0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. A.

Ynt: Direk üzerindeki ana yelken vinçindeki eksik halat
« Yanıtla #30 : Ocak 31, 2017, 22:57:29 »
Direkteki ana yelken sarımı için olan boşluk iki tarafta eşit değildir.Yelkeni sararken bir tarafında daha fazla boşluk var,(benimkinde direğin sancak tarafında)ona dikkat ederek sarmazsanız açarken yelken sıkışır.Sonsuz halatın takıldığı taraftaki piyanolara ana yelken mandarını da koyarsanız açma ve toplamada kolaylık sağlar.
Free mandalıda ana yelkene camadan vurulduğunda açılmasın diye kilitliyebiliyorsunuz.
Selamlar
*

H. E.

« Yanıtla #31 : Ocak 31, 2017, 23:00:15 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
...

Peki sonsuz halat kullanımında direk üzerindeki FREE ve LOCK modları nasıl kullanılıyor ?

Selden direğin kullanım kitapçığında anlatır. İnternetten de bulabilirsiniz.

*

S. S.

« Yanıtla #32 : Ocak 31, 2017, 23:05:34 »
BENETEAU OCEANIS 48'e ait bir videoda sizin sistemin kullanımını gösteriyor.

*

E. E.

« Yanıtla #33 : Ocak 31, 2017, 23:39:31 »
Sayın moderatör, konu başlığınının adını  "Sonsuz halat kullanımı" doğrultusunda değiştirebilirsek arayanlar için kolay bulunur hale gelir diye düşünüyor ve teklif ediyorum...

Bence "Direk üzerindeki ana yelken vincindeki eksik sonsuz halatın kullanımı" yapsınlar.

Tam da demek istediğim buydu....
*

E. E.

« Yanıtla #34 : Şubat 01, 2017, 00:05:18 »
Tüm bu bilgileri koltuğumun altına alıp soluğu hafta sonu teknede almalı... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

E. A. A.

« Yanıtla #35 : Şubat 01, 2017, 00:58:30 »
CoşarK.  yazar dedim ama yazmadı pek önemli bir katkı olmayabilir fazla deneyimim yok bu sistemle , hatalı da olabilirim ama kanıt düzeyi Z olarak alalım, fakirin görüşü mertebesinde olsun. Bu sistem marina komşum yakın arkadaşımda var, onun teknede denedik bir müddet. Ayrıca Coşar Yılmaz K. a tekne aldık Hırvat ellerinden getirdik memlekete bir de onda gördüm. Hepsi 46 feet Bavarialar... Tabii benim klasik sarma yelkene alışık olmam da sisteme pireli yaklaşmama sebeb olmuş olabilir velakin çok da ısınamadım. Hırvatistanda tekneyi teslim aldığımızda bu sonsuz halat meselesini sorduğumuzda adamlar "gereksiz bro, böyle daha rahat, müşterilerde memnun vik vik eden çıkmadı " modunda yaklaştılar. Gerçektende teknelerin çoğunda olan bu sistemin az bir kısmında halat gördüm. Sonsuz halat örülene kadar "sonlu ama yeter halat" şeklinde  takılmıştık.  Bu sistemde sonsuz halatın faydası herhalde havuzluktan yelken küçültmeye yarıyor, açamazsınız çünkü seyir esnasında full arma değilseniz  "lock" kilit pozisyonunda olduğunuzdan direk dibini ziyaret etmeniz gerekecek.  Sanırım yapanların mantığı şu, hava iyi sen yelken açmak için niyeti bozdun,  iyi havada direkt dibine git " free" pozisyona al kilidi, dön havuzluğa  asıl ıskotaya ana yelkenin tamamını aç. Sonra nemelazım hava bozar filan diye düşüneceksin tekrar direk dibini ziyaret edip "lock" kilit pozisyonuna alacaksın.Çünküm camadan gerekirse , yelken lock pozisyonda geri sarılabiliyor. Diyelim tekrar anayelkeni büyüteceksin eeee o zaman yine direk dibi ziyareti "free" konumuna getireceksin aman bu arada rüzgar içi olacaksın yoksa mubarek açılıp gider. hakkını yemiyeyim sistemin iyi tarafı yelkeni toplarken direkt dibinde vinç koluyla pek rahat sarılması.  Başka da bir avantajını görmedim. Hatam varsa affola acemi elde yelken bu kadar durur... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. D.

« Yanıtla #36 : Şubat 01, 2017, 01:12:34 »
Birde, yelkenler bombeli olduğu için, eğer sararken alt yakadan çekerek germez iseniz sık sık sıkışma sorunu yaşarsınız. Dolayısıyla direk dibinde yelkeni vinç koluyla sarmak daha iyi. Ama isterseniz sonsuz halatta bulunur ve camadan vurmada kullanabilirsiniz.

