0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    H. E.

Çaça
« : Ağustos 14, 2012, 16:38:53 »
Çaça balığı nedir?


*

    R. E.

Ynt: Çaça
« Yanıtla #1 : Ağustos 14, 2012, 16:59:06 »
Çaça (Sprattus sprattus), ringayı andıran küçük bir deniz balığı.

Avrupa sularında yaşar, gümüşi pulları ve açık gri renkte eti vardır . Bu balığın etinin %12 civarı vitamince zengin olan bir çeşit yağ içerir. Bu et konserve yapılabilir, tuzlanabilir, kızartılabilir, ızgara yapılabilir, fırınlanabilir, salamura yapılabilir. Ege Bölgesi'nde Papalina olarak da adlandırılır.

Bu balık en çok Norveç ve İskoçya kıyılarında avlanır.

vikipedia'nın yalancısıyım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap




*

    H. K.

Ynt: Çaça
« Yanıtla #2 : Ağustos 14, 2012, 17:16:08 »
Caca karadenizde gırgırlar veya orta su trolleri tarafından yakalanan yem balıgıdır.
genelde balık unu ve yagı fabrikalarına satılır.


*

    E. Y.

Ynt: Çaça
« Yanıtla #3 : Ağustos 14, 2012, 17:20:12 »
Hamsi ebatlarındadır, farkı(hatırladığım kadarıyla) gözleri hamsiden daha büyük, kafası daha yuvarlakımsıdır. Üçkaatçı balıkçılar tarafından hamsilerin arasına katılır, bazen saf vatandaşa hamsi diye de kaptırılır. (tıpkı buzhane balığı Norveç uskumrusunun palamut diye kakalanması gibi)
Ha! Bir de usta denizcilere- gemicilere Çaça dendiğini duymuştum.

Fotoğrafını da koyayım yakışıklının(şeklini şemalini doğru hatırlıyormuşum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Ağustos 14, 2012, 17:29:35 Gönderen: Erol Yapıcı »


*

    A. Y.

Ynt: Çaça
« Yanıtla #4 : Kasım 02, 2019, 10:05:47 »
Evet bilgiler dogru.. Siz pek tenuzzul etmezsiniz gerci ama harikulade bir baliktir.. Ukrayna da sehrin en onemli restoranlarinin bile menusunde yer alir.. Kisin yaglanmayla birlikte enfes bir tad alir.. Yag degerleri muthistir, dolayisiyla faydalidir.. Birayla muazzam uyumludur..  Dunyanin en underrated degerlerinden biridir.. Bilinememis, hakkettigi degeri bir turlu gorememis/bulamamis vakur bir baliktir.. Fakat aslinda Papalinayi filan pejmurde eder.. Hayatimizin sonuna dek savunacagiz seni çaça...

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

    T. D.

Ynt: Çaça
« Yanıtla #5 : Kasım 02, 2019, 10:29:44 »
Boğazdan su üstü geçiş yaparlar. Biz bazen zargana kepçesi ile avlardık. Zaten gelişine bir kepçe vurabilirseniz 3-5 kilo birden alırsınız.  Bizde küçükleri daha makbuldür çünkü börek yaparız. Tatlı su değmeyecek deniz suyu ile ayıklanır ince kıyılmış taze soğan,tuz,karabiber,yumurta ile harç yapılır. Tavaya yatırırsınız bir yanı piştiğinde bütün olarak çevirip diğer tarafıda  pişirilir.  Bitmiş hali börek görüntüsü alır. Rahmetli babamdan öğrenmiştim

*

    A. Ç.

Ynt: Çaça
« Yanıtla #6 : Kasım 02, 2019, 10:59:13 »
Küçük (ince) balık lokanta satışı sanırım doğru dürüst bir tek Ayvalık'ta var. İstanbul'da kimse hamsi, istavrit, sardalya gibi küçük balıklara menüsünde yer vermiyor. Diğer taraftan porsiyon olarak hesapladığınız zaman etin neredeyse yarı fiyatına gelen çipura ve ispendek gibi çiftlik balıkları etle kıyaslandığında lokantalarda çok daha yüksek fiyatla satılıyor.  Balıkçıda var da daha doğrusu olacak da hamsi ve sardalya yiyeceğiz. Hamsi, boyu küçük parmağımı geçmez 10 TL, doğru dürüstü 20 TL idi. Ben kıyıp alamadım, eşim sevdiğimi bilir benden habersiz almış da hamsi ve sardalya mevsimini açtık. Sanırım artık bu fiyatları kabulleneceğiz. Geçen sene 5-10 TL arası hamsi vardı. Şimdi 10-20 oldu.
*

