0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

O. A.

Forumda aradım ancak bulamadım.

Yelken dünyası, Naviga vb aylık dergiler ile Yol, Uzaklar gibi gezi kitapları kaç adet satıyor?
*

A. S.

Ynt: Yelken dergileri ve gezi kitapları satış rakamları...
« Yanıtla #1 : Haziran 21, 2010, 12:27:23 »
Rakamları aslında yaklaşık olarak biliyorum...Ama tartışmaya açık bir konudur.
O nedenle başka türlü ifade edeyim :
Dergiler : Bırakınız yurt çapında satışı, bırakınız yelkene , denize meraklı olanları,
sadece İstanbuldaki 3 marinada bulunan her tekne sahibi dergi alıyor olsa, bu günkü
tirajlara ulaşılır zaten...( Karşılaştırma : Alman yat dergisi 14 günde bir çıkar, galiba
65.000 adetten ayda 130.000 satıyor...Bu dergi 15 - 20 sene evvel ise 100.000
adetten ayda 200.000 satarmış...)

Kitaplara gelince, kitaplar genelde 1.000, çok ümitli olunduğunda 2.000 adet basılıyor.
Demek ki yine bir marinadakı her tekne reisi yeni çıkan kitabı alsa, kitaplar tükenecek.

Kimi kitabın tükenmesi 1-2 seneyi alıyor, kimi kitap ise tükenmiyor !
2. baskıyı yapan kitap sayısı bir elin parmaklarından fazla olmasa gerek.

Şimdi burada yumurta mı tavuktan , tavuk mu yumurtadan tartışması açılabilir.
Yani belki denizcilik yayınlarımız iyi değildir, denizcilerimiz ilgi göstermiyordur.
Ya da denizcimiz '' her şeyi zaten biliyor ve okumaya gerek duymuyordur ! ''

Benim bir fikrim var ama yazmayayım... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

M. Ç.

« Yanıtla #2 : Haziran 21, 2010, 12:34:25 »
O 1.000 adet "satılan" kitapların da genellikle 400'den fazlası aslında kitapçı raflarında yıllanıyor. Okumuyoruz  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

M. E.

« Yanıtla #3 : Haziran 21, 2010, 12:42:52 »
Biz "şifahi milletiz", nitekim... ))))
« Son Düzenleme: Haziran 21, 2010, 12:44:27 Gönderen: Mehmet Erem »
*

O. B.

« Yanıtla #4 : Haziran 21, 2010, 12:46:26 »
Bir ara tüm dergileri alıyordum. Şimdi hiç birini almıyorum. Dergiler içerik açısından son derece yavan. Çoğunda reklam verenlerin tanıtımı var. Yarışlar çok yer kaplıyor. Bu yüzden tirajlar, reklam verenlerle yarışçıların sayısı ile sınırlı kalıyor sanıyorum.
Tekne tanıtımları bir dergicilik zihniyetinden ziyade propaganda gibi yayınlanıyor. Bazı dergiler okuyucu mektuplarında sadece işine gelenleri yayınlıyor.
Bence dergilerimiz çok kötü.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

O. A.

« Yanıtla #5 : Haziran 21, 2010, 13:43:28 »
Yelken Dünyası'nı alıyorum. O derginin yaşamasına destek olunması gerekiyormuş gibi bir önyargım var. Tamamen subjektif. Navigayı da e-mecmua dan takip ediyorum.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
...İstanbuldaki 3 marinada bulunan her tekne sahibi...

Bu sayıya da ulaşamadım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Aali korsan ağbim marinalara bağlı tekne sayıları da tartışma yaratabilir Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ya daha çarpıp bölerek falan çıkarabileceğim bir rakam ver ya da özel msg ile söyle lütfen merakımı gider benim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Haziran 21, 2010, 13:44:07 Gönderen: Osman Aktuna »
*

C. T.

« Yanıtla #6 : Haziran 21, 2010, 14:03:47 »
Osman Korsan,

Kitap mı yazacaksınız?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. Ç.

« Yanıtla #7 : Haziran 21, 2010, 14:08:39 »
1. Okumayı sevmeyen bir toplum olduğumuz kesin.
2. Okumayı sevmeyen bir topluma okunmayacak kalitede yazılaırı (bir kaç tanesi hariç) sunan denizci dergilerinin okunmaması da çok normal.

Bu koşularda bakarsanız bence dergiler çok bile satıyor. Bazı dergilerin desteklenmesi için alınmasını da desteklemiyorum. Desteklemek için o dergiden bir beklentiniz olması gerekli. Beklenti derken, nakit veya likid anlamnıda değil, düzgün yazıların çıkması anlamında.
*

A. S.

« Yanıtla #8 : Haziran 21, 2010, 14:18:37 »
Hobilerle ilgili değişik zamanlarda, değişik konularda ( çoğu yabancı, o zaman Türkiyede bu tarz
yayınlar da yoktu ) dergiler takip etmişimdir. Dönüp dolaşıp, kendilerini tekrara düşmeleri, aynı
konuları işlemeleri veya '' içeriksiz '' çıkmaları uzun vadede kaçınılmazdır.

Kendi edindiğim ve Matay'ın aldığı dergilerle İngiliz, Fransız ve Alman yat dergilerini takip edebiliyorum.
Bunların özellikle yaz aylarında içerikleri çoğu zaman içler acısı dahi olabiliyor.

PBO hariç, diğerlerinde bizdeki gibi amatörden amatöre veya teknesinin tamiri, bakımı, tutumu için
bilgi almak isteyenlere de yardımcı olacak konular yok.

Üstelik bir yabancı dergide asla bir Sadun Boro, bir Özkan Gülkaynak, bir Nilgün - Ali Gündüz, bir
Teoman Arsay, bir Hakan Öge, bir Alim Sür ......yazısı bulamazsınız. Olsa olsa gazetecilik okuyup,
tesadüf eseri bir yelken dergisine kapılanmış bir muhabirin bu tarz denizcilerle yaptığı 2-3 sayfalık
söyleşiyi bulursunuz.

Bu anlamda bizim dergiler muhakkak ki daha amatör ; ama çok daha '' sahici''dir bence.

Ama gün gelir, sıkılınabilir...Bunu anlıyorum.
*

A. Ç.

« Yanıtla #9 : Haziran 21, 2010, 14:29:31 »
Dergilerin amatör olduğu tanımlaması hoşuma gitti. Aslında dergilerin profesyonel olup amatörlere hitabetmesi gerekiyor.

Birçok gezginin dünya turlarını anlatması bu konuda iyi bir örnek gibi görünüyor. Yabancı dergilerde bu tür gezginlerin yazılatrın görürsünüz ama yazıları bir konuya yöneliktir. Teknede bir arızadan, yakalndıkları bir fırtınadan veya bir limanda karşılaştıkları zorluklardan bahsedeler, gezi ile ilgili diğer konuları kenidlerine saklarlar.  Bence ayını konuların aynı dergide değişik zamanlarda tekrarını bir sakıncası yok ama aynı yazar tarafında aynı şekiilde yapılmaması kaydıyla.
*

A. S.

« Yanıtla #10 : Haziran 21, 2010, 14:37:37 »
Almanyada gayet amatörce Palstek adlı bir dergi çıkarılmıştı. Teknik ; asla yeni tekne testi vs yayınlamayan,
buna karşın piyasada bulunabilecek en iyi ikinci el tekneleri test eden, bakım ve onarım konularına eğilen bir
dergi.
Bazen teknik konularda tadını da kaçırıyorlardı...Mesela elektronik, elektrik veya mekanik konularını ; hatta yelkenin
işleyişini anlatırken ; yüksek matematiğe dahi dalıp, doktora tezi gibi ( tabii kimsenin hiç bir işine yaramayacak )
makaleler filan koyuyorlardı.
Ama dergi tuttu, gittikçe büyüdü. Kendi kitaplarını filan da yayınlamaya başladı ve kimi yüz yıllık ticari / profesyonel
dergileri fena halde zorluyor.
*

O. B.

« Yanıtla #11 : Haziran 21, 2010, 14:41:28 »
Gezginlerin dergilerde yazdıkları yazıların çoğu bana hitap etmiyor. Dolaşıp, gezip gördükleri ülkeleri anlatmalarından artık gına geldi. Bana göre iyi bir gezi yazısında nerede hangi limanda demirledin, koordinatların neydi, yolda hava ne kadar dı, sen ne kadar yelken açtın, tekne ne kadar hız yaptı, dalgalar nasıl dı gibi soruların cevapları olmalı.
Yazılan her bilgi kendinden sonra oralara gidenlere kılavuzluk etmeli.
Arızalar konusunda sorun yok hemen hepsi arızaları yazıyor.
Bazı dergilerdeki yazılarda seyahat tarihlerini dahi yazmıyorlar.
Bugüne kadar okuduğum yazılar içinde en iyisi Özkan Gülkaynak'ınkiler.
« Son Düzenleme: Haziran 21, 2010, 14:42:11 Gönderen: Orhan Barut »
*

O. A.

« Yanıtla #12 : Haziran 21, 2010, 14:53:18 »
Osman Korsan,

Kitap mı yazacaksınız?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Daha başka procelerim var Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

C. T.

« Yanıtla #13 : Haziran 21, 2010, 15:06:27 »
Bence bu kadar denizciliğin olduğu yerde dergi sayısı fazla bile. Bildiğim kadarıyla Naviga, yelken dünyası, motorboat, yacht var. fırsatım oldukça hepsinden alıp okumaya çalışıyorum. Verdiğim paranın karşılığını fazlasıyla verdiğini düşünüyorum.

Daha fazla tekne imalatçısı olsa yerli tekne test sayısı da artacaktır. Aslında antalya ve Bodrum çok fazla tersane var ama yaptıkları teknelerin çok azı test ettiriliyor. Tahminimce sahipleri ile yapılan anlaşmadan dolayıdır.

Her dergide yarış için ayrılan sayfalar mevcut. Belki sadece yarışanlar için bir dergi yapılabilir.

Kendi teknesini yapanlara da sayfa ayrılabilir...

Aslında yazacak çok şey var ama hepisi 6 TL olan ve satış rakamı marinalardaki toplam tekne sayısı kadar(not:teknem yokkende yakından takip ediyordum) olduğu tahmin edilen dergi için şu andakiler fazla bile....  
*

H. Ç.

« Yanıtla #14 : Haziran 21, 2010, 16:11:04 »
Bana göre iyi bir gezi yazısında nerede hangi limanda demirledin, koordinatların neydi, yolda hava ne kadar dı, sen ne kadar yelken açtın, tekne ne kadar hız yaptı, dalgalar nasıl dı gibi soruların cevapları olmalı.
Yazılan her bilgi kendinden sonra oralara gidenlere kılavuzluk etmeli.

Turhan korsan'ın aklına gelenler güneye inecek yada İstanbul'a çıkacak hemen herkesin aklına takılanlar. Sahiden de bu konuda kaynak pek sınırlı ve var olanlar da daha çok tribünlere yazılmış...

Bu yaz biz de güneye inme hazırlığındayız ailece, aynı şeyler var aklımızda. Nereden neyi bulmalı derken Nedim Korsan'ın önerisiyle Gezgin Korsan'ı buldum. Gerekli olan hemen herşey var burada.

Ama gene sanal ortam gerçek ortamın yerini tutmuyor. Kitaptan okumakla internetten okumak farklı. o nedenle burada bana yararlı olabilecek bilgileri derledim. Benim için iyi bir rehber oldu.  Yaklaşık 300 sayfa. Fotokopicide sayfasını 4-5 liraya bastırabiliyorum. Çok sayıda olursa 2 liraya kadar inebiliyor.

Bunu sizlerle de paylaşmak isterdim. Bu taslak rehberi siyteye yüklemek mümkün mü bilmiyorum.  20-25 MB lık bir word dosyası.