0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

G. S.

Ynt: Güneş paneli gündüz akım çekiyor
« Yanıtla #45 : Şubat 19, 2017, 08:56:52 »
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Gerçekten çok işime yaradılar..
Aşağıda belirsizliklere cevap yazdım ve birkaç da sorum var?

3 şarj cihazı var demişsiniz ama 2 servis akünüz paralel bağlı diye anladım?
burada bir gariplik var. mevcutta 2 servis aküsü,1 motor aküsü var. herbiri içinde ayrı ayrı şarj cihazı var. resimlerini aşağıda verdim..bunlar tekneyi aldığımda vardı.

Eğer servis aküleriniz hali hazırda paralel bağlı ise iki ayrı şarj cihazından beslenmesi biraz zor. Arada bir bağlantı cihazı (both şalter, röle vb.) mı kullanıyorsunuz? Yok eğer hali hazırda bağlı değil ama güneş paneli kurunca bağlayacaksanız yine hepsinin paralel olması biraz karışık olacak..
resimden anladığım; servis aküleri paralel bağlı ve bunlara ait şarj cihazları da ayrı ayrı ve ama aynı aküye bağlanıyorlar..ayrıntısını tekneye gidince bakarım ama sistem bu şekilde normal çalışıyor şuana kadar.
bu durumda yeni yapacağım mppt regülatöründen çıkacak kabloyuda yine aynı servis aküsüne gireceğim değilmi?hoş bunun cevabını aşağıda yazmışsınız ama teyit edeyim istedim.

....
- Evet, güneş şarj regülatörünün çıkışını aynen akü kutup başlarına, diğer karasal şarj cihazları ile paralel olacak şekilde bağlayabilirsiniz. (Eski model bazı güneş regülatörleri sahil elektriği açıkken şaşırıp garip voltajlar verdiği oluyordu, ama yeni cihazlarda sorun olacağını sanmıyorum.)
....
....
- Sigortalar da marin tip olsun, nem su işleri uzun vadede zarar verebilir.bu ürünle ilgili marka/model (link-resim vs) paylaşabilirmisniz?
.......
.......
veya son çare kabloyu dümdüz bir yerden sokup sika vb. ile izole etmek.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yapbu sika için yine link,örnek marka-model verirmisiniz lütfen.

- Evet, motor aküsüne güneş enerjisi bağlamak çok anlamlı değil..
ama olur ya, uzun süre tekneye uğramayacağınız bir dönem olur, o zaman motor akünüz boşalmasın diye bir küçük bypass switchi ile güneş enerjisi sistemine bağlanabiliyor olması faydalı olabilir.Aslında uzun süre elk.'siz kalacağı durumlar olacak. bu durumda motor aküsünede güneş.enj'den bağlantı yapayım o zaman.. bu durumda mppt regülatörden iki kablo çıkacak değilmi? biri servis aküsüne,diğeri motor aküsüne??
birde by-pass switch'i olmazsa ne olur? her iki sistemden de akülere enerji gelse?? yani paneller sürekli enj. gönderecek bağlantıı bitirdiğimde..tekne marina filan elk'ğe bağlandığında yada motor çalıştığında bunlardan da enj. gelse aynı anda?? olabilirmi?bu arada mevcut şarj cihazları marinada elk alındığında aküleri şarj ediyorlar değilmi?

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

G. S.

« Yanıtla #46 : Şubat 19, 2017, 09:36:06 »
yurıdakilere göre şöyle bir bağlantı olacak sanki değilmi?

*

S. Ş.

« Yanıtla #47 : Şubat 19, 2017, 13:02:54 »
Gokhan kaptan

Fazla olan chargeri kontrol edin ,diger akunun basindan aliyor olsa bile kutuplar paralel olunca anlamsizlasiyor

*

C. E.

« Yanıtla #48 : Şubat 20, 2017, 08:43:56 »
bir de by-pass switch'i olmazsa ne olur? her iki sistemden de akülere enerji gelse??

Özgür Bey'in bypass switch'i, istendiğinde motor aküsünü bağlamak / ayırmak için öneriyor. Kullanmazsanız, tüm aküleri birbirine kalıcı bağlamış olursunuz.  Bağımsız akü gruplarının şarjı ile ilgili derli toplu bir yazı: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Birden çok regülatörün bir aküyü aynı anda şarj etmesinin bir sıkıntısı yok, açıklaması şurada: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Diğer notlarım:
Mevcut bir kabloyu kullanmıyorsanız, regülatör-akü arasındaki 25 mm2 gereksiz kalın geldi bana.  13 metreyi 10 mm2 gittikten sonra 3 metre için bu çapa çıkmaya değer mi? 16 mm2 ile 25 mm2 kablonun döşemesi ve bağlantılar arasında ciddi fark oluyor. Boru döşemek gibi...

