0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ü. G.

Ynt: Direk üzerindeki ana yelken vinçindeki eksik halat
« Yanıtla #15 : Ocak 31, 2017, 22:04:26 »
Böylece sonsuz halat için yer açılır. Sonsuz halat olmadan işiniz çok zor olur.
*

E. E.

« Yanıtla #16 : Ocak 31, 2017, 22:05:12 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bence yeterlidir. Fazlasını direkteki koçboynuzuna bağlarsanız daha sağlam olur.

buna sevindim... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  havuzluğa bir piyano daha eklemek gözümü korkutuyordu... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

H. E.

« Yanıtla #17 : Ocak 31, 2017, 22:08:05 »
Mandarları sadece bir kilitle bağlı tutmak doğru olmaz. Genellikle cenova ve anayelken mandarları, direk üstündeki kilitten sonra yine direk üstünde bir koçboynuzuna volta edilirler veya havuzluğa gelirken ikinci bir kilitle kıstırılırlar.

Anayelken sarma mekanizması için sonsuz halat yapmak öyle göründüğü kadar zor değil. Ben bile yapabildim ve forumda anlattım. Samson Ropes sitesinde falan bir sürü video var. Bu işi yapmak için alacağınız "fid"lerin ambalajında da çizimli anlatım var. Önemli olan "double braided" (çift örgülü) bir halat kullanmanız.

*

E. Ç.

« Yanıtla #18 : Ocak 31, 2017, 22:09:51 »
Evet, bir tek halat var ve iki ucu piyanoya ve yönlendirme makaralarına geçirildikten sonra tekne üzerinde eklenmeli.

Arkadaşımın teknesini getiriken akdenizde bu halatı koparmıştık. Menorca adasında birisi ek yaptı ama 100-200 euro civarı para almıştı. Yani zor yoldan öğrendik bu konuyu...
*

Ü. G.

« Yanıtla #19 : Ocak 31, 2017, 22:11:27 »

Videoda 26. saniyede açtığı piyanolar sonsuz halatın. Gerçi biraz uzun bir sonsuz halat kulalnmış. Yeterince uzun olursa halka şeklinde olmasına gerek yok ama karışıklık yaratabilir.

*

E. E.

« Yanıtla #20 : Ocak 31, 2017, 22:13:26 »
Mandarları sadece bir kilitle bağlı tutmak doğru olmaz. Genellikle cenova ve anayelken mandarları, direk üstündeki kilitten sonra yine direk üstünde bir koçboynuzuna volta edilirler veya havuzluğa gelirken ikinci bir kilitle kıstırılırlar.

Anayelken sarma mekanizması için sonsuz halat yapmak öyle göründüğü kadar zor değil. Ben bile yapabildim ve forumda anlattım. Samson Ropes sitesinde falan bir sürü video var. Bu işi yapmak için alacağınız "fid"lerin ambalajında da çizimli anlatım var. Önemli olan "double braided" (çift örgülü) bir halat kullanmanız.

Bu durumda sonsuz halata havuzlukta piyano ayarladık ( cenova ve anayelken mandarlarını direk üstündeki kilitten sonra yine direk üstünde bir koçboynuzuna volta ederek...
Yani ; illaki devam edip havuzluktaki piyanolarda kitlenmelerine gerek yok....)

Samson Ropes sitesinin ilgili  linkini alabilirmiyim ?
« Son Düzenleme: Ocak 31, 2017, 22:14:21 Gönderen: Sayit Ergun Erakman »
*

E. E.

« Yanıtla #21 : Ocak 31, 2017, 22:15:54 »
Evet, bir tek halat var ve iki ucu piyanoya ve yönlendirme makaralarına geçirildikten sonra tekne üzerinde eklenmeli.

Arkadaşımın teknesini getiriken akdenizde bu halatı koparmıştık. Menorca adasında birisi ek yaptı ama 100-200 euro civarı para almıştı. Yani zor yoldan öğrendik bu konuyu...

İşin ilginci biz 2 aydır bu halatsız kullanıyoruz ana yelkeni....  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

E. E.

« Yanıtla #22 : Ocak 31, 2017, 22:22:39 »

Videoda 26. saniyede açtığı piyanolar sonsuz halatın. Gerçi biraz uzun bir sonsuz halat kulalnmış. Yeterince uzun olursa halka şeklinde olmasına gerek yok ama karışıklık yaratabilir.

videoda 49. saniyede de kullanıyor...., peki bu durumda sonsuz halat sadece yelkeni içeri sarmak için mi kullanılıyor ?

*

H. E.

« Yanıtla #23 : Ocak 31, 2017, 22:26:20 »
...

