0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

R. E.

Ynt: Jeneratör ve Güneş panelleri
« Yanıtla #60 : Eylül 23, 2018, 23:01:56 »
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sizin hayaller epey iyi. Serdar Çırak korsanın "Hayaliniz ne?" topiği içinde genişleterek yazarsanız keyifle okunur. Hele de Herim mizahı ile olursa tadından yenmez.

Bunun dışında seyirde elektrik üretimi icat edildi ama yaygınlaşmadı daha. Sudan çıkıp karada giden dingi de öyle. Hatta bizim Yalova'lı bir usta da yapmıştı.

Ben de telefon pillerinin (nikel kadmiyum muydu adı?) tekne aküsü olması için dua ediyorum ama iphone pili fiyatından oranlama yaparlarsa benim kayık bir kayık aküsü bile etmez..

Bir de aklınızda bulunsun. Bir alet hem sakal tıraşı yapıp hem çim biçiyorsa bunlardan birisini iyi yapmıyordur. İkinci olarak da kısa zamanda tamir olmamak üzere bozulacaktır.

Neyse sadede geleyim. Bu akü işi dert oldu. Akü konacak yer sıkıntılı. Aklıma gelen kamaradaki masayı atıp orta yere bir akü grubu yığıp üstüne su kontrası kesip koymak.. 400 A değil de 800 A akü ile olacak gibi. Sadece uygun bir yerleştirme tasarımı yapmak gerekiyor. Aküler zehirlemez değil mi beni kamarada uyurken?

« Son Düzenleme: Eylül 23, 2018, 23:03:45 Gönderen: Recep Ertürk »
*

A. A.

« Yanıtla #61 : Eylül 23, 2018, 23:12:04 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Alternatörden direkt olarak aküleri doğru olarak şarj edemezsiniz bunun nedeni de akülerin bir şarj diagramı varken alternatörle sürekli olarak sabit akım verirler. Akü %80 doluluğa geldiği zamanda iç direnç oluşur ve redresörünüzde akü sıcaklığını takip ederek buna göre voltajı düşürür. Ama alternatörün böyle bir özelliği olmadığı için aküleriniz düzgün şarj olmaz. O nedenle alternatörden şarj cihazı kullanmanız gerekir.  Bu cihazlar hem akülerin sıcaklığını takip eder hemde sizin alternatörünüz x devirde atıyorum 20A veriyorsa alternatörünüzden daha fazla Amper almanızı sağlar. Ve akü tipine göre aküyü şarj eder. Bir sıcaklık sensörüde alternatöre bağlı olduğu için alternatör çok ısındığı zaman devre dışı  kalarak izolatör görevi görür.

Alper bey anlayamadım.

Fabrika çıkışı tekneye alternatör sonrası şarj cihazı koymuyorlar mı?

Koymadılar ise, akülerimizi düzgün şarj edemiyor muyuz motor seyrindeyken ?

Her iki sorunun cevabı da “ hayır “ ise niye böyle yapıyor Fransızlar ?

Teşekkürler.

*

O. E.

« Yanıtla #62 : Eylül 23, 2018, 23:13:29 »
Alternatörden direkt olarak aküleri doğru olarak şarj edemezsiniz bunun nedeni de akülerin bir şarj diagramı varken alternatörle sürekli olarak sabit akım verirler. Akü %80 doluluğa geldiği zamanda iç direnç oluşur ve redresörünüzde akü sıcaklığını takip ederek buna göre voltajı düşürür. Ama alternatörün böyle bir özelliği olmadığı için aküleriniz düzgün şarj olmaz. O nedenle alternatörden şarj cihazı kullanmanız gerekir.  Bu cihazlar hem akülerin sıcaklığını takip eder hemde sizin alternatörünüz x devirde atıyorum 20A veriyorsa alternatörünüzden daha fazla Amper almanızı sağlar. Ve akü tipine göre aküyü şarj eder. Bir sıcaklık sensörüde alternatöre bağlı olduğu için alternatör çok ısındığı zaman devre dışı  kalarak izolatör görevi görür.

Alper bey anlayamadım.

Teşekkürler.

