0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    N. D.

Cep Telefonu İle Arma Ayarı
« : Kasım 21, 2018, 13:34:35 »
Bie konuda sayın Çelenoğlu "ben telin çıkarttığı sesten anlayabiliyorum" diyordu . Kulağı hassas olanlar anlayabilir , rahmetli babam da yeni çıkan şarkıların notasını radyodan dinleyerek çıkartırdı .Bildiğiniz gibi şimdi profosyonel sanatçılar bile enstürmanlarını cep telefonu ile akord ediyor. Telefon program depolarında onlarca ücretsiz akort programı var , çok hassas ölçüm yapabiliyorlar. Ölçülen şey , telin titreşim frekansıdır. Size armanızı kemençe akort programı ile akort edin  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap demeyeceğim , olabilir de ama frekans aralığı tutmaz tahminim . Google Play Store  de  "wire frequance meter" diye sorguladım onlarca ücretsiz ve ücretli program çıktı . Benim test etme şansım yok ama teknesi olan test edebilir. Tel kalınlığı dahil girebileceğiniz programlar olmalı . Yapılacak şey önce arma tam ayarlıyken bir tahta parçası ile teli titreştirip ölçmek bulunan değeri not etmek , daha sonra ayar yaparken telofonla ölçe ölçe o frekansı tutturmak. Kemençe akort eder gibi  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  , Eğer akordunuz bozuksa aynı direk boyu , aynı tel kalınlığı bir başka tekneden de frekans kopyalayabilirsiniz.

 Herkese selam ,Trabzondan zihni sinir projelere devam.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2018, 13:37:52 Gönderen: Nevzat Doğru »


*

    A. Ç.

Ynt: Cep Telefonu İle Arma Ayarı
« Yanıtla #1 : Kasım 21, 2018, 14:05:08 »
Fikir oldukça iyi ama, tel kalınlığının tek değişken olmadığını kabul etmek gerekir. Önceden doğru bir ayardan frekanslar kaydedliecekse her çarmıh ve istralya için ayrı ayrı kaydedilmeli ve ayar ona göre yapılmalı. Aslında ayar direğin ne kadar geriye yatık olacağı, ne kadar bükümlü olacağı ve iskele sancağa yatmamasıdır. Ayarı yaptıktan sonra bu ayarı muhafaza edebilmek için tellerin gerginliğini ayarlarsınız. Telleri az gereseniz, direk rüzgarda rüzgarlatına yatar. Çok gererseniz direk ayarı hiç bozulmaz ama tekne gövdesinin şeklini bozabilirsiniz.