0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. E.

Ynt: BALIM SY Seyir Notları
« Yanıtla #135 : Mayıs 15, 2016, 14:28:54 »
İlkbahar'da Gökova (devam)

Bugün Nisan'ın onaltısı.  Gerence'de yatış günü.  Burası tatilin geri kalanında kalsam mı dedirtecek kadar güzel.  Kisse'den çıktığım iki gündür Gökova göl gibi sakin.  Uysal atın çiftesi pek olur derler, Gökova da bakalım ne zaman tepecek?  Havaya hem Poseidon'dan, hem de Skiron'dan bakıyorum.  Birbirine bayağı uzak iki yüksek basınç merkezi arasında anlaşılan Gökova dinlenecek daha bir süre.

Bu mevsim geceleri kış kadar soğuk değil elbet, ama kaloriferi çok kısık olmak üzere açıyorum.  Çok rahat uyumuşum.  Bu arada güneş panelini deneyeceğim günler bunlar.  Motor seyri yapmadığım için gerçek performansını göreceğim.  Teknede ciddi elektrik çekebilecek buzdolabı, gece kaloriferin fanı ve gece kamara ışıkları falan var.  Bakalım, göreceğiz.  Hava bulutlanmadıkça sorun yok gibi.

Sabahları sıkı çiğ yağıyor.  Bu aslında çok iyi, güzel bir kurulama bezim var, tüm tekneyi güverteyi, vardevelaları, puntelleri falan sabah erkenden siliyorum. Neticede tatlı su.  Eh işte biraz spordan sayalım. 

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sabah kahvaltısından sonra kısa bir yüzme, ardından bot-kürek koyu dolaşmaya çıktım, sahillerini ağırdan tavaf ettim.  Burada orman yolu yakın değil, o yüzden yürüyüş yapma imkânı pek yok.  Ama sakinlik beni benden aldı.  Son beş senenin çok yoğun ve yorucu iş temposunun verdiği yorgunluk fitil fitil çıkıyor vallahi.  Beni bilenler, hiperaktif olmasa da, iş yapmadan duramadığımı bilirler.  Şimdi kendime "gevşek" olma terapisi uyguluyorum.  Bakalım tutacak mı?

Yanımda bolca kitap getirmiştim.  Son bir yıldır Mısır dini ve tarihine takık durumdayım.  Doğru dürüst yayın olmadığı için Adolf Erman, Henri Franquefort gibi tarihçilerin 1800'lerin sonunda basılmış kitaplarını internetten indirip, yazıcı çıktısı ile kitap haline getirmiştim.  Onları okuyorum.  Sıkıldıkça güncel Soner Yalçın'lar falan, iyi gidiyor.  Bu arada, bölgede GSM pek zayıf, ya da benim kullandığım operatörün hizmeti zayıf.  Ancak idare ediyor.  Ama Digiturk mobili destekleyecek kadar değil.  Radyoda ise sadece TRT istasyonları var.  Ne Marmaris Yat FM, ne de yunan radyoları çekiyor.  Artık kendi arşivimizden takılıyoruz.  Akşam güneş rakı burcuna girdiğinde ise TRT Nağme fena değil.

Bu Gerence'den ayrılmak istemiyorum.  Kim bilir bir daha ne zaman gelirim, hele böyle sakin zamanında?  Tadını çıkartalım bari. 

(devam edecek) Selametle
*

S. Ş.

« Yanıtla #136 : Mayıs 15, 2016, 14:34:43 »
Murat Kaptan ,

huzurlu yeri bulmuşken bırakmayın ,koyda tek siz varsınız anladığım ,yüzün  bol bol havuz gibi deniz  iyi yer...

*

M. E.

« Yanıtla #137 : Mayıs 15, 2016, 15:14:05 »
İlkbahar'da Gökova (devam)

Bugün 17 Nisan.  Sabah uyandım, hiç acelem yok.  Dün gece yemeği biraz kaçırmışım ki, kahvaltı istemedi canım.  Şöyle güzel bir Türk kahvesi ve sabah sigarası.  Uzunca yüzdüm ardından. Niyetim Küçük Çatı'ya geçmek bugün.  Yaz günlerinde Küçük Çatı'da yer bulmak için çok çok şanslı olmak gerekir.  Nasıla bir tekne vardır, onun öğlene doğru çıkacağını düşünüp, planlama yapılır.  Oysa şimdi öyle mi ya?  Her yer benim!  Dedim ya acelem yok. 

Motoru çalıştırmadan servis akülerine baktım, 12.4 V gösteriyor.  Eh, gece buzdolabı da çalıştı, fena değil.  Oldu galiba bu iş? Koltuk halatlarını aldım, usul usul demiri vira ettim.  Koydan çıkarken, daha önce bahsettiğim, şimdi sancakta kalan topuklara dikkat ettim; sonra kafayı doğuya çevirdim.  kıyıya yakınım.

Gerence'den çıkınca, topuk kayaların hizasındaki burnun arkasında küçük bir koy var, onu da geçince ardından Ballıcak Bükü gelir. "V" şeklinde bir koy.   

Batı yakasında bir girinti var.  Bu girintinin hizasına kadar güneye inince su ciddi şekilde sığlaşıyor.  Haritada ortalar 20 metreye kadar derinlik verse de, inanmayın, 10 metreden fazla değil.  Sıkı havada batıya koltuk alınıp durulabilirse de, sanırım solugan alır.  Suyu çok berrak, belki yüzme molası vermek için uygun olur?

Ballıcak'tan çıkıp, Büyük Çatı'nın girişini işaret eden üzeri eğri çam ağaçlı küçük adayı sancakta bırakıp, Küçük Çatı'ya ağır yol yöneldim.  Küçük Çatı'nın girişinde sancakta kalan burnun önü sığdır.  Gerçi daha önce söylediğim gibi bu bölgede çok fazla azmak alüviyon getirdiği için hemen tüm koyların girişinde ihtiyatlı olmak, açıktan almak gerekir. Her neyse, işte Küçük Çatı'ya girerken de girişi ortaladım.  İçerisi ortalarda 5-7 metre civarında. Küçük Çatı'nın efsane koyu girdikten sonra batı yakasında göreceğiniz girintidir.  Zaten koyun iki demilerme yerinden birisi burası, diğeri de hemen bunun güneyinde kalan girintidir, başka bir yer de yoktur.  Bütün bu koyların batı tarafına demirlemek, doğu sahillerinden uzak durmak gerekir, sebebini sonunda söyleyeceğim - sıkıntılı bir konu.

Demiri koyun ortasına bırakıp, tornistan ile batı yakasına girdim, koltuk halatlarını aldım. İskelemden hafiften solugan oluyor, akşam rahat edeyim diye iskele baştan da kuzey sahiline çima tuttum. Oh, havuzdayım yahu!

Bu Küçük Çatı'ya girerken tam karşıya düşen güney sahilinde, Günlük Ağaçlarının altında, denize hemen 5-6 metre mesafede bir gölcük vardır.  Sadun Boro'nın kitabında çok güzel anlatılır.  Yarın ziyaret ederiz artık.  Onun dışında küçük bir balıkçı iskelesi var. Oradan bir patika ile Büyük Çatı'ya, oradan da Marmaris-Datça yoluna çıkılır. 

Buraya en son bir sonbahar günü gelmiştim.  O tarihlerde kovanları bir şey yapıyorlar bilemiyorum, arılar biraz daha fazla oluyorlar.  Kıyıda dolaşırken bir çalılığın içinden çıkan bir sürü arı bana hücum etmişti.  Benim saydığım yedi arı sokmuştu, kendimi suya atana kadar.  İnsanda adrenalin nasıl bu kadar hızlı yükselir, o zaman görmüştüm.  Allahtan alerjim yokmuş.  Burada Korsanlara bir tavsiye, zaten teknelerinizde arı sokmasına karşı Stilex ya da Fenistil Jel gibi pomatlar vardır.  Eğer mürettebatta arı alerjisi olan varsa, mutlaka yanınızda hekimden yazdıracağınız bir iğne olsun - eczenelerde reçete ile satılıyor.  Allah korusun, ciddi alerjisi olan birisi için orada yapacak bir şey yok.

Eh, akşam oluyor.  Sanırım birkaç gün buradayım.  Yarın etrafı keşif günü. Şimdi gün ağırdan düşerken, tadını çıkartalım.  Rakıyı koydum, TRT Nağmede arşivden Rıza Rit hem anlatıyor, hem de söylüyor.  Her taraf olağanüstü sessiz.  Sanırım şükretme zamanı...

(devam edecek) Selametle

*

M. E.

« Yanıtla #138 : Mayıs 15, 2016, 15:16:47 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Murat korsanım teşekkürler, keyifle okuyorum.

Nerissa da bu yıl Gökova'da olacak demiştiniz, değil mi Hakkı Bey?
*

M. E.

« Yanıtla #139 : Mayıs 15, 2016, 15:19:35 »
Murat Kaptan ,

huzurlu yeri bulmuşken bırakmayın ,koyda tek siz varsınız anladığım ,yüzün  bol bol havuz gibi deniz  iyi yer...

Semih Korsanım, evet koyda bir tek Balım var, Balım'da da bir tek ben varım.  Terapi üstüne terapi  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap yani. Ben buraya hem bu büyük fırsattan istifade teknemle sarmaş dolaş olurum, hem de biraz "reset" ederim diye gelmiştim, ama sonunda "format atıp" döndüm.  Dikkatli olunmalı  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

K. K.

« Yanıtla #140 : Mayıs 15, 2016, 15:23:13 »
Murat korsanım, koca Sadun usta tadında yazıyorsun valla, nur içinde yatsın,senin de ömrüne bereket.
*

E. D.

« Yanıtla #141 : Mayıs 15, 2016, 16:25:30 »
Güzel resimlerle desteklenmiş güzel bir seyir yazısı. Kıskandım şimdi. Yaza ben de çıkacağım oralara ama zaman geçmez artık.

*

S. Ş.

« Yanıtla #142 : Mayıs 15, 2016, 16:33:24 »
Murat Kaptan ,

Semih Korsanım, evet koyda bir tek Balım var, Balım'da da bir tek ben varım.  Terapi üstüne terapi  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap yani. Ben buraya hem bu büyük fırsattan istifade teknemle sarmaş dolaş olurum, hem de biraz "reset" ederim diye gelmiştim, ama sonunda "format atıp" döndüm.  Dikkatli olunmalı  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

çok güldürdünüz valla:)güzel bir pazar geçirmeniz dileği ile...
*

D. U.

« Yanıtla #143 : Mayıs 15, 2016, 21:37:20 »
Conquest karada ve daha yapılacak işler var. Okudukça öylesine heveslendim ki hani denizde olsa süper hiper acemiliğime aldırmadan bir ıssız koya da ben açılacağım.
*

M. E.

« Yanıtla #144 : Mayıs 16, 2016, 11:04:11 »
Bugün 18 Nisan, günlerden bilmem ne.  Sabah gerine gerine uyandım.  Mutad olduğu üzere sabah kahvesi, sonra güverte kurulamaca, hop deniz.  Servis akülerine baktım, 12.3 Volt'un altına inmiş, kalorifer de kendini kapatmış.  Hava yavaştan yükseklerde bulutlanmaya başladı, ondan mı?  Gerçi buzdolabım da tekneyle yaşıt, onbeş yaşında.  Onun da kompresörünü şöyle yeni esil bir makina ile değiştirsem daha iyi olacak herhalde?  Her neyse, güneş yükseldikçe toparlar umarım. Bu arada güneş panelinden memnun olduğuma karar verdim ve ikincisini de ısmarlayacağım. 

Kahvaltıdan sonra botla Küçük Çatı'yı gezmeye koyuldum.  İlk durak, dün bahsettiğim havuz, günlük ağaçlarının altındaki.

Bu resimde gördüğünüz şey, arkadan gelen azmakın yaptığı mini göl.  Üzeri gökyüzünü göremeyecek kadar sık günlük ağacı.  Arkadan keklik sesleri geliyor.  Suyun üzeri yosun ve çer çöp olmuş.  Sahile 5-6 metre mesafede.  Üşenmeyip çakıllardan bir su yolu açılırsa, suyun üzerindekilerin çoğu denize akar gider, içine girilir.  Ama epeyi çakıl temizlemem lazım, üşendim.  Etrafında biraz dolaşıp içeriye yürüyeyim dedim.  Daha beşinci adımda, hooop ayağımın altından bir yılan kaçtı geçti.  Küçüklüğümün yazlarını Iassos'ta Akarca'ların çiftliğinde geçirirdim.  O tarihlerde oralarda yılan, akrep bol olduğu için çoğunu bilirim.  Bu, zararsız olan gariban kara yılan değildi.  40-50 cm uzunluğunda yavru bir engerek gibi desenleri vardı.  Ben de hata edip, terlikle bu işe kalkıştığım için, tabii yılan bir yana, ben öbür yana... korktum ya.  Tırıs tırıs bota döndüm. 

Bu günlük ağaçları Marmaris ve çevresinde bulunur. Bir de Göcek Boynuz Bükünün dibindeki restoranın arkasında vardır.  Yapraklarının rengi açık yeşil, şekli çınar yaprağı gibi, ama küçüğü.  Çocukken, henüz Netsel'in yerinde bataklık, arkası Günlük iken, çarşıda birisini sorarlar, onun için Günlüğe gitti derlerdi. Anlardık ki, sakinlemeye, sinirini atmaya gitmiş.  O zamanlar bir kaç alman turist görmüştüm, kuru dallarını köz edip, duman altında otururlardı.  İşte bu Günlük ağacının reçinesi çok güzel kokar, toplayıp ilaç ve kozmetik işinde kullanıyorlar.

Koyu dolaşmaya, imkân olan yerlerde karaya çıkıp gezmece.  Burada orman yolu yok.  O yüzden kesinlikle lastik ayakkabı ve uzun konçlu çorap gerekir.  Akşamüstüne doğru balığa çıkayım, biraz sırtı çekeyim dedim.  Bir şey vurmadı gerçi, ama bu sayede yandaki Balıkaşıran Koyunu ziyaret ettim.  Küçük Çatının hemen doğusunda kalan Balıkaşıran, malûm arkada Hisarönü Körfezinin Bencik Koyu ile sırt sırta.  Koya girerken, arkadaki tepenin bel verdiğini, karayolundan geçen araçları görürsünüz.  Aralarında kuş uçuşu 500 metre ya var, ya yok. 

Burasının dibinde iki azmak var.  Aynı Bencik gibi epeyi alüviyon getirmiş.  Dolayısıyla koyun sonunda doğu ve batıya yapan girintilere tekne mümkün değil girmez, neredeyse dıştan takmanın pervanesi değecek.  Yola yakın olduğu için balıkçılar burada ciddi teşkilat kurmuşlar.  Kıyıda ağaçların arasında teneke evler, küçük depolar falan var. Velhasıl, buraya tekne ile girip kalmak isterseniz, ya da Çatılarda yer bulamayıp buraya girmek isterseniz, girişte hemen sancakta kalan ilk batı sahiline koltuk almak en uygunu olur.  Yoksa, o içerlek olan girintilere girmek mümkün değil.  Hava varsa, solugan alacaktır.

Her neyse işte, tekneye döndüm.  Aylaklık diz boyu. Kitap, müzik, yüzme falan derken yine akşam oldu.  Artık mehtap semirmeye başladı, iki gün sonra dolunay.  Kendime iyi bir yer bulmalıyım, mehtabı karşılayacak.  Hava hafiften bulut yapmaya başladı.  Çifte geliyor gibi.  Hava tahminleri yarın öğleden sonra 5 kuvvet batı veriyor.  Bakalım?

(devam edecek) Selametle
*

M. A.

« Yanıtla #145 : Mayıs 16, 2016, 14:56:20 »
Çok ama çok güzel anlatıyorsunuz..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bence bu yazı dizinizi Word'de arşivleyin.. İhtiyacı olan çok olur.. (Word 2013 kullanırsanız, dergi tadında yazı/foto yerleşkesi hazır olan şablonlar var içinde... bakarsınız daha da yazarsınız, kitap oluverir, bizler de nasipleniriz)
Biz şimdilik haftasonları reset atabiliyoruz. Ama pazar akşamı arabada eve varmadan, İstanbul trafiği iki dakikada kafayı dolduruyor tekrar  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap )
*

N. Ö.

« Yanıtla #146 : Mayıs 16, 2016, 16:34:28 »
Murat bey gerçekten çok keyifle okunuyor anlattıklarınız. Emek verip yazdığınız için teşekkür ederim.
*

S. Ş.

« Yanıtla #147 : Mayıs 16, 2016, 16:45:54 »
Murat kaptan bu resimler tam haritada neresi?
*

M. E.

« Yanıtla #148 : Mayıs 16, 2016, 16:47:06 »
Bu "İlkbahar'da Gökova" yazılarını okuyup, beğenilerini gönderen tüm Korsan Kardeşlere de ben teşekkür ederim, ilgi gösterip okuyorlar.  Önemli önemsiz demeyip paylaşmak bence güzel bir şey.  Bu yazılardan heves yapıp, buralara gelecek, buralara aşık olacak, sonra buralara sahip çıkacak kardeşlerimiz vardır mutlaka forumda. 
*

M. E.

« Yanıtla #149 : Mayıs 16, 2016, 17:02:13 »
Murat kaptan bu resimler tam haritada neresi?
Semih Korsanım, aslında resimlerin hemen altına yazmak lazım, doğrusu.  Uyardığınız için teşekkürler.  Resimleri hep yazıda konunun geçtiği yerlere koymaya gayret ediyorum.  Ayrıca her uğradığım koyda iken ekran kopyasını aldığım Navionics haritalarını da koyuyorum.  Bundan sonra Navionics haritada gösterirken enlem-boylam bilgisini ve resimlerin altına da koy isimlerini de yazarım.

Buraya kadar yazdıklarım için:
14 Mayıs tarihli #128 yazıda 1inci resim Bodrum Karaada kuzey yakası 36D59.1d N ve 27D28.4d E
14 Mayıs tarihli #131 yazıda 2nci resim Bördübet bölgesine girmeden Gölyeri (Limaniçi) 36D48.5d N ve 27D53.7d E
14 Mayıs tarihli #134 yazıda 1inci resim Gerence (Armonika) 36D47.9d N ve 27D59.5d E
14 Mayıs tarihli #134 yazıda 1inci resim (film) Gerence (Armonika)
15 Mayıs tarihli #136 yazıda 1inci resim Gerence (Armonika)
15 Mayıs tarihli #138 yazıda 2nci resim Ballıcak Koyu 36D47.7d N ve 28D00.5d E
15 Mayıs tarihli #138 yazıda 4üncü resim Küçük Çatı Koyu 36D47.4d N ve 28D01.3d E
15 Mayıs tarihli #138 yazıda 5inci resim Küçük Çatı Koyu
16 Mayıs tarihli #145 yazıda 1inci resim Küçük Çatı Koyu
16 Mayıs tarihli #145 yazıda 2nci resim Küçük Çatı Koyu
16 Mayıs tarihli #145 yazıda 3üncü resim Balıkaşıran Koyu 36D7.4d N ve 28D01.9d E
16 Mayıs tarihli #145 yazıda 4üncü resim Küçük Çatı Koyu

Bundan sonra resim alt yazılarını ihmal etmem