0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    G. T.

Merhabalar,
1 yıl oldu benim Viva ile yollara koyulmam. Kendisi kıdemli bir tekne. Almadan önce yaptırdığım sörveyde alterne akım kablolarının faal olmasına rağmen ISO 13297 standartlarına göre düzenlenmesi önerilmişti. Yıllar içerisinde eklenen elektrik kabloları ile pano arkası biraz karışık halde. ISO 13297 nedir bir okuyayım dedim ama internette ücret ödeyerek ulaşılabilen bir döküman. Elbet bir yerden buluruz. Siz deneyimli korsanlara danışmak istediğim bir yelkenli teknenin sigota paneli düzenlenmesi ve alterne akım hatlarının standartlara uygun hale getirilmesi işi için önereceğiniz bir adres olur mu?
Saygılar


*

    A. Ç.

Standart bende de yok ama kısaca, tekne içinde marine kablo kullanılmasını ve şehir şebeke panosunun 12V panosundan ayrı olmasını öngörür. Başka detaylar da var ama bunların tamamına ulaşmak istiyorsanız standardı satın almanızı öneririm. Sanırım TSE'nin yayınladığı standart 100TL'nin altnda bir fiyatla satılıyor. Bu konuda marine elektrik işi yapan bir elektrikçiye başvurmanız gerekir. Marine elektrik işi yapan her elektrikçi bu işi doğru yapar mı? Bundan şüpheliyim.


*

    G. T.

Sağolun Ahmet Korsan


*

    M. E.

Tekne elektrik işinde herhalde en kapsamlı ve tutarlı standartlar ABYC - American Boat & Yacht Council tarafından yayınlananlar. Bunlar da paralı satılıyor, ama değer bence.

Diğer taraftan, kullanım ve tecrübeler açısından bu standartları göz ardı etmeden eklenesi şeyler de var. Standart, size kablo boyuna göre kablo çapı, kablo malzemesi, insülasyon cinsi, bağlantılar vs konusunda yol gösterir ve bunlardan şaşmamalı. Ama bunun üzerinde bir de sistem tasarımı var. İşte işin bu tarafı tecrübeye kalmış. Bu alan, standardı uygulamaktan daha karmaşık bir alan. Çok düşünüp, çok sorup, çok okuyup, inceleyip yapılmalı. Burada en son referans noktası “marin elektrikçi”. Samimiyetle iş görüyorlar, ama sistem tasarımı seviyesinde bildikleri gördüklerinden ibaret.


*

    O. B.

Buraya bakın:
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    O. B.

 
Bir zamanlar piyasada bu kitap satılıyordu ve ben de almıştım:

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    G. T.

Çok teşekkürler. Hangi durumda hangi kablo kullanılır vesaire bilgileri konusunda standartlara ulaşmak en kolayı. Cep telefonu için aplikasyonlar bile var. Ama çok haklısınız esas sorun bütünlüklü bir sistemin ele alınması. Parça parça işler yapıldığında da işler arapsaçına dönüyor. Ben açıkcası kafamda bu işleri halletmeye ve geride düşman bırakmamaya niyetleniyorum ama bu soruna bir sistem bütünlüğünde bakarak çözüm üretecek bir adrese ulaşamıyorum.