken gidiş yolunu dönülmez şekilde geçebilirler..Şimdi de akü işini oku çalış..Offfffff..
Regülatör çıkış voltajına bakın. 13V ve üzerindeyse şarj oluyordur. Akü üzerinden de bakabilirsiniz. Ya da regülatörün + çıkışına pens ampermetre ile bakarsanız orada Amperi okuyabiliyorsanız şarj oluyordur. Normalde akünün maks voltajı 12.9V dur. Daha üstünde bir voltaj okuyorsanız o zaman bi yerlerden şarj geliyor demektir. Ama sizin 60Wattlık paneller paralel bağlıysa çıkış voltajı 13V olmayacağı için şarj etmeyecektir. 60Wattlık küçük panellerin seri bağlanması gerekir.
Güneş panellerinin çalışıp çalışmadığını ( aküleri şarj edip etmediğini ) nasıl anlayabiliriz peki? bende 2 adet 60w panel var ama bir türlü emin olamıyorum...