0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    A. T.

15 knot üstü hızlarda yana yatma
« : Ağustos 11, 2021, 22:11:14 »
Herkese merhabalar. 5.60 boyunda 2.3 eninde yarım kamaralı izmir karabenli yapımı teknem arkasında da 100 hp yamaha motorum var. Tekneyi yeni aldım. Tekneyi yeni aldım. Tekne gazı tam basaraam 35 knot üzeri rahat görecek. Ancak tekne 15 knot üzeri hızlarda anlamsız şekilde sağa veya sola yatma eğiliminde oluyor. Teknedeki yük dağılımını olabildiğince dengeli yaptık. Benzin ve su tankları ortada aküler karşılıklı. Ancak tekneyle basmaya korkuyoruz. Çünkü yatma yapıyor. Alabora olacak hissi yaşatıyor. Daha önce başına böyle birşey gelen var mı?


*

    H. Z.

Ynt: 15 knot üstü hızlarda yana yatma
« Yanıtla #1 : Ağustos 12, 2021, 01:59:10 »
Tekneniz seri üretim mi? Ahşap mı, fiber mi? Foto paylaşır mıydınız?


*

    A. T.

Ynt: 15 knot üstü hızlarda yana yatma
« Yanıtla #2 : Ağustos 12, 2021, 03:31:17 »
Fiber tekne, izmir karabenli firmasının yapımı tam modeli balıkçı 5.60 diye geçiyor


 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ağustos 12, 2021, 03:34:08 Gönderen: Ahmet Taş »


*

    A. Ç.

Ynt: 15 knot üstü hızlarda yana yatma
« Yanıtla #3 : Ağustos 12, 2021, 07:21:57 »
Kayıcı gövdeli teknelerde yük dağılımı aşırı şekilde bozuk değilse, bu tür bir yatmaya neden olmaz. Teknenizin modelini çok iyi tanımasam da gövdede genel bir tasarım hatası olabilir veya tekne daha hızlı gitmek için tasarlanamamıştır. Motor seçiminizi üreticinin belirlediği güç seçenekleri içinde tuttuğunuzu varsayıyorum.


*

    A. D.

Ynt: 15 knot üstü hızlarda yana yatma
« Yanıtla #4 : Ağustos 12, 2021, 10:01:07 »
Çift cıdarlı teknelerde araya giren ve boşaltılmayan sular bunlara neden olur. Sintine pompası var mı yok mu bilemiyorum ama genelde fabrikasyon konmaz. Boşaltım için arkaya bi tane sintine boşaltım tapası konur. İki cıdar arası dolmuş olabilir. Benzeni başıma geldi normalde 40 mil yapması gereken tekne bi türlü planing e geçemiyordu. Tekneyi her akşam kıyıya alıp tapasını açıp bakıyordum bişey akmıyordu. En sonunda yürüyemez oldu tekneyi kumun üstünde çekmek zorlaştı ama su akmıyor. Sallıyorum ses çıkmıyor. En son traktörle treylerin üstüne  aldım. Traktör zor çekti. Tapayı açtım ilik gibi su akıyordu. Kakıçın ucunu düzleyip içeri bir ittirdim kakıç elimden fırladı itfaiye hortumundan akar gibi su fırladı dışarı.

*

    A. T.

Ynt: 15 knot üstü hızlarda yana yatma
« Yanıtla #5 : Ağustos 12, 2021, 10:21:24 »
Teknede 3500 gph arkada ve 1000 gph ortada sintine pompası bulunuyor. Cidarlar arasında su bulunmuyor. Ağırlık dağılımını da olabildiğince dengeli yapmaya çalıştım. Su ve yakıt tankı ortada, aküler iskele ve sancak taraflarında karşılıklı. Aklıma bir şey daha geldi. Motordaki önceden takılan kanat 50 hp altı motorlar için takılmış. Et kalınlığı ince ve boyutu ufak. Tekne kabuk ağırlığı 800kg, motor ve insanlar dahil 1.5 tonu bulabiliyor. Acaba bu kanat ince gelip su türbülansını bozuyor olabilir mi?
*

    İ. K.

Ynt: 15 knot üstü hızlarda yana yatma
« Yanıtla #6 : Ağustos 12, 2021, 17:20:58 »
Ahmet korsan, tekneniz bahsettiğiniz bu hızı yapmak için kayıcı tekne olarak tasarlanmamış olabilir
ve fotodan tam anlaşılmasa da söylediğiniz hıza göre göreceli olarak deplasman teknesi olarak kalıyor olabilir.
Teknenin kayıcı özellikte olması için su altı formu, en, boy, draft oranları; buna bağlı hareket halinde hidro dinamik vb. kuvvetlerin etkisiyle de (kayıcı hale geçtiğinde) ağırlık merkezi, değişen yüzme merkezi vb. stabilite için uygun değerler oluşmuyorsa bahsettiğiniz hıza ulaştığında teknede trim ve yatma problemleri olabilir.
Bunun için tekne projesini bir gemi inşaatı mühendisine göstermenizde fayda var.
Selamlar.
*

    A. T.

Ynt: 15 knot üstü hızlarda yana yatma
« Yanıtla #7 : Ağustos 15, 2021, 01:13:01 »
Teknedeki cidarlar arasına sintine pompası olduğunu sanıyordum. Meğerse yokmuş. Cidarlar arasında su birikmiş. Tekne tapa taktım. Suyu boşalttım ve kanatçığı büyüttüm sorun düzeldi.  Üst cidardan alt cidara sintine pompası koydum. Ancak bu sefer de şanzıman dağıldı. Ağız tadıyla tekneye binmek nasip değilmiş.