0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    S. E.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #30 : Mart 01, 2019, 06:49:39 »
1-)tekne ile 1 hafta karaya ayak basmadan denizde kalacagım için enerji ihtiyacını karşılamak için solar panele ihtiyacım olacak..26 feetlik tekneye alacağım budolabı küçük
 olacak,televizyon koymayacağım,elektrikli ocak kullanacağım..Bunun için kac wattlik bir gunes paneline ihtiyacım var ve tanıdık uygun fiyata yapılabilecek yeri tanıyormusunuz?


        Elektirik ocak fikrinden zaten vazgeçmişsiniz hayırlı olmuş ama imkansız değil. Panel için teknede 2 tane koyiyim 3 tane koyiyim gibi hesap yapmaya çalışmasınıza hiç gerek yok kafanızı karıştırmayın. Ne kadar gözünüzü haratsiz etmeyecek yeriniz var ise koyun. 500 Watt olmuş 900 watt olmuş hiç önemli değil. Yeterki panelleriniz farklı marka ve özellikte olmasın.
Peki neden ?
        Güneş enerjisi yapıyorsanız en dusuk maliyetlerden biri panel ve en uzun omurlu olan parca kırmadığınız surece. Watt a aldanmayın. Teknede gunes paneli calistirmak en zor işlerden biri. Genelde denize paralel monte edildikleri icin  en az 2-3 saatlik bir guneslenme kaybınız oluyor. Eger birde thin film gibi bir sey yaparsanız dahada fazla olur. Hem metrekare olarak kayıp yaşarsınız hemde verimlilik olarak. Yani siz 500 Wattlık koydum deseniz bile yapılan hesap karada o panel için 460-480 watt civarında olur. Teknede ise 350-400 watti gececegine inanmıyorum verim olarak. Bakın Panel belli bir saatte anlık 500 watt verebilir yanlış anlamayın. Ama Demirde tekne donucek direk golge yapacak, onune bayrak gelecek vs vs ortalama kazanımınız hiç bir zaman karadaki gibi olmayacak ve hesabınızın altında kalacak.

          Burda akü ile ilgili bir şey sormamışsınız ama  sadece deneyimli birisinden değil bu işle kafayı sıyırmış hemde sıkı kullanan deneyimli birisini bulursanız tavsiye almanızda yarar var. Obur durumda ben, bir baskası yada satıcı ne derse desin akulerin omurlerini buyuk olasılıkla erken bitireceksiniz. Burda 3 lu bir denklem var. Kullanım - Uretim - Depolama. Akunuzun saglıklı olması icin her aksam gunes batarken full sarj olması gerekir. Yani bu su demektir. 12 Volt siradan bir akuden konusucak olursak(Her aku tipi icin değişken voltajlardır). sabah 12.4 volt ile basladı ise gunun bir bolumunde (oglen yada aksama dogru) aku maksimum şarj voltajı olan 14.4 volta ulaşması lazım sonrada 13.8 olan Float charge dedikleri şarjlama moduna girmiş olması gerekmektedir. Eger sisteminiz bunu yapamıyor ise akunun omrunden bir kısım kaybediyorsunuz demektir ve bu akuyu o gun tam layikiyele dolduramadığınız anlamına gelir. Yada başka bir olasılıkla asiri kullanım yaptıgınız yada uretiminizin yetersiz oldugu anlamınada gelebilir. Bu tip durumları sizin takip etmeniz gerekir. Solar sistemlerdeki voltajlar 14.4 isteniyor ise 14.4 dur. Bazı teknelerde bulunan 12-13-15 V çizgisi bulunan analog gostergelere guvenip bu sistemleri takip etmek dogru degildir. Ote yandan bir akunun omrune kullanım seklide etki eder. Bir aku grubundan, 5 saat boyunca 500 watt cekmek ile 1 saat 2500 Watt cekmek aynı aşınmaya neden olmaz. Aku kapasitesine gore yogun kullanımlar ısıya buda daha fazla asinmaya neden olur.

2-)26 feetlik tekne için uygun telsiz önerileriniz nelerdir ve nereden uygun temin edebilirim?
       
