Gezgin Korsan

Makine Dairesi => Teknik Bilgi ve Fikir Alışverişi => Konuyu başlatan: Bülent Güngör - Ocak 20, 2011, 22:56:15

Başlık: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Bülent Güngör - Ocak 20, 2011, 22:56:15
Şimdi diyeceksiniz ki "-Balon işinden vazgeç, ekip lazım, yarışacakmısın, ..."  Bundan bir süre önce ikinci el balon arıyordum :) Hangi balonun olması gerektiği konusunda daha önce konuşulmuştu. Peki bir teknenin sahip olması gereken asimetrik/simetrik balonların büyüklükleri nasıl hesaplanır. Yoksa, yelkenci dükkanına gidip "-iki kilo balon tart" mı diyelim. :)

Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Kaan Yıldız - Ocak 20, 2011, 23:42:21
abi balon ile ilgili faydalı olabilecek bir adres:
http://www.su-sail.org/dosyalar/dosya/Balon_Yelken.pdf

hesap yöntemi ise:
http://www.mauriprosailing.com/sailboat-rig-dimensions.htm

arz ederim.
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Orhan Barut - Ocak 21, 2011, 09:44:24
Standart asimetrik = IxJx1.44 m2
Standart simetrik  =  IxJx1.62 m2
I= Direk boyu , metre
J=Güverte üstünde direk ile ön ıstralya arasındaki mesafe , metre
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Ahmet Çelenoğlu - Ocak 21, 2011, 10:13:35
Özellikle simetrik balon için alan hesabı biraz karışıktır. Daha doğrusu seçimi sizin yapmanız gerekir. Hafif hava için daha balonumsu ve geniş alanlı olanlar kullanılırken sert hava için biraz daha düz kesimli ve metrekaresi az balonlar kullanılır. sert hava, yumuşak hava seçimine ayrıca kumaş kalınlığı da bir faktör olarak girer. I ve J ölçüleri balonun direk tepesinden eteğine kadar olması gereken boyu hakkında bir fikir verse de toplam alanı hakkında Orhan Korsan'ın verdiği ortalama bilgisi kullanılabilir.  Asimetrik için de aslında tek bir alan hesabı yanlış olur. Asimetrik balonlar da kullanılacakları açıya göre daha torlu veya düz yapılabiliyor. Çok hafif kumaştan, oldukça düz kesimli asimetrik balonlar ile neredeyse orsa açısına yakın seyredilebiliyor.

Önerim standart ebatlarda bir asimetrik balon almanızdır. Bir balon gönderi de almanız gerekir. Asimetrik balonlar, gönder ile simetrik balon gibi donatılır ve kullanılırlar. Kumaşları simetriğe oranla genellikle biraz daha kalındır. Bu nedenle biraz daha dayanıklıdırlar. Asimetrik ve simetrik olarak bir süre değişik havalarda kullandıktan sonra simetrik alıp almama konusunu değerlendirebilirsiniz.
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Umut Korkmaz - Ocak 21, 2011, 12:28:10
Bizim teknenin kulanım kılavuzunda balon ile ilgili tüm bilgiler var, sizin teknenizin de mutlaka bu bilgileri bellidir.  sizde yoksa Benetau'da mutlaka vardır.
bence orijinal tasarımdan şaşmayın.
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Orhan Barut - Ocak 21, 2011, 14:15:17
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Asimetrik balonlar, gönder ile simetrik balon gibi donatılır ve kullanılırlar
Asimetrik balonda gönder kullanmaya gerek var mı?
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Ahmet Çelenoğlu - Ocak 21, 2011, 14:28:40
Normal koşullarda asimetrik balonlarda gönder kullanılmaz,başka türlü kullanılamıyor. ama geniş apaz veya pupada asimetrik balonu da aynı simetrik balon gibi gönderli kullanabilirsiniz. Balonun karula köşesini tekne başı yerine ikinci bir iskotaya bağlayıp gönderden geçirdikten sonra aynı simetrik gibi kullanılır. Pupada veya geniş apazda sistemi bozmadan yani karula köşesi tekne başına bağlı iken iskota köşesini gönderden geçirip ayı bacağı da yapılabilir.

