0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

K. A.

borda boyası değişimi
« : Mart 13, 2014, 19:47:19 »
teknemin bütün revizyonunu bitirdim 3 yıllık sürede artık makyaj zamanı
bitirdiğimde tüm resimleri paylaşıcam

sorum şu bordada akrilik oto boyası var boya ustasına attırdığım lacivert renk rengi beyaza çevirmek istediğmden bir firmadan poliürethan boya aldım
bu boyayı atmadan önce astar atmalımıyım akrilik boyadan poliürethan boyaya geçişte bir bağlayıcıya ihtiyaç varmı
konu hakkında uygulama yapmış ve bilgi sahibi korsanlardan yardım bekliyorum

*

V. P.

Ynt: borda boyası değişimi
« Yanıtla #1 : Mart 14, 2014, 01:53:48 »
Bu sahiden uzmanlık sorusu...

Cevabını bende merak ediyorum...

*

B. Y.

« Yanıtla #2 : Mart 14, 2014, 03:15:56 »
Iyi aksamlar,

Akrilik boya uzerine ne yazikki polyurethane boya olmaz.baglayici olarak bazi boya cesitleri kullanilabilecegi belirtilse de hicbiri saglikli olmaz, benim tavsiyem akrilik devam etmenizdir.

Boyalar kuruma proseslerine gore 3 ayrilir;

-solvent buharlasmasi ile kuruyan boyalar ( akrilik,vinil,zehirli vs.. )tek kompenentlidir. bu boyalar kuruduktan sonra bile kendi tineri veya baska solventler ile cozulur.cogu termoplastiktir isi ile yumusar.

-kimyasal kurlenmeli boyalar (epoksi,poliuretan vs...) Cift kompenentlidir. Bu boyalar kuruduktan sonra solvent veya tiner ile tekrar cozulmez. Termosettirler ve yumusamazlar.

-oksidasyon kurumali boyalar ( alkid ,baska aklima gelmedi simdi:) tek komponentlidir. Oksijen ile kimyasl birlesme yapar. Uzun zaman yaklasik 5 sene acik havada kalirsa boya kurlenmezini tamamlar ve kemiklesir.daha sonra solventlere dayanikli olur

Yani eger solvent buharlasmasiyla kuruyan (akrilik) bir boya uzerine direk kimyasal kurlenmeli boya uygularsaniz (poliuretan) alttaki boya gumusayacagi icin ve ustteki boya kuruduktan sonra sertlesecegi ve isi ile alttaki boya yumusayacagi icin catlamalar olur,problemdir.

Size baglayici onerebilirler (vinil modifiye epoksi ) fakat ilk paragraftada bahsettigim gibi ben onermem..

Umarim yardimci olur bilgiler

*

B. Y.

« Yanıtla #3 : Mart 14, 2014, 03:28:19 »
Tekrar iyi aksamlar,

Uzmanlik alanim gemi boyalari oldugu icin akrilik denince akrilik recine esasli boyalardan bahsettim.ancak simdi nette kucuk bi oto boyalari kontrolu yapinca akrilik recine yaninda diger kimmyasallarin da kullanildigini gordum,yani bir cesit modifikasyon yapilmis anladigim kadariyla.

Siz en iyisi epoxy veya poliuretan tinerini beyaz bir beze dokup 50 defa su anki boyanizin uzerine surtun,boya beze gecerse poliuretan uygulamasi olmaz ..gecmezse bezi yaklasik 1 saat yuzeye temas halinde birakin bir daha bakin bakalim:)
*

H. D.

« Yanıtla #4 : Mart 14, 2014, 08:40:58 »
Bugra korsanımın anlattıklarını bakalım anlamışmıyım.
Mecut boya tek karışımlı ise (konumuzda akrilik boya idi) üstüne atılacak boyanın kendi tineri alttaki boyayı eritiyor veya yumuşatıyorsa bu iki boya üst üste atılamaz.Eritip eritmediğinide tıpkı Bugra korsanımın tarifi gibi ikinci boyanın tinerinden eski boyanın uygun bir yerine uygulayıp sonuça bakarız.
Şimdi gelelim tersine yani çift karışımlı boyayı daha evvelden atmıştık kullandık  şimdi üstüne tek karışımlı  türden boya atmak istiyoruz eh akrilik boyanın tineri epoksi yada üretan boyayı yumuşatamıyacagına göre bu konu dert degil,peki akrilik boya, epoksi boyaya yapışacakmı yoksa evvela ortama uygun astarmı gerek?
Bunun cevabınıda Bugra korsanımızdan bekliyoruz.
Saygılar

*

G. A.

« Yanıtla #5 : Mart 14, 2014, 09:54:43 »
Bu tip boyalarda prensip boyanın dayanımıdır.
Tek komponentli bir boyanın üzerine çift komponentli boya atamazsınız.
Ama Çift komponentli boyanın üzerine  uygulayacağınız tek komponentli boya uygun olur...
Akrilik boyalar çift komponentli boyalardır.
Dolayısı ile uygun bir zımpara sonrası boyayı atabilirsiniz...
*

B. Y.

« Yanıtla #6 : Mart 14, 2014, 11:15:25 »
Huseyin Korsan, sorunuza elimden geldigince yanit vereyim;

Kimyasal kurlenmeli boyalar ( epoxy,poliuretan vb..) kurlenme surelerini ( sicakliga ve kalinliga bagli olmakla birlikte ortalama deger 14 gun diyebiliriz..Sadece ornek vermek icin gun sayisini verdim teknik foylerde detaylari yazar) tamamladiktan sonra yuzeyde camsi puruzsuz bir film olustururlar. Bir cam yuzeye boya uygulamasi yaptiginizda nasil yapisma problemleri yasiyorsaniz bu camsi boya film yuzeyinde de yasarsiniz. Bunu onlemek icin yuzeyde asindirma yapmaniz ve boyanin yapisabilecegi vadicikler tepecikler olusturmalisiniz. Uygun zimpara secilmelidir, cok ince veya kalin olmamali. Ben ce 60 lik zimpara iyidir Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap (hatirladigim kadariyla inc kare basina 60 asindirici tanesi dusuyor)

Poliretan boyaya zimpara yaptiktan sonra direk olarak akrilik boya uygulamasini ben onermem araya yuzey toleransi bulunan uygun bir astar tavsiye ederim. ( Boyalarin yuzeye iyi tutunabilmeleri icerdikleri molekullerin boyutlariyla orantilidir. Mesela alkid boyalarda boyanin icerdigi molekullerin boyutlari cok ufaktir ve bu molekuller puruzlu yuzeydeki vadilerin en dip noktalarina kadar ulasir ve yuzeye yapisir. Ancak saf epoksi gibi malzemelerde boya molekulleri buyuktur ve yuzeye yapismasi icin belli standartlara dayali yuzey hazirliginin yapilmasi gerekir. Astari bu nedenle tavsiye ettim..)

Saygilar

*

B. Y.

« Yanıtla #7 : Mart 14, 2014, 11:20:32 »
Gokhan Korsan,

Akrilik boyalar esas itibari ile tek komponentli fiziksel kurumali boyalardir.(ref. frosio inspector`s book of reference) (uzun zamandir kullanmiyoruz akrilik boyayi, acaba yanilmismiyim diye kutsal kitaba baktim simdi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ama ticari kaygilar dolayisiyla modifiye akrilik boyalar oldugunu dunku araba boyalari arastirmamda gordum.Bunlar cift komponentli de olabilir tek komponentli de. Yuzeyin test edilmesi bence en dogrusu.

Saygilar
*

H. D.

« Yanıtla #8 : Mart 14, 2014, 11:26:47 »
Bugra korsanım çok teşekkür ederim.
Benim boyaclık pratiğim yok ama sizin verdiğiniz kıymetli ip uçları da barındıran bilgiler sayesinde kafamdaki genel bilgiler olgunlaştı.
saygılar
*

B. Y.

« Yanıtla #9 : Mart 14, 2014, 11:35:37 »
rica ederim..yararli olduysa ne mutlu bana...
*

G. A.

« Yanıtla #10 : Mart 14, 2014, 11:37:36 »
Her koşulda yüzeyin test edilmesi uygundur.
Buğra Korsan belirttiği için bunu tekrar etmeye gerek duymadım.
Aslında astarı da hiç üşenmeden atılmasını zararı yok faydası var.
Ben uygun olup olmadığını değerlendirdim.
Tabi boyacı değilim boya yapmaktan hiç haz etmem...
ama hiç gereksiz yere de kazıklanmaktan da yine haz etmem...
işte hep yaşanmışlıklar...
*

K. A.

« Yanıtla #11 : Mart 14, 2014, 20:36:04 »
cevaplarınız için teşekkür ederim anladığım kadarıyla
sonuç şu karaya çıktığımda ay sonu yada nisanın ilk haftası teknenin bordasına poliürethan boya ile küçük bir yere deneme yapıp sonucu bekliycem şayet alttaki boya kalkmazsa o takdirde gerekli zımparayı yapıp astar atıp üzerine kullanacağım mor... beyaz renk boyayı tabanca ile atıcam
şayet boya kabarırsa o zaman zımpara yapıp aynı oto boyasını atıcam sonucu burdan yazarım.
ancak hatırladığım kadarıyla oto boyası da sertleştirici ile atılmıştı belki uyum sağlar sağlamazsa bir galon boya elde kaldı demektir
*

E. B.

« Yanıtla #12 : Mart 15, 2014, 03:22:55 »
Bugra korsanı keşfetmek süper oldu. Hem de klasik tekne seviyor. Bugra korsanım benim de bir sorum var. Benim teknem sizin yan topikte beğendiğiniz ahşap bir gaff cutter. 2008 de yapılmış. KAbuk elyaf üzeri poliüratan boya ile kaplanmış. Özellikle borda da yeşil renk parlaklığını kaybetmiş ve bunun altı olan beyaz kısımda kirlenmeler var. Ben son katı yeniden ve aynı renge boyamak istiyorum. NAsıl bir uygulama yapmam gerek. ve ne tür bir boya seçmeliyim?
*

B. Y.

« Yanıtla #13 : Mart 16, 2014, 22:05:57 »
Ersin Korsan,

Poliuretan boyaya devam etmek iyi olur gibi geliyor. Tekneyi ne zaman karaya alacaksiniz? Ben de gelir hem Tayo-mar i incelerim hem de elimden geldigince yardimci olurum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. B.

« Yanıtla #14 : Mart 17, 2014, 07:14:41 »
Bugra korsan ,

aslında şöyle yapsak, sen gelsen Tayo yu bir görsen  bu sırada beraber fikir yürütsek karaya almadan, fırsat bulursk yelken de yaparız hem