Bu konularda epey konuşuldu. Halat örme işinin forumdaki duayeni Mehmet Erem'dir. Demirleme işinin de... Eee, balık malzemelerinin de... Daha bi sürü bişeyin de...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Onun için önce onun bu işleri anlattığı konuyu inceleyin;

sonra bir çok başka konuda da anlatıldığını göreceksiniz. Mesela;

Bu da var;

*

E. E.

« Yanıtla #24 : Ocak 31, 2017, 22:34:16 »
...

Bu konularda epey konuşuldu. Halat örme işinin forumdaki duayeni Mehmet Erem'dir. Demirleme işinin de... Eee, balık malzemelerinin de... Daha bi sürü bişeyin de...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Onun için önce onun bu işleri anlattığı konuyu inceleyin;

sonra bir çok başka konuda da anlatıldığını göreceksiniz. Mesela;

Bu da var;

Harika, önce evde örnek bir halatla çalışmak lazım...., bakalım daha neler öğreneceğiz bu dipsiz kuyuda... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. E.

« Yanıtla #25 : Ocak 31, 2017, 22:35:59 »
Evet. Ben hiç vinç kullanarak sarmadım. Zaten halata bir şey olursa sanırım vinç kullanılır. Rüzgara döndüğünüzde havuzluktan soldakini çekerek kolayca sarabilirsiniz. Sert havada yelkeni küçültmek içinde aynı şey yapılır.

bu videoda çok net anlatıyor kullanımı.... ;

*

E. E.

« Yanıtla #26 : Ocak 31, 2017, 22:42:17 »
Evet. Ben hiç vinç kullanarak sarmadım. Zaten halata bir şey olursa sanırım vinç kullanılır. Rüzgara döndüğünüzde havuzluktan soldakini çekerek kolayca sarabilirsiniz. Sert havada yelkeni küçültmek içinde aynı şey yapılır.

bu videoda çok net anlatıyor kullanımı.... ;

Peki sonsuz halat kullanımında direk üzerindeki FREE ve LOCK modları nasıl kullanılıyor ?
*

E. E.

« Yanıtla #27 : Ocak 31, 2017, 22:45:26 »
Sayın moderatör, konu başlığınının adını  "Sonsuz halat kullanımı" doğrultusunda değiştirebilirsek arayanlar için kolay bulunur hale gelir diye düşünüyor ve teklif ediyorum...
*

H. E.

« Yanıtla #28 : Ocak 31, 2017, 22:47:54 »
Sayın moderatör, konu başlığınının adını  "Sonsuz halat kullanımı" doğrultusunda değiştirebilirsek arayanlar için kolay bulunur hale gelir diye düşünüyor ve teklif ediyorum...

Bence "Direk üzerindeki ana yelken vincindeki eksik sonsuz halatın kullanımı" yapsınlar.
*

C. E.

« Yanıtla #29 : Ocak 31, 2017, 22:51:22 »
Benim gördüğüm Bavaria Cruiserlar'da;

Piyanoda 6 kilit var. Sonsuz halat kullanıldığında mandarları direk dibine toplamak gerekiyor. Direkteki iki kilit bu işe yarıyor. Önlerindeki koç boynuz ilave tedbir oluyor. (Balançinayı direk dibinde bırakıp bir mandarı alabilirsiniz.)

Mandarlara müdahale edileceğinde, vinç ile yükünü almadan kilidini açmaya kalkarsanız, kolu mutlaka kırılıyor. Bunun için geçici olarak makara ve yönlendiriciler ile piyanoya getirmek lazım.

Direk dibindeki mekanizma konumları Free ve Ratchet (lock değil) ikinci konuma aldığınızda vinçler gibi tek yönde döner, açılmasına izin vermez. Bu sayede sert havada çok daha rahat sarar, camadan vurursunuz. Ben artık anayelkeni açar açmaz gidip bunu kitliyorum. Hava sertlediğinde rahat ediyorum.

Tek başınıza değilseniz, direk dibinden vinç koluyla sarmak, sonsuz halatdan daha kolay. Eski sahibi bu mantıkla sonsuzu söküp, mandarları piyanoya almayı tercih etmiş olabilir.

Piyanodaki kilit kollarını sökerek sonsuz halatı geçirmek mümkün. Yönlendiriciler de kolay. Direk dibindeki makaraları bilemedim. Onu da çözersiniz sonsuz halatı teknede ördürtmeniz gerekmez.
« Son Düzenleme: Ocak 31, 2017, 22:51:50 Gönderen: Cem Eğrikavuk »