0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    U. K.

Ynt: Maşallah ve Uçarı'nın Direkleri Karada
« Yanıtla #45 : Temmuz 30, 2008, 16:01:51 »
gerisi sizlerin hayal gücüne kalmış...... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    H. E.

Ynt: Maşallah ve Uçarı'nın Direkleri Karada
« Yanıtla #46 : Ağustos 06, 2008, 08:39:11 »
Sonunda Uçarı'nın da direği takıldı ve marinaya geldi. Dün sabah saat 6'da Tuzla'ya motorla hareket ettim. 4 saatte gittim. Dev gibi gemilerin arasından küçücük bir iskeleye aborda oldum. Direğin son donatım işlerini bitirdim. VHF anteni, mandarlar vs. taktım. Sonra da vinçle kaldırıp yerine taktım. Bu işlemler sırasında tek başıma olmam biraz sıkıntı yarattı. Liftinlerin pinlerini almak için bir ara gözümü direkten ayırmak zorunda kaldım. Bu sırada direk vincin ucunda sallanıyordu. 5 saniye sonra tekrar baktım ki vinçci abi koca direği manika deliğinin içine sokmaya uğraşıyor. Direğin delikten daha kalın olması gibi unsurla onun için önemsiz detaylar. Herhalde vincin bomuyla direk tepesine vurup, fazlalıkları soyarak direği çakmayı düşünüyordu.
Herşey bitti bu sefer vinçci abi direğe doladığı sapanı geri çıkarması gerektiğini hatırladı. Öyle takmış ki geri alamadı. Bana "direği bağlamak için tırmanmayacak mısın?" diye sordu. Ben kötü kötü bakınca üstelemedi. Sonra bir şekilde boma takılı sapana ayağını geçirerek kendini kaldırdı ve işi çözdü.
Marangozhanede bir liftinim kaybolduğu için uygun liftin bulmak ve takmak biraz zorladı beni ama sonuçta 16:30'da Tuzla'dan hareket edip 20:30'da Fenerbahçe F6'daki yerime bağlandım.
Şimdi sırada arma ayarı var. Direğin tepesi sancağa eğik ve furling sapanı güvertedeki yerine yetişmedi.
Bunlarla uğraşmaya başlıyorum bugün.


*

    A. E.

Ynt: Maşallah ve Uçarı'nın Direkleri Karada
« Yanıtla #47 : Ağustos 06, 2008, 10:46:05 »
Hayirli olsun, gule gule kullan diregini. Keske yardimim olabilseydi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    C. G.

Ynt: Maşallah ve Uçarı'nın Direkleri Karada
« Yanıtla #48 : Ağustos 06, 2008, 15:57:51 »
Dün bütün gün TAYO-MAR'ın ana yelken camadanları ile uğraştım. En azından halatlarını donattım. Saat 19.30'a kadar Hakan ve Uçarı'yı bekledim. Geç gelmişler.
Bugün de yine marina'ya gittim. Hakan'ı ve Uçarıyı gördüm.Teknesinde bir meşrubatlık zaman konuştuk. Sonra Selahattin geldi . Saat 15.30'a kadar TAYO-MAR'da bu kere de trenkete bumba donanımı ile uğraştım. Ayrılırken Hakan da Uçarının furling güverte bağlantısı ile uğraşıyordu. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yeni direğinin hayırlı olmasını diliyorum.
Vinçci hikayeleri ise Tuzla'da hiç bitmez......  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ağustos 06, 2008, 15:58:36 Gönderen: Cem Gür »


*

    H. Z.

Ynt: Maşallah ve Uçarı'nın Direkleri Karada
« Yanıtla #49 : Ağustos 07, 2008, 23:43:57 »
Ne alemdesin Hakan? Halledebildinmi furlingi?

Yarın (Cuma) 16 sularında marinada olacağım. Yardımım dokunursa araman yeterli.

*

    H. E.

Ynt: Maşallah ve Uçarı'nın Direkleri Karada
« Yanıtla #50 : Ağustos 08, 2008, 08:50:10 »
Furlingi halledemedim. Güvertedeki yerine bağlamak istediğimde furlingin sapanı 10 cm kadar kısa geliyor. Aslında direğin sehimi (başa doğru ortadan bombeleşmesi) verilebilse yerine oturacak ama bu sehimi verecek olan da üstüne furlingin takılı olduğu mini ıstralya. Benim bilmediğim bir yöntemi var herhalde. Şimdilik sapanı bir kilitle birleştirdim.
*

    C. G.

Ynt: Maşallah ve Uçarı'nın Direkleri Karada
« Yanıtla #51 : Ağustos 09, 2008, 00:12:33 »
Bak aklıma ne geldi:
Madem direk sehimli olduğunda sapan yerine oturacak uygun bir yerden (sapanı boş bırakacak şekilde) geçici palanga vurup sehimi sağla. Aynı zamanda da sapanı yerine tak. Tabii uzaktan davulun sesi hoş geliyor bize... Palanga vuracak yer var mı? diye sormak gerekirdi.
Bir de en arka çarmıhları biraz gevşetip direği öne doğru rahatlatabilirisin. Önce mini istralyayı yerine takıp sonra tekrar arka çarmıh boşlarını alabilirisin.
*

    H. E.

Ynt: Maşallah ve Uçarı'nın Direkleri Karada
« Yanıtla #52 : Ağustos 09, 2008, 09:10:25 »
Valla arka çarmıhları, ön çarmıhları, kıç ıstralyayı, baş ıstralyayı hepsini gevşetip değişik kombinasyonlarla sıktım ama olmadı. Mini ıstralyaya furling bağlı zaten. Açmazım orada. Sehimi mini ıstralya veriyor, sehim vermeden mini ıstralya (furling sapanı) yerine takılmıyor. Dediğin gibi bir yerden sapan vurmak işe yarar belki. Bir de Âli San korsana sormak gerek belki de. O takmıştır bu direği herhalde yerine.
*

    M. Ç.

Ynt: Maşallah ve Uçarı'nın Direkleri Karada
« Yanıtla #53 : Ağustos 09, 2008, 09:15:27 »
Hakan korsan,
Diğer bütün "telleri" (yakışmadı bana ama :-) donattıktan sonra mini ıstıralya ayağıın yanına geçici bir yönlendirici makara donatıp mandarla vince alsan; kasınca sehim kendiliğinden gelir, sen de monte edip mandarı çözersin. Olmaz mı?