0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    Ç. Ş.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #15 : Mayıs 07, 2020, 18:44:14 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Karadeniz diye satilan balik, goruntude ayni tip baligin beyaz etlisiydi.. Ha, renklendirmeye basladilar da olabilir ancak nasil Norvec uskumruyu yerli diye satiyorlarsa, Norvec i "Karadeniz" diyerek satiyor olmalari daha buyuk ihtimaldir.. 

Balik tezgahlarinda malesef cok bol aldatmaca var.. Deniz yada olta diye satilan cipura - levreklerde ozellikle.. Yahu hepsini ayni boy koymayin bari, nasil oltaciymis yav o standart tutuyor baliklari Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ah nerde o günler Norveç somonunu karadeniz diye satacaklar Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Asıl mesele ucuz olan balığı, pahalısı diye satıyorlar.

Ama Norveç uskumrusu farklı bir durumda. Balık acaip yağlı ve lezzetli, palamut gibi bir balık. Bildiğim kadarı ile de çiftlik falan değil direkt vahşi deniz balığı.

Ancak bir şekilde Türkiye ye ucuz geliyor. Tabii donmuş olduğu için pek kimse üstüne düşmüyor (balık ekmekçiler ve bazı küçük balık restoranları hariç)

Bence Türkiye de yeteri kadar kıymetini bilmediğimiz bir balık Norveç Uskumrusu.


*

    A. Ç.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #16 : Mayıs 07, 2020, 18:47:35 »
Çözülmeden alınınca süper oluyor. Genelde çözülmüş satıyorlar, satılmayanı da tekrar donduruyorlar. Kasa ile alıp derin dondurucuya atılması en doğrusu, bana göre palamuttan bile lezzetlidir.


*

    Ç. Ş.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #17 : Mayıs 07, 2020, 19:27:15 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Çözülmeden alınınca süper oluyor. Genelde çözülmüş satıyorlar, satılmayanı da tekrar donduruyorlar. Kasa ile alıp derin dondurucuya atılması en doğrusu, bana göre palamuttan bile lezzetlidir.

Aynen Ahmet korsanım,
Ben de ızgara yapıyorum genelde ızgaraya çok iyi gelen bir balık.


*

    A. Y.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #18 : Mayıs 07, 2020, 21:01:50 »
Evet o balık hiç olmazsa deniz balığı.. Küspeyle beslenen balıklardan daha iyi onu tüketmek, yerli çiftlik çipura ve levrekten bile iyi.. Ondaki tek husus (daha evvel de konusu olmuştu) defaatle ve çok iyi ovuşturarak yıkamak lazımki, uzun dayansın diye üstüne dökülen kimyadan kurtulunsun..

Ticari konuları güncel takip etmek lazım tabii.. Mesela adamın ülkesinde kendi parasının değeri düşer dışarı satması işine gelir.. Bolluk olur, deposu dolar, uyguna verme mecburiyetinde kalır.. Taşıma maliyetleri düşer vs. yine ticari temposunu arttırır..
 Veyahut bunların tersi olur.. Üstüne devlet kota yada vergi koyabilir.. Arz düşer fiyat çıkar..
Yada alıcı ülke tarafından bakalım..  Parasının değeri düşerse, dövizle aldığı malı, o paraya içeride kârla satamayacağını düşünebilir.. Almaz, alsa da pahalıdan şansını denemek zorundadır.. Fakat hem dış satıcıdan avantajlı fiyatı bulup, hem de içerdeki satıcıların fiyat yükselttiği zamanı da yakalayabilir.. Atıyorum mesela içeride yem fiyatları yükselmiştir çünkü..

Balıkçılardan da, sizin de belirttiğiniz gibi, değersizi değerli gibi satanlar var evet.. Örneğin 2019 ilk 8 ayında Türkiye Ukrayna'dan 39 ton kalkan balığı aldı.. Acaba kaç kişi satarken dedi ki ; "Bu Ukrayna kalkanı" !
Ne şekilde ve nerede teslim edildiğini tam bilmemekle birlikte 24TL ye denk geliyordu kilo fiyatı.. Ukrayna teslim olsa ne olacak ki, Türkiye'de o rakamlara satılabiliniyor olduktan sonra..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    Ç. Ş.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #19 : Mayıs 08, 2020, 09:37:39 »
Dün akşam bu Karadeniz somonu denilen Alabalık türünü tükettik.
Bence somon lezzetine uzak, onun kadar yağlı değil. Norveç somonunda bir dilimi bitiremeyen eşim ve oğlum bunu bitirebildi.

Yağının az oluşu ve yerken daha hafif gelmesinin etkisi olmalı. Norveç somonuna çok yakın akraba olmalı zira vücut yapısı yakın ve kılçık durumu da aynı.

Norveçe alternatif mi bence değil ama, şu anki fiyatlara bakarsak istavrite ve türlü yerli çiftlik balıklarına belki alternatif olabilir.