Ah bu Fransızlar ah
Yakında motor bile koymayacaklar  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. Ç.

« Yanıtla #63 : Eylül 23, 2018, 23:19:56 »
Hem suda hem de rüzgarda üretim yapan jeneratörler var. Hem motor hem jeneratör olur mu? Teorik olarak mümkün ama, sanırım buna göre ciddi devreler oluşturmak gerekir. Motoru ortalama 12V ile çalıştırdınız diyelim, jeneratör olarak kullandığınızda üretlecek gerilim, 12V'un çok altına olacaktır, bunu bir şekilde 14V civarına çıkarıp aküleri şarj etmeyi düşünebilirsiniz. Motor ve jeneratör hemen hemen aynı şey olmasına rağmen sargı farklılığı bu işlemi sanırım verimsiz kılıyor.
*

H. E.

« Yanıtla #64 : Eylül 24, 2018, 10:19:20 »
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sizin hayaller epey iyi. Serdar Çırak korsanın "Hayaliniz ne?" topiği içinde genişleterek yazarsanız keyifle okunur. Hele de Herim mizahı ile olursa tadından yenmez.

Bunun dışında seyirde elektrik üretimi icat edildi ama yaygınlaşmadı daha. Sudan çıkıp karada giden dingi de öyle. Hatta bizim Yalova'lı bir usta da yapmıştı.

Ben de telefon pillerinin (nikel kadmiyum muydu adı?) tekne aküsü olması için dua ediyorum ama iphone pili fiyatından oranlama yaparlarsa benim kayık bir kayık aküsü bile etmez..

Bir de aklınızda bulunsun. Bir alet hem sakal tıraşı yapıp hem çim biçiyorsa bunlardan birisini iyi yapmıyordur. İkinci olarak da kısa zamanda tamir olmamak üzere bozulacaktır.

Neyse sadede geleyim. Bu akü işi dert oldu. Akü konacak yer sıkıntılı. Aklıma gelen kamaradaki masayı atıp orta yere bir akü grubu yığıp üstüne su kontrası kesip koymak.. 400 A değil de 800 A akü ile olacak gibi. Sadece uygun bir yerleştirme tasarımı yapmak gerekiyor. Aküler zehirlemez değil mi beni kamarada uyurken?

Bir alet veya kontrol kolu birden çok iş yapıyorsa doğrudur sorun çıkar. Mesela eskilerden Sony'nin bir kasetçalar cihazını hatırlıyorum. Ortada tek bir düğme vardı, aşağı çekince 'PLAY', geri itince 'STOP', sağa çek 'FWD' falan diye gidiyordu. Çok çabuk bozulurdu. Ancak benim dediğim daha temel işlevler. Bir motor var, bu ucundan elektrik verince dönüyor, döndürünce o uçtan elektrik veriyor. Bu motoru uygun donanım ile havayla döndürseniz de, suyla döndürseniz de elektrik üretir. Aynı şekilde dönen mille dingi de yürütebilirsiniz, scooter tekerleği de döndürebilirsiniz. Ana fikrim böyle modüler bir yapının olması. Mesela ilerde böyle motorlu tekerleklerin iki tanesi ile elektrikli bisiklet, Ginger gibi bir kişisel taşıyıcı, 3 veya dört tanesiyle elektrikli otomobil vb. yapmak mümkün olmalı. Yalovada'ki girişimci hidrolikçi bir teknisyen ve yaptığı araç tek fonksiyonlu. Hidrolik motorlar tekerlekleri döndürüyor, aracı yükseltip, alçaltıyor. Suya girince mesela klasik bir dıştan takma benzinli motor tekneyi götürüyor.

Akü konusuna gelince; o aküler mutlaka gaz çıkartır. Uygun havalanma sağlanması gerekir. "Masa tabanı" içindeki hava kabin içine girmeden bir şekilde dışarı atılmalı.

*

A. D.

« Yanıtla #65 : Eylül 24, 2018, 10:51:11 »

Alper bey anlayamadım.

Teşekkürler.
Alternatörler her zaman sabit akım verirler bildiğiniz kara düzenektir. Karşı dirence göre voltajlarını düşürürler ancak Amper denilen şey farklıdır. Voltaj otoban amperde otobanda seyreden araba diyebiliriz kabaca. Şu anda yeni nesil arabalarda var benzer bir sistem ancak onlarda dediğim gibi çok çok verimli değiller. Audi de bu nedenle yeni çıkardığı arabaların hepsini 48V olarak üretmeye başladı. Ona görede bir ünite ve değişik bataryalar koydu.
Bunu düzgün olarak yapan şu anda tek cihaz var. Alternator To Battery charger diye geçiyor. Bulunan akü tipine göre şarj yapıyor.
*

R. E.

« Yanıtla #66 : Eylül 24, 2018, 12:16:18 »

Akü konusuna gelince; o aküler mutlaka gaz çıkartır. Uygun havalanma sağlanması gerekir. "Masa tabanı" içindeki hava kabin içine girmeden bir şekilde dışarı atılmalı.

Gözünü seveyim yelken-kürek (hadi bir de dıştan takma olsun) amatör denizciliğin..
Bu ne ya?
Tekne büyüdükçe bilinmesi gereken bilgiler de büyüyor. Uğraşılması gereken dertler de..
Üstüne üstlük "denizde küçük de küçük, büyük de küçük" oluyor.
Ama nedense hep de gözümüz, sahip olduğumuzdan "bir büyük boy" teknede..

Bu gaz işi kötü. Üstelik de hidrojen gazıymış.. Benim gibi ağır tiryaki olanlar gece öbür tarafa gitmedilerse sabah kalkınca ilk sigarayı yakarken gidiş yolunu dönülmez şekilde geçebilirler..

Şimdi de akü işini oku çalış..
Offfffff..

*

O. E.

« Yanıtla #67 : Eylül 24, 2018, 12:25:02 »

Gözünü seveyim yelken-kürek (hadi bir de dıştan takma olsun) amatör denizciliğin..
Bu ne ya?
Tekne büyüdükçe bilinmesi gereken bilgiler de büyüyor. Uğraşılması gereken dertler de..
Üstüne üstlük "denizde küçük de küçük, büyük de küçük" oluyor.
Ama nedense hep de gözümüz, sahip olduğumuzdan "bir büyük boy" teknede..

Bu gaz işi kötü. Üstelik de hidrojen gazıymış.. Benim gibi ağır tiryaki olanlar gece öbür tarafa gitmedilerse sabah kalkınca ilk sigarayı yakarken gidiş yolunu dönülmez şekilde geçebilirler..

Şimdi de akü işini oku çalış..
Offfffff..

Karbon diosit gazı çıkarıyor dediler Korktuk  koşa koşa  Alarm aldık...

Doğru ayarlayamadık herhalde ..

Gece yarısı Ciyak ciyakkk

Allah Gittik diye kalkıyorduk......Çoluk çocuk

Neyse kapattık İstanbula servise getireceğim.....

Ne kadar Elektronik o kadar problem  dediğin gibi....
*

H. E.

« Yanıtla #68 : Eylül 24, 2018, 13:12:36 »
Doğrudur, normal şartlar altında sorun yaratmayacak kadar ama fazla şarj durumunda tehlikeli bir gaz çıkışı olur. Çıkan gaz hidrojen değil hidrojen sülfittir. Tehlikesi çok parlayıcı, patlayıcı ve zehirleyen bir gaz olmasıdır. Renksizdir ama neyse ki kokusu belirgindir.

Bahseetiğiniz yöntemde iki ana konu var ki sağlam bir mühendislikle çözüme ulaşması gerekiyor;
1- Akülerin düzgün şekilde ve teknenin ağrılık merkezini gözeterek yerleştirilip, sabitlenmesi,
2- Gaz salınımı riski için havalandırma.

