0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. U.

Umut'lar Denizde- Sığacık 2017
« : Ekim 25, 2017, 23:55:20 »
sadece 2 günlük bir seyir. Bir gün git, bir gün dön. Ama seride boşluk kalmasın, paylaşmak istedim.

bir öncesinde neler yapmıştık;

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. U.

Ynt: Umut'lar Denizde- Sığacık 2017
« Yanıtla #1 : Ekim 26, 2017, 00:06:22 »
SIĞACIK 2017

12.10.2017 TEOS MARİNA-KOKAR (GÖKLİMAN)

Bu sefer plansız oldu. Biraz da zamansız. Ani bir işyeri değişikliği olunca izin kullanmam gerekti. Zor bela eşim de 2 gün izin alınca geriye tekneyi bulmak kaldı. Sığacık bölgesi için zaten çok fazla alternatif yok. En azından bizim bulabildiğimiz yok. Thea sailing firmasına ulaştık ve Teos Marina’da bağlı bulunan ADA-5 isimli Beneteau 38 teknelerini 2 günlüğüne kiraladık. Hava biraz rüzgarlı görünüyordu. Ne kadar rüzgarlı olduğunu kayınpederimin şu cümlesi ile açıklamaya çalışayım;
“Damat, limana ulaşabilirsek toprağı öpecek miyiz?”

Çarşamba akşamı iş çıkışı hemen yola çıktık. İlk hedefimiz Çeşme. Bizim oğlanın uyku saati olmadığı için biraz huzursuz ve uzun süren bir yolculuktan sonra gece yarısı Çeşme’ye vardık. Niyetimiz sabah 09:00’da Teos Marina’da olmak. Bu şekilde sözleşmiştik. Dolayısıyla birkaç saatlik uyku ile yola koyulduk. Arabayla giderken bile hissettiğimiz rüzgar aslında bizi neyin beklediğini gösteriyordu. Sonuçta rüzgarı dünyaca meşhur bir bölgede idik.

Sözleştiğimiz saatte marinaya ulaştık. Tekneyi teslim alma sürecimiz bu kez biraz ters gitti çünkü sintinede bir miktar suya rastladık. Suyu bastık, sonrasında hem biraz hava sakinlesin diye hem de sintinedeki su artıp azalıyor mu diye görmek için beklemeye başladık. Birkaç kez daha pompayı devreye alıp suyu basma ihtiyacı olunca servis istedik. Bir süre araştırma neticesinde suyun temizlik ve yağmur neticesinde etrafta kalan suyun sintinede toplanması olduğuna ikna olup tekneyi teslim aldık.

Planladığımız zamanın çok ilerisinde marinadan ayrılmaya hazır hale gelebildik. Saat neredeyse 14:00 olmuştu. Planımız aslında çok sade. Sığacıktan Kokar’a git, orada gemi şamandıralarına bağlan ertesi gün geri dön. Ancak Kokar’da barınamazsak geri dönecek vaktimizin de kalmasını istiyordum, bu vakti pek bulamayacağız gibi görünüyor. Marina’yı kanal 72’den anons edip vira bismillah dedik. Rüzgar iskelemizden öyle bir geliyor ki palamar botu bize sancaktan yüklenerek pruvamızı çıkışa döndürmeye yardımcı oluyor. Kazasız belasız önce marinayı sonra da kuzey kardinalini geçip limanı terk ediyoruz. Rüzgar 18 knot değerinin altını neredeyse hiç görmüyor. Bu durumda ana yelkene pek bakmadan cenovayı açtık. Tabi birkaç tur sarılı kaldı. Daha doğrusu istemeden full açtık sonra birkaç tur sararak küçülttük.

Sığacık Körfezindeki ilk seyrimiz. Balık çiftliklerinden çok çekiniyoruz. Henüz şamandıralarını göremediğimiz için niyetimiz, haritada uyarı işaretli alana mümkün mertebe az dokunarak güney batı yönünde inmek. Kokar koyu hizasına gelince ya da biraz geçince rotayı koyun girişi olarak ayarlamak.

Motoru kapattık sadece küçültülmüş cenova ile 5.8 knot gördük. Hızımız min. 5 knot. Seyir tabi ki çok sallantılı. Dalga boyu güneye indikçe artıyor. Rüzgar kuzeyden 17 – 23 knot aralığında geziyor.

Ekip;
Ekip tanıdık. Mayıs’ta Göcek’teki kadro. Ben, Eşim, Bizim ufaklık, Eşimin anne ve babası. Ekibin hem denize direnci hem de denizcilik bilgisi çok arttı. Dönüşte yakıt iskelesine aborda, atık iskelesine aborda, ve yerimize kıçtankara manevraları var ama daha gidiş yolundayız.

Devam edelim, hızlı sayılabilecek bir yelken seyri ile hedefimize yaklaşıyoruz. Bu arada balık çiftliklerinin yerleri de belli olmaya başladı. Ben iskele dümende tekneyi kontrol ediyorum. Neredeyse hiç motor çalıştırmadan koy girişine kadar geleceğiz diye düşünüyorum. Chartplotter ve telefonumdaki Navionics’i izliyor ve inceliyorum. Bu sırada kayınvalidem “yahu biz şu büyük mavi şamandırayı ne zaman geçtik hiç de fark etmedim diye bağırdı” mavi şamandıra mı? Bizim usturmaçaların kılıfları mavi değil miydi? Ben usturmaçaları toplamış ama kıçtaki balon usturmaçaları bırakmamış mıydım? Hatta sancak taraftakinin kazık bağı gözüme pek de uygun gelmemişti. Saniyeler içinde bunları düşündükten sonra kafamı istemeyerek sancak kıçtaki balon usturmaçanın yerine çevirdim. Tabiî ki artık boş duruyordu. Kafamı pupa istikametine çevirince de bizim balon usturmaçayı hemen gördüm. Denize usturmaça düştü. Hem de 20 knot rüzgarda ve 1,5 metre dalgada. Birisi seyirde usturmaçaları toplamak mı demişti? Olası geri dönüş için ayırmaya çalıştığım değerli vakti usturmaçayı kurtarmaya harcayacaktım. Herhalde 1 saat uğraşacaktık bu iş için.
Karar hızlıca verildi. Görevler paylaştırıldı. Kayınvalidem gözcü. Ben hemen motoru çalıştırıp rüzgara döndüm. Hızla cenovayı kapatmamız ve usturmaçayı güverteye almamız arasında 15dk. geçmedi bile. İlk yanaşmada kaçırdık ama 2. yanaşmada usturmaça güvertede idi.

Ekip alkışı hak etti. Tekrar rotaya girdik ve aynı başarıyı kokar limanındaki şamandıraların yüzen halatını yakalarken de gösterdik. Kokar kapalı bir koy. Daha kuytusuna girer girmez kuzeyli havanın neden olduğu dalgalar kayboldu. Koya girerken iskelemizde balık çiftliği var. Hemen karşıdaki büyük şamandıra sahil güvenliğe ait olduğu yazılan şamandıra olsa gerek. Bu şamandırayı da iskelede bırakıp kuzeye dönünce, sancakta kalan ilk koy balık çiftliklerinin ikmal noktası gibi görünüyor. Buraya kadar kara yolu var ki araçlar görebildik. Biraz daha ilerleyince sancak bordada, ayakları denizin içinde, arka bahçesinde rüzgar türbini ve güneş enerjisi panelleri olan bir baraka, iskele baş omuzluk istikametinde ise yine bir başka baraka görünüyor. Her ikisinin de gece sakinleri vardı.

Ve işte şamandıralar karşımızda. Her ikisi de boş. Kokar denizlere kapalı bir koy ancak rüzgara kapalı değil. Hele kuzey hava muhtemelen vadide sıkışarak geliyor. Bu nedenle geceyi demirde geçirmek istemiyorum. Şamandıraların sağlam olduğunu marinada tekneye servis için gelen arkadaş söylemişti. Şimdi yapmamız gereken yüzer halatlara dolanmadan bağlanmak. Bunun için tekneyi dümen dinleyebilecek en düşük hıza getirdim. Tabi pruvadan gelen sağnaklar var. Ekibin de yönlendirmesiyle halatı kakıç ile yakalayabilecekleri bir konuma geldik ve şamandıraya bağlıyız. Rüzgar gece boyu esti ve bizde gezip durduk ama rahatsız olmadık ve uyuyabildik.

Hava tamamen karardıktan sonra tonozu kontrol etmek için baş üstüne geçişlerimden birinde sudaki mavi ışıltıları fark ettim. Evet işte nihayet yakamoz görmüştüm. Aslında suya atlamak lazım ama tabii ki çok soğuk. Böyle olunca palamar halatlarından biriyle suya vurarak yakamozları izledim ve ekibe de gösterdim. Sonra da kafamızı kaldırıp uçsuz bucaksız Samanyolu’nun keyfini çıkarttık.

İlk gün seyri;

Usturmaçayı burada yakaladık.

İlk gün rotamız nispeten kolayına ve hızlı oldu. Tabiî ki dalga yüksekliği fazla olduğundan epey sallandık. Asıl macera ikinci günde.

*

S. Ş.

« Yanıtla #2 : Ekim 26, 2017, 02:49:36 »
Bekliyorum Alaettin korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu Sıgacık cok fena ,sürekli esiyor kardeşim  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

artık yeter marinada durmaktan sıkıldım ,ne olursa olsun cıkıcam diyorsun ,sonra  iki metrelik  sık peryotlu dalgaya yakalanıyorsun , güzel anıların oluyor  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Teostakilere sevgiler  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 02:59:36 Gönderen: Semih Sener »

*

E. O.

« Yanıtla #3 : Ekim 26, 2017, 08:07:11 »
2. günü merak ettim..

Ailece denize çıkmak güzel..

İleride yapacağınız daha uzun seyirlere hazırlık ve deneyim kazanıyorsunuz böyle fırsatlar yaratarak..
*

A. U.

« Yanıtla #4 : Ekim 26, 2017, 21:05:12 »
13.10.2017 KOKAR (GÖKLİMAN)-TEOS MARİNA

Windguru bugün için nispeten sakin bir gün öngörüyor. İnanmamak lazımmış…
Sabah erkenden uyandık. Herkes güzelce dinlenmiş.

Güneş yükseliyor.

Hiç acelemiz yok. Gönül elbette buralarda iken Nergis koyuna gitmek istiyor ama hava çok sert. Kokar, Teos Marina ile nergis koyunun neredeyse ortasında. Aynı gün batıya, Nergis koyuna kadar gidip sonra da Teos Marina’ya dönmek bize ters. Rahatça kahvaltımızı yaptık. Botun havası biraz azdı. Onu şişirdik. Tabi ki oğlanın hatırına. Yoksa bana kalsa bu havada botu hiç indirmezdim. 6 beygirlik motoru indirirken tahmin ettiğimiz kadar zorlanmadık. Rüzgar sadece bazen azalıyor. Rüzgara karşı güçlü motor ile zorlanmadan koyun sonuna kadar ilerledik. Sığ bölgeye gelince ben bottan atladım. Dip yosun ve taşlık. Yarı bataklık sayılır. Botu çekerek ekibi karaya çıkardım. Biraz yürüyüş yaptılar. Ben de denizi izliyorum. Sanki dere gibi akıyor. Herhalde rüzgar gözümü aldatıyor!

Biraz kıyıda zaman geçirdikten sonra tekneye geri döndük. Üzerimde shorty olduğu halde suya atladım. Benim soğuk ile aram iyidir. Pek üşümem. Bana göre yüzülebilir ama genel teamüle göre oldukça soğuktu. Bu arada kendimi bıraktığımda tekneden hızla uzaklaşıyordum. Akıntıyı şöyle tarif edeyim. Tüm gücümle kurbağa gibi yüzünce anca yerimde sayabiliyorum. Tekneye yaklaşabilmek için kulaç atmak gerekiyor. Demek ki yüzeyde gerçekten ciddi bir akıntı varmış gözle bile görülüyor. Hava nispeten sakin gibi. Hava durumunu tutturdular herhalde diyorum. Saat 13:00 gibi tam da planladığım saatte tekne neta, tonozu bırakıp sakince Gökliman’a (Kokar) veda ediyoruz. Rüzgar 16-17 knot civarı. Bu iyi haber. Koydan çıkar çıkmaz cenovayı açıp çok güzel bir yelken seyrine başlıyoruz. Gönül bu kez de kuzey koylara yakın geçmeyi istiyor ama kuzeye yelkenle yükselmek mümkün değil. Ayrıca balık çiftliklerinde öcü gibi korkuyoruz. Hem şu anlık yelken seyri de çok çok keyifli, vakit de erken. Viya böyle diyoruz. Demeseymişik keşke. Gönlümüzü dinleseymişik keşke.

Rotaya bakış;

Dönüş rotası

Bu rota başlarda keyifli idi ancak sonlarda çok rahatsız bir hal aldı. Rüzgar hızı kuzey/kuzeydoğudan  23-25 knotları bulunca dalga boyu da buna paralel artınca çok zorlandık. Şimdi aynı şartlarda seyir yapmam gerekse önce motorla balık çiftliklerini kollayarak kuzeye çıkar sonra doğuya yelkenle ilerlerim. Belki dalgadan daha az etkilenirdim.

Devam;

Paşa gönlümüzü dinlemedik, dar apaz/apaz seyrin tadı ve windguru abimizin makul rüzgar bildirimi neticesinde sığacık körfezini keyif yaparak boydan boya geçelim dedik.

Tabiî ki her türlü tedbiri alıyoruz; usturmaçayı elimin altından ayırmıyorum.

Aman bir daha düşmesin.

Yarıdan sonra hem rüzgar hem dalga boyu arttı. 18, 19, 22, derken 23, 25 knots. Sonra körfez bitti, tramola için uygun noktaya geldik. Rüzgarı sancak kontraya aldık ama hızı bizim küçültülmüş cenovaya bile fazla geliyor. Ayrıca dalgalar da çok rahatsız edince rüzgara dönüp cenovayı kapattık. Önce rotayı liman girişine çevirdik ama ilerlemek ne mümkün. Hızımız düşük ayrıca dalgaları kafadan alınca tekne inanılmaz gürültüyle titriyor. Aşağıdan yahu tekne ikiye bölünecek çığlıkları gelince, kayınpederim, seyri özetleyen cümlesini kurdu; “damat limana varırsak toprağı öpecek miyiz?”

Doğal olarak dalgaları baş omuzluklardan alacak şekilde yelkensiz tramola atarak yükseldik. Kuzey kardinalini dönünce hızı düşürüp dümeni eşime teslim edip Teos marinayı anons etmek üzere aşağı indim. Telsizle bir türlü irtibat kuramayınca telefonla arayarak giriş yapacağımı bildirdim. Rüzgar yönü itibariyle marina içini daha az etkiliyordu. Ya da artık bizle işi bitmişti ve hızını düşürmüştü. Ortalama 12-13 mil hızında rüzgarda önce yakıt iskelesi aborda, sonra atık iskelesi aborda ardından da yerimize kıçtan kara bağlandık. Palamar arkadaşlara da biraz zahmet oldu galiba. Umulmadık derecede kaba ve ilgisiz davrandılar.

Neyse salimen bağlandık. Bu kez çabuk bitti diye üzülmedik çünkü ertesi gün için 30 knot sağnaklardan bahsediliyor.

Bugüne kadar yaptığımız seyirlerde hep yanaşma ayrılmayı dert etmiş ama iyi hazırlanıp hep başarılı olmuştuk. Bu seferki fırtına şartlarına yakın iyi bir seyir tecrübesi oldu. Yine rüzgar altında aborda, tonoz yakalama güzel deneyimlerdi.

*

M. A.

« Yanıtla #5 : Ekim 27, 2017, 11:20:18 »
Ne güzel...
Devamları olur temennisiyle...
(Kayınbaba toprağı öptü mü? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )
*

A. U.

« Yanıtla #6 : Ekim 27, 2017, 16:36:59 »
Bekliyorum Alaettin korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu Sıgacık cok fena ,sürekli esiyor kardeşim  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

artık yeter marinada durmaktan sıkıldım ,ne olursa olsun cıkıcam diyorsun ,sonra  iki metrelik  sık peryotlu dalgaya yakalanıyorsun , güzel anıların oluyor  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Teostakilere sevgiler  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tamamen dediğiniz gibi oldu zaten  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. U.

« Yanıtla #7 : Ekim 27, 2017, 16:41:12 »
2. günü merak ettim..

Ailece denize çıkmak güzel..

İleride yapacağınız daha uzun seyirlere hazırlık ve deneyim kazanıyorsunuz böyle fırsatlar yaratarak..

Ne güzel...
Devamları olur temennisiyle...
(Kayınbaba toprağı öptü mü? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )

kimse toprağı öpmedi neyse ki  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Toprağı öpen bir daha tekneye binmezdi herhalde.
Herkese güzel ve öz güveni arttırıcı bir tecrübe oldu.
*

A. U.

« Yanıtla #8 : Ekim 27, 2017, 16:52:47 »
Bilgi;

Bu seyirde toplamda yaklaşık 30 deniz mili kat ettik. Teos’tan Kokar 2sa. 40dk. Kokar’dan Teos ise 3sa. 47 dk. sürdü. Fazla motor kullanmadık ama dönüşte depo 24lt mazot aldı nasıl olduysa.
İlk şiddetli rüzgar seyri, ilk usturmaça kurtarma deneyimi oldu.
Sığacık Körfezinde ilk kez seyir yaptık. Daha önce iki kez Göcek’e gitmiştik. Tamamen ayrı ortamlar ve seyir bölgeleri. Daha az rüzgarlı ve sıcak bir zamanda Sığacık koylarını da gezmek dileğimiz olarak kaldı. Göcek mi Sığacık mı diye sormak biraz haksızlık olur. Sonuçta Göcek’in dünyada benzeri azdır. Bizim prensibimiz belli, mümkün mertebe farklı tekneleri ve farklı koşulları yaşamak istiyoruz. Dolayısıyla sağ salim tamamlanmış her seyir çok kıymetli.
Tekne konusunda istikrarlı şekilde ilerliyoruz. Önce 36ft Jeanneau, sonra 37ft Bavaria, şimdi de 38ft Beneteau kiralamış olduk. Malum markaları bitiriyoruz. Beneteaunun düz mutfağını hanımlar beğenmedi. Ben de pek sevmedim. L mutfak daha kullanışlı. Kamaralar genişti ancak havuzlukta iskele tarafta portuç yoktu, sancaktaki de pek büyük sayılmazdı. Yelken performansına bir şey diyemeyeceğim sadece küçültülmüş cenova ile seyir ettik. Rüzgar da çok fazlaydı. 5.8 knot gördüğümüz maksimum hız idi. Motoru ayakta kontrol etmek ise Beneteau’nun faydası en yüksek farkı idi bana göre.
Sığacık körfezine bir daha gelirsek;
-Çok önceden tarih belirlemek doğru görünmüyor. Mümkünse rüzgara göre esnek olmakta fayda var.
-Balık çiftliklerine ve balıkçı teknelerine elbette dikkat. Özellikle liman giriş çıkışlarında.