0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    C. E.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #15 : Mayıs 15, 2021, 12:25:43 »
Gemlik Körfezi’nin bir hafta önceki hızlandırılmış görüntüsü, felaketi çok çarpıcı yansıtıyor.

Gemlik’teki temizlik işi şimdilik “lodos” başta olmak üzere doğal gelişmelere ve yüzeyden toplama yapan teknelere kalmış.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    A. Ç.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #16 : Mayıs 15, 2021, 14:25:36 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Aklı selim yöneticiler atıkların nereden denize karıştığını araştıracaklarmış. Ya arkadaş git Küçükçekmece'ye git tekirdağa suya salınan temiz atıkları gör deniz rengi kahveye dönmüş. Daha geçen sene 30 metre den 40 metreye bu atıkları basacaklarını söylüyorlardı. Sanki süper bir çözümmüş gibi. Pisliği halı altına saklamak temizlik olduğunu sanıyorlar. Yazıklar olsun memleketi çöp haline getirenlere ayrıca hurda ithalatı nedir. Konteynırlar dolusu ithalat var. İthalat yapan firmalar kimler. Kimin eli kimin cebinde at izi çoktan it izine karıştı.

Marmara'nın dibinde Akdeniz'den Karadeniz'e doğru bir akıntı varmış, mutlaka doğrudur ama asıl su akışı Karadeniz'den Akdeniz'e doğrudur, bunun sebebi ile Karadeniz'i besleyen nehirler ve Akdeniz'de daha fazla olan buharlaşma ile su kaybıdır, yani dipteki akıntı pisliği Karadeniz'e götürecek savı doğru olsa bile sonuçta o su dönüp dolaşıp Marmara'ya gelir. Asıl komik olan ise boklarımız akıllı mı ki, bizi derine bıraktılar, yukarı çıkmayalım efendi efendi dipte kalalım diyorlar?   


*

    D. E.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #17 : Mayıs 15, 2021, 21:20:57 »
Bugün tahsin yücelin su altı görüntü ve tespitlerini bir sosyal medya mecrasında okudum, yazık ki deşarj denen haltı çözememiş bir toplumuz.


*

    A. Ç.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #18 : Mayıs 15, 2021, 22:13:02 »
Aslında çözdük. Arkadaşlarım atık su işleri yapıyorlardı. Tesisler atık suyu havuzlarda toplayıp, iyice arıttıktan  sonra neredeyse içilecek nitelikte suyu deşarj hatları ile denize vermek üzere tasarlanmıştı, ancak arıtma teknolojisi çok masraflı ve bu nedenle arıza yapma olasılığı yüksek işletmelerdi ve çok kısa sürede arızalanıyorlardı, böylece arıtılmamış su denize basılıyordu. Projeye başlamadan akıntı yönleri konusunda uzmanlardan rapor alınıyordu ama raporları yazan üniversite profesörleri rapor yazmadan zar-ten bizim orada çalışmalarımız oldu, oranın akıntı ve dalgalarını bilmem kaç yıldır zaten izliyorduk deyip olumlu raporu veriyorlardı, nasıl oluyorsa Türkiye'nin tüm atık hatlarının çıkış noktalarında bu profesörlerin  akıntı, rüzgar ve dalga çalışmaları vardı. Su altı tesisatını kontrol etmek için arkadaşlar kontrola gittiğinde pislik nedeni ile atıkların çıkışına ulaşmadan dalışı sonlandırıyorladı.


*

    T. D.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #19 : Mayıs 16, 2021, 12:19:42 »

Evet arkadaşlar bu video herşeyi net gösteriyor sanırım

*

    Ö. C.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #20 : Mayıs 24, 2021, 23:09:48 »
Korsan arkadaşlar bu deniz salyası motorun soğutma sistemini tıkar mı?
*

    T. D.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #21 : Haziran 12, 2021, 20:25:11 »
Neden şimdi başladı ? 🤔
Bunca yıldır denizlerimizi kirlettiğimiz doğru , iklimsel değişimler sonucu marmaranın yaklaşık iki derece fazladan ısındığı doğru ama neden bu oluşum yıllar içinde çoğalmak yerine şimdi aniden başladı ?  Üstelik uzun süredir pandemi nedeni ile denize dökülen kimyasal oranı düşmüş iken bu olay bana şaibeli geliyor. 
*

    A. Ç.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #22 : Haziran 12, 2021, 21:10:25 »
Doğanın en önemli özelliği: Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Tüm zamanlarda değişimler olmuş ve canlılar da buna göre değişmiştir. Bir kısım canlılar yok olurken bazıları yeni koşullara uyum göstermiş, bazıları değişerek uyum göstermiştir. İnsanlığın dünya doğası üzerindeki etkileri küçümsenemez ama değişim sadece insan nedenli ile değildir. Doğada kontrol edebildiğimiz veya kontrol edebileceklerimiz kendi yaptıklarımızdır. Sebebinin ne olduğunu bilmiyoruz ve değişik teoriler üretiyoruz, bunun içinde bizim rolümüzü ön plana çıkarıyoruz. Tahminlerimiz ise bu yeni canlının en az 5-10 sene gibi bir süre tabiatı etkileyeceği yönünde, Ege'ye tuzluluk ve sıcaklık nedeni ile bulaşır mı bulaşmaz mı? sorusunun cevabını bekleyip göreceğiz. Şu aşamada, düzgün bir bilgi edemediğimiz sürece mücadele etmemiz de mümkün değil. Fiziki veya kimyevi olsaydı sözüm daha kolay olabilirdi ama biyolojik olunca çözüm daha da zorlaşıyor. İnsanı doğrudan tehdit eden Covid 19'a bile iki sene sonra tüm dünya uğraşarak aşı çözümünü ürettiğini söylüyor ama aşının ileride başımıza iş açıp açmayacağını da bilmiyoruz. Bu illeti de ortadan kaldırmak çok kolay olmayacak.
*

    A. Ç.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #23 : Haziran 12, 2021, 21:14:20 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Korsan arkadaşlar bu deniz salyası motorun soğutma sistemini tıkar mı?

Filtrelerinde çok miktarda takılmış salya olan teknelerden fotoğraflar geliyor, görünen o ki deniz suyu ile soğutulan motorların filtrelerinin sık sık temizlenmesi gerekecek, yeterli olup olmadığını zaman gösterecek. Haliç'in aşırı kirlendiği dönemde kıyılar arası insan taşıyan motorlar su soğutmalı motorlarını sökerek hava soğutmalı motorlara dönmüşlerdi, bu tür bir çözüme gitmemiz de gerekebilir.
*

    E. G.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #24 : Haziran 12, 2021, 21:15:33 »
Merhabalar,

Aslında ilk defa olan bir olay değil, Marmara'da ilk 2007'de görüldü diyor ancak herhalde kayda giren veya geniş kapsamlı olandır. Zira ben çocukluğumuzdan da hatırlarım, Haydarpaşa ile Kadıköy vapur islelelerinin araları dolardı bazı zamanlarda.

2008 tarihli şöyle bir makale var. PDF olarak da indirdim, ancak buraya eklemeyi başaramadım. Linki paylaşıyorum.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

İyi ve sağlıklı günler dilerim.
Saygılarımla,
Erol
*

    Ö. Ö.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #25 : Haziran 12, 2021, 21:55:12 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Neden şimdi başladı ?
Ergene deşarjı ve pandemi nedeni ile aşırı /kontrolsüz deterjan, ağartıcı ve kimyasal kullanımları (ilk dönem belediyeler sokakları kimyasallarla yıkadılar), çoğunluğun evde kalıp daha çok atık su çıkartması vb. ek baskı oluşturmuş olabilir.

öZgür (mobil)

*

    T. T.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #26 : Haziran 12, 2021, 22:30:22 »
Baslik Marmara Ölüyor olmuş..Halbuki Maramarayi Öldürüyoruz olmalı...
*

    Ö. T.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #27 : Haziran 13, 2021, 00:28:34 »
Ben bu musilaj belasını , kimyasal maddelerle ölen Deniz Anaları nın ve mikroskopik canlıların yarattığı hususunda bir fikre sahibim.
Kimyasalların Marmara ya ulaşması engellenmeli ve deniz suyunu filtre eden midye , istiridye ve deniz hıyarı gibi canlıların sadece avlanması değil , satış ve ihracatı da çok sıkı tedbirlerle yasaklanmalı.
« Son Düzenleme: Haziran 13, 2021, 00:33:17 Gönderen: Öcal Turan »
*

    Ö. T.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #28 : Haziran 13, 2021, 00:37:43 »
Marmara denizinde Trol, gırgır ve Algarna teknelerinin çalıştırılması kesinlikle  ve çok sıkı kurallarla 10 yıl yasaklanmalı , tekne sahiplerine başka destekler verilmeli.
*

    R. E.

Ynt: Marmara ölüyor...
« Yanıtla #29 : Haziran 13, 2021, 00:40:50 »

Bizde "su ürünleri" okulları var. Deniz biyolojisi, deniz mikrobiyolojisi okulları var mı?

Oşinografları zaten ciddiye almıyoruz.

Alsaydık, Cemal Saydam Hoca'ya bir cevabımız olurdu..

Ben de buraya yazarken otosansür uygulamazdım...