0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    H. Z.

Zincire halat ekleme ve hesaplaması nasıl olmalı?
« : Temmuz 06, 2019, 18:22:28 »
Eskiden 50m zincirim vardı. Hem ağırlıkla teknenin kafasını çok basması hem de eskimesinden dolayı değiştirip 30m yenisini aldım.

Ucuna halat ekleyeceğim. 9 tonluk tekneye kaçlık ve kaç metre halat eklemeliyim?

Not: zincirim 8'lik kalibre


*

    A. Ç.

Ynt: Zincire halat ekleme ve hesaplaması nasıl olmalı?
« Yanıtla #1 : Temmuz 06, 2019, 18:30:20 »
12 mm halat yeterlidir. Üç kollu veya sekiz kollu olabilir. Sekiz kollu dolapta daha az yer tutar. Halat zinxire örülerek eklenirse ırgatta daha rahat kullanılır, ele de dha iyi gelir ve bağ nedeni ile kopma direnci de yüksek olur


*

    H. E.

Ynt: Zincire halat ekleme ve hesaplaması nasıl olmalı?
« Yanıtla #2 : Temmuz 08, 2019, 23:44:35 »
Neden halat?


*

    H. E.

Ynt: Zincire halat ekleme ve hesaplaması nasıl olmalı?
« Yanıtla #3 : Temmuz 08, 2019, 23:48:29 »
Mir’im Loça da 80 mt zincir sizi rahat ettirir Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    A. Ç.

Ynt: Zincire halat ekleme ve hesaplaması nasıl olmalı?
« Yanıtla #4 : Temmuz 09, 2019, 08:38:56 »
Zincir Avrupalıların kullandığı bir sistemdir. Amerikalılar ise kısa bir zincire halat örerek kullanırlar. Ben Amerikalıyım. Zincir her ne kadar zincir eğrisi ile esneme sağlıyorsa da 4 hava ve üstünde zincir eğrisi yok oluyor ve esneme olmuyor. Bunun iki sonucu var, birincisi tekne üstünde sürekli bir çarpa  oluyor, ikincisi ise bu titreşimler çapaya da ulaştığı için aynen depremde olduğu gibi sıvılaşömaya neden oluyor ve çapanın dipten kopmasına neden oluyor, yani demirin en iyi tutmasını beklediğiniz ortamda demir taramaya başlıyorsunuz. Teknenin gezmensine bağlı zincir sürtünme sesi de cabası.. Bu demirleme ile ilgili sorunlar. demir aldığınızda ise tüm zincir ve demirin ağırlığı hiç istenmeyen başta toplanıyor.

Kısa bir zincire eklenmiş halat ise esnemesi oldukça iyi olduğundan her türlü havada demirde kalmanızı kolaylaştırıyor. Irgat konusunda ise halat da çeken ıtgarlar var. Gerekirse zor da olsa fenerini  kullanıp halatı çekebilirsiniz. Zincir bundan sonra nasıl kaveletaya takılabilir bundan emin değilim. Demire zincir bağlanmasının sebebi ise dibe en yakın bölgede aşınmayı engellemektir.

Demirini havuzluktan ırgat kumandası ile atıp çekmeye alışmışlar için halat çok da uygun değil ama demir atılır, yani demiri için başa geçip kaveletanın debriyajını gevşetirsiniz, demirleme noktasında küçük bir itme ile demir atılır. Demir alırken de başta olup kontrolu elden bırakmamak gerekir.

*

    E. E.

Ynt: Zincire halat ekleme ve hesaplaması nasıl olmalı?
« Yanıtla #5 : Temmuz 09, 2019, 09:20:13 »
Zincir kaloma işareti için boya veya kablo bağı (cırt kelepçe Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap adını çıkardığı sesten alan başka malzeme var mı acaba? ) gibi yöntemler mevcut. Peki halat kullanıldığında halatın kaloma uzunlukları nasıl işaretlenmeli?

-Boyamak uygun yöntemse uzun süre kalıcı olması için ne tür bir boya ile boyanmalı? Yağlı boya halat üzerinde kalıcı olur mu?
-İnce halat kullandığımızı varsayarsak istenilen metrelere düğüm atmak halatın ömrü veya bir yere takılma vb. kullanım açısından zorluk / risk teşkil eder mi?

Irgatım yok ancak ırgat kullanımı durumunda da düğüm vb. yöntem nasıl etkiler her iki koşul için de fikirlerinizi paylaşır mısınız?


*

    A. Ç.

Ynt: Zincire halat ekleme ve hesaplaması nasıl olmalı?
« Yanıtla #6 : Temmuz 09, 2019, 11:32:11 »
Halat kollarından sadece birine incie bir renkli dikiş ipini sarabilirsiniz.