0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    T. D.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #30 : Haziran 13, 2021, 09:40:13 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Neden şimdi başladı ?
Ergene deşarjı ve pandemi nedeni ile aşırı /kontrolsüz deterjan, ağartıcı ve kimyasal kullanımları (ilk dönem belediyeler sokakları kimyasallarla yıkadılar), çoğunluğun evde kalıp daha çok atık su çıkartması vb. ek baskı oluşturmuş olabilir.

öZgür (mobil)

Bu söyledikleriniz hepsi mantıklı ve kesinlikle etken şeyler ama resme biraz farklı taraflardan baktığımızda manzara değişiyor. 14 mart tarihinde havadan çekilmiş bir tanker görüntüsü paylaşılmıştı ve denize deterjan benzeri beyaz bir sıvı boşaltıyordu. Bilmiyorum aranızda hatırlayan veya gören oldumu ancak o zaman resmin altında şu haber yazılmıştı. ( su kaynaklarımızı öldürmeye çalışan kişiler var ). Şimdi resme baktığımızda "" kanal istanbul olsaydı bu olmazdı akıntılar çoğalırdı ""    " biz temizllik işini ibb ye bırakmayız " gibi saçma saçma söylemleri duyunca insan art niyet hatta sabotaj ihtimallerini düşünmeden edemiyor.
Sitemizin kuralları gereği daha derinlere inip moderasyındaki ağbilerim ve ablalarımla papaz olmak istemem  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  sanırım beni anladını Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    Ö. Ö.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #31 : Haziran 13, 2021, 11:59:42 »
Bahsi geçen gemi videosu gemitrafik facebook sayfasında görülebilir.

Hem orada hem başka denizcilik sayfalarında uzakyol kaptanlarının ortak görüşü gemiden küçük ihtimal (gündüz vakti kimse yapmayacağı için) Ambar yıkama suyunun döküldüğü, bir ihtimal de driftte olan boş geminin pitch kontrollü pervanelerinin bu köpüğü oluşturduğu ve geminin var olan yoğun musilajın içinden geçtiği yönünde.

Müsilajın ne olduğu (ölü pörtlemiş fitoplanktonlar) kesin biliniyor zaten, komplo teorisine gerek yok, bulunması gereken neden bu kadar çoğaldığı.

Zamanlamanın "manidar" olduğunu düşünmüyorum. Her yapılanın bir sonucu (er veya geç) vardır. Bu kadar çok değişkenli denklemde yeri zamanı miktarı bilmek zor, ama olan şey marmaranın çevresinde aşırı kalabalıklaşma ve denizin sonsuz bir karadelik olarak çöp kutusu olarak kullanılması.

öZgür (mobil)



*

    H. Z.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #32 : Temmuz 26, 2021, 18:02:41 »
“YÜZEY TEMİZLENİNCE SORUN GİDERİLMİYOR”

Denizden müsilaj toplama çabasını da “İğneyle kuyu kazmak” olarak nitelendiren Kahraman, “Denizin üzerinde ne gördüysek, sanki müsilaj oymuş, onu temizledik mi, sorun ortadan kalkıyor gibi göstermeye çalışıyorlar. Hayır, sorun müsilaj sorunu değil, kirlilik sorunudur. Bunun, toplamakla önüne geçemezsiniz. Buradan bile bir başarı öyküsü yaratmaya çalışıyorlar” dedi. Kaynaklarını ve nedenlerini tanımlayamadan sorunlara çözüm getirmenin mümkün olmadığını anlatan Kahraman, “Sorunun kaynağı; kirlilik, nedeni ise siyasi iradenin çevreye, kaynaklara, topluma bakış açısıdır. Kendi PET şişelerimizi toplayamazken çöp ithalatına kapı açılmış, kamu gücü zayıflatılmış, yetmemiş planlamalarda da kamu gücü yerine sermayenin güdümü baskın kılınmıştır. Sadece Marmara değil tüm yurt buna maruzdur” dedi.

OKSİJEN CİHAZLARI MARMARA’YA NEFES OLUR MU?

Müsilajla mücadelenin diğer ayağı da suyun oksijen seviyesini artırmak için kullanılan cihazlar. *Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ahmet Dursun Kahraman* , Marmara Denizi’ne böylesine küçük cihazlarla oksijen kazandırılamayacağını anlattı: “Marmara Denizi'ni havalandırmak için (Yani oksijen kazandırmak için) ufacık bir cihaz kullanıyorlar. Biz bu havalandırmayı arıtma tesislerinde yapıyoruz. Benzer süreçler. Orada bile devasa enerji giderleri var. Büyük boru hatları kullanıyoruz. Şu hesap yok ortada; Marmara Denizi 12 bin kilometre kare. 30 metreyi kapsayan kısmın hacmi havalandırılıyorlar. 1 miligram litre oksijeni artırmak için, 180 milyon kilowatt saat enerji gerekir. Bu bir tane cihazla, üzerindeki güneş piliyle olacak iş değil. Bu cihaz, bu kapasitede değil. Bunlar ufak yerlerde, mesela bir otelin koyunda, bir kokuşma olursa kullanılıyor. Burada Koca Marmara Denizi’nden bahsediyoruz. ‘Denizi havalandırıyoruz’ demek bile bilimsellikten uzak bir söylem.”

 *KURULDA ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASINA YER VERİLMEMESİNE ELEŞTİRİ*

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle, “Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu” kurulmuştu. Bu kurulda pek çok kurum ve kuruluş yer alırken, *TMMOB’ye bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) yer almadı.* 24 Haziran günü Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde, 21 bilim insanından oluşturulan *Bilim ve Teknik Kurulunda da ÇMO yer almadı.* ÇMO Genel Başkanı Kahraman, odaların kurulda yer almamasını şöyle eleştirdi:
“Siyasi iradenin zaten odalarla ilgili sıkıntıları var. Biz emek, bilim ve doğa adına birtakım doğruları ya da yanlışları dile getirmeye çalışırken, onlar bu değerlere yaklaşmıyor. Bunlar sermayenin antipatik baktığı unsurlar. Temel bilimler, fen bilimleri, evet bunlar olmazsa olmaz. Ama sonuçta çözüm üretecek, tasarımı yapacak olan mühendisliktir. Kurulda bütün patron kulüpleri, sanayi odaları var. Bunlar var ama mühendislerin sözü orada yok. Niyet açıkça bellidir. Bu işin sonunda da yeni bir ihale furyası oluşacaktır. Şimdiden onun kokuları var. Beklediğimizden farklı bir şey yapmadılar. Ama umuyorduk yine de. Umduğumuz olmadı. Aynı zihniyetle devam ediyorlar: Sermayeden yana, toplum yararını gözetmeyen...

 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    U. C. O.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #33 : Temmuz 27, 2021, 02:00:15 »
Bayramdan hemen önce darıca ve Çanakkale taraflarına gitme fırsatim oldu. Özellikle baktım birkaç lokasyona.

Ben hiç musilaj görmedim.

İstanbullu birkaç arkadaşı aradım. Gitti dediler.

Bugün çeşme de deniz altında sumuğümsü şeyler gördüm. Daldigimda. Acaba musilaj mi. Tanımıyorum ama eskiler her sene sıcaklarda bu sümüklerden azıcık olduğunu söylüyor.

Gerçekten yok mu artık ?


*

    Ö. Ö.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #34 : Temmuz 27, 2021, 08:39:15 »
Uzmanlar orta ve alt seviyede zarar vermeye devam ettiğini söylüyor.

Asıl etkisi henüz çıkmadı ama tüm dip yapısı ve dipten beslenen canlılara büyük etkisi olacak/oluyor diyorlar.

Özgür (mobil tapatalk)


*

    A. U.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #35 : Temmuz 27, 2021, 09:55:37 »
Maalesef devam ediyormuş, özellikle denizin altında.

İki gün önce yapılan dalış

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    M. Ç.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #36 : Temmuz 27, 2021, 10:13:01 »
Arife günü Kınalıada'da alargadaydım. Denizin üstü batı lodos esmesine karşın kabul edilebilir temizlikteydi.

Ama sabah demiri bir alım ki, dip eyvah eyvah...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap