0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. D.

Ynt: Akü zammı
« Yanıtla #15 : Nisan 25, 2018, 10:01:18 »
Mutlu AGM 70A Akünüğn CCA değeri 760A ağırlığı 20,8Kg.
ODYSSEY 68A AGM Akünün CCA değeri 810A ve ağırlığı 27,6Kg
Optima Blue Top 75A AGM Akünün CCA değeri 975A ve ağırlığı 26,5Kg
EXIDE EP450 50A AGM Akücün CCA değeri 750A ve ağırlığı 19,0 Kg

Ben arabamda Mutlu Vs kullanırım sorun yok zaten. Aynı şekilde Bosch ve Varta değerlerine de bakabilirsiniz. Ben size illa Odyssey Optima Exide alın demiyorum ama yukarıdaki değerleri kıyaslayarak akü sahibi olun diyorum. Tekne de en önemli şey akü ve düzgün şarj edebilmeniz. Amerikan akülerine bakarsanız zaten çok azı artık C20 değerini kullanıyor. Orada en önemli nokta Reserve Capacity ve PHCA. Adamlar artık buna göre bakıp akülerini seçiyorlar start ve baş pervane akülerine karar verirken. Odyssey ve Optima dışında Türkiyede size bu değerleri sunan akü markası maalesef yok.
Bakın yerli akü de alabilirsiniz neden aldınız demem ancak onlarada zam gelecek. Bu konunun başlığı bu.
*

N. D.

« Yanıtla #16 : Nisan 25, 2018, 10:40:21 »
Alper korsan,

akü konusu cokco tartisilan ve pekte bilinmeyen bir konu, yani benim gibi kulaktan dolma veya birseyler okuyarak
ögrenmeye calisan lar büyük cogunlugu olusturmakta, tabiki burdaki büyük camiada konuya tamamen hakim korsanlarda var.

Agirlik konusunu daha öncede duymustum, daha kaliteli olan diye, bilirsiniz bizde kayiklarda kilo azaltmaya calisiriz.
Acikcasi agirligin kalitede bu kadar önemli oldugunu idrak etmemistim.

Agirlik konusu anladigim kadariylan AMG jel derin döngü, sulu falan her akü icin gerlimi?  Li-ion Akü haric herhalde?

Bu ne anlama geliyor Amper W onlari zor anladim bir de bu cikti simdi
---CCA değeri

Akü ihtiyacik yok ama bilgiler icin tesekkür ederim.

« Son Düzenleme: Nisan 25, 2018, 10:48:07 Gönderen: Nedim Delen »

*

A. D.

« Yanıtla #17 : Nisan 25, 2018, 11:19:00 »
Nedim Korsanım ağırlık içerisindeki kurşun miktarını ortaya koyar. Siz yurtdışındasınız o nedenle bazı aküleri Türkiyeye oranla daha ucuza alabilme şansınız var. Fiyatları uygun olsa ben Odyssey den şaşmazdım mesela. Elinize aldığınız zaman bile farkını anlıyorsunuz.
Ama elma ile armutu karıştırmamak önemli olan. Kıyaslama yaparken AGM vs AGM, Gel vs Gel, Ya da Kapalı sulu vs kapalı sulu kıyaslaması yapmak gerek.
Gelde de örnek vermek gerekirse 200A Sonnenschein akü 67kg. Whisper Power 225A Gel akü 65 Kg. Burada biri 20 Saatte 200A verirken diğeri 225A verecektir. O konuda yanlış yoktur ancak siz bu iki aküden de o gücü alıp aküyü bitirdiğiniz taktirde 225A olan akü çok yüksek miktarda kapasite kaybına uğrayacaktır 3-4 kere aynı olaydan sonra bir daha kullanılamaz hale gelecektir ama ağır olan çok daha fazla kez bu döngüyü size sağlayacaktır hem de kapasite kaybı daha az olacaktır. Akünün uzun ömürlü olmasını sağlayan da zaten bu deep cycle özelliğidir.
Teknede en önemli mevzu benim için önce enerji sonra su. Onda da güvenebileceğim malzemeleri seçmeyi tercih ederim.

*

H. H. A.

« Yanıtla #18 : Nisan 25, 2018, 11:37:40 »
Alper Korsan Merhabalar,ben teknede servis aküleri olarak 4 adet 125 A Trojan 5shp gel akü kullanıyorum. Ebatları 345x171x283 mm. Baş pervane ve motor aküsü olarak aynı ebatlarda piyasada bulabileceğim agm start stop ve deep cycle , en iyi akü olarak öneriniz nedir??
*

A. D.

« Yanıtla #19 : Nisan 25, 2018, 11:57:46 »
İlk olarak kesin tavsiyem Start ve Baş pervane akünüzü kesin olarak birbirinden ayırın. Hele ki baş pervane gibi anlık olarak yüksek akım çeken yerden start almaya kesinlikle çalışmayın. Sakin havada sorun yaşamazsınız sonra hava bir patlar yanaşırken baş pervaneye yüklenirsiniz yüklenirsiniz o arada motor stop ederse bir daha çalıştıracak güç kalmadıysa geçmiş olsun. Bu başınıza gelebilecek en kötü senaryo belki ancak olmaz diye birşey yok.

AGM olarak alabileceğiniz en iyi akü Optima ya da fiyatına bakmıyorsanız kesin Odyssey ancak burada kaç adet ve kaç Amper olacağını belirleyecek şey kaç KWlık bir baş pervaneniz olduğu.

*

H. H. A.

« Yanıtla #20 : Nisan 25, 2018, 12:02:48 »
Alper korsan,çabuk cevabınız için teşekkür ederim. Zaten motor aküsü diğer gruplardan ayrı (110 A asitli) Ayrıca 2x110 A  başpervane için agm ve 2x110 A ırgat için agm akü var.(onların markasını bilmiyorum) bu yaz altıncı seneleri doluyor. Bu amperde oxyde veya optima göremedim.
*

A. D.

« Yanıtla #21 : Nisan 25, 2018, 12:05:59 »
Hayırlı olsun biraz önce EXIDE marka aküler için ithalatçıdan mail geldi fiyat artışı için.  Konuyu kapatabilirsiniz diğerlerine de zam bir iki gün içerisinde yansıyacaktır.

"Değerli Bayilerimiz
“Döviz” kurlarındaki artışa ilave olarak “Kurşun Asitli Akülerin İthalatında uygulanmakta olan kıymet bazlı gözetim uygulamasında“ değişiklik neticesinde  ürünlerimizde fiyat artışı kaçınılmaz olmuştur,
stoklarımıza girecek yeni ürünler güncel fiyatlardan çıkış yapılacaktır.

Bilgilerinizi rica eder, iyi çalışmalar dileriz."

*

A. D.

« Yanıtla #22 : Nisan 25, 2018, 12:22:03 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Alper korsan,çabuk cevabınız için teşekkür ederim. Zaten motor aküsü diğer gruplardan ayrı (110 A asitli) Ayrıca 2x110 A  başpervane için agm ve 2x110 A ırgat için agm akü var.(onların markasını bilmiyorum) bu yaz altıncı seneleri doluyor. Bu amperde oxyde veya optima göremedim.
Start için 95A Irgat ve başpervane için 100 A Odyssey tavsiye ederim. Makina start için 75A Optima Blue Top gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. CCA değeri 975A dir. Ölçüleri :325x165x238(Y)mm
Odyssey 100A ölçüleri 331,7x175x243,6(Y) mm CCA:1150A PHCA: 2150A
Odyssey 95A ölçüleri 353x175x190(Y)mm CCA :770A PHCA 1350A

Bunların dışında EXIDE EP900de iki yerde de kullanılabilir. C20 değeri :100A CCA değeri 720A dir. Ölçüleri: 330x173x240(Y)mm
*

A. E.

« Yanıtla #23 : Nisan 26, 2018, 10:00:26 »
Yukarda marka ve ağırlık, verim konusunu okudum. Daha önce başka bir sayfada tartışıldı. ama bir kez daha öğrenmek istiyorum. Bilenlerden amtör yelkenciye hitab eden bir şekilde bana anlatırmısınız Sn. Dora?

1-Jel, AGM ve tam bakımsız kavramları, farkları,
2-Servis aküsü olarak jel mi AGM mi tercih edilmeli ve neden; fiat ve ömür ilişkisi de önemli çünkü. Üç kat fiat ve iki kat ömür ise ucuz olan tercih edilmeli, değil mi?
*

K. T.

« Yanıtla #24 : Nisan 26, 2018, 11:26:48 »
Geçen kasım ayında akü grubumun hepsini yeniledim... Zaten topu topu 3 tane 90A  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Akülerim 4 yıllıktı daha 1-2 yıl daha giderdi. Alınmış alınmıştır. iyi yapmışım...
*

A. D.

« Yanıtla #25 : Nisan 26, 2018, 11:30:06 »
Yukarda marka ve ağırlık, verim konusunu okudum. Daha önce başka bir sayfada tartışıldı. ama bir kez daha öğrenmek istiyorum. Bilenlerden amtör yelkenciye hitab eden bir şekilde bana anlatırmısınız Sn. Dora?

1-Jel, AGM ve tam bakımsız kavramları, farkları,
2-Servis aküsü olarak jel mi AGM mi tercih edilmeli ve neden; fiat ve ömür ilişkisi de önemli çünkü. Üç kat fiat ve iki kat ömür ise ucuz olan tercih edilmeli, değil mi?

Aziz Bey merhaba.
1- Jel, AGM , tam bakımsız kapalı sulu yada  bakımlı sulu akülerde temel aynı. Sadece kullanılacağı yere göre kurşun plaka kalınlıkları ve şekilleri değişiyor. Hepsinin temeli kurşun sadece plakalar arası elektron taşıyan madde ya jel, ya cam elyajı(agm) yada bildiğimiz saf su var. AGM akülerde su cam elyafına emdirilmiş durumda. Jel akülerde bildiğiniz ana maddesi su olan jöle var. Start akülerinde kurşun plakalar  daha ince servis akülerinde daha kalındır.
2- Servis aküsü için kullanımda Jel ya da AGM kullanmak ömür açısından daha avantajlı. Ancak orada da hangisini seçeceğiniz kullanım şeklinize bağlı. Teknenizde herşey 12V ise ve inverter kullanımı yoksa ya da kullanılan inverterler düşük kapasiteli ise jel ama saç kurutma makinesi, kahve makinesi , katle gibi anlık olarak yüksek akım çeken ve büyük inverter kullanımı yoğunsa o zaman AGM kullanmak akülerin ömrü açısından daha mantıklı. AGM aküler yapıları nedeniyle anlık yüksek akım vermeye daha uygun aküler ve ısındıkları zaman fiziksel özellikleri çok fazla bozulmuyor. Kapalı sulu , sulu ya da jel aküler sıcaklık karşısında ya kaynama ya da kapasite kaybına uğruyor suyun çabuk buharlaşma özelliğinden dolayı. Kapalı sulu akülerde de kapasite kaybı üstte bulunan hazneden otomatik olarak tamamlanıyor ama onunda sınırı var. Açık sulu akülerde siz takviye yapıyorsunuz. Ancak teknelerde sağlık ve güvenlik açısından açık sulu akü kullanmak mantıklı değil. Kullanım esnasında ve şarj sırasında ısındıkları için çıkardıkları gaz hem başağrısına neden olur hemde o gazın içerisindeki maddeler ciğerlere yerleşiyor daha sonra da sürekli olarak ciğerlerden atmak için burun akması ve balgam oluşumu meydana geliyor. Kapalı sulu aküler de jel aküler de agm aküler de gaz çıkarıyor ama oran AGM-JEL- Kapalı sulu şeklinde artıyor.
Ağır olan akülerin ömürleri her zaman daha yüksektir deep cycle özelliği daha yüksektir. Anca bu demek değildir ki ben nasıl kullanırsam kullanayım akülerim bozulmaz. İlk olarak düzgün olarak 4 aşamalı şarj ve arkasından da kullanım sırasında kapasitesini kapalı sulu akülerde %70 in altına düşürmemek AGM ve Jellerde %60 ın altına düşmemek.
*

T. Ö.

« Yanıtla #26 : Nisan 26, 2018, 12:59:18 »
Mutlu AGM 70A Akünüğn CCA değeri 760A ağırlığı 20,8Kg.
ODYSSEY 68A AGM Akünün CCA değeri 810A ve ağırlığı 27,6Kg
Optima Blue Top 75A AGM Akünün CCA değeri 975A ve ağırlığı 26,5Kg
EXIDE EP450 50A AGM Akücün CCA değeri 750A ve ağırlığı 19,0 Kg

Alper Reis, vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. Rica etsem, yukarıda belirttiğiniz akülerin fiyatlarını da (mümkünse bilginin ileride güncelliğini koruması bakımından Euro cinsinden) bildirebilir misiniz?

*

A. D.

« Yanıtla #27 : Nisan 26, 2018, 13:14:17 »
Tuğcan korsanım ararsanız yardımcı olabilirim. Yönetim izin vermiyor fiyat vermeme normal olarak
*

A. E.

« Yanıtla #28 : Nisan 26, 2018, 18:41:49 »
Alper Korsan
Çok teşekkür ederim. Net bir şekilde farklerını anladım. Özellikle nasıl tercih yapacağımı da.
Size özelden yazıyorum şimdi de. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. K.

« Yanıtla #29 : Nisan 27, 2018, 00:48:53 »
Tuğcan korsanım ararsanız yardımcı olabilirim. Yönetim izin vermiyor fiyat vermeme normal olarak
Alper abi sadece marş basmak için nasıl bi akü almalayım diğer teyp Işık’lar için nasıl bir akü almalıyım yardımcı olurmusun