0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. S.

Sevgili korsanlar, haftasonu limana dönerken rüzgaraltı çarmıh telinin biraz gevşek olduğunu farkettim. Tekneyi bağlayınca da biraz gerdirdim fakat merak ediyorum. Çarmıh telinin gerginliğini bir alet olmaksızın, pratik olarak ayarlamanın yolu var mıdır?

selamlar,
*

A. Ç.

Ynt: Çarmıh telinin gerginliğini pratik ayarlamanın yolu nedir?
« Yanıtla #1 : Eylül 12, 2011, 16:30:14 »
15-16 knot rüzgarda orsaya girin. Rüzgaraltı teller boşlarsa, boşlamaya göre seyir sırasında rüzgaraltı telleri bir kaç tur sıkın, tramola atın, yeni rüzgar altı telleri de diğer tarafı sıktığınız kadar sıkın. Teller boşluk yapmayana kadar ayarı tekrarlayın. Aslında çarmıh ayarlarının doğru yapılmasının yöntemi budur. Ölçü aleti ile bu sıkılık ölçülür ve daha sonraki ayarlarda aynı ölçü kullanılarak denize çıkmadan ayarlanır. Denize çıkmadan ayar için çarmıhlar kopma gerilimlerinin %15 civarında ayarlanır.

*

M. A.

« Yanıtla #2 : Eylül 12, 2011, 16:46:44 »
Bende tekneyi aldığımda çarmıh telleri gevşekti biraz. Sağlı sollu ufak ufak liftinleri döndürerek ve tellerin gerginliğini elimle telleri kendime doğru birkaç kere çekerek elimden hissettiğim gerginliğe göre ayarladım gayette güzel oldu.

*

O. B.

« Yanıtla #3 : Eylül 13, 2011, 10:40:35 »
Arma Ayarını Kolay Yoldan Yapalım:

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. S.

« Yanıtla #4 : Eylül 13, 2011, 21:33:56 »
en aradığım cinsten aldım cevaplarımı. cevap veren herkese içten teşekkürler. konu moderatör tarafından kapanabilir.

*

B. B.

« Yanıtla #5 : Eylül 09, 2019, 11:27:52 »
Sevgili Korsanlar,

Yeni konu acmayayım buradan devam edeyim istedim.
Sorum ise Liftinlerin dönmemesi, WD40 bastım bekledim ettim ancak liftinler dönmüyor.
Üst tarafı bir ingiliz anahtarı ile tutup ortadan kocaman bir tornavida ile döndürmeye çalışıyorum ancak yok olmuyor. Ingiliz anahtarı kayıyor.
Gözle görünür bir pas filan da yok. acaba ekipmanım mı eksik?
*

A. Ç.

« Yanıtla #6 : Eylül 09, 2019, 11:48:12 »
WD40 pas sökücü değil pas önleyicidir. Önce tatlı su ile liftinleri iyice yıkayın, suyun dşlerin arasına girdiğine emin olun, sonra gerçek bir pas sökücü alın ve kuruduktan sonra dişlere sıkın, 12 saat bekleyip tekrar sıkın. Liftinlere kapalı tip değilse tornavida takmayın, anahtar kullanın. kımıldamiyorsa bir daha pas sökücü işlemini deneyin. Olmuyorsa asit kullanmayı deneyebilisiniz ama benim önerim öncelikle soğutucu sprey denemwenizdir. Oldukça uzun süre soğutucu sprey sıkın sonra anahtar ile tekrar deneyin, olmuyorsa pürmüzle ısıtacaksınız, büyük olasılıkla liftinlerin üzerindeki nikelaj dökülecek, ısıttıktan sonra açılması gerekir. İşlemi kolaylaştırmak için arkasından destekleyerek soğuttuktan veya ısıttıktan sonra çekiçle vurun. İskele veya sancak tarafından birin gevşetebilirseniz diğer taraftakiler de (teller) gervşeyecektir. Armanızı mandarlarla bağlayıp garantiye aldıktan sonra liftinleri söküp, mengenede yukarıdaki usulleri deneyerek gevşetmeye çalışın.

Liftinleriniz kapalı tipse (tüp şeklinde ve ortasında çevirmek için bir delik varsa)  paslanmaz çeliktir ve paslanmaz çelik dişler aynen kaynak yapılmış gibi normal ısıda bile birbirine kaynayabilirler.

*

B. B.

« Yanıtla #7 : Eylül 09, 2019, 12:07:55 »
Tesekkurler Ahmet Korsanım,
Dediginiz gibi açık ve paslanmaz tipteler. Banada kaynadılar gibi geliyor. Isıtma işlemini ısı tabancası ile yapabilir miyiz?
yeterli gelir mi?
*

İ. G.

« Yanıtla #8 : Eylül 09, 2019, 12:10:27 »
Elinizin altında varsa fren hidroliği yağını da dişler arasına sızacak şekilde uygulayıp biraz bekledikten sonra deneyebilirsiniz.

POCOPHONE F1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

*

A. Ç.

« Yanıtla #9 : Eylül 09, 2019, 12:13:50 »
Isı tabancanız varsa deneyn ama yetersiz kalabilir.