0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. T.

Bir kitapta ’101 Gemi’ hikayesi
« : Ekim 24, 2009, 15:21:25 »
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tarihçi Murat Koraltürk tarafından kaleme alınan “101 Gemi” adlı kitapta, Şirket-i Hayriye’nin ilk dönemlerinden İzmir vapurlarına, Boğaz’ın emektar yangın söndürme gemilerinden Van ve Bitlis gemilerine, Osmanlı saltanat yatlarından Atatürk’le özdeşleşen “Savarona”ya kadar birçok farklı geminin üretimine, yaşadıkları kazalara ve gemilerin bugünkü durumlarına dair tarihsel bilgiler yer alıyor.
Haberin devamı

Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından önce 2 ay yaşadığı ve Bakanlar Kurulu toplantılarını düzenlediği “Savarona” yatı ve Osmanlı döneminin saltanat yatı “Ertuğrul” ile ilgili bilgileri içeren bölüm, kitabın en ilginç bölümlerini oluşturuyor.

Vapurlar ve yolcu gemileriyle sınırlı kalmayan “101 Gemi” adlı kitap, Türk bayraklı teknesiyle dünya seyahati yaparak amatör denizciliğe yön veren Sadun Boro’nun “Kısmet” ve Osman-Zuhal Atasoy çiftinin “Uzaklar” teknesine de yer veriyor.

Kitapta, İngiliz tersanelerinden çıkıp İstanbul’a gelen yandan çarklı “Meserret”, “Nusret”, “Gayret”, “İhsan”, “Rağbet”, “Metanet”, “Resanet”, “İntizam”, “İkdam”, “Resan”, “Rüçhan”, “Sultaniye” ve “Sütlüce” adını taşıyan vapurların çoğunun Rus ve İngiliz gemilerinin saldırılarına uğradığı ve batırıldığı anlatılıyor.

“Hünkar İskelesi” adlı vapuru komuta eden Tahsin Kaptan’ın İngiliz denizaltısının saldırısı karşısında önce gemisini, gemiden umudu kesince yolcularını kurtarma mücadelesini anlatan kendi kelimelerine yer verilen kitapta, zorlu dönemlerden sonra hizmete giren vapurlardan olan en büyük Şirket-i Hayriye vapuru “Halas”ın öyküsü, “Üsküdar” vapurunun yüzlerce yolcusuyla battığı faciaya da yer veriliyor.

Kitapta ayrıca 1937’de ilk Türk yapımı vapur “Kocataş”ın denize indirilişi ve 1954’te ilk deniz otobüslerinin hizmete girişi de ayrıntılarıyla ele alınıyor.

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş tarafından ücretsiz olarak kütüphanelere ve üniversitelere hediye edilecek olan “101 Gemi”, zengin bilgi ve renkli, tarihi yansıtan geniş görsel içeriği ile 244 sayfadan oluşuyor.