Mesela standart farş tahtaları üstüne böyle bir akü grubunu yerleştimek riskli olabilir. Ciddi bir ağırlık ve salmadan epey yukarıda olacaktır.
*

A. D.

« Yanıtla #69 : Eylül 24, 2018, 14:46:26 »
herşeyden önce sağlıkla alakalı olarak uyku kalitesini ciddi anlamda düşürür. Teknelerde zaten çok uzun süre uyuyamıyorsunuz sıcaktan sinekten vs den dolayı. Bir de o süre boyunca O2 oranı düşük bir havayı solumak çok mantıklı değil. Hadi onu da geçtim koca aküyü alacaksınız koyacaksınız sadece %30 unu kullanabileceksiniz uzun süre kullanmak istiyorsanız. Hadi onu da geçtim şarj voltaj değeri daha düşük olduğu için daha uzun sürede şarj olacak.
*

C. D.

« Yanıtla #70 : Eylül 24, 2018, 15:00:22 »
Güneş panellerinin çalışıp çalışmadığını ( aküleri şarj edip etmediğini ) nasıl anlayabiliriz peki? bende 2 adet 60w panel var ama bir türlü emin olamıyorum...
*

A. D.

« Yanıtla #71 : Eylül 24, 2018, 15:10:05 »
Regülatör çıkış voltajına bakın. 13V ve üzerindeyse şarj oluyordur. Akü üzerinden de bakabilirsiniz. Ya da regülatörün + çıkışına pens ampermetre ile bakarsanız orada Amperi okuyabiliyorsanız şarj oluyordur. Normalde akünün maks voltajı 12.9V dur. Daha üstünde bir voltaj okuyorsanız o zaman bi yerlerden şarj geliyor demektir. Ama sizin 60Wattlık  paneller paralel bağlıysa çıkış voltajı 13V olmayacağı için şarj etmeyecektir. 60Wattlık küçük panellerin seri bağlanması gerekir.
*

C. D.

« Yanıtla #72 : Eylül 24, 2018, 15:13:39 »
Regülatör çıkış voltajına bakın. 13V ve üzerindeyse şarj oluyordur. Akü üzerinden de bakabilirsiniz. Ya da regülatörün + çıkışına pens ampermetre ile bakarsanız orada Amperi okuyabiliyorsanız şarj oluyordur. Normalde akünün maks voltajı 12.9V dur. Daha üstünde bir voltaj okuyorsanız o zaman bi yerlerden şarj geliyor demektir. Ama sizin 60Wattlık  paneller paralel bağlıysa çıkış voltajı 13V olmayacağı için şarj etmeyecektir. 60Wattlık küçük panellerin seri bağlanması gerekir.
çok teşekkürler elektriğe bağlamadan bir kontrol edeceğim voltaj değerini.
*

H. A.

« Yanıtla #73 : Eylül 24, 2018, 23:48:17 »
Güneş panellerinin çalışıp çalışmadığını ( aküleri şarj edip etmediğini ) nasıl anlayabiliriz peki? bende 2 adet 60w panel var ama bir türlü emin olamıyorum...
Bir tane batarya monitörünü  sisteme monte edin, akülere gireni,  çıkanı, kalanı, herşeyi görün, eksiğiniz neyse onu tamamlarsınız.
*

E. O.

« Yanıtla #74 : Eylül 25, 2018, 00:51:15 »
130W lık 4 adet esnek paneller sizce kaç amper şarj etmeli?  2li seri, bu guruplarda paralel bağlı. Güneşin yükseldiği zamanlarda 15-20 amper arası okuyorum monitörde. Bu doğru bir değer midir ?

Seri bağlanan panellerden birisi arızalı olsa, voltajı doğru verdiği halde yeterli güç üretemeyebilir mi?

Paneller tek tek ölçtüğümde 25-26 V arası veriyor, bağlandıkları Regülatör de !00V/50A mppt.

Panellerin doğru voltajı vermesi, doğru güç verdiğini mi gösterir ? Hani, akülerde yük yokken 13V okursunuz ama yük altında 9V a düşerse akü bozuktur, gibi bir kıstas var mıdır?

Kısıtlı elektrik bilgimle panelleri ölçebilmek için çıkışlarına bağlayarak verdiği gücü kontrol etmek için 2 x 24 V luk ve 50W lık lambayı paralel bağlayıp panel çıkışlarına değdirmeyi düşünüyorum. Lambalar yanıyorsa panel 100W üretiyordur diye düşüneceğim. Panelleri test etmek için başka bir yöntem var mıdır ?