0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    N. Ö.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #45 : Mayıs 30, 2020, 20:57:01 »
Atilla bey, eğer yukarıdaki ifadenizi doğru anlamışsam, galiba açılırdan vazgeçip Osman Atasoy’un direğindeki gibi sabit basamak yapmayı düşünüyorsunuz.

Eğer sabit yapacaksanız, kolay olmasına rağmen lamadan yapmamanızı öneririm.
Çünkü lamadan yaparsanız sert rüzgar karşısında kanatçık gibi çalışıyorlar ve çok sayıda oldukları için de toplamda bir miktar yatırma kuvveti oluşturuyorlar. Ayrıca ses de yapıyorlar.

Daha önceki iki teknemde 6mm lik 316L çubuktan yaptım ve çok memnun kaldım.
O zamanlar 110kg idim ve her şart altında yıllarca direğin tepesine kadar çıktım, mükemmelen taşıdı.
Ayrıca üzengi gibi olduğundan, yandan ayağınızın kayıp kaza yapma riski de yok.
Sert havada yatırma kuvveti oluşturmuyor ve ses de yapmıyor.

Korozyon olacak diye endişe etmeyiniz. Çünkü hem montajda 1er mm taşırarak altına ikitarafı yapışkan bant koyuyoruz, hem de direk yüzeyindeki eloksal tabakası iletkenliği engelliyor.
Son yaptıklarım herhalde 15 yıl kadar olmuştur, henüz hiçbir korozyon belirtisi oluşmadı.

Ben basamağın herbir çubuğunun ucuna 3mm paslanmazdan minik bir pabuç yaptım ve ikişer tane 4mm lik krom perçin ile bağladım.
Bu şekilde yapınca direğin herhangi bir kesitinde ikiden fazla perçin deliği oluşmuyor, dolayısı ile mukavemet bakımından dikkate alınmasını gerektirecek bir zayıflama olmuyor. Direk üreticisinin yaptığı zayıflatmalar bunun çok çok üstünde kalıyor. Eğer direk kırılacak ise önce oralardan kırılacaktır.

Mandarların araya dolaşmaması için de basamak dış uçlarından kazık bağı ile bağlı, en üst basamaktan alt gurcataya kadar 3mm lik el incesi çektim ve dolaşmalar bitti.


*

    A. K.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #46 : Mayıs 30, 2020, 21:42:40 »
Nejat bey ilginiz için tesekkurler . Tespiteriniz çok önemli . Kaş yaparken göz cıkarmayalım . Bahsettiğiniz basamak atasoylardaki gibi ama sadece çubuk  paslanmazdan mı.
Yoksa sadece basılacak yerin tek tarafına bağlantı kaynatılıp diger taraf boşta mı. (yani direkten çıkan mil gibi mi).

Sigarayı bırakınca 25 kilo alınca direğe cıkmak hayal oldu 115 kiloyu da aşağıda kimseye emanet edemiyorsunuz . Basamak işi oradan çıktı .
İşim icabı basamakları lazerde paslanmazdan veya aluminyumdan kestirip atasoydaki gibi üstten çubukla kaynaklı  bağlantı yapabilirim . Veya 8 mm paslanmaz çubuğu şekline göre kıvırıp direk taraflarına üst destek  ve basmağın direk tarafına parça kaynatıp perçinleyebilirim.

65 yaş mevzu herşeyden geri bıraktı.


*

    N. Ö.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #47 : Mayıs 30, 2020, 22:57:10 »
Atilla bey, benim yaptığım basamaklar alt tarafta 6mm çubuktan yatay U şeklinde, üstten ise 45derece ile inen ve basamağa gelmeden önce 40mm kadar bir kısmı tam düşey olan yine 6mm çubuk idi.

Basamakları ilk yaptığımda atölyede bir tanesini sağlam bir yere bağlayıp üzerinde o zamanki 110kg ağırlığımla zıplar gibi yapıp test ettim.
Daha sonraki yıllarda çıkarken belli-belirsiz çok hafif esnemesine rağmen hiçbir mukavemet sorunu yaratmadı.


Direk üzerindeki konumlarını belirlemek için de şöyle bir yol izledim.

Önce direğin üzerindeki tüm detaylarla birlikte ölçekli bir rölövesini çıkarttım.
Bunun için 20m lik bir şerit metrenin 0’ına kırmızı izolebant sardım ve ucunu mandara bağlayıp yukarı çekerken direk üzerindeki herbir detayın orta noktasına geldiğinde aşağıda ıskaçadan olan kotunu okuyup kaydettim.
Kırmızı bandın herhangibir detayın ortasına tam gelip gelmediğini diğer pontondan dürbün ile bakarak görüp netleştirdim.
Bu şekilde hiç direğe çıkmadan oldukça yeterli bir şekilde direğin ölçülerini almış oldum.

Bu ölçülerle direğin ve üzerindeki tüm detayların ölçekli bir resmini çizdim.
Ayrıca bir kartonun kenarına da basamak aralıklarını yine ölçekli olarak işaretledim.
Daha sonra bu kartonu direk resminin yanında gezdirerek basamakların hiçbir direk detayıyla çakışmayacağı ideal konumları buldum.

Konumların daha sonra hiçbir öngörülmemiş kötü sürpriz yapmayacağından emin olunca, en alt basamaktan başlayarak montaj yaptım ve bunlara basarak yukarıya doğru devam ettim.

Direk tepesindeki en üst basamağı karşılıklı çift yaptım ve direk ucu göğüs hizasında olacak şekilde konumlandırdım.

Montaj sırasında minik pabuçların altlarına koyduğum çift taraflı bantlar aynı zamanda  matkap ile delik delerken basamağı geçici olarak yerinde tuttu ve işi kolaylaştırdı. Aynı zamanda altında kalarak galvanik korozyona karşı izolasyon da yaptı.

Perçinleri kesinlikle krom tavsiye ederim. Alüminyum olanlar zamanla hem ezilip boşluk yapıyorlar, hem de eloksalları olmadığı için uzun vadede korozyona daha açık oluyorlar.
Herbir pabuçtaki 4mm lik çift perçin mukavemet için tamamen yeterli oluyor.
Ben krom perçinleri normal pop perçin pensesi ile sıktım. Biraz sert oluyor ama sıkılabiliyor.
İsterseniz pensenin kollarına ek yapıp uzatabilirsiniz veya şimdi motorlu perçin yapıcılar var onlarla son derece rahat yapılabiliyor.


*

    A. K.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #48 : Mayıs 30, 2020, 23:22:03 »
Nejat korsan ellerinize sağlık  ve bu kadar detaylı anlatımınız için teşekkürler . İnsallah sizin kadar başarılı oluruz.


*

    n. k.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #49 : Haziran 04, 2020, 23:24:49 »
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Atilla kaptan , hala direk basamağı yapmayı veya yaptırmayı düşünüyor iseniz, daha önce yaptığım ataştırmada faydalı bulduğum metin ve görselleri aşağıdaki klasöre yükledim oradan inceleyebilir isterseniz bilgisayarınıza ekleyebilirsiniz


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Klasör içinde 595 rakamı ile başlayan pdf belgesi basamak montajının ne şekilde yapılabileceğini göstermekte. Basamaklar almaşık 43-50 cm mesafe bırakılması tavsiye edilmiş.
Kaç adet basmağa ihtiyaç duyacağızı hesaplamak için:
Diyelim direk boyunuz 10 metre D0 için 1,5 metre mesafe bıraktınız. Direk dibinden de 0,5 metre mesafe bıraktınız. Her bir basamak arasını (D1) 50 cm olarak karar kıldınız.
10 m- (1,5+0,5) = 8 metre.
8 m=800 cm
800 cm/50 cm= 16 adet.
Montaj şemasına bakarsanız en tepede , sabit durmak için iki basamak karşılıklı şekilde takılmış. O halde 1 basamak ta onun için gerekir.
Toplam 17 basamak sizin işinizi görür.

Bunun dışında kullanmanız gereken malzeme galvanik korozyonu önleme için kesinlikle alüminyum olmalı. Alüminyum perçin, benim piyasada gördüğüm en kalın olanı 5 mm çapında. Keza perçin tabancaları da en fazla 5 mm’lik olana göre uca sahip. Her hangi bir perçin pensesi işinizi görür. Alüminyum koparmak çeliğe göre daha kolay ve halterci gücü istemiyor yapandan.

Perçin boyu için gereken hesap şu= sabitlenecek malzeme toplam kalınlığı+perçin çapı
Yani diyelim ki:
Basamak için kullanılan alüminyum kalınlığı 7 mm, direk et kalınlığı 3 mm ve kullanılacak perçin ise 5 mm çapında. Bu halde almanız gereken perçin boyu 15 mm’dir. Hırdavatçıdan alırken söyleyeceğiniz ifade “5 e 15 perçin istiyorum”
Her bir basamağa üç perçin atılırsa yeterlidir. O halde 17x3= 51 adet perçin projeyi tamamlamak için yeterlidir

Direk üzerine delik açarken girecek perçinden daha kalın açmayın delikleri. Böylece perçin sıkıştırdığınızda, sıkışan perçin deliği sıkıca kapatacak ve direk gövdesindeki yüzey bütünlüğü sağlanmış olacaktır

İnsanlar bu halde gerekirse direğe tırmanıyor. Lakin biz tedbirimizi alalım ve bir güvenlik koşumu giyip onu da dağcıların kullandığı, adı aklıma gelmedi ama yukarda yazılmıştı, marifetiyle yelken mandarına geçirirsek, Allah korusun geçici bir baygınlık göz kararması gibi durumda bizi direkte asılı tutacaktır.
Görsel ekleyemedim, tapatalk programı kullanıyorum. Site ayarlarında program içinde resim ekleme imkanı yok. Halbuki takip ettiğim bütün forumlarda böyle bir imkan vardı. Teknik bir şey demekki.

Paylaştığım klasördeki metin ve görselleri incelerseniz daha anlaşılır olacaktır. Umarım yardımı olur. Eğer vazgeçti iseniz de, bir başkasının işine yarayacaktır. Mutlu bayramlar.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



*

    n. k.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #50 : Haziran 04, 2020, 23:27:11 »
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

 
*

    n. k.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #51 : Haziran 04, 2020, 23:47:56 »
resimlerle beraber yazamadım. açıklamayı buraya ekliyorum. 45cmX6cm boyutlarıdaki bir alüminyum plakadan yukarıda ölçüleri verilen basamaklardan 2 adet çıkmakta. Yani 45 cm boyunda ve ihtiyacınız kadar ende alüminyum plaka gerekli.
Bükmek için gerekenler:
Mengene, 4-5 cm çapında uygun boyda boru, kesimi kendiniz yapacak iseniz alüminyuma uygun bıçaklı bir testere.
Boru alüminyum plakayı bükmek için kullanılmakta. Boru ile bükünce nerede ise sıfır hata ile bükülebilmekte. Levye görevi gördüğü için, ciddi bir kuvvet uygulamaya gerek yok. Keskin açılar 90 derece, eğimli açılar 45 derece. Dereceyi tutturmak için el atında bir gönye olsa iyi olur.
Bu açıklamadan sonra yukarıdaki resimler muhtemelen daha anlaşılır olacaktır.

Maliyete gelince, atölye malzemeleri bir yana, alüminyum plakayı hurdacıdan aldım. 8 mm kalınlığında ve 90 liraya mal oldu. 5-10 lirada perçinlere gitmiştir. Süre olarak 2 günümü aldı.

Umarım kendi yapmaya niyetlenen denizci arkadaşlara yardımcı olur.
*

    A. K.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #52 : Haziran 05, 2020, 00:51:12 »
Basamak yapacak arkadaslar.

Aluminyumu bukmeden önce iyice  pümerle ısıtın yoksa bukerken kırılır veya mini çatlaklar oluşur.
Eger köşe olarak kıvrılmayacaksa yani radyusu buyuk olacaksa çok önemli olmayabilir ama çizimlerde köşe gözüküyor.

Ayrıca malzemeyi lamadan değil plakadan kestirin büküm için daha iyidir. (Aluminyum sertlik dereceleri de önemli ama artık ne bulursan )
« Son Düzenleme: Haziran 05, 2020, 00:56:18 Gönderen: Atilla Kaplan »
*

    A. K.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #53 : Ağustos 08, 2020, 21:46:01 »
Direğe tırmanmak  için bir çok dizaynı inceledim . Çıkarılabilen ve sarılan  , Metalden sabit ve metalden açılır kapanır modellerin artıları ve eksilerini karşılaştırdım ve metalden açılır kapanır basamaklarda karar kıldım.

Parçaların bir kısmını lazer kesim ve kıvırma sistemi ile , diger parçayı da işletmemde yapmaya kararını aldım . Toplam 22-23  adet olacak. her basamak arası ( Sağ Sol)40 - 45 cm olacak . Yani tek tarafta aralık 90 cm gibi

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap   
« Son Düzenleme: Ağustos 08, 2020, 21:50:02 Gönderen: Atilla Kaplan »
*

    A. K.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #54 : Ağustos 08, 2020, 22:06:36 »
-Çıkarılabilir merdivenin depolama problemi var
-Sabit metal basamaklar Nejat kaptanın dediği gibi yatırma etkisi var rüzgarla ses yapıyor ve çok çıkıntı.Yelkenlerde takılır mı?
-Açılır basamaklar en mantıklısı. ancak kapalıyken tıkır tıkır ses yapmasının onlenmesi  lazım. Ayrıca çıkarken ve inerken tek tek açılacak ve kapanacak. İşçilik olarak çok zor değil , neredeyse sabitle aynı
Sabit basamakların işçiliği tahmin edilenden fazla ve kıvrım yerlerinin hava şartlarında , zamanla ne göstereceği belli değil .
« Son Düzenleme: Ağustos 08, 2020, 22:13:21 Gönderen: Atilla Kaplan »
*

    T. Ö.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #55 : Ağustos 08, 2020, 22:15:46 »
Merhaba uzun zamandır motosiklet kullanıyorum ve direk için  motosiklet ayak pedalı düşünmüştüm ben hem kaymaz hemde yaylı olduğu için ses yapmaz iki çeşidi var artçı olan açılıp kapanıyor , sürücünün ki kapanmaz yayli,
*

    A. K.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #56 : Ağustos 08, 2020, 22:27:58 »
Tansel korsan , yay kullanmak istemiyorum malum çok problem yaratıyor. Basamak çıkmak için abanmak dahil 150+ kg dayanması gerekir. Düşündüğünüz modelin resmi ve nasıl alınır  link atarmısınız. 
« Son Düzenleme: Ağustos 08, 2020, 22:29:23 Gönderen: Atilla Kaplan »
*

    T. Ö.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #57 : Ağustos 09, 2020, 00:00:06 »
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    T. Ö.

Ynt: Direk tırmanma merdiveni (açılır basamak)
« Yanıtla #58 : Ağustos 09, 2020, 00:01:06 »
Kros motosiklette kaymaz ayakliktir  150 üstü taşır