Asimetrikler pupada ana yelkenin gölgesinde kaldığından başka türlü kullanılamıyor. 
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Mehmet Erem - Ocak 21, 2011, 16:47:05
Gezi teknelerinde ister simetrik ister asimetrik balon kullanımını ben çok destekliyor ve tavsiye ediyorum.
En nihayetinde uzaya füze göndermiyoruz... atla deve bişey değil. Hele birkaç kafa dengi kişi de varsa yanınızda tadından yenmez..
Ama ne zaman? Bence belli uzunlukta seyirlerde (ben şahsen 1 saatten kısa süreliğine hemen hiç sevmiyorum) rüzgar da geniş apaz geliyorsa kullanıyorum. Dar apazda asimetrik falan olayına karşıyım. Neden genova bişeyimize mi yetmiyor? Yok daha hzılı gidelimse amaç bence anlamı zaten yok, varsın daha yavaş gitsin tekne...
Geniş apaz seyirlerde bir kere bastıktan sonra, hele de uzun rotalarda örneğin Bodrum-Gökova gibi 6 saat boyun 3 aşağı 5 yukarı meltemin ne cihette eseceği zaten belli. Balonu bir kez bastıktan sonra az az oynamalarla rahatlıkla seyredilir...
Bu aşamada 2-3 husus.
1. etraftan gördüğüm bu formüllerle alınan rakkmlar genelde yarış sistemleri için olduğundan birçok tekneye büyük geliyor.
2. demin dediğim gibi hafif havada balon basmaya-gezi amaçlı-karşı olduğum için ince kumaş balonlara çok karşıyım. hemen eskiyorlar, çabucak yırtılıyorlar falan...
3. simetrik balon gönderiyle asimetrik basmayı ben yapmıyorum, bence gerek de yok. asimetrik gönderleri bir baston gbi teknenin burnundan çıkıyor. alt baskı üst baskıyla falan uğraşmıyorsunuz. ama buna da gerek yok (eğer zırt-pırt kavança atmayacaksanız) eğer zaten habire kavança atılacaksa bence asimetrik balon basmayın derim, eğer geziyor ve yarışmıyorsanız (çok "eğer" oldu cümlede ama... )))

Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Orhan Barut - Ocak 21, 2011, 17:03:20
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
1. etraftan gördüğüm bu formüllerle alınan rakkmlar genelde yarış sistemleri için olduğundan birçok tekneye büyük geliyor.
Benim verdiğim değerlerin kaynağı  gezi tekneleri için diyor. Yarış için olursa IxJx1.85 almak gerekirmiş.
Benim teknenin kataloğunda normal direk ve simetrik balon için 68 m2 alan veriyor. I=11.4 ve J=3.65 olduğuna göre katsayı 1.63 çıkıyor ki verdiğim 1.62 katsayısı kullanılabilir demektir.
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Bülent Güngör - Ocak 21, 2011, 17:15:29
Asimetrik balon düşünüyorum. Baş tarafta asimetrik balon gönderi şart mı?
Istralyanın dibine bağlasam nasıl olur?
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Ahmet Çelenoğlu - Ocak 21, 2011, 17:20:53
Asimetrik balon gönderine gerek yok. doğrudan başa bağlayabilirsiniz. Karula köşesini bir halatla, demir makarasının altından geçirip başta koç boynuzuna bağlayabileceğiniz gibi makaralar yardımı ile havuzluğa kadar getirip gerektiğinde asimetrik balonu uçurmak veya dar açılarda orsa yakasını düzeltmek için kullanabilirsiniz. Genelde sabit bağlamak yeterli olsa da bu tür ince ayarlar verimi arttırıyor.
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Noyan Bakır - Ocak 21, 2011, 17:39:19
Balon kullanılınca gövde hızı aşılabiliyor mu?
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Umut Korkmaz - Ocak 21, 2011, 17:45:01
tekne planinge çıkarsa evet.
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Umut Korkmaz - Ocak 21, 2011, 17:47:01
teknenizin yelken bilgileri

http://www.sailritesails.com/ShowAd.aspx?id=6870&sourceid=0
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Ahmet Çelenoğlu - Ocak 21, 2011, 19:25:44
Gövde hızı aşılamaz değildir. Gövde hızına ulaşmak için gerekn gücün çok daha fazlası uygulanabilirse gövde hızı aşılır. Bunu sağlamanın tek yolu da yerlken gibi görünüyor. Sadece yelken donanımı yüksek güçlere göğüs gerebilir. Örneğin teknmeyi bir başka tekne ile çekerseniz gövde hızının üstüne çıkarabilirsiniz ama bağladığınız halat büyük olasılıkla bağlandığı babayı koparacak kadar güç uygulayacaktır. Yelkenle ise gövde hızını üstüne çıkmak mümkün.

Bir Güney yarışında 6 havada balonla hızımız hiç 12 knotun altına düşmedi ve 16 knotlara kadare hız yaptık.
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Bülent Güngör - Ocak 21, 2011, 20:41:55
Bu bilgiler çok faydalı oluyor. Çok teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Güven Koca - Ocak 22, 2011, 09:47:19
Genelde söylenebilecekleri söylemiş arkadaşlar . Ben de bir kaç düşüncemi ekleyeyim bu konuda . Eğer deneyimli ekip ve performans zorlama niyeti yoksa Simetriği pek düşünmeyin derim ben . Çünkü kavança sırasında alt baskı/üst baskı/gönder aşırma v.b. konularda ciddi senkronizasyon gerekiyor . Ama asimetrik kullanmak oldukça rahat . Kavança da tramoladan çok farklı değil . İkisi arasındaki fark ise simetrik ile 180 derece tam pupa / iğnecik gidebilirken , asimetrik ile dikkatli bir dümen tutuşu ile 170 derecelere kadar zorlayabilirsiniz ancak . Bir de balon alanının asimetrikte az daha küçük olması nedeniyle az biraz performanstan vazgeçmek söz konusu olacaktır . Asimetrikte gönder kullanmayı ise gerekli görmüyorum . Asimetrikte gönder kullanıyorken kavança atmak tatsız . Balon tasarımında çıkış noktası baş ıstralya uzunluğu . Ondan sonra kumaş seçimi (hafif hava için ince , sert hava için kalın) ve form seçimi (omuzluklu/torlu veya daha düz) gelmekte . Hatta şimdilerde dar apaz bile gidilebilen , ön tarafta 2.furling ile kullanılan , Code Zero denilen , en düz kesim asimetrik balonlar da kullanılmaya başlandı çok büyük bir cenova gibi .
Asimetrik ve Simetrik balonlar ile ilgili sohbet etmek , donanımı görmek , kullanmak ve denemek üzere denize çıkmak isterseniz sizi Tantana'da konuk etmekten keyif duyarız .         
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Bülent Güngör - Ocak 22, 2011, 10:52:30
Asimetrik ve Simetrik balonlar ile ilgili sohbet etmek , donanımı görmek , kullanmak ve denemek üzere denize çıkmak isterseniz sizi Tantana'da konuk etmekten keyif duyarız .   

Süper bir davet çok teşekkür, ama bu aralar Foça'dayım. :)
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Bülent Güngör - Mart 28, 2011, 22:11:35
Sonunda asimetrik balonum hızlı (!) bir şekilde iki ayda geldi, torbasında duruyor. :) Balon kullanımı ile ilgili burada çok kafanızı ağrıtacağıma benzer.
Başlık: Ynt: HANGİ BALON? KAÇ M2?
Gönderen: Hakkı Algın - Mart 29, 2011, 00:46:09
Bülent korsanım,asimetrik balonunu  güle güle kullan, hayırlı olsun. Bende balonu yazlıktan alıp, İzmire eve getirdim. Marmarise tekneye giderken götüreceğim. Orada durumunu inçeletip, ona göre karar verceğim.