0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    F. T.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #15 : Eylül 17, 2015, 16:26:48 »
Birde şöyle bir video buldum :


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    A. F. B.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #16 : Eylül 17, 2015, 16:30:32 »
 Kurşunun üzerinde misinanın geçeceği oluklar (yivler) var. Önce yayı asılarak biraz açılmasını sağlıyoruz. sonra makaraya sarar gibi yaya sarıp  misina oluklardan geçecek şekilde devam edip diğer uçtaki yaya da sardıktan sonra yayı tekrar sıkıştırıyoruz. böyle kurşun misinada kaymıyor...
Sırtı veya sıyırtı da bir çok faktörün yanında pek bilinmeyen bir incelik daha var. yol alırken S çizmek. Veya balık olduğuna inandığınız bölgelerden ısrarla dönüp dönüp tekrar geçmek.  Geçerken de teknenin değil mümkün olduğunca sahte yemin o bölgelerden geçmesini sağlamak.


*

    K. T.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #17 : Eylül 17, 2015, 17:16:18 »
Aynen doğru şekilde anlatılmış Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap bana yazacak bişey kalmamış...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    Ş. K.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #18 : Eylül 17, 2015, 17:17:53 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Aynen doğru şekilde anlatılmış Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap bana yazacak bişey kalmamış...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Sizde misinaya takılmış halini gösteriverirsiniz  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    H. K.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #19 : Eylül 18, 2015, 11:45:47 »
Video için tesekurler...
Görüntülerdeki enaz beş sahteyi kullandım.
Dikkat etmeniz gereken videoda gördüğünüz her sahte yelken seyrine uygun değildir.
Bazıları su üstü sahteler kimisi de cok az dalarlı sahte.Az daları olan sahteyi araya kursun ilave ederek istediginiz derinlikten sırtı cekebilirsiniz fakat bazı gagasız si üstü sahteler sadece spinnig(at-çek) yöntemle ve ekstra aksiyon vererek kullanabilirsiniz.
Bende bircok sahte olmakla birlikte maxrap in de hemen her rengi var.
Benim oyum maxrap yönünde olacaktır.
Bubun dışında araya kursun koymak istemezseniz buyuk gagalı ve daları yüksek sahteler de kullanabilirsiniz.
Rastgelsin.

*

    K. T.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #20 : Eylül 18, 2015, 12:17:23 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Aynen doğru şekilde anlatılmış Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap bana yazacak bişey kalmamış...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Sizde misinaya takılmış halini gösteriverirsiniz  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Onu biliyordur sanırsam herkes Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    E. B.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #21 : Eylül 18, 2015, 15:04:18 »
Şimdi efendim..bir iki sözüm var.Ama kızmaca yok. Sırtı ya da benzer oltalar ile balık avlama işi aynı denizde kolaya kaçma mantığında olan dostlara uygun değil.Aynı fiber tekne ,elektrikli vinç,elekrtikli tuvalet işinde olduğu gibi teknenin arkasından sallandır plastik renkli yemi palamutlar geliversinler.Birde gelmşyor diye şikayet ediliyor.
Şuradan başlayalım..siz hiç kamış olta kullanan profesyonel balıkçı gördünüzmü?

Olmaz.misinanın ucundaki yemi yani iğneye dokunan balığı hissetmezseniz balık tutamazsınız.Kurşun üstte iğne altta olan oltalarla da balık tutamazsınız. İşin sırrı yemin takılışı ve oltanın tipindedir. İğne büyüklüğü tutmak istediğiniz balığa göre değişir. Balık yemlenirken normalde yediği yemler denizde serbest şekilde dolaşır.Bu nedenle olta mutlaka sarkıtma olmalıdır.yani kurşun altta iğneler dal olarak ana misinadan ayrılmalıdır.böylece iğne ve yem sebestçe dolaşır.Balık normal yem zanneder.Ayrıca kurşun iğnelerden mümkün olduğunca uzak olmalıdır.Kurşun oltayı batıracak kadar olmalı midinayı mümkün olduğunca germemelidir.Mümkünse konik kurşun tercih edilmelidir.Böylece yuvarlak kurşun gibi dibe takılmaz. En iyi yem kabuklulardan çıkanlardır.mesela sülünez bence en iyi yemdir.mutlaka tuzlanmalı ve serleştirilmelidir. Yem iğneye takıldıktan sonra ilk önce küçük ve tecrübesiz balıklar yeme dokunurlar.yemi bozarlarsa erafta durup gözleyen büyükler iğneyi görüp kaçarlar.tuzlanmış sülünez çk zor bozulur.oltaya vuran balığın oluşturduğu titreşimden boyunu tahmin edebilirsiniz.küçükler vururken oltayı hafifçe çekmek gerekir.Bir süre sonra büyük gelir.önce burnun ucu ile dokunur.dokunma ile ısırma farklıdır.dokununca değil ısırınca oltayı çekmek gerekir.çok asılmadan yani .yoksa balığın ağzını yırtabilirsiniz.bir ara misinayı nasıl çekmeniz gerektiğini ve makara olmadığı halde nasıl karıştırmayacağınızı da anlatırım.Ee karşıyakalı farkı ..olacak o kadar..Birde kefal avlama işi vardır ki biz iş abartmış lisedeyken karşıyaka vapur iskelesinin yanındaki lağım çıkışına gider devasa kefel yakalardık.. hey gidi günler...
*

    Ş. K.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #22 : Eylül 18, 2015, 15:13:19 »
Önce, adama boyunu sorarlar, sonrada bir tutda göster derler. Ondan sonra lafını dinlerler Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    F. N.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #23 : Eylül 18, 2015, 15:55:51 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Şimdi efendim..bir iki sözüm var.Ama kızmaca yok. Sırtı ya da benzer oltalar ile balık avlama işi aynı denizde kolaya kaçma mantığında olan dostlara uygun değil.Aynı fiber tekne ,elektrikli vinç,elekrtikli tuvalet işinde olduğu gibi teknenin arkasından sallandır plastik renkli yemi palamutlar geliversinler.Birde gelmşyor diye şikayet ediliyor.
Şuradan başlayalım..siz hiç kamış olta kullanan profesyonel balıkçı gördünüzmü?

Olmaz.misinanın ucundaki yemi yani iğneye dokunan balığı hissetmezseniz balık tutamazsınız.Kurşun üstte iğne altta olan oltalarla da balık tutamazsınız. İşin sırrı yemin takılışı ve oltanın tipindedir. İğne büyüklüğü tutmak istediğiniz balığa göre değişir. Balık yemlenirken normalde yediği yemler denizde serbest şekilde dolaşır.Bu nedenle olta mutlaka sarkıtma olmalıdır.yani kurşun altta iğneler dal olarak ana misinadan ayrılmalıdır.böylece iğne ve yem sebestçe dolaşır.Balık normal yem zanneder.Ayrıca kurşun iğnelerden mümkün olduğunca uzak olmalıdır.Kurşun oltayı batıracak kadar olmalı midinayı mümkün olduğunca germemelidir.Mümkünse konik kurşun tercih edilmelidir.Böylece yuvarlak kurşun gibi dibe takılmaz. En iyi yem kabuklulardan çıkanlardır.mesela sülünez bence en iyi yemdir.mutlaka tuzlanmalı ve serleştirilmelidir. Yem iğneye takıldıktan sonra ilk önce küçük ve tecrübesiz balıklar yeme dokunurlar.yemi bozarlarsa erafta durup gözleyen büyükler iğneyi görüp kaçarlar.tuzlanmış sülünez çk zor bozulur.oltaya vuran balığın oluşturduğu titreşimden boyunu tahmin edebilirsiniz.küçükler vururken oltayı hafifçe çekmek gerekir.Bir süre sonra büyük gelir.önce burnun ucu ile dokunur.dokunma ile ısırma farklıdır.dokununca değil ısırınca oltayı çekmek gerekir.çok asılmadan yani .yoksa balığın ağzını yırtabilirsiniz.bir ara misinayı nasıl çekmeniz gerektiğini ve makara olmadığı halde nasıl karıştırmayacağınızı da anlatırım.Ee karşıyakalı farkı ..olacak o kadar..Birde kefal avlama işi vardır ki biz iş abartmış lisedeyken karşıyaka vapur iskelesinin yanındaki lağım çıkışına gider devasa kefel yakalardık.. hey gidi günler...

Ersin Korsanım ;

Sırtı kolaya kaçmak değil bir tekniktir, pek tabi tak kafana göre bir sahte çek balık gelsin değil. Ama her balığıda altta kurşun üstte oltayla tutmak bence çok olası birşey değil. Şu denizlerde kefal ve lambuga kadar salak balık görmedim onları kapsam dışı tutalım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap. Kısaca her balığı tutmak için farklı methodlar vardır. Birçok profesyonel kamış olta kullanır hatta çoğunluğu zaten kamışı atıp yuvasına koyup misinayı elinizle tutup hissedebilirsiniz- en azından ben öyle yapıyorum-.

Geleneksel sistemlere olan ilginizi yazdığınız mesajlardan az çok biliyorum ama kamış olta çok eskiye dayanan bir sistemdir kasnak oltada gelişecek birşey olmadığından kamışla arası bu kadar açıldı.

Bu arada profesyonelden kasıt ticari balıkçılar ise onlar zaten ağ kullanıyor. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    E. B.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #24 : Eylül 18, 2015, 16:53:42 »
Elbette sırtı da bir method.Çok iyi sonuç alanlar da vardır.özellikle okuanus geçişlerinde tutulanları videolarda görmüştüm.  Kefal için salak balık demek kefale hakaret olur.kamış oltada en son alanya avsallarda balon balığı yakalamaya çıkmıştım.Turistik bir turdu.Ancak söylediğiniz şekilde misinayı tutarak 8 ya da 9 tane yakalamıştım.Çok zevksiz yakalaması.Gerçi japonlara yollasak tanesi restoranlarda 250 dolarmış.  Misinayı denizden çekerken topadığınız yeri ıslatır iseniz hem uçup larışmaz hemde asla karışmaz.Biraz ustalaşırsanız kamış oltadan kolay olduğu görülür
*

    F. N.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #25 : Eylül 18, 2015, 17:13:35 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Elbette sırtı da bir method.Çok iyi sonuç alanlar da vardır.özellikle okuanus geçişlerinde tutulanları videolarda görmüştüm.  Kefal için salak balık demek kefale hakaret olur.kamış oltada en son alanya avsallarda balon balığı yakalamaya çıkmıştım.Turistik bir turdu.Ancak söylediğiniz şekilde misinayı tutarak 8 ya da 9 tane yakalamıştım.Çok zevksiz yakalaması.Gerçi japonlara yollasak tanesi restoranlarda 250 dolarmış.  Misinayı denizden çekerken topadığınız yeri ıslatır iseniz hem uçup larışmaz hemde asla karışmaz.Biraz ustalaşırsanız kamış oltadan kolay olduğu görülür

Kefal hakkındaki görüşüm bu  kusura bakmayın  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap bana salaklarıda denk gelmiş olabilir .

Ben kasnak oltayı toplarken kovanın içine su doldurup oraya topluyorum sonra deniz atıp geri sarıyorum...
*

    E. B.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #26 : Eylül 18, 2015, 17:20:28 »
Faysal korsanım...siz de her şeyi bu kadar açık etmeyin canım. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Kefal aptal deği amcak buradan sizin iyi balıkçı olduğunuzu gösteriyor..
*

    H. E.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #27 : Eylül 18, 2015, 17:24:06 »
Hayır, kefali zeki bulunca...

Yani, kefali zeki bulan biri olunca...

Neyse, yazamiciim. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    F. N.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #28 : Eylül 18, 2015, 17:27:25 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Faysal korsanım...siz de her şeyi bu kadar açık etmeyin canım. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Kefal aptal deği amcak buradan sizin iyi balıkçı olduğunuzu gösteriyor..

Ersin korsanım ;

Olta balıkçılığı konusunda uzmanlık seviyem : bal damlıyor seviyesinde şanslı Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap bu yüzden bana yakalanan balıktan şüphe ediyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    R. E.

Ynt: Yelkenle sırtı...
« Yanıtla #29 : Eylül 18, 2015, 17:30:02 »

Balık işi, özellikle de biz amatörlerin balık avı işini çok abartmamak lazım.

Kendi adıma konuşayım, balık avı malzemesine verdiğim parayı balıkçıdan balık almaya versem her gün balık yemem gerekir.

Tabii bu kendi yakaladığımız, temizlediğimiz, pişirdiğimiz lezzette olmuyor. Hele teknede pişirirsek...

Balık avının profesyonelleri genelde yardımcı olmaz. Ama yaşlı, emekli profesyoneller yardımcı oluyor. Takım yapma vs konularında.. Onlar da kendi avlaklarını sır gibi saklıyor. Tabii onlar yelkenle sırtı çekme değil, bir yere demirleyip avlanma konusunda bilgili. "Burası mercan yapar", "burası sargoz, karagöz otlağıdır".. Gibi bilgileri kendilerine saklıyor. Çok yakınlaşıp birlikte balığa giderseniz de sıkı sıkı tembihliyor. Kimseye buradan bahsetmemek için. Hoş ben de aynı yeri genelde bulamıyorum ya..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Yaşlı balıkçılardan öğrendiğim bir şey paylşmak isterim. Yeni aldığınız misinayı suya açarak yol alın.  Aynen rapala bıraktığınız gibi misinayı suya bırakın. 300-400 metre civarı açtığınızda misina ağırlaşıyor. Onu yavaş yavaş toplayıp sarın  yol alırken. Bu misina kasnak kullanımında dolaşmıyor. Bundan kesip olta bağladığınız parçalar da yeni açılıp kullanılan misinaya göre daha az sorun çıkarıyor..

Yelkenle seyir halinde iken kasnak zor, kamış ve makara daha kolay.. Hızlı toplanıyor. ,Karışmıyor.

Rasgele...