    R. E.

Ynt: Çaça
« Yanıtla #7 : Kasım 02, 2019, 19:04:04 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Küçük (ince) balık lokanta satışı sanırım doğru dürüst bir tek Ayvalık'ta var. İstanbul'da kimse hamsi, istavrit, sardalya gibi küçük balıklara menüsünde yer vermiyor. Diğer taraftan porsiyon olarak hesapladığınız zaman etin neredeyse yarı fiyatına gelen çipura ve ispendek gibi çiftlik balıkları etle kıyaslandığında lokantalarda çok daha yüksek fiyatla satılıyor.

Bu sene "niye ayvalık'ta ızgara sardalye yok?" diye söylenip durdum. Bir teknede yapılıyormuş ama yemek kısmet olmadı. Biri balık ekmek dükkanı açıp ızgara sardalye satsa iş yapar. Yağda kızarmış balık bana balık gibi gelmiyor. Favorim ızgara ve plaki-buğulama..

Deniz kurudu, balık yoķ. Yanlış avlanmadan çok bana şehir atıkları, karasal atıklar gibi geliyor. Çünkü erişteler yeşil değil artık.

Bu çaça tirsi değil di mi?

*

    T. D.

Ynt: Çaça
« Yanıtla #8 : Kasım 02, 2019, 22:13:23 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Küçük (ince) balık lokanta satışı sanırım doğru dürüst bir tek Ayvalık'ta var. İstanbul'da kimse hamsi, istavrit, sardalya gibi küçük balıklara menüsünde yer vermiyor. Diğer taraftan porsiyon olarak hesapladığınız zaman etin neredeyse yarı fiyatına gelen çipura ve ispendek gibi çiftlik balıkları etle kıyaslandığında lokantalarda çok daha yüksek fiyatla satılıyor.

Bu sene "niye ayvalık'ta ızgara sardalye yok?" diye söylenip durdum. Bir teknede yapılıyormuş ama yemek kısmet olmadı. Biri balık ekmek dükkanı açıp ızgara sardalye satsa iş yapar. Yağda kızarmış balık bana balık gibi gelmiyor. Favorim ızgara ve plaki-buğulama..
 
Tirsiye çok benzer ama değil. Hamsi tirsi arasında bir göçebe tür.

Deniz kurudu, balık yoķ. Yanlış avlanmadan çok bana şehir atıkları, karasal atıklar gibi geliyor. Çünkü erişteler yeşil değil artık.

Bu çaça tirsi değil di mi?
*

    A. Y.

Ynt: Çaça
« Yanıtla #9 : Kasım 03, 2019, 07:17:33 »
Familya aynı familya.. Hamsi ve sardalya ile de olduğu gibi.. tip olarak sanki aynısının küçüğü gibi, yani sanki büyüyünce tırsi olacakmış gibi fakat değil.. ayıran en önemli özelliği ise lezzeti.. tırsi marine edilmedikçe hiç bir lezzeti olmayan bir balık iken çaça (özellikle kış aylarında yağlı iken tüketildiğinde)  şaşırtıcı derecede lezzetli.. ayrıca marineleri de oldukça iyidir..
*

    H. V.

Ynt: Çaça
« Yanıtla #10 : Kasım 03, 2019, 08:44:34 »
Bizde sardalyanın biraz küçüğene Çaça derler. şimdi buralarda pek çıkmıyor. Eskiden kasalarla gelir hemen barınakta boklu kebap yapardık. (Boklu kebap: ayıklamadan hop ızgaraya) Bir soğan bir ekmek yeter dışarda soğukta mis gibi yerdik. Maalesef diğer balıklar gibi o zevkte bitti.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap