0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

O. Ö.

Elan 434 Selden Forestay Fitting değişimi hakkında
« : Ağustos 19, 2019, 14:45:11 »
Sevgili Denizciler,

Bir arkadaşımın teknesini Urla'dan İstanbul'a taşımak üzere Çeşmealtı iskeledeyiz. Tekne 2008 Elan 434 Impression. Arkadaşım yurt dışı forumlardan birinde bu model tarih aralıklarına denk gelen üretimlerde forestay fitting parçalarını Selden'in geri çağırdığını okumuş. Bunu yaptıralım da öyle yola çıkalım diyorduk ama mümkün görünmüyor gibi.

Sorum şu, Elan kullanıcısı olup da bunu yaptırmamasına rağmen sorun yaşayan oldu mu? Sadece Elan değil o parçanın kullanıldığı tüm modellerde bu parçaların değişmesi isteniyormuş. Sizce bu değişim çok elzem mi? Yaptırılmadan da çok sert havada olmamak koşuluyla yelken açmak riskli olur mu? Olmadı İstanbul'da yapılır diyoruz da.

İyi günler
Osman
*

S. Ç.

Ynt: Elan 434 Selden Forestay Fitting değişimi hakkında
« Yanıtla #1 : Ağustos 19, 2019, 14:50:12 »
Hakan Erim cevaplayabilir..onun teknesinin modeli.

*

A. Ç.

« Yanıtla #2 : Ağustos 19, 2019, 14:51:13 »
Parçanın ne olduğunu tam olarak bilmiyorum. Elan'a özel bir parça olmalı diye düşünüyorum. Nelere yol açabileceği konusunda fikir yürütmek doğru olmaz ama imalatçı geri çağırdığına göre geciktirmemek gerekir. Tekne belki de en uzun yolunu İstanbul'a yapacak. Transferlerde en çok yapılan yanlış evimize varalım da yaparız fikridir. Ben olsam halletmeden çıkmazdım. 

*

O. Ö.

« Yanıtla #3 : Ağustos 19, 2019, 15:06:51 »
Çok teşekkürler Ahmet bey. Aynı parça Selden kullanan başka markalarda da kullanılıyormuş. Dünya geneli için böyle bir parçadan ötürü başı derde giren var mıdır diye baktım yok. Bazen firmalar parça geri çağırma işini proaktif imaj için pazarlama faaliyeti olarak bile yapabiliyorlar. Bizde Elan kullanan veya bundan haberi olan birileri varsa diye bir yazmak istedim. Şahsi fikrim bu çok düşük olasılıklı bir problem.
*

İ. G.

« Yanıtla #4 : Ağustos 19, 2019, 15:54:37 »
google'da "Elan 434 Selden Forestay Fitting recall" diye aratınca bayağı bilgi çıktı.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu linkte parçanın seri numarasından kontrol edip değişimin gerekli olup olmayacağı, hatanın ne olduğu ve hangi durumlarda görüldüğü açıkça anlatılmış.

Mutlaka bakın derim.

Ayrıca Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. Ç.

« Yanıtla #5 : Ağustos 19, 2019, 16:09:55 »
Bana göre arıza ciddi. Mutlaka kontrol edip değiştirmenizi öneririm. Sanırım Elan veya Selden bedelsz yapıyor olmalı.
*

S. Ç.

« Yanıtla #6 : Ağustos 21, 2019, 22:01:57 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Yaptırılmadan da çok sert havada olmamak koşuluyla yelken açmak riskli olur mu? Olmadı İstanbul'da yapılır diyoruz da.
Bu parçanın kırılması/kopması baş ıstralyanın tepeden direkte tutunacak yerinin kalmaması demek olur, rüzgara yakın seyirde koparsa sadece ön yelkenin orsa yakası ve mandarına kalırsınız daha kötüsünde direği kayıp edebilirsiniz...
İlla da dönelim İstanbul'da çözelim diyorsanız: 1-Balon mandarını baş ıstıralyanın dibinde uygun yere bağlayıp yükü paylaşacak şekilde gerin ki kırılma/kopma halinde size vakit tanısın, ana yelkeni indirebilmek için (cenova kullanmayacağınız varsayıyorum) , 2- Direğe çıkıp baş ıstıralyadaki u kilidi de direğe " ana yelkene çapariz vermeyecek şekilde sağlam bir halat ile bağlamaya çalışabilirsiniz ilave önlem olarak, (yerleri uygun ise ikinci gurcataların arkasından olabilir)
İlaveten, ana yelkeni camadanlı kullanmak ve cenovayı açmamak biraz daha emniyetli yüklerde olmanızı da sağlayabilir, tahminim "zaten cenovanın verimli kullanılamayacağı" motor-yelken seyri ile döneceksiniz, yine de dalgaya dikkat, kafadan gelen dalga baş ıstıralya ve bu bağlantı parçasına ilave yük bindirebilir.

Naçizane fikrim,  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap netice de sizin seçiminiz, selametle.