0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. Y. K.

Ynt: Tonoz çıpası
« Yanıtla #30 : Mart 29, 2025, 15:23:26 »
Helezon imalatı zor bir şey değil, iş bilen bir demir ustası kolaylıkla yapabilir. Hatta daha kolayı fidan dikmek için kullanılan helezonik toprak kazma aparatları var. Onlar kullanılabilir. Ucuna mapa kaynatılır. Çinko veya antipas boyayla boyanır. Fırdöndü, zincir takılır. Tonoz bu şekilde hazırlanabilir.

Deniz tabanına montaj işi biraz sorun olabilir. Dalarak bir şekilde yapılabilir tabi ama ben helezonun üst kısmına geçebilen uzun bir boruyla su üzerinden çevirerek montaj gibi birşey düşünüyorum. İlerde ihtiyaç olur da yaparsam tecrübelerimi burada paylaşırım.
*

E. A.

« Yanıtla #31 : Nisan 07, 2025, 08:27:46 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhaba tüm yazılanları okudum 4 tirnakli 75kg demir yaptırıp sigacikta kalmak istiyorum, ancak ruzgar yon değiştirdiğinde ki bu oluyor demirin uzun tarafi yerden kalkmaz mi ? Ben bir tane daha yaptırıp 180 derece atayim diye düşündüm arayi da 5 metre 12 lik zincir tutayım tam ortadan 10mm zincir ile yukarı çıkartayım . Derinlik 2-2.5 metre tekne 7.5 metre yelkenli 1200kg .  75 kilo Çıpa ile kictan kara olmak suretiyle hiç sıkıntı yaşamadım ama yön değişimlerinde alargada deneyimim yok.

çapanın ucuna belli uzunlukta (ben 10 metre 12lik zincir yaptım) zincir sonrasında da tonoz halatı yapacaksınız. zincir yerde tutuyor zaten 

*

M. A.

« Yanıtla #32 : Nisan 07, 2025, 13:24:27 »
   Ben de bu yakın zamanda tonoz çapası attıracağım , okuduğum kadarı ile ;
 Rüzgarın yönüne göre 3 adet çapa atmak , derinliğin 5 katı uzunlukta zincir kullanmak ve bir arkadaşın önerdiği ve yaptığı gibi zincirin halkalarından (içinden de) ipi de geçirip yukarı kadar çıkartmak..

*

M. A. Z.

« Yanıtla #33 : Nisan 07, 2025, 17:31:40 »
Teknenin büyüklüğüne göre değişir tabi ama benim önerim; Tonoz için kullanacağınız zincir yük gemilerinin kullandıklarından olursa çok iyi oluyor. Hem aşınmadan kaynaklı riskler çok azalmış oluyor hemde rüzgar ve dalgalı havalarda zinciri yukarıya kalkarken esnetme görevini çok iyi yapıyor. Tonoza yük bile bilmiyor. Tecbrübe ile sabittir.
*

M. A.

« Yanıtla #34 : Nisan 07, 2025, 18:06:39 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Teknenin büyüklüğüne göre değişir tabi ama benim önerim; Tonoz için kullanacağınız zincir yük gemilerinin kullandıklarından olursa çok iyi oluyor. Hem aşınmadan kaynaklı riskler çok azalmış oluyor hemde rüzgar ve dalgalı havalarda zinciri yukarıya kalkarken esnetme görevini çok iyi yapıyor. Tonoza yük bile bilmiyor. Tecbrübe ile sabittir.

Tonozu atacak arkadaşta aynısını söylemişti..Zincir sağlam ve kalın olsun , onun ağırlığı tonoza binen yükü çok azaltacaktır..

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz