0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. E. O.

GÜNEŞ PANELİNDEN JEL VE AGM AKÜ ŞARJI
« : Mayıs 01, 2018, 21:36:36 »
Değerli Korsan larım;
Teknem hazır aldığım bir kabuktan atölyemizde imal ettiğimiz 8m lobster tarzı bir tekne.Bütün aydınlatmalarım led ve seyirlerde motor tarafından şarj sağlandığı için 120AH sulu ve 200AH jel akülerde bir sıkıntı olmuyor.Kamara içerisinde yatağın altına yaptığım buz dolabı da rahatlıkla çalışıyor,200AH lik aküyü sadece tenvirat ve buzdolabında kullanıyorum ve uzun konaklamalarda iki adet 110W gücünde monokristal güneş paneli ile devamlı şarj ediyorum.Daha önce "Medico" marka bir şarj kontrol cihazım vardı ve jel ile sulu aküyü ayrı programla şarj ediyordu fakat biraz karışık arayüzü olduğu için yerine iki akü şarj edebilen bir şarj kontrol cihazı taktım.Bu cihazda akülerin ikisini birden ya jel ya da sulu olarak seçilebiliyor.Ben de iki aküyü de jel programında ayrı ayrı şarj ediyorum ve hiçbir sıkıntım yok ve iki akü de göstergelerde 13-14 volt olarak görünüyor ama benim içimde yine de bir kuşku var,acaba sulu akünün jel programında şarj edilmesi ömrünü kısaltır mı?
Gerçi önemli olan jel akü zira servet ödeniyor alırken.
*

H. E.

Ynt: GÜNEŞ PANELİNDEN JEL VE AGM AKÜ ŞARJI
« Yanıtla #1 : Mayıs 01, 2018, 21:48:55 »
"Şarj kontrol" cihazı ile kastettiğiniz; 220V'dan, 12V DC aküyü şarj eden redresör (battery cahrger) mü yoksa solar panellerden gelen yüksek voltajı 14,4V civarına düşürern solar regülatör mü?

*

M. E. O.

« Yanıtla #2 : Mayıs 01, 2018, 22:40:58 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
"Şarj kontrol" cihazı ile kastettiğiniz; 220V'dan, 12V DC aküyü şarj eden redresör (battery cahrger) mü yoksa solar panellerden gelen yüksek voltajı 14,4V civarına düşürern solar regülatör mü?
Panel den gelen voltajı akülere gönderen cihaz korsanım.

*

A. Ç.

« Yanıtla #3 : Mayıs 01, 2018, 22:50:01 »
Jel akü şarjı 13 -14 V'ur. Sulu aküler ise 14.4 v ile şarj edilir. Sulu akünün sadece marş için kullanıldığını varsayarsak aslında ek bir şarja gereksinimi yoktur. Marş motoru çok yüksek akım çekse de kısa süreli olduğundan kısa sürede, motor çalıştığında şarj olur. Güneş panelinizi sadece jel aküleri şarj için kullanabilirsiniz.

Sulu akünüz sadece marş için kullanılıyorsa zaten şarjlı olduğundan jel şarjı için kullanılan regülatörle şarja bağlı kalabilir, ömrünün kısalacağını sanmıyorum. 
*

H. E.

« Yanıtla #4 : Mayıs 01, 2018, 23:04:33 »
Solar regülatör gel ayarındayken kurşun-asit aküleri de şarj edebilir. Biraz normalden uzun sürer ama aküye zarar vermez. Tersi ise zararlıdır. Yani kurşun-asit akü şarj etmeye ayarlı bir cihazla jel akü şarjı önerilmez.

Benim merak ettiğim, jel aküleri motor çalıştırarak nasıl şarj ediyorsunuz? Alternatörden gelen voltaj jel akü için yüksek olmuyor mu?

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. Ç.

« Yanıtla #5 : Mayıs 02, 2018, 07:33:13 »
Biraz teorik:

Sulu akülerde deşarja bağlı olarak plakalarda kükürt birikir, bunu düzeltmenin yolu normal şarj voltajının biraz üstüne çıkıp aküleri "kaynatmaktır". Sulu akü sadece düşük voltajla uzun sürede şarj edilebilir ama acaba 14,4 V seviyesinde de kükürt birikimi kısmen de olsa engelleniyor mu?
*

A. D.

« Yanıtla #6 : Mayıs 02, 2018, 09:38:54 »
Sulu aküleride jel aküleride 14.4 ile şarj edebilirsiniz prolem yok. Sadece jel akülerin alternatör akımı ile şarj olmasını tavsiye etmiyoruz sürekli aynı akımı yolladıkları için. Aküler boşsa sorun olmaz ancak Float durumundaysa o zaman akülere zarar verir. Sadece dikkat etmeniz gereken durum şu alternatörün çıkışında 0 kayıplı ya da normal bir izolatör olması gerekli.  Eğer yoksa iki akü grubu birleşmiş demektir. Onları ayırmak gerekli.
Enerji hesabı yaparsak solar paneller size günde ortalama 880 Watt verecektir o da buzdolabı yatağın altında kapalı bir yerde olduğu için normalde 600 watt çekerken solardan gelen enerjinin çoğunu kendisi harcayacaktır. O nedenle diğer kullanımlar jel akü üzerinden yapılacaktır. O nedenle jel akülerin durumunun takip etmek için bir adet akü monitörü takmanızı tavsiye ederim.
Aldığınız solar regülatörün markası nedir?

*

M. E. O.

« Yanıtla #7 : Mayıs 02, 2018, 11:48:10 »
Epever marka Çin den getirdim Victron markasına yaptıkları iki akü sarj edebilen bir cihaz
*

M. E. O.

« Yanıtla #8 : Mayıs 02, 2018, 12:04:52 »
Solar regülatör gel ayarındayken kurşun-asit aküleri de şarj edebilir. Biraz normalden uzun sürer ama aküye zarar vermez. Tersi ise zararlıdır. Yani kurşun-asit akü şarj etmeye ayarlı bir cihazla jel akü şarjı önerilmez.

Benim merak ettiğim, jel aküleri motor çalıştırarak nasıl şarj ediyorsunuz? Alternatörden gelen voltaj jel akü için yüksek olmuyor mu?
İşin aslında onu hiç düşünmedim,daha önce de yani 99-2000 senelerinde bir jel aküyü marşta ve serviste 3 sene kullandım ve tekne ile satıldı.
Alternatörden de 13,8-14 volt gibi bir akım geliyor gerçekten
« Son Düzenleme: Mayıs 02, 2018, 12:06:37 Gönderen: M. Emin Okçuoğlu »
*

A. D.

« Yanıtla #9 : Mayıs 02, 2018, 12:05:39 »
Epever marka Çin den getirdim Victron markasına yaptıkları iki akü sarj edebilen bir cihaz

İyi bir marka almışsınız hayırlı olsun.
*

M. E. O.

« Yanıtla #10 : Mayıs 02, 2018, 12:08:51 »
Sulu aküleride jel aküleride 14.4 ile şarj edebilirsiniz prolem yok. Sadece jel akülerin alternatör akımı ile şarj olmasını tavsiye etmiyoruz sürekli aynı akımı yolladıkları için. Aküler boşsa sorun olmaz ancak Float durumundaysa o zaman akülere zarar verir. Sadece dikkat etmeniz gereken durum şu alternatörün çıkışında 0 kayıplı ya da normal bir izolatör olması gerekli.  Eğer yoksa iki akü grubu birleşmiş demektir. Onları ayırmak gerekli.
Enerji hesabı yaparsak solar paneller size günde ortalama 880 Watt verecektir o da buzdolabı yatağın altında kapalı bir yerde olduğu için normalde 600 watt çekerken solardan gelen enerjinin çoğunu kendisi harcayacaktır. O nedenle diğer kullanımlar jel akü üzerinden yapılacaktır. O nedenle jel akülerin durumunun takip etmek için bir adet akü monitörü takmanızı tavsiye ederim.
Aldığınız solar regülatörün markası nedir?
Alper korsanım ekovat yatak altı değil dış havayı da alabilecek havadar bir bölgede
*

M. E. O.

« Yanıtla #11 : Mayıs 02, 2018, 12:19:29 »

Dediğim gibi Korsan ım bu konuyu hiç araştırmadım,jel akü yani servis aküsünü motordan ayırmam da çok zor
*

A. D.

« Yanıtla #12 : Mayıs 02, 2018, 12:29:46 »

Dediğim gibi Korsan ım bu konuyu hiç araştırmadım,jel akü yani servis aküsünü motordan ayırmam da çok zor
Normalde olması gereken şudur Eğer alternatörün çıkışına izolatör koymazsanız ve hem 100A start akünüz hem de 200A Jel akünüz alternatör üzerinde birbirine bağlanırsa o zaman 200A Jel akünüzün kapasitesi 100A e düşer. O nedenle charger üzerinden de şarj etseniz redresör üzerinden de şarj etseniz sizin 200A jel akülerinizin kapasitesi 100A e düşer. Çünkü regülatörde redresörde onları tek akü olarak görür her ne kadar farklı çıkıştan bağlı olsalarda.
*

M. E. O.

« Yanıtla #13 : Mayıs 02, 2018, 12:37:18 »

Normalde olması gereken şudur Eğer alternatörün çıkışına izolatör koymazsanız ve hem 100A start akünüz hem de 200A Jel akünüz alternatör üzerinde birbirine bağlanırsa o zaman 200A Jel akünüzün kapasitesi 100A e düşer. O nedenle charger üzerinden de şarj etseniz redresör üzerinden de şarj etseniz sizin 200A jel akülerinizin kapasitesi 100A e düşer. Çünkü regülatörde redresörde onları tek akü olarak görür her ne kadar farklı çıkıştan bağlı olsalarda.
Alper Korsan ım
Şarj her aküye ayrı ayrı bağımsız gidiyor , demirde kullanım sırasında da şalter ile marş aküsünü kapatıp enerjiyi sadece servis aküsü yani jel aküden alıyorum
*

A. Ç.

« Yanıtla #14 : Mayıs 02, 2018, 12:39:37 »

Ben bunu anlamadım.