HDA Enerji ile görüştüm. Akümün aslında dolu olduğunu söyledi. ilk kullanımda bir defaya mahsus akünün tam şarj edilip, tam deşarj edilmesi gerektiğini, BMS in dip ve tavan değerlerini bu şekilde anladığını söyledi. SOC değerini %100 yaparak kaydetsek de daha sonra BMS doğru değerleri veremeyeceğini söylediler. En doğru işlem tam Şarj Tam deşarjmış.
Bu arada sistemimde Shunt yok. Shunt ve Cerbo box ile izlemek daha kolay olacak gibi ne dersiniz? Uzaktan izlemek için de cerbo gerekli sanırım? Sizce Bu yatırımı yapmak gerekli mi değil mi?
Daha önce gönderdiğiniz fotoğraflara bakınca zaten MPPT, Orion, Lynx distributor vs Victron altyapısına doğru gidiyorsunuz. Teknenizi uzaktan izlemek istediğinizi de biliyoruz. Dolayısıyla bir GX cihazı VRM için gerekli. Eğer şimdi bir shunt koymak istiyorsanız ekransız SmartShunt 500A koyarsınız, onu da Ve.Direct ile GX cihazına bağlarsınız. Dolayısıyla VRM üzerinden izlersiniz. Ama SmartShunt 175 USD gibi maliyeti var. Yarın akünüzü sayısal kontrollu bir NG LFP'ye geçirmek isteyecekseniz alacağınız SmartShunt çöp olacak. Size kalmış yani. Ben olsam (demesi kolay değil mi
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş Yap )
- GX cihazı alır, VRM entegrasyonunu yapar
- Bir Victron Smart Battery Sense ile MPPT ve Orion'un LFP akü sıcaklığını takip etmelerini ve şarjı ona göre regüle etmelerini sağlar
- Mevcut MPPT regülatörü VE.Direct ile GX cihaza bağlar ve bu şekilde VRM üzerinden bile hem akü voltajını, hem de float modunu vs takip edebilir
- Orion 12/12 30A DC-DC şarj cihazını Orion XS 50A ile değiştirip (alternatör çıkış şarjı bu seviyede ise) VE.Direct ile GX cihaza bağlar
- Bu aşamada dururum. Yarın öbür gün aküyü NextGen LFP ile değiştirme zamanı gelirse Linx Distributor üzerine Lynx Smart Shunt takardım ve onun üzerinde kendi shunt'ı olduğu için hem rahat ederdim, hem de sayısal kontrol olduğu için hazır şarj cihazlarım Victron, GX cihaz sayesinde DVCC - Digital Voltage Current Control (Sayısal Voltaj ve Akım Kontrol) kabiliyetine ulaşırdım.
Dediğim gibi "ben olsam" demesi kolay. Eğer derseniz ki teknedeki LFP akülerin daha ömürleri var, yakın zamanda değiştirmeyi düşünmüyorum... o halde listeye bir adet de SmartShunt 500A eklersiniz. Eğer bu aşama sisteme shunt ekleyecekseniz tüm şarj ve deşarj negatif kabloların bir Ortak Negatif Barasında toplanması ve aküye dönerken shunt üzerinden geçmesi ve hiçbir negatif kablonun shunt'ı atlamaması gerektiğini hatırlatmış olayım. Eğer fotoğrafını gönderdiğiniz Lynx Distributor'ı atlayıp da aküye doğrudan giden negatif kablo yoksa kolaylıkla yaparsınız.
Selametle,