Kablo bağlantılarını ben kutup başında yapmayı sevmiyorum. Sigorta paneli öncesine bağlanmak isteyen cihaz sayısı çok arttı. Sintine pompası, webasto, şarj cihazları, motor alternatörünün hissedici ucu, teybin hafıza koruma girişi, vs... vs... Ana sigortadan önce aşağıdaki sigorta bloğunu bağladım. Çok derli toplu oldu.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

G. A.

« Yanıtla #49 : Şubat 20, 2017, 11:00:45 »
yukarıda ki resim bana ''hayatımda hiç düzenli olamadım akü bağlantılarım da bunun bir yansımasıdır'' serzenişimi hatırlattı...

ilave...

yahu tekrar baktım bu resmi basıp tekneme asacağım iznin olursa üstat

ve altına...
''bir gün akü gurubum böyle görünüyorsa bil ki hayatımda o kadar düzenli''
yazacağım.
bu nedir abi ya?
« Son Düzenleme: Şubat 20, 2017, 11:06:57 Gönderen: Gökhan Akgün »

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

G. S.

« Yanıtla #50 : Şubat 20, 2017, 17:02:20 »
.......
......
Mevcut bir kabloyu kullanmıyorsanız, regülatör-akü arasındaki 25 mm2 gereksiz kalın geldi bana.  13 metreyi 10 mm2 gittikten sonra 3 metre için bu çapa çıkmaya değer mi? 16 mm2 ile 25 mm2 kablonun döşemesi ve bağlantılar arasında ciddi fark oluyor. .....

Verdiğiniz bilgi ve resimler için teşekkürler..Gerçekten çok faydalı oldular.

Sadece kablo kesitleri için bir bilgi ve hatırlatma yapayım: 25mm2 kablo mppt regülatör ile akü arasında olcak..burada voltaj 12volt.. regülatör ile paneler arasında ise voltaj değerim  80volt. 
Kablo kesit hesabında mesafeyle beraber voltaj değerleride çok önemlidir.. kesit hesabı yaptığımda bir tarafta 6mm2 çıkıyor ki ben 10mm2 kullanıcam..diğer tarafta ise 23mm2 çıkıyorki tam limitte aslında ama ben voltajın 12'nin altına düşmeyeceğini düşünerek 25m2 kullanmayı seçtim.
*

G. S.

« Yanıtla #51 : Şubat 20, 2017, 17:06:55 »
....
Fazla olan chargeri kontrol edin ,diger akunun basindan aliyor olsa bile kutuplar paralel olunca anlamsizlasiyor

biraz daha açıklayıcı olabilirmisiniz..anlayamadım anlatmak istediğinizi..fazla charger yok ki..? hepsi biryerleri besliyor..
kastınız mevcut sistemdeki servis akülerini besleyen 2 chargerdan biri ise; bunlar 15'er amper..yani sadece biri olsa akülere yetmezlerdi..bunu yapan 1ad.30amper yerine 2adet 15A almış ve paralel bağlamış:)

*

C. E.

« Yanıtla #52 : Şubat 20, 2017, 18:37:54 »
Sadece kablo kesitleri için bir bilgi ve hatırlatma yapayım: 25mm2 kablo mppt regülatör ile akü arasında olcak..burada voltaj 12volt.. regülatör ile paneler arasında ise voltaj değerim  80volt. 
Kablo kesit hesabında mesafeyle beraber voltaj değerleride çok önemlidir.. kesit hesabı yaptığımda bir tarafta 6mm2 çıkıyor ki ben 10mm2 kullanıcam..diğer tarafta ise 23mm2 çıkıyorki tam limitte aslında ama ben voltajın 12'nin altına düşmeyeceğini düşünerek 25m2 kullanmayı seçtim.

80 volt olayını kaçırmışım. İyiymiş. Aradaki kayıp bizim 19 voltluk sistemlerin dörtde biri olacak.
Şarj sırasında sekonder devrede voltajı 13+ kabul edebilirsiniz. Sabah saatlerinde daha düşük olabilir, ama zaten akım da düşük olacaktır.
*

G. S.

« Yanıtla #53 : Şubat 21, 2017, 10:32:46 »

80 volt olayını kaçırmışım. İyiymiş. Aradaki kayıp bizim 19 voltluk sistemlerin dörtde biri olacak.
Şarj sırasında sekonder devrede voltajı 13+ kabul edebilirsiniz. Sabah saatlerinde daha düşük olabilir, ama zaten akım da düşük olacaktır.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler.
« Son Düzenleme: Şubat 21, 2017, 10:33:00 Gönderen: Gökhan Sandıkçıoğlu »