0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    A. E.

Kalamar
« : Nisan 22, 2013, 21:08:06 »
Bugün Bostancı civarında balıkçı ile konuşurken adalar etrafında tutulmuş gayet iri kalamarları gördüm,normalde Ege de avladığım kalamarlar adalar civarında da avlanabiliyorsa ne mutlu.bu konuda tecrübesi olan korsanımız var mı?


*

    Ö. K.

Ynt: Kalamar
« Yanıtla #1 : Nisan 22, 2013, 22:39:46 »
İki hafta önce Sivriada' da biz de gördük, ada etrafında  kalamar zokası ile avlamışlar. Bir kova neredeyse dolu idi, ve gün aydınlıktı...
Ve oldukça iriydiler...


*

    A. E.

Ynt: Kalamar
« Yanıtla #2 : Nisan 23, 2013, 19:18:32 »
Bugün sivriadaya yaklaşık 1 mil uzaklıktan ve 70 metre derinlik seviyesinde denedim ama kalamarlar alamadım,bir dahakine 30 metre derinliğe kadar yaklaşarsak deneyeceğim.


*

    O. T.

Ynt: Kalamar
« Yanıtla #3 : Nisan 23, 2013, 22:26:45 »
Geçen hafta Tirilye açıklarında  1,5kg ahtapot aldık ve armutlu burnunda birçok mercan avladık


*

    İ. N.

Ynt: Kalamar
« Yanıtla #4 : Nisan 24, 2013, 08:18:09 »
Üç sene önce Koç adasının arka tarafında dalarken 30 metre de değişik böcükler görmüştük, sevgili hocam çok şaşırmış bunlar tropik böcük burada işleri ne diye sorgulamıştı. Siyah deniz anası felaketi ile beraber değerlendirdiğimizde Marmara'nın tropikleştiğine kanaat getirmiştik.

*

    K. K.

Ynt: Kalamar
« Yanıtla #5 : Nisan 29, 2013, 17:44:52 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Üç sene önce Koç adasının arka tarafında dalarken 30 metre de değişik böcükler görmüştük, sevgili hocam çok şaşırmış bunlar tropik böcük burada işleri ne diye sorgulamıştı. Siyah deniz anası felaketi ile beraber değerlendirdiğimizde Marmara'nın tropikleştiğine kanaat getirmiştik.

Bu konuyu sanırım daha önce de forumda yazmıştık...İstanbul demirleme alanı ve limanları ile  İzmit körfezi dış sulardan gelen gemilerin yük alıp yük indirdiği yerler ve limanlar... Yavrulama döneminde larva ve yumurta olan dış sularda balast tanklarını dolduran gemiler,bizim sularda yük alırken balast tanklarını o yumurtalarla beraber boşaltıyor... Sonuç; bizim sularımızda yetişmeyen popülasyonlar bir müddet yaşıyor ama uyum sağlayamazlarsa kaybolup gidiyorlar... Siyah denizanaları da sadece bir sezon göründüler ve kayboldular... Sizin gördüğünüz böcüklerde öyle sanırım... Fakat lezzetli böcüklerse bu sularda yaşamalarını temenni ederim. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    T. A. (. Ü. S.

Ynt: Kalamar
« Yanıtla #6 : Kasım 03, 2018, 09:36:29 »
Kalamar Nedir?

Yaklaşık 300 türü bulunan bir familyaya ait olan kalamar balığı, ortak özellikleri nedeniyle mürekkep balığı ile karıştırılan bir deniz canlısıdır. On ayaklı olmasının yanı sıra 8 adet de kolları bulunan kalamarın bir de keskin gagası bulunmaktadır. Manto ismi verilen ve vücudunu dış zararlardan koruyan kas dokusu vücudunu çevrelemektedir. Kalamara özgü bu doku, iç organları korurken, su içinde ilerlemesi için su püskürtme eylemine de yardımcı niteliktedir. Manto örtüsü sayesinde suyu çok şiddetli püskürterek su içinde çok hızlı bir şekilde ilerleyebilmektedir. Bu hızı sayesinde su yüzeyinde kısa mesafelerle uçan kalamar görüntüsü oluşturabilirler. Kalamar balığının etkileyici özelliklerinden biri de, renk pigmentleri sayesinde istediği renge dönüşebilmesi ve bu sayede av olmaktan kurtulmasıdır.

Kalamarın Türleri Nelerdir?

Kalamar kendi içinde yüzlerce türü barındıran bir deniz canlısı olsa da, ülkemizde kalamarın sadece 3 türüne rastlanmaktadır. Adi kalamar türü, Türkiye denizlerinde en yaygın olarak görülen kalamar türüdür. Yaklaşık 15 yıl önce Marmara Denizi adi kalamar türü bakımından oldukça zenginken, bu kalamar türü göçlerini Akdeniz ve Ege denizlerine doğru yapmışlardır. Mızraklı kalamar türü de, Türkiye’deki yaygın kalamar türlerinden biridir. Mızrak şeklindeki gövde yapısı nedeniyle diğer kalamar türlerinden ayrılır. Kırmızı kalamar türü ise, yüzgecinin kalp şeklinde olması ile kalamar türleri içerisinde yer alır. Kalamar balığı pek çok araştırmaya konu olmuş ve ülkemiz denizlerinde daha önce yaşamış olan pek çok kalamar çeşidi ismi açıklanmıştır.


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. Ç.

Ynt: Kalamar
« Yanıtla #7 : Kasım 03, 2018, 10:50:29 »
Kalamar yumurtalarını bir kaya altına yapıştırarak bırakır ve sanırım yumurtalar çatlayıncaya kadar da yuvayı korur. Bu nedenle gemi sintinesinde gelmesi biraz düşük bir ihtimal.


Mürekkep balığı ve kalamar dış görünüş olarak birbirine benzer. Kalamarın omurgası bir balen gibi ince ve şeffafa yakın bir kemikten oluşurken, mürekkep balığının omurgası oldukça geniş bir kalsiyumu bol kemikten oluşur. Bu parça genellikle kuşlar için kalsiyum takviyesi için kafese asılır. Lezzet olarak aralarında aşırı bir fark görmedim.
*

    A. D.

Ynt: Kalamar
« Yanıtla #8 : Kasım 05, 2018, 10:38:50 »
Kalamar ile sübyeyi iyi ayırt etmek gerekir. Sübyenin kolları daha kısadır ve eti daha serttir. Vücut yapısı daha toparlaktır. Türkiyede de çokça sübye vardır. Kalamaz daha ince uzun mızrak gibidir.
Hayatımda yediğim en güzel kalamarı bozcaada açıklarında gece çaparisinde yemiştim. Balıkçı teknesi ile kılıca çıktığımızda Ağları beklerken çapari yaptık. Daha çapariyi indirmeden ocakta yağı kızdırmaya başladılar. Hayırdır nooluo derken 60 iğneli çaparileri indirdik. Biraz sonra her oltada 3-4 tane kalamar çıktı. Anında temizlenip tavaya atıldı ve 1 dakika bilemedik 2 dakika pişirildi. Lezzet inanılmazdı. 6 kişi taratorsuz bi 3-4 kilo kalamarı gömdük ekmek arası.
*

    M. A.

Ynt: Kalamar
« Yanıtla #9 : Kasım 05, 2018, 15:23:40 »
Sert olmadı mı taze taze ve karbonat vs yapmadan?
*

    A. D.

Ynt: Kalamar
« Yanıtla #10 : Kasım 05, 2018, 16:25:02 »
abi inanmayacaksın bende inanamadım. Pamuk gibi oldu. Birayla ıslatıp mısır unu ve normal un karışımına bulayıp  kızartmak oldu. Hayatımda bu kadar yumuşak ve lezzetli kalamar ne yunanda ne de bizde yedim. Kafamda kıyak falan değildi kimse içmiyordu kılıç ağlarını uzaktan takip ediyorduk. Kime söylesem kafan iyidir ondan diyorlar.