0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    K. T.

Ynt: İnsan gücüyle alınabilecek çıpa
« Yanıtla #15 : Aralık 23, 2016, 09:41:47 »
Gerçi Merem abi herşeyi güzel güzel açıklamış şimdi o varken yorumda yapılmaz da neyse Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Avlandığınız bölge eriştelik veya taşlık ise o tel çapa sanırım daha verimli olacaktır. Ayrıca diğer 5 kg'lık çapanızın 5 metre olan zinciri bence çok kısa... Zinciri uzatmanızı. Tarayacağını düşündüğünüz yerde kalamanızı fazla fazla koymanız gerektiğini söyleyebilirim. Fakat o derinliklerde akıntı'da yaşandığından birde dalgalı denizlerde demirlemek gerçekten zordur. Bence ilk olarak o demirden yapılma çapayı kullanın derim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    K. K.

Ynt: İnsan gücüyle alınabilecek çıpa
« Yanıtla #16 : Aralık 23, 2016, 17:28:51 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Erman Korsan, yukarıda linkini verdiğim şamandıra tekniği, literatürde Alderney olarak biliniyor. Aslında halka için kullanılan bir tabir.
Merem Korsan'ın söylediği halka bu: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu halkanın en önemli özelliği çıkarılabilir olması, zira bizim baş ıstralyamız var. Yoksa şamandırayı orada tutmak zor olur diye düşünüyorum. Bu halka dışında karabina ve çapayı kaldırabilecek bir şamandıra gerekiyor. Bir de bu sistemle çapa çektikten sonra çapanın geri düşmemesi için zincirin çapadan ağır olması gerekiyor.
« Son Düzenleme: Aralık 23, 2016, 17:29:09 Gönderen: Korhan Kahraman »


*

    T. İ.

Ynt: İnsan gücüyle alınabilecek çıpa
« Yanıtla #17 : Aralık 23, 2016, 20:11:28 »
Ağanın lafı ( merem korsanın )  üstüne laf söylenmez ama şamandıranın halatını ince kullanmayın elinizi kesebilir. Büyük çapa toplaması insan gücünü aşabilir bunu da unutmayın derim...


*

    M. E. V.

Ynt: İnsan gücüyle alınabilecek çıpa
« Yanıtla #18 : Aralık 26, 2016, 07:59:20 »
Yorum yazan tüm korsanlara çok teşekkür ederim.

Şöyle bir özet çıkardım:

  • Yaşadığın her neyse ilk sen yaşamıyorsun. Senden daha deneyimli ve akıllı adamlar var. Sor. (Aldığın cevaplardaki derinliğe ve deneyime şaşıracaksın.)
  • Ev yapımı şeyler, -bu olayda nervürlü demirden mamul çıpa- kötü değildir, belki eldeki en iyi çözüm odur.
  • Deniz dibini anlamaya çalış. Etraftakilerin ne yaptığında dikkat et.
  • Zincirin kalınlığı ve uzunluğu (bendekilere baktım 8 mm, metrede 0,8 kg imiş) ve demirin atılacağı derinlik (10 -15 m), ve demirin kendi ağırlığı toplamda 20 -25 kg'larda ise elle almak çok zor olmayacak. Ama misafirleri bu işe karıştırma bir daha gelmezler. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
  • Teknede bir-kaç çeşit demir bulundur, zincirin - ipin fazladan bulunsun.
  • Mehmet Erem kaptanın belirttiği Alderney tekniği (Erman Kaptanın can simidi usulü) "senden daha akıllı adamlar var, onlara sor" kaidemi pekiştirdi, çok da aklıma yattı. İlk fırsatta deneyeceğim. Kıçtan takma motorla demirin ipini pervaneye sarmamak için iyi takip etmek lazım sanırım.
  • Özetle; dibe tutunmak, hayata tutunmak gibi, bazen tırnaklarını da geçirmen lazım. Zemin tipi, zincir uzunluğu, derinlik, demirin ağırlığı, kaloma miktarı, demirin tipi, maruz kalınan rüzgar, sudaki akıntı ve teknenin havalesi vesaire çok değişken var. Kafayı çalıştır. Rahat et.
  • Sanırım her zaman bir tedbirli olup, her değişkende mümkün olabilecek en geniş seçeneği kullanmak emniyet duygusunu arttırır. Uzun zincir, bol kaloma, ağır demir vesaire...

Saygılar, iyi haftalar...


*

    U. K.

Ynt: İnsan gücüyle alınabilecek çıpa
« Yanıtla #19 : Aralık 26, 2016, 08:50:49 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhabalar;

Teknem küçük (Şaşal Denzicilik 2000 Model Tiny 17), haliyle ırgatım yok. 80 m demir ipi, 5 m zincir ve 5 kg Danforth çıpam var. Geçinip gidiyoruz. Bazen balık için durduğumuz mevkilerde (20 - 30 metrelerde) demiri salıyorum, hava sert ise taramaya başlıyor. Daha ağır bir demir 7 -10 kg düşünüyorum, fakat atıp da alamamaktan çekiniyorum. Bir de teknenin eski sahibinden tırnaklı tip ama basbayağı nervürlü inşaat demirinden -sanırım ev yapımı- bir demirimiz var, tartmadım ama 5 kg'dan daha hafif. Hiç denemedim bile.


İnsan gücüyle alınabilecek max. demir + zincir ağırlığı ne olabilir? (Zayıf biri değilim, biraz hamlık var ama birkaç günde geçiyor şükür.)

Deneyimli korsanların fikirlerini almak isterim; ip kesmektense  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Saygılar;
vallahi ırgat bozulunca Paşalimanı'nda 20-25knot rüzgara karşı 60m zincir +12 kg çıpayı çekmişliğim var, tabii tekneye demir üstüne doğru yol verip zincirdeki yükü azaltarak.  Ama zor, sürekli göze alınacak iş değil.
« Son Düzenleme: Aralık 26, 2016, 08:51:27 Gönderen: Umut Korkmaz »