0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. A. A.

220V invertor icin bazi sorular
« : Eylül 05, 2017, 12:30:15 »
Teknemdeki 220 V invertor sadece tek bir prize bagli o da ucubik bir yerde. 220 şarj gerektiginde birden cok alet varsa cok zor oluyor. Cikisi teknenin tum prizlerine yonlendirmek cok mu zordu da boyle yaptilar ya da tembellige mi geldi ? Teknik olarak sakinca var mi ?  Hem sahil besleme hem de invertor cikislari ortak sorun olurmu ? 1.5 w invertor var. 220 hatti uzerindeki  boiler baglantisi filan yaramazlik yapar mi ? Ne dersiniz....

Preo_P2 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

*

H. T.

Ynt: 220V invertor icin bazi sorular
« Yanıtla #1 : Eylül 05, 2017, 12:37:11 »
Bende akıllı 3000 KVA invertör var. Sahil besleme, jeneratör vs hepsi onun üzerinden geçiyor. Dolayısıyla tüm teknede sürekli 220 V var. ByPass modunda çalışıyor sahil ya da jeneratör beslemesi olduğunda. Dolayısıyla ne bağladığınızın önemi kalmıyor.

*

E. A. A.

« Yanıtla #2 : Eylül 05, 2017, 12:45:19 »
Dediklerinden anladigim mumkun oldugu ama bendeki cihazin bypass modunu destekleyip desteklemegi onemli. Tekneye gidince daha etraflica bakayim . En azindan mumkun oldugunu ogrenmis oldum tesekkurler.

*

A. Ç.

« Yanıtla #3 : Eylül 05, 2017, 12:58:44 »
Birden çok güç kaynağı olduğunda seçim yapılarak kullanılması gerekir. El ile seçim yapılabileceği gibi otomatik bir sistem de oluşturulabilir. Seçimde akü şarjı ve su ısıtma sadece kara elektriğine bağlı olacak şekilde tasrlanmalı. Yine de tüm prizlere bağlantı yapmak çok doğru değil. Bir misafirim prize saç kurutma takmıştı. Kahve makinası vs artık teknelerde oldukça yaygın.
*

M. B. A.

« Yanıtla #4 : Eylül 05, 2017, 13:09:17 »
Bende de 220V sistem ayrı, inverter ayrı. Henüz ellemedim. Ama evde ve babamın karavanında bu hibritlerden kullanıyorum.

Sizin teknedeki redresör cihazını Hakan korsanın kullandığı tarzda bir hibrit inverter ile değiştirip sahil beslemesini hibrit'in 220V girişine; çıkışını da hibrit'in çıkışına bağlamakve mevcut inverterin akü ve -varsa- solar bağlantılarını da hibrite bağlamak suretiyle kolayca dönüştürülebilir. Ahmet korsanın yazdığı gibi aşırı yük çeken cihazlara karşı yüksek kapasiteli bir hibrit inverter kullanmakta yarar var. Bunlar aynı zamanda akıllı oldukları için yük kendi kapasitesini aşarsa otomatik olarak sahil beslemesini devreye sokabilir veya kendini korumaya alıp kapatabilir.

*

E. A. A.

« Yanıtla #5 : Eylül 05, 2017, 13:19:59 »
Cok sagolun konu aydinlandikca pamuk eller cebe durumu daha bir belirginlesiyor...

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #6 : Eylül 05, 2017, 13:42:25 »
Sahil besleme ile çakışmayacak bir sistem kurabilirseniz inverteri tüm tekneye paylaştırmanın bir zararı olmaz.

Tüm sistemi değiştirmeye gerek yok, iyi bir elektrikçi çift NC (normalde kapalı) kontaklı bir kontaktör ile basit bir otomatik sistem kurabilir.
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

öZgür (mobil)

*

H. A.

« Yanıtla #7 : Eylül 05, 2017, 13:48:23 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Böyle bir cihaz işini görür belki
Veya Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap böyle bir cihaz olabilir
*

H. E.

« Yanıtla #8 : Eylül 05, 2017, 14:06:13 »
Sahil besleme ile çakışmayacak bir sistem kurabilirseniz inverteri tüm tekneye paylaştırmanın bir zararı olmaz.

Tüm sistemi değiştirmeye gerek yok, iyi bir elektrikçi çift NC (normalde kapalı) kontaklı bir kontaktör ile basit bir otomatik sistem kurabilir.

öZgür (mobil)

Vavien-II diye filmini de yaparlar bunun.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. E.

« Yanıtla #9 : Eylül 05, 2017, 14:37:05 »
Ben invertörden ayrı bir kablo çekerek dağıttım teknede. Daha güvenli geldi nedense

Balım SY
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #10 : Eylül 05, 2017, 14:44:30 »

Ben invertörden ayrı bir kablo çekerek dağıttım teknede. Daha güvenli geldi nedense
Psikolojik.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

öZgür (mobil)

*

H. T.

« Yanıtla #11 : Eylül 05, 2017, 15:03:59 »
Böyle bir cihaz işini görür belki
Veya Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap böyle bir cihaz olabilir
Ben Kaco diye bir alet aldım. Marka önenli değil çünkü hepsi aynı. Victron'un neredeyse dörtte bir fiyatına. 15 aydır kullanıyorum ve son derece memnunum. Tüm elektrik sistemimi toparladı.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

*

D. E.

« Yanıtla #12 : Eylül 05, 2017, 20:58:48 »
Araya reklam alıyorum.. Aşina 2 Pazar 10 Eylül de saat 12.00'de denizle kavuşuyor.. herkesi Küçükyalı barınağa bekliyoruz.. 12.00'de herkesi bekliyoruz..

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

*

O. S.

« Yanıtla #13 : Eylül 06, 2017, 21:51:01 »
Benim teknemdede aynı sorun vardı, tüm kamalardaki prize sahil beslemesi gidiyordu, sadece bir üçlü prize invertör gidiyordu. Bunun için by pass invertör vs. kesinlikle şart değil. Karaköyden 30-35 tlye bir adet 2 kademeli tri faze kutup değiştirici şalter aldım. sistemi şöyle kurdum, Sahil beslemesinden gelen kablo direk sigorta kutusuna gidiyor, kaçak akım rölesinden geçerek, bir sigorta prizlere, bir sigorta redresöre, bir sigortada su ısıtıcısına gidiyor. Prizlere giden sigorta çıkışını kutup değiştirici pakoya bağladım, invertörden gelen çıkışıda pakonun diğer girişine bağladım, pako şalterin çıkışına ise teknedeki tüm prizleri topladım. Şuanda şalter 0 konumda prizler kapalı, 1 konumunda invertör prizleri besliyor, 2 konumunda ise sahil beslemesi prizleri besliyor.
Ürün linki: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 30-40 tl elektrikçilerde.
Eğer bu sistemi yapacaksanız bu cihazın en az 3 fazlı olanını alın, birine toprak, birine nötr birine faz bağlayın. Eğer tek fazlısını alırsanız sahilden gelen elektiği sadece yön değiştirirsiniz ancak sahilden gelen elektrik alternatif akım, prizi ters taktığınızda faz ve nötr yer değiştirdiğinde sahil beslemesi takılıyken şalter konumunu değiştirseniz invertörün nötr ucuna faz gidip invertöre zarar verme ihtimali var.
Ama trifaze olanda invertöre zarar verme ihtimaliniz sıfır.
Eğer isterseniz 2 kontaktör alıp jenaratör transfer mantığında bir invertör kontaktörü birde sahil kontaktöre olarak sahil beslemesini söktüğünüzde invertörün otomatik devreye girmesini, sahil beslemesini taktığınızda invertörün otomatik devreden çıkmasınıda sağlayabilirsiniz ancak bu daha komplike ve zor bir bağlantıdır, bende üşendim yapmadım. Eğer uygulayacak korsan varsa bağlantı şemasını çizebilirim.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #14 : Eylül 06, 2017, 23:07:08 »
Pek çok büyük teknede bu manual şalterler yaygın olarak kullanılıyor;

Bağlantıları da çok karışık değil aslında;
(Tabi 220v olduğundan tecrübeli bir elektrikçinin yapması doğru olur)

Bazılarında bu tip paneller var;

Jeneratör (gen) yazan yerleri inverter diye düşünün.

öZgür (mobil)