*

E. A. A.

« Yanıtla #37 : Şubat 01, 2017, 01:22:50 »
Ayrıca kolunuzda sağlam bir saat olsun, bileğiniz kırılacağına o kırılsın.... Anlamadınız tabii...Anlatayım o zaman , bu sistem kendisini anlamayanı sevmez, biz ilk denemelere çıktık Nihat Özçubukçu  kardeşimle , herhalde öyle olacak böyle olacak deyip  yelken açıp topluyoruz. Bir ara vinç kolu ile sararken kol topuzu elimden kaydı , Nihat ıskotayı tutan piyanoyu açmadan "halatı gevşettim" modundaymış, gerilen yelken  ıskotası  yay etkisi yaparak vinç kolunun büyük bir hızla sol bileğime, saatin tam ortasına çarpmasına yol açtı. Bir ay mor ve şiş bilekle dolaştım , cici saatimde rahmetlik oldu. Aklınızda bulunsun...söylemedi demeyin...
*

S. Ş.

« Yanıtla #38 : Şubat 01, 2017, 06:13:56 »
Epeydir boyle kullaniyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Free: furling serbest, acar kapar
Lock : furling donmez,ne acar ne kapar

Sonsuz halat:   1)free iken sarmaya  yarar 2) vincte sararsan istedigin yerde camadanda kalir

Dibinden sarmakla veya sonsuz halatla  sarmak arasinda hic bir fark gormedim,ayni sey ...
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2017, 06:23:05 Gönderen: Semih Sener »
*

M. Ş.

« Yanıtla #39 : Şubat 01, 2017, 07:05:01 »
Merhaba
Teknenizi keyifli neşe dolu olsun güle güle kullanın.
Yaklaşık 3 yıldır bu sistemi kendi teknemde kullanıyorum. Bana oldukça kullanışlı özellikle dümen mahallinden ayrılmadan tüm yelkenleri açıp , camdan vurup kapatabiliyorum. Bu açıdan oldukça emniyetli ve kullanışlı. Tek başımda her fırsatta seyre çıktığım için.
Dezavantajlarıda var tabii ana yelkeni küçültürken özellikle ; alt yaka az da olsa gerili olacak ki tam düzgün sarılsın. Ayrıca mekanizma yatakları aşınmış ise toplamak veya açmak sıkıntılı. Bakım kontrol isteyen basit bir iç dişli sistemi var.
Kısa vinç kolu kullanın direk dibinde yoksa toplama çile olur.
Yarış derdinde değilseniz ve teknenizi kullanırken kokpitten çıkmak istemiyorsanız bence güvenlik açısından oldukça iyi.
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2017, 07:08:51 Gönderen: Mustafa Şentürk »
*

C. E.

« Yanıtla #40 : Şubat 01, 2017, 08:31:37 »
...Bir ara vinç kolu ile sararken kol topuzu elimden kaydı...

Aman Abi, direk dibinden vinç kolu ile sararken mutlaka "ratchet" konumu. Yoksa; en iyi ihtimalle kol fırlar denize düşer, kötü ihtimaller için üst sınır yok.

Ama, "Ratchet" olayı sadece direk dibinde değil sonsuz halatı kullanacağınız zaman da çok rahatlatıyor.

Sert havada "ratchet" özelliğini kullanmadan camadanı tutmakta zorlanıyorum. Piyanodaki kilitler sonsuz  halatı kaydırıyor. Belki eskidikleri içindir.

Dediğim gibi, yelkeni açar açmaz, gidip kilitliyorum. Hava  sertlerse havuzdan çıkmadan camadanı vurabiliyorum. Hava camadan açmayı gerektirecek kadar hafiflerse, zaten öne gitmek de sorun olmuyor.
Vardığım yerde de yelkeni rahat sarıyorum. Sonsuz halat kaysa da, tambur geri kaçırmıyor.
*

E. A. A.

Evet ben ucuz atlattım çok daha ciddi sorun olabilirdi. Rachet dediğin bizim bisikletlerde "filibir ,fliber"  herneyse işte arka teker göbeğindeki dişli gibi bir şey demekki.  Bende klasik sarma yelken sistemi var, önceleri bıkkınlık vermişti çok sorun çıkarıyordu, zamanla dilini öğrendik şimdi mutluyuz idare ediyoruz. Şu an için Bavariadaki sistemi çok avantajlı bulmuyorum, tek avantajı  yelken toplarken az efor harcanıyor. Geri kalan ,anlatılan her şey (yarış meselelerini hariç tutarsak) biz keyifçi takımı için bilinen klasik sarma sistemlerinde var zaten.
Direk dibi sarma sistemli tekne için bilen bir arkadaşınız ile "tip intibakı" yapmak , ufak bir eğitimten geçmek  en iyisidir.
*

C. E.

"Ratchet"ın Türkçesi kastanyola imiş. Yani TDK'nın kabul ettiği kelime. Daha çok ırgat için kullanılıyor.

Halk arasında cırcır da deniyor. Özellikle lokma anahtarlarındakine.

İtiraf: Ben de bu cırcır hikayesini iki sezonun sonunda farkettim. Tam kilit sanıyordum. Bir anda yaşam kalitem arttı.
*

N. Ö.

"Ratchet"ın Türkçesi kastanyola imiş. Yani TDK'nın kabul ettiği kelime. Daha çok ırgat için kullanılıyor.

Halk arasında cırcır da deniyor. Özellikle lokma anahtarlarındakine.

İtiraf: Ben de bu cırcır hikayesini iki sezonun sonunda farkettim. Tam kilit sanıyordum. Bir anda yaşam kalitem arttı.

Tam emin değilim ama benim bu güne kadar bildiğim, ''kastanyola'' el ile sıkılan veya gevşetilen fren tertibatıdır.
Halbuki burada tek yöne dönmeye izin veren ''cırcır'' tabir edilen mekanizma kastediliyor.
İkisi aynı şey değil sanıyorum.
*

N. Ö.

Yani belki daha açık anlatmam gerekirse , kastanyola her iki yöne de dönüşe izin verir ancak sıkılığı ayarlanabilen bir frenleme veya tam sıkma yapar.
Cırcır ise sadece bir yöne tam kilitleme , diğer yöne ise tam serbest dönüş izni verir.