0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    O. T.

Ynt: teknede yaşamak
« Yanıtla #45 : Kasım 22, 2023, 01:48:44 »
Bence tekneye bişey eklemeden önce , biraz kullanın ona göre ihtiyaçaları belirlersiniz. Deniz yaşamı minimal yaşam, kara hayatını unutup adapte olmanız gerekir, selamlar.


*

    A. D.

Ynt: teknede yaşamak
« Yanıtla #46 : Kasım 22, 2023, 12:45:06 »
Konunun başındaki isteklerinizi okudum ve ona göre cevap vereyim. Aralardaki tespit ve önerileri okuyamadım tekrara girerse kusura bakmayın.

Su yapıcı meselesi derin bir kuyu. hergün duş aldığınızı düşünürsek yazın kişibaşı günde 20lt harcama düşünülür ve ona göre bir su yapıcı önerilir. Teknede jeneratör olacak mı olmayacak mı bilmiyorum ancak 12V ile çalışan saatte 15lt civarı üretim yapan bir cihaz gayet sessiz ve fazla yer kaplamaz. Elektrik tüketimleri de düşüktür. Su yapıcının bakımı sürekli kullanıldığı sürece sadece filtrelerin bakımı vardır. Membran bakımı gerekmez. Su yapıcının bakımı sürekli kullanılmasıdır. Ayrıca su çıkışına karbon filtre koyup seperatör vana koyarak içme suyunuzuda karşılayabilirsiniz.
Yazın koylarda su sırasına girmek zorunda kalmazsınız.

İşin enerji kısmına gelince 400Wattlık güneş paneli 9mtlik motoryat için yetmez. Kışın hiç yetmez. O nedenle akü bankını büyütmeniz bir işe yaramaz. Gün içi harcamanıza anca yeter. Bir de neden 3kW lık inverter kullanıcaksınız. Sürekli 220V mu kullanılacak bütün ekipmanlarda. Kullanılacak 220V lık ekipmana göre inverter seçilir. Kafadan al 3kWlığı kafan rahat olsun da bu da bütçe işi. En kaliteli inverter bile 220V üretmese bile saatte 1Ah tüketir. E günlük 150 Ah üretimin 24Ah i havaya gitti.
Akü bankına gelince 3kW lık inverter kullanacaksanız anlık olarak sağlam bir enerji tüketiminiz olacak demektir. O nedenle de gel akü veren zihniyet kusura bakmasın bu işten anlamıyordur. Sonnenschein gibi çok sağlam ve özel bir gel akü vermeyeceklerine göre aküleriniz kısa zamanda çöp olacaktır. O nedenle kaliteli AGM akü tercih edilmelidir. E aküyü verdi iş bitmedi bunları güneş yokken de doldurmak gerek. Eee 1 hafta yağmur yağdı  hava kapalı karadan enerji alacaksınız ona göre de redresörü büyütmeniz gerek. Alarga da yaşayacaksanız almanız gereken en önemli cihaz Alternatörü düzgün ve verimli kullanan aküleri tipine göre düzgün şarj eden Alternatör To Battery gibi cihazlardır. Motoru enerji üretmek için kullanacaksanız yakıt ekonomisi için bu tip cihazlar elzemdir. Alternatör motor devrine göre enerji üretirken bu cihazlar alternatörü normalde vermesi gerekenden çok daha fazla enerji üretmeye zorlar. Sıcaklık sensörü ile de kontrol ederek zarar görmesini engeller. Battery to Battery charger da kullanılabilir ancak bunlar alternatör o motor devrinde ne üretiyorsa onu kullanır alternatörden daha yüksek kapasiteyi çekemez.