        Tekneyi ne kadar sıklıkla kullanıcaksınız ve bütçeniz ne kadar gibi durumları düşünün. Eğer sık kullanmayacaksanız El Telsizi alın. Teknenizde sabit bir telsiz olsa ileride eninde sonunda keşke el telsizim olsaydı diyeceksiniz. Onun için gerçekten teknede telsize ihtiyacınız olup olmadığını gormek icin marina giriş çıkışları ve kısa mesafeler için el telsizini rahatlıkla kullanabilirsiniz ilk zamanlar. Ben bile şimdiki seyirlerimde nerede ise salondaki telsize açıp kapamak dışında hiç elimi surmuyorum. Daima el telsizini kullanıyorum. Nereden temin edebilirsiniz ? Telsiz tekne üzerine işleniyor ama el telsizlerinde prosedür ne bilmiyorum. Ben yurtdışından gelirken getirmiştim. Giriştede bir sıkıntı çekmedim. Tırstım biraz ama KMT operator belgesine guvendik. =)

3-)Oto pilot 26 feetlik tekne için gereklimi?
         
         Oto-Pilot luzumlu bir konfor. Ama bu ne kadar ve nasıl seyir yapacağınız ile alakalı. Marinalar bir sene içinde 2-3 kere denize çıkan bir sürü tekne ile dolu ve bence o teknelerdeki oto-pilot lar gereksiz. Günde iki üç saat dümen tutmak zor bir şey değil hele teknede iki kişi gidecekseniz. Hele birde bunu senede 10-15 gün yapacaksanız. Ama ben sabah demirimi alıcam 8-10 saat yelken yapıcam dümen tutmak istemiyorum diyorsanız bir tane almanız yerinde olur. O zaman bir hizmet akusu daha ekleyin fazladan hesaba.
         
4-)Tekneyi marinaya cekeceğimden invertor ihtiyacım olacakmı?

          Tekneyi marinaya çeksenizde marinada olmadığınız zamanlarda Laptop gibi, Fotoraf Makinası, Epilasyon Cihazı gibi 12V dan şarj olmayan aygıtları kullanma ihtiyacı oluyor. Sabit kaliteli bir inventor almasanız bile eninde sonunda 500W oldugunu iddia eden dandik bir çin inventoru alıcaksınız yada keşke alsaydım diyeceksiniz.

5-)Redresor gereklimi?

         Redresör aslında gerekli ama Inventor almaya karar verirseniz ve ihtiyacınıza uygun dogru inventoru alırsanız. 3 sorununuzu birden halledersiniz. Birincisi teknenizde istediğiniz zaman 220 V enerjiniz olur.  İkincisi Marinada Redresor kullanmadan teknenizdeki akuleri şarj edersiniz. Ucuncusu isterseniz kucuk bir jenerator alırsınız akulerinizi marina dısındada istediğiniz yerde en verimli şekilde sarj etme luksune sahip olursunuz. Bonus olarak hatta gunes enerjisi için şarj kontrol cihazı almanıza bile gerek kalmaz. Eğer invertor almayı dusunmuyorsanız Redresor almanız yerinde olucaktır. Cunku akuler ne kadar bitmez desenizde bir gun zora dusuceksiniz ve o zaman marinanın içinde olmanıza ve 220 V çıkışı gozunuzun onunde durmasına ragmen redresorunuz olmadığı icin akulerin yavas bir sekilde gunesten dolmasını beklemek zorunda kalıcaksınız.

         

6-)Teknenin Ana Yelkeni sıfır durumda,Ana yelkenliye özel  basılı resim yaptırmak istiyorum.Bunu yabilecek tanıdığınız varmıdır?

Bilgim Yok

7-)Teknenin Cenova yelkeni sıfırdan lacağım,Tekneyi yarış için kullanmıyacağım ve gezi için kullanacağım.Bunun için cenova yelkenin olculeri ne olmalıdır ve bunuda tabiki baskılı yaptırmak istiyorum.

Bilgim Yok.


Son olarak bir iki kısa ipucu
- Çin menşeğili bir şey almayın. Tekne ortamı Rutubet ve Tuz demek. 3 kere çin işi aynı urune para vericeğinize size sorun çıkarmıyacak bir ürüne 3 çin aletinin parasını 1 kere verin. Çin işi aynı ozellikteki cogu elektronik urun kasaları, renkleri, markaları ayrı olsada aynı fabrikada aynı kalite ile yapılıyor. Farklı olmalarının sebebi sadece pazarlama. Birinden ağzı yanan oburune denesin diye.
- Victron diye bir marka var. Tavsiyem budur. Fiyatlıdır. Invertor, Şarj Cihazı için dogru urunu seçtiginizde sizi kesinlikle uzmez.
- Inventor alacaksanız, Bana 2000 Watt yeter diyorsanız 3000 Wattlık alın.
- Şarj edemeyeceğiniz büyüklükte akü almayın. Boşuna para harcamış olursunuz.
- Bulmak zor, fiyatları pahallı ama kullandığınız her ürünün kitapçığı kablo kesitini kaç istiyor ise onu kullanın. 2X50 diyor ise kablo aldığınız yerdeki adam 2X30 da yeter abi lafına inanmayın. Alev alacak olan onun teknesi değil sizin tekneniz.
- Kablolarınız marine kablo olsun. Yani kablo sıyrıldıgında telleri gri goruceksiniz bakır degil. aynı zamanda kaplaması yangına karsı korumalı olacak.
- Solar Panellerinizi iyicene araştırın. Suan Turkiye'de cogu iyi markayı bulmak zor. Sharp,  Kyocera, Lg, Yingli gibi markalara erişmeye çalışın. Bunları bulamıyorsanız pahallı bir yerli yada çin üretimi almaktansa en dandik ve en ucuzunu almanızında alınabilir bir risk oldugunu gozden gecirin. Cunku panel en kötu bozulur etrafına zarar vermez. Ama bir inventor yada şarj cihazı bozulur ise kendisi giderken yanında akuleri yada teknenizide goturebilir. Ama solar paneller bozuldugunda boyle bir durum olması cok zordur.
- Akulerinizi iyi araştırın. sulu, susuz, gel vs. Suan alabileceğiniz en iyi aku LifePO4 akudur. Cok pahallıdır. Ama dogru kullanım normal bir aku 950 - 1000 kez doldur bosalt yaparken bu akulerden 6 kat fazla verim alabilirsiniz. Akuleri 3 aydan az kullanıyorsanız Lifepo4 almanızın gosteriş ve musrufluk disinda bir anlamı yok. Herkez Gel aku tavsiye edebilir ama benim şahsi dusuncem yerinizi ayarlıyabilirseniz Mutlu nun iyi bir bayisinden alınan Full Energy serisi 3-4 sene iyi bir kullanım ile çalışır. (Solar için tavsiyemdir bu ama tekne kullanımı için dogru olmayabilir danışmak yerinde olur) Bu sistemde kablo dışında kullanabileceğiniz ne yazık ki tek yerli ürün bu.
- Kutup Başları ve Solar Panel Baglantıları salla pati yapmayın, yaptırmayın.
- Akulerin yakınında daima bir yangın tupu bulundurun.
- Sulu akulerinizin salığı için voltajı 12.3 un altına dusurmemeye calisin. Gel akulerde ise her sabah sarj oncesi %40-50 den fazla akuden kullanım yapmadıgınız takdirde akunuzun cok daha uzun omurlu olucagını unutmayın.

Kolay Gelsin.


*

    L.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #31 : Mart 01, 2019, 09:20:20 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
...Eğer sık kullanmayacaksanız El Telsizi alın...
Selçuk bey, fakat güvenlik açısından düşünürsek, açıktayken yardım çağrısı için sabit 25W telsiz olması da lazım değil mi? El telsizinin iletişim mesafesi yetersiz kalmaz mı bu durumda? Telefona zaten güven olmaz. En iyisi teknede hem sabit, hem de el telsizi olsun gibi geliyor bana...


*

    S. E.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #32 : Mart 01, 2019, 13:40:11 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
...Eğer sık kullanmayacaksanız El Telsizi alın...
Selçuk bey, fakat güvenlik açısından düşünürsek, açıktayken yardım çağrısı için sabit 25W telsiz olması da lazım değil mi? El telsizinin iletişim mesafesi yetersiz kalmaz mı bu durumda? Telefona zaten güven olmaz. En iyisi teknede hem sabit, hem de el telsizi olsun gibi geliyor bana...

Evet, bahsettiğimiz mesafe El telsizi icin 5 mil ortalama iken 20 mil sabit telsiz icindir. Ekstra donanımlı olmanın hiç bir zararı yoktur haklısınız. Ama elinizdekine gore seyir planınızı yaparsanız bir sıkıntı çekmezsiniz. Telefonda en az telsiz kadar hayatınızı kurtaracak ikinci bir araçtır. Marmara Denizi ni caprazlama gecmediginiz surece telefonun cekmedigi cok az yer vardır turkiye karasularında.

Telefonunuza guvenin emin olun kalabalık bir bogaz yada merkezi bir yere yakın degilseniz, cevrenizde sahil guvenlik ve ticari tekne yok ise yardım cagriniza gunduzleri cok az tekne cevap verecektir benim sahsi inancım simdilik bu sekilde.

Cok detaylandırmak isterseniz neden bu sekilde dusundugumude seve seve uzunca yazarım.







*

    H. B. A.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #33 : Mart 01, 2019, 23:26:46 »
Hazır bu konu başlığı açılmışken ne zamandır aklımda olan bir soruyu sormak isterim.
 Türkiye'de 100W lık sağlıklı bir panelden ortalama günlük kaç Wh yada Ah bir kapasitesi elde edilir?

Mesela takip ettiğim bir kaynak hep anlatırken bizim bölgemizde(Kuzey Batı Amerika'dan bahsediyor) 100W lık panel  25Ah kapasite üretir diyor yani 12V bir sistemde yaklaşık 300Wh ediyor der hep.
Bu değerin güneş açısı, gölgelenme vs. vs. gibi şeylerden etkilenebileceğini biliyorum.

Merak ettiğim pratik ve uygulanabilir değer bizim Akdeniz ve Güney Ege sularımız için nedir?


*

    A. A.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #34 : Mart 01, 2019, 23:34:30 »
x5 güvenli gibi.

500 watth yani

*

    S. E.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #35 : Mart 02, 2019, 00:19:25 »
Ege Bolgesi Yıllık Guneslenme Suresi: 2738 Saat imis.
Yani Gunluk 7.5 saat

Paneliniz 100 Watt ise bilmeniz gereken ikinci seyde panelin arkasinda yazan Mvp dir. (Maximum Power Voltage)  100 Watt / Mvp = Anlik maksimum amperi verecektir.
Mvp niz 100 wattlik panel icin buyuk ihtimalle 17 - 18 araliginda bir yerlerde olacaktir. 18 kabul edersek Buda size anlik verebilecegi 5.5 amper cikar.
Bunuda 7.5 saat  ile carparsak 41 Ah  denk gelir.
Ama bu sonuc yeterli degildir. Genelde sabit 0.75 ile carpilir kayiplar icin. Buda bize 30.75 Ah verebilecegini soyler.

Benim bildigim hesap bu.

Ben gunes sistemimi karada kullandigim icin bu hesaplarla cok kafayi yormuyorum. Zira az gelir ise panel ekliyorum yada kullanimimi kismaya calisiyorum.

Kolay Gelsin.


*

    H. B. A.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #36 : Mart 02, 2019, 00:49:21 »
Selçuk korsan cevabınız için teşekkürler. Yaptığınız hesaplama yöntemi doğru gibi gözüküyor fakat bir yerde yanlışlık var gibi. Haksız isem düzeltin lütfen

18 volt çıkış 5.5a kabul edersek demişsiniz yani sistem 99W bir çıkış veriyor. Diyelimki yüksek verimli %90-%95 bir mppt cihaz da koyduk. Yani kabaca 90W akülere gönderildi. 12v sistemde 7,5Amper etmiyor mu.Yani 1 saatte 7,5 Ah... Ben mi hata yapıyorum acaba hesaplarken  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    S. E.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #37 : Mart 02, 2019, 01:06:55 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Selçuk korsan cevabınız için teşekkürler. Yaptığınız hesaplama yöntemi doğru gibi gözüküyor fakat bir yerde yanlışlık var gibi. Haksız isem düzeltin lütfen

18 volt çıkış 5.5a kabul edersek demişsiniz yani sistem 99W bir çıkış veriyor. Diyelimki yüksek verimli %90-%95 bir mppt cihaz da koyduk. Yani kabaca 90W akülere gönderildi. 12v sistemde 7,5Amper etmiyor mu.Yani 1 saatte 7,5 Ah... Ben mi hata yapıyorum acaba hesaplarken  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tam anliyamadim.

18 X 5.5 = 99
18 X 5.55555555555 = 100

Dediginiz hata bumu ?

Dedigim gibi bu hesaplarda cok hizli calismiyor beynim. 12V / 7.5 Ampere nereden gittiniz ?
0.75 ile carpilirken zaten amac NET i bulmak oldugu icin neden tekrar MPPT uzerinden verim dusurdunuz.
Ben birde kafami karismasinin sebebi bu lanet aku daima 12V degil. 13 olur 14.4 olur. Onun icin bu hesabi yapmayi hic sevmiyorum. Cunku bu hesap bizim yaptigimiz hesaplarla gercek dunya da hic bir zaman bire bir tutmuyor. Metre degilki cekip olcesin.

Bildigimce yardimci olmaya calisicam ama gercekten anliyamadim pardon.

Kusura bakmayin.
 

*

    H. B. A.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #38 : Mart 02, 2019, 01:14:56 »
Yok bahsettiğim hata güneş panelinden 18v 5,5amper alıyorsunuz ama bunu 12v 5.5a şeklinde aküye gidiyormuş gibi söylediniz. Bunu bilerek mi böyle söylediniz onu soruyorum
« Son Düzenleme: Mart 02, 2019, 01:16:57 Gönderen: Harun Burak Aysun »
*

    H. B. A.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #39 : Mart 02, 2019, 01:20:11 »
Bu arada dediğiniz gibi 12 oluyor voltaj 13 14 oluyor. Bu yüzden her zaman watt üzerinden hesaplama taraftarıyımdır. Kafa karıştırmaz hata yaptırmaz.
*

    S. E.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #40 : Mart 02, 2019, 01:32:22 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Yok bahsettiğim hata güneş panelinden 18v 5,5amper alıyorsunuz ama bunu 12v 5.5a şeklinde aküye gidiyormuş gibi söylediniz. Bunu bilerek mi böyle söylediniz onu soruyorum

Dediğim gibi akü tarafı ayrı bir muammma benim için. Akü stabil olmayan bir nesne onun icin aküyü hiç dusunmuyorum/hesaplıyamıyorum.

5.5 Amper 18 Voltta da alınan amper.  Çıkan 30.75 Ah ide 18 volt icin dusunebilirsiniz. Zaten hesaplamada 0.75 diye abuk bir deger var. Turkiyedekiler bunu 0.65 ile 0.90 arasında kafalarına gore alıyorlar. %25 fark oluyor iki ayrı kişinin hesaplamasında.

Sonucta kullanacagınız basit denklem var.
Watt = Amper X Volt

Turk usulu ben size soriyim ? Ne hesaplamaya çalışıyorsunuz ? Realdeki amacımız ne ?

Kolay Gelsin.
*

    H. B. A.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #41 : Mart 02, 2019, 01:49:09 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Yok bahsettiğim hata güneş panelinden 18v 5,5amper alıyorsunuz ama bunu 12v 5.5a şeklinde aküye gidiyormuş gibi söylediniz. Bunu bilerek mi böyle söylediniz onu soruyorum

Dediğim gibi akü tarafı ayrı bir muammma benim için. Akü stabil olmayan bir nesne onun icin aküyü hiç dusunmuyorum/hesaplıyamıyorum.

5.5 Amper 18 Voltta da alınan amper.  Çıkan 30.75 Ah ide 18 volt icin dusunebilirsiniz. Zaten hesaplamada 0.75 diye abuk bir deger var. Turkiyedekiler bunu 0.65 ile 0.90 arasında kafalarına gore alıyorlar. %25 fark oluyor iki ayrı kişinin hesaplamasında.

Sonucta kullanacagınız basit denklem var.
Watt = Amper X Volt

Turk usulu ben size soriyim ? Ne hesaplamaya çalışıyorsunuz ? Realdeki amacımız ne ?

Kolay Gelsin.
Amacım pratikte 100w solar panelden mppt kullanarak alabileceğim günlük Wh / Ah değerini öğrenmekti. Siz bana sağolasınız ayrıntılı hesapla cevap vermeye çalışınca, ben de hesap kitap işlerini sevdiğimden , sanırım konu başlığından ayrıntılara girerek uzaklaştık.
Aslında Ali Aygın korsanın net olarak verdiği gibi bir cevap öğrenmek istiyordum. Yine de teşekkür ederim .  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    S. E.

Ynt: Gunes paneli,Redresor,Invertor,Telsiz,Balık Bulucu,Oto pilot
« Yanıtla #42 : Mart 02, 2019, 01:53:42 »
Bakalım deniyelim.

100Watt X 7.5 Saat X 0,75  = 562 Wh

Tamam cok uzak degiliz =))