0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

G. D.

Ynt: İlk sırtı tecrubesi
« Yanıtla #30 : Mart 06, 2015, 14:54:51 »
T fırdöndü yerine kurşun kullanılmaz ki:) Kurşun fırdöndüler var ama ben hiç T olanını görmedim.

T fırdöndünün bir ucunda 0.50 ip misina kullandık diyelim. Diğer tarafında sahteye doğru 0.30 florakarbon kullanırız. T nin alt kısmında da nispeten daha ince 0.18 misina kullanırız... Bu misinın ucunda da tercihen klipsi fırdöndü ve o klipse takılı kurşun kullanılır.

Ama tekrardan hatırlatmak isterim. Bu takım titreşimli bir takım olur. Kurşun ve misina suya direnç gösterir ve takımın titreşimi artar. Bu sebeple yüksek süratlerde kullanılması uygun değildir.

Bu mantık, dip "sırtısında" downrigger kullanımından esinlenmiştir. Ama 10 metre üstü derinliklerde performans vermez. Downrigger da 5 kg civarında ağırlık kullanıldığını unutmamak gerekir. Bu durumda 500gr kanatlı sırtı kurşunu bence kullnılması gereken ideal kurşun ağırlığıdır.

Dip yapısının kayalık olduğu, 3-10 metre derinliklerde, Siğnarit gibi, Orfoz gibi, Lağos gibi Eşkina gibi balıkların avlarında kullanılır. Seyir sürati 1-2 mil ile sınırlı olması tercih edilir. Çünkü hızlandıkça kurşun dipten uzaklaşır.

Nispeten ağır bir hızda seyir yapılması sebebiyle de, sahtelerinde "oynak" olması tercih edilir. Kafa yapısı sebebiyle yana çakan sahteler, veya yaralı - parçalı sahteleri kullanırız. İdeal renkler, sabah suyu için kırmızı - pembe - turuncu tonlarıdır, akşam suyunda beyaz - gümüş - parlak renkler ve özellikle bilyeli takımlar tercih edilebilir.

Ben bu sistemi 1kg kurşun ve 7-10 metre kendinden daları olan rapala x rap magnum veya husky jerk ile kullanıyorum. Derinliğim 35 metre....

Downrigger'sız kullanımı - avlanması çok çok çok zor...     
*

K. T.

« Yanıtla #31 : Mart 06, 2015, 15:08:52 »
T fırdondü yerine kullanabileceğiniz kurşun ...

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu arada çizimler harika olmuş  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Nitekim Gönenç korsanın söylediği gibi bu çizimlerde avlanacak balıklar su üstü balıklarıdır ;  bölgemizde... , Torik , palamut , lüfer , akya , turna , barakuda , lambuka ' milanur ayrıca liman giriş çıkışlarına yakın yerlerde levrek yakalayabilirsiniz...
« Son Düzenleme: Mart 06, 2015, 15:15:16 Gönderen: Kıvanç Tüfekçioğlu »

*

G. D.

« Yanıtla #32 : Mart 06, 2015, 15:15:49 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
T fırdondü yerine kullanabileceğiniz kurşun ...

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu arada çizimler harika olmuş  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bunun adı telli şoklama kurşun

Bu kurşun kullanılır. Ama o zaman bu kurşunu iki fırdöndü arasına veya fırdöndüden 5 kulaç önce bedende kullanmak gerekir.

Hem T fırdöndüye bağlı kanatlı kurşun, hemde  bu telli şoklama kurşunu ben hiç bir arada kullanmadım.

*

K. T.

« Yanıtla #33 : Mart 06, 2015, 15:32:21 »
Yok abi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap T fırdöndü'nün yerine diyoruz... ucuna değil ! yani bunu kullanacağımız zaman T fırdöndü yerine bu kurşunu koyuyoruz aynı seninde söylediğin gibi  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

S. S.

« Yanıtla #34 : Mart 08, 2015, 11:04:40 »
Bilgiler ve cizimler icin tesekkur ederim. Kendi adima merak ettigim konuydu. Umarim devami gelir.

Mobil cihazimdan gonderildi........5

*

S. Ç.

« Yanıtla #35 : Mart 08, 2015, 15:29:01 »
Şu işi birisi hazırlasa da,bizde könder gibi bedelini ödeyip sırayla alsak..bitek teknenin arkasından sallamak kalsa..Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. E.

« Yanıtla #36 : Mart 08, 2015, 16:37:27 »
Kendi uygulamamda ben T firdondu kullanmiyorum, eger tekneden atiyorsam. Bot ile ozel dolasilan durumlar ayri.
Biz kendi prensibimizde tekne suratini balik tutariz diye degistirmiyoruz. 4-6 knot suratlerde T firdondu titresim yaratiyor, daha dusuk suratin uygulamasi...

Orgu misinalari olta duzeneginde kullanmamak lazim. Ilk firdonduden sonra mutlaka misina sart... Fluorocarbon tercih ediyoruz. Ben bahsi gecen telli kursunlardan verim alamadim, cok gam yapiyor. Trolling tekniginde standart kistirmaca fazlaca bir avantaj saglamiyor diye dusunuyorum.

Biz genelde pelajik baliklara yonelik avlar pesindeyiz.
Bunun iki sebebi var birincisi pelajik olan baliklar bizim sularin yerli baliklari degil, tum Akdeniz'i dolasiyorlar. Bunun yaninda orfoz lahoz ve benzer dip baliklari bizim kendi sularmizin baliklari. Yeri sabit. Onlari avlamak nedense bana sanki kendi agacimizi yakmak gibi geliyor. Dolayisiyla downrigger ve uygulamarina uzagiz...
Keza fishfinder ile jigging tekniklerini de uygulamiyoruz. Yoksa bu teknikleri biz biliyoruz, sizden ogrenecek degiliz ))))

*

H. K.

« Yanıtla #37 : Mart 08, 2015, 18:28:00 »
Lambuka gibi yüzey balıklarını avlayacaksanız hiçbir ağırlık bağlamanıza gerek yok.Orta su balıkları hedefse hızınız ve akıntıya göre aralıklarla fırdöndü arkasına gezer kurşun bağlabanız yeterli.
Kullandığınız sahtenin daları da